Fokustema
Kallblod
Läs senare

Svensknorsk triumf i Derbyt

Det var upplagt för svenskfödd vinnare med ”norsk” ägare. Det blev precis tvärtom. Philip Ess, född i Norge oich ägd i Sverige, och Öysteiun Tjomsland lurade storfavoriten Tekno Eld på segern i Svenskt Kallblodsderby i Östersund.
Av
Mathias Hedlund
Öystein Tjomsland jublade när Derbysegern i Östersund var i hamn för Philip Ess. Foto Tom Jönehag/Tr bild
Öystein Tjomsland jublade när Derbysegern i Östersund var i hamn för Philip Ess. Foto Tom Jönehag/Tr bild

Jan-Olov Persson-tränade Tekno Eld (e. Tekno Odin) har gjort nästan allt rätt sedan han kom tillbaka efter hovbensfraktur i slutet av förra året. Ikväll skulle han kröna karriären med seger i Svenskt Kallblodsderby, som bjöd på en rörig inledning där trion Valle Ask, Hugo Bäck och Lens Gutt straffade ut sig direkt.

Från innerspår bakom bilen försvarade Öystein Tjomsland ledningen med Philip Ess (e. Briskeby Philip) och öppnade 1.23,8 första halvvarvet med andrahandsfavoriten Bokli Rapp på utsidan, medan Tekno Eld bidade sin tid i tredje utvändigt.

Tjomsland fick dämpa farten till 1.27 i ett halvvarv innan Ohlsson attackerade knappa varvet från mål med Tekno Eld. Då petade Tjomsland in ytterligare en växel bakom Philip Ess som drog undan i flera längders ledning. I slutsvängen var Tekno Eld framme som tvåa, men kom aldrig i närkontakt med Philip Ess, som var bara bäst.

– Philip Ess var bra och det blev långt fram för oss på sista bortre långsidan, men Tekno Eld gjorde ett strålande lopp, sade en samlad Jan-Olov Persson efteråt.

Det var mycket norskt högt upp i resultatlistan. Förutom Tekno Eld var amatören Daniel Nilssons Myrsjös Stalo ensam om att knipa pengar av de blågula med en fin femteplats från tredje invändigt.

Andra svenska Derbysegern

Öystein Tjomsland sken med hela ansiktet sedan han tagit sin andra svenska Derbyseger, den första tog Tekno Odin 2012.

Fakta

Philip Ess

Hingst fyra år e. Briskeby Philip-Tangen Pia e. Lome Elden

Resultat: 21 st: 3–3–5

Rekord: 1.24,0am*

Intjänat: 1.177.432 kr

Uppfödare: Anita Sönsteby & Kjell Tuv, Norge

Ägare: Wilda HB & Optimento AB

Tränare: Öystein Tjomsland, Bergsåker

Körsven: Öystein Tjomsland, Bergsåker

Skötare: Eirin Bolme

Expandera

– Jag var osäker på om vi kunde hålla ledningen, men jag körde i jänkarvagn för första gången och hästen kändes som en raket, sade norrmannen med träningsbaser både i anknytning till Sörlandet i Norge och Bergsåker.

Philip Ess köptes av ett gäng svenskar så sent som i februari i år och i ägarkretsen finns bland annat Stig Wiklund och Leif Lindholm. Ifjol slutade hästen fyra i norska Kriteriet, vann två lopp på 13 starter och sprang in över 400.000 kronor.

Efter försäljning och tränarbyte har det tagit tid. I andra starten för Tjomsland i Kungapokalen på Bjerke i april var Philip Ess 40-talet meter bakom Tekno Eld. Tjomsland har hela tiden haft Derbyt i sikte och satte hästen i toppförfattning när det gällde som mest. Philip Ess lade nu ytterligare 700.000 kronor till de 477.000 han tjänat tidigare.

Philip Ess mamma Tangen Pia (e. Lome Elden) har även lämnat kulltoppen och dubbelmiljonären Galileo. Själv är hon syster till avelshingsten Tangen Scott – pappa till fjolårets svenske Derbyvinnare Järvsö Pegasus!

Persson spräckte nollan

Fokustema
In memoriam
Läs senare

Rolf Lennartsson har avlidit

Travtränaren Rolf Lennartsson har gått ur tiden och han avled i måndags efter en tids kamp mot cancer. Även om Rolf Lennartsson lämnade in sin proffslicens i slutet av 1994 har han varit synlig på landets travbanor och stallbackar in i det sista, ofta i sällskap med sonen Per.
Av
Claes Freidenvall
Rolf Lennartsson gick bort i måndags och blev 77 år. Foto: Stefan Melander/stalltz.se
Rolf Lennartsson gick bort i måndags och blev 77 år. Foto: Stefan Melander/stalltz.se

Rolf Lennartsson började som amatör, verkade som hingsthållare under en period i Torsåker och hos honom stod Utah Bulwarks pappa Utah IX uppstallade. Några gånger körde Rolf Lennartsson Utah IX i lopp och ibland åkte Birger Widell från Åby för att sitta upp bakom den urstarke travaren.

Den häst som kanske förknippas allra mest med Rolf Lennartsson var Bjärs Oliver, 1.15,0am*/947.000 kr, som var sonen Pers genombrottshäst och som vann 34 lopp under sin karriär. Ännu tidigare tränade Rolf en annan segermaskin; Smiss Captain, 20 vinster. Nämnas kan också Don Waters och Sack Pack.

Från ha varit amatör och ”samlat” på sig alldeles för mycket hästar stod Rolf Lennartsson vid ett vägskäl 1976-1977 och valde då att hoppa av läraryrket för en karriär som travtränare.

Han lockades till Rättvik och skulle ta över det stall som Olle Goop och Jim Frick hade när de skulle dra igång på Åby. Olle flyttade till Åby, medan Jim Frick valde att stanna kvar och det betydde att Rättvik fick bygga ett nytt stall åt Rolf Lennartsson när han skulle etablera sig där.

Senare flyttade Rolf Lennartsson til Sundbyholm och 1992 – när sonen Per var flygfärdig – valde Rolf att trappa ner sin verksamhet. Proffslicensen lämnades in den 31 december 1994 och då stod han bokförd för 152 kusksegrar och 573 tränarvinster.

Nu har en levnadsglad och vänlig person lämnat jordelivet alldeles för tidigt och Rolf Lennartsson blev 77 år.

Fokustema
Finska Kriterieuttagningar
Läs senare

Svårt spår för Marrakesh

De finska Kriteriekvalen körs i Tammerfors på tisdag. En svensktränad häst är med, Timo Nurmos obesegrade Marrakesh.
Av
Lars G Dahlgren
Timo Nurmos hade en toppdag nör han igår kvalade in fyra hästar till svenska Kriteriet och på tisdag ska han även försöka få in Marrakesh i det finska. Foto: Mia Törnberg/Sulkysport
Timo Nurmos hade en toppdag nör han igår kvalade in fyra hästar till svenska Kriteriet och på tisdag ska han även försöka få in Marrakesh i det finska. Foto: Mia Törnberg/Sulkysport

Marrakesh (e. Ready Cash – Mygodwhataface) har gjort fyra starter och vunnit alla. Han generalrepeterade inför de finska Kriteriekvalen med att ta hem Norrländskt Treåringsmästerskap på Bollnästravet på 1.15,2/2.140 då han avslutade 1.11,5 sista 500 meterna.

Marrakesh, som körs av Jorma Kontio hade otur med spåret och drog bricka åtta i 2.640-metersloppet. Det är fyra uttagningar med 6.000 euro i förstapris i varje och de tre främsta hästarna i varje går till finalen den 6 oktober på Teivo-banan i Tammerfors. I finalen är förstapriset 112.500 euro.

Som förhandsfavorit i finska Kriteriet räknas Graceful Swamp (e. So Perfect – Zora Kemp) vilken är obesegrad i tolv starter i år och har 15 segrar på 17 starter sammanlagt och 102.000 euro insprunget. Erkki-Pekka Mäkinen tränar Graceful Swamp som körs av Ari Moilanen. Graceful Swamp kommer närmast från seger i Oulu Express värd 21.000 euro. Graceful Swamp drog bakspår i sin Kriterieuttagning.

 

Fokustema
Solvalla
Läs senare

Auktionslopp: 24 gör upp om 880.000

Det blir tio ston samt 14 hingstar och valacker som gör upp i tisdagens auktionslopp för tvååringar på Solvalla.
Av
Emil Persson
Världens snabbaste travhäst genom alla tider - Sebastian K. - har en startande avkomma i ASVT Trottex Auktionslopp. Foto Stefan Melander/stalltz.se
Världens snabbaste travhäst genom alla tider - Sebastian K. - har en startande avkomma i ASVT Trottex Auktionslopp. Foto Stefan Melander/stalltz.se

Solvalla tävlar fyra dagar under Kriterieveckan. Under tisdagskvällen är tveklöst ASVT Trottex Auktionslopp höjdpunkten och det blir totalt tre lopp.
Ett lopp för stona medan ”pojkarnas” klass har delats eftersom det blev fler än tolv hästar anmälda. De 14 gör upp i två lopp och totalt sett tävlas det om 880.000 kronor i de här tre loppen.

Anmälda ASVT Trottex Auktionslopp, ston
1.640 meter autostart, förstapris: 220.000 kr

 • Boiling Point (e. Panne de Moteur) – Petri Salmela – 200.000 kr Elitauktionen
 • Borodina (e. Panne de Moteur) – Tomas Malmqvist – 30.000 kr Kriterieauktionen
 • Bruja Real (e. Muscle Hill) – Joakim Lövgren – 240.000 kr Wenngarn Yearling Sales
 • Chic Summer (e. Pine Chip) – Martin P Djuse – 60.000 kr Kriterieauktionen
 • Galinna Am (e. Scarlet Knight) – Mattias Djuse – 70.000 kr Wenngarn Yearling Sales
 • Indine Keeper (e. Love You) – Oscar Berglund – 120.000 kr Kriterieauktionen
 • Isa Sting (e. Love You) – Åke Lindblom – 50.000 kr Kriterieauktionen
 • Karsavina (e. Trixton) – Anders Zackrisson – 130.000 kr Kriterieauktionen
 • Power Brodda (e. Infinitif) – Oskar Kylin Blom – 35.000 kr Kriterieauktionen
 • Samira Exclusive (e. Lucky Chucky) – 110.000 kr Kriterieauktionen

Anmälda ASVT Trottex Auktionslopp, hingstar & valacker
1.640 meter autostart, loppet delas – förstapris: 110.000 kr

 • Alien Kronos (e. Infinitif) – Svante Båth – 200.000 kr Wenngarn Yearling Sales
 • Bailamos (e. Cantab Hall) – Kristian Lindberg – 320.000 kr Wenngarn Yearling Sales
 • Barnacle (e. Jocose) – Tomas Malmqvist – 45.000 kr Kriterieauktionen
 • Bear With Blaze (e. Pastor Stephen) – Jörgen Lorentzon – 25.000 kr Kriterieauktionen
 • Bravo Sencello (e. Quite Easy U.S.) – Åke Lindblom – osåld Wenngarn Yearling Sales
 • Bythebook (e. Googoo Gaagaa) – Svante Båth – struken Elitauktionen
 • Classics Never Die (e. Classic Photo) – Lars-Göran Söderberg – 200.000 kr Wenngarn Yearling Sales
 • Enge Sargon (e. Brade de Veluwe) – Mattias Djuse – 90.000 kr Wenngarn Yearling Sales
 • Hazard In (e. Googoo Gaagaa) – Per Linderoth – åter Wenngarn Yearling Sales
 • I’m A Keeper (e. Explosive Matter) – Leif Witasp – 130.000 kr Kriterieauktionen
 • Jack In A Box Sox (e. Up and Quick) – Liselotte Nyström – 25.000 kr Kriterieauktionen
 • Jockes Abbot (e. Zola Boko) – Martin P Djuse – 60.000 kr Wenngarn Yearling Sales
 • Run and Repeat (e. Trixton) – Mattias Djuse – 180.000 kr Wenngarn Yearling Sales
 • Staro Nashville (e. Sebastian K.) – Joakim Lövgren – 200.000 kr Kriterieauktionen