Fokustema
Kallblod
Läs senare

Svensknorsk triumf i Derbyt

Det var upplagt för svenskfödd vinnare med ”norsk” ägare. Det blev precis tvärtom. Philip Ess, född i Norge oich ägd i Sverige, och Öysteiun Tjomsland lurade storfavoriten Tekno Eld på segern i Svenskt Kallblodsderby i Östersund.
Av
Mathias Hedlund
Öystein Tjomsland jublade när Derbysegern i Östersund var i hamn för Philip Ess. Foto Tom Jönehag/Tr bild
Öystein Tjomsland jublade när Derbysegern i Östersund var i hamn för Philip Ess. Foto Tom Jönehag/Tr bild

Jan-Olov Persson-tränade Tekno Eld (e. Tekno Odin) har gjort nästan allt rätt sedan han kom tillbaka efter hovbensfraktur i slutet av förra året. Ikväll skulle han kröna karriären med seger i Svenskt Kallblodsderby, som bjöd på en rörig inledning där trion Valle Ask, Hugo Bäck och Lens Gutt straffade ut sig direkt.

Från innerspår bakom bilen försvarade Öystein Tjomsland ledningen med Philip Ess (e. Briskeby Philip) och öppnade 1.23,8 första halvvarvet med andrahandsfavoriten Bokli Rapp på utsidan, medan Tekno Eld bidade sin tid i tredje utvändigt.

Tjomsland fick dämpa farten till 1.27 i ett halvvarv innan Ohlsson attackerade knappa varvet från mål med Tekno Eld. Då petade Tjomsland in ytterligare en växel bakom Philip Ess som drog undan i flera längders ledning. I slutsvängen var Tekno Eld framme som tvåa, men kom aldrig i närkontakt med Philip Ess, som var bara bäst.

– Philip Ess var bra och det blev långt fram för oss på sista bortre långsidan, men Tekno Eld gjorde ett strålande lopp, sade en samlad Jan-Olov Persson efteråt.

Det var mycket norskt högt upp i resultatlistan. Förutom Tekno Eld var amatören Daniel Nilssons Myrsjös Stalo ensam om att knipa pengar av de blågula med en fin femteplats från tredje invändigt.

Andra svenska Derbysegern

Öystein Tjomsland sken med hela ansiktet sedan han tagit sin andra svenska Derbyseger, den första tog Tekno Odin 2012.

Fakta

Philip Ess

Hingst fyra år e. Briskeby Philip-Tangen Pia e. Lome Elden

Resultat: 21 st: 3–3–5

Rekord: 1.24,0am*

Intjänat: 1.177.432 kr

Uppfödare: Anita Sönsteby & Kjell Tuv, Norge

Ägare: Wilda HB & Optimento AB

Tränare: Öystein Tjomsland, Bergsåker

Körsven: Öystein Tjomsland, Bergsåker

Skötare: Eirin Bolme

Expandera

– Jag var osäker på om vi kunde hålla ledningen, men jag körde i jänkarvagn för första gången och hästen kändes som en raket, sade norrmannen med träningsbaser både i anknytning till Sörlandet i Norge och Bergsåker.

Philip Ess köptes av ett gäng svenskar så sent som i februari i år och i ägarkretsen finns bland annat Stig Wiklund och Leif Lindholm. Ifjol slutade hästen fyra i norska Kriteriet, vann två lopp på 13 starter och sprang in över 400.000 kronor.

Efter försäljning och tränarbyte har det tagit tid. I andra starten för Tjomsland i Kungapokalen på Bjerke i april var Philip Ess 40-talet meter bakom Tekno Eld. Tjomsland har hela tiden haft Derbyt i sikte och satte hästen i toppförfattning när det gällde som mest. Philip Ess lade nu ytterligare 700.000 kronor till de 477.000 han tjänat tidigare.

Philip Ess mamma Tangen Pia (e. Lome Elden) har även lämnat kulltoppen och dubbelmiljonären Galileo. Själv är hon syster till avelshingsten Tangen Scott – pappa till fjolårets svenske Derbyvinnare Järvsö Pegasus!

Persson spräckte nollan

Fokustema
Margaretas Tidiga Unghästserie
Läs senare

Dansk gäst fick perfekt resa

Candy La Marc har varit ett av sin kulls bästa svenska ston. Även om hon varit svenskregistrerad är hon i alla andra avseenden dansk. I fyraåringsloppet i Margaretas Tidiga Unghästserie kom en häst med samma pappersupplägg och presenterade sig: Adrian’s Fight.
Av
Lars G Dahlgren
Adrian's Fight. Foto Mia Törnberg/Sulkysport
Adrian's Fight. Foto Mia Törnberg/Sulkysport

Denne tränas och ägs av Skiveamatören Lars Söndrup Nielsen som alltså fick full utdelning på långresan till Solvalla.

Fakta

S.G.Maleficent

sto fyra år e. Chocolatier – Riva del Sole e. Gentle Star
9 st: 4–0–1
Rekord: 1.14,4m
Insprunget: 506.000 kr
Uppfödare och ägare: Skärgården Ambulans AB, Väddö
Tränare: Roger Walmann
Körsven: Kenneth Haugstad
Skötare: Magnus Friberg

Expandera

Örjan Kihlström körde ett superlopp, sade Lars Söndrup Nielsen, och det går inte att säga annat. Tredje par utvändigt blev en perfekt position när Global Wizard blev stekhet i ledningen och drog iväg i stor ledning i 1.12,5-1.13-tempo första varvet. Örjan kunde vänta med att vika ut för attack till in på upploppet och då tackade Adrian’s Fight Rossi Palema för daghjälpen och spurtade till segern värd 300.000 kronor på 1.14,2a/2.140.

Adrian’s Fight är en son till S.J.’s Caviar och amerikanskan Flight Surgeon. Den senare stammar från Promissorys möderne och importerades till Sverige av Stall Sisyfos 2012. Två år senare såldes hon vidare till Svend K Adriansen i Danmark som dock lät Flight Surgeon stå kvar i den svenska stamboken fram till förra året. Adrian’s Fight är alltså svenskfödd. Men han är inte inbetalad i något av de svenska storloppen.

Den hårda slutstriden där S.G.Maleficent och Kenneth Haugstad hade nosen först. Foto Mia Törnberg/Sulkysport

I Margaretaloppet för fyraåriga ston tog Roger Walmanns allt mer intressanta S.G.Maleficent tredje raka Solvallasegern. Denna fick tredjespår fram till ledande Miss Golden Wine och det utvecklade sig till ett taktiklopp: 1.25 andra 500 meterna och följaktligen en rusch sista halvvarvet. Segertiden blev enkla 1.16,6a/2.140.

Fakta

Adrian’s Fight

hingst fyra år e. S.J.’s Caviar – Flight Surgeon e. Malabar Man
17 st: 6–2–1
Rekord: 1.14,2am
Insprunget: 491.285 kr
Uppfödare: Svend K Adriansen, Danmark
Ägare: Lars Sondrup Nielsen, Danmark
Tränare och skötare: Lars S Nielsen (a)
Körsven: Örjan Kihlström

Expandera

– Jag ville inte ha dödens, men när det gick så sakta var det ju inte så farligt att sitta där. S.G.Maleficent är stark och hon avgjorde på ärligt sätt sista biten även om det var väldigt hårt mot Fantasia Sisu, sade körande Kenneth Haugstad.

Den sistnämnda gick i tredjespår utan rygg genom slutkurvan och såg ut som vinnaren in på upploppet, men S.G.Maleficent ville alltså annat. Hennes mamma Riva del Sole var ett toppsto, 22 segrar och 3,7 miljoner kronor insprunget. Riva del Sole vann för Tom Horpestad Sto-SM och tog också tre segrar på Vincennes.

 

 

Fokustema
Treåriga hingstar och valacker
Läs senare

Fotot på Belkers sida

Belker (e. Scarlet Knight) fick inleda från tolftespår och fick göra allt grovjobb i Margaretas Tidiga Unghästserie, men avgjorde ändå sista biten.
Av
Ola Lernå
Belker (utvändigt) och Torbjörn Jansson tog sig över två miljoner intjänat när han med minsta marginal avgjorde för Alien Kronos. Foto Mia Törnberg
Belker (utvändigt) och Torbjörn Jansson tog sig över två miljoner intjänat när han med minsta marginal avgjorde för Alien Kronos. Foto Mia Törnberg

Det krävdes dock målfoto för att avgöra mot Alien Kronos (e. Infinitif), som denna gång visade att Belker ensam fick beträda vinnarcirkeln. I Svensk Uppfödningslöpning var det ju också hårt i mål och Sten O Jansson-tränade Belker fick där dela segern med Bythebook.
Erik Adielsson tog ett tidigt initativ mot dödens med Alien Kronos, men just när han var på väg fram galopperade ledande Criterion (e. Jocose) och därmed satt Alien Kronos i spets.
Varvet kvar anslöt Belker på utsidan och sedan blev det en tvekamp dem emellan. Belker kopplade säkert grepp, men det tog emot sista biten och Alien Kronos kom tillbaka invändigt.
– Det var på vippen att vi blev utkontrade, men han är fantastisk den här hästen. Jag hade 1.13 sista varvet i rätt så jämn fart, sade Torbjörn Jansson.
1.15,7a/2.140 meter var segertiden för Belker som i och med segern klev över två miljoner intjänat.

Fokustema
Treåriga ston
Läs senare

Dior först från sämsta spåret

Trots sämsta läget var Dior Ima och Mattias Djuse först över mållinjen i Margaretas Tidiga Unghästserie för ston.
Av
Ola Lernå
Segerglädje för många. Easy KB-ägde Dior Ima vann Margaretas Tidiga Unghästserie med nummer tolv på nummerbrickan. Foto Mia Törnberg
Segerglädje för många. Easy KB-ägde Dior Ima vann Margaretas Tidiga Unghästserie med nummer tolv på nummerbrickan. Foto Mia Törnberg

Mattias Djuse brottades med tolftespår med Dior Ima (e. Chocolatier) från start, men hittade tredje utvändigt, samtidigt som värsta konkurrenten, Grande Diva Sisu (e. Ready Cash) galopperade i spets i första sväng.
700 meter före mål började Dior Ima röra på sig och redan i slutsvängen var hon framme utvändigt ledarduon. Sedan avgjorde Dior Ima säkert sista biten på 1.16,8a/2,140 meter.
Stallkamraten Global Allegiance (e. S.J.’s Caviar) var tvåa från femte utvändigt före Grand Divsa Sisu som reparerade sin galopp på bästa sätt.
Förstapriset i Margaretas Tidiga Unghästserie är 300.000 kronor.