Fokustema
ATG:s multijackpot
Läs senare

”Syftet är att åstadkomma registrering”

V75-spelarna rasar. Flera tunga läggare av tillsammansbolag hotar – eller aviserar – att göra uppehåll i spelandet till mitten av november. ATG presenterade nämligen tidigare i veckan en nyhet som tycks slå totalt bakut; inrättandet av en ny mulitjackpot den 10 november.
Av
Lars G Dahlgren
Foto Micke Gustafsson/ALN
Foto Micke Gustafsson/ALN

– Syftet är att åstadkomma registrering av så många av ATG:s marginalkunder som möjligt före årsskiftet, men det blev olyckligt kommunicerat av oss, säger ATG:s tillförordnade head of sales, Peter Magnsjö.

När den nya spelregleringen träder i kraft vid årsskiftet införs obligatorisk registrering av alla spelare och dessas spel. För ATG:s kontokunder betyder detta ingenting. Men för alla som ”bara” spelar hos ombud och/eller i spelluckor på banor, innebär den nya lagen att de måste registrera sig för att få spela.

Detta är en omställning ATG med fog har bävan för. Antalet nu registrerade (konto)kunder uppgår till cirka en halv miljon svenskar medan antalet kunder som är ännu är oregistrerade och kan sägas delta i ATG:s spel ”på marginalen” är minst dubbelt så stort.

– Det handlar om de storleksordningarna. Vår målsättning är att få alla som spelar i dag att registrera sig till årsskiftet. Vi behöver komma upp till 1,3-1,4 miljoner registrerade kunder om inte ATG ska riskera att drabbas av sjunkande omsättningssiffror vilket innebär lägre pooler. Det är väl ett scenario ingen vill ha, säger Peter Magnsjö.

ATG har de senaste åren investerat stort i att höja omsättningen och öka kundbasen. Om man nu inte lyckas med de kommande obligatoriska registreringarna av (marginal)spelarna kan det visa sig att de investeringarna slår fel.

– Det får helt enkelt inte ske samma sak som det hände med Svenska Spels resultat när de införde obligatorisk registrering 2014-15, eller Norsk Rikstoto som gjorde det vid årsskiftet 2017-18. De drabbades av betydande nedgångar. Det är det vi försöker förhindra genom att uppnå att så många som möjligt är registrerade före årsskiftet när den nya lagstiftningen träder i kraft, så att övergången då blir mjuk, säger Peter Magnsjö.

Det får helt enkelt inte ske samma sak som det hände med Svenska Spels resultat

När Svenska Spel införde obligatorisk registrering av alla spel och spelare – långt innan det var beslutat om någon lagstiftning på området – gick bolagets resultat ner med storleksordningen en halv miljard kronor det året. Norsk Rikstotos obligatoriska registrering från 1 januari i år förskräckte också.

– Norsk Rikstoto gick ner runt 20 procent, vissa veckor till och med 30 procent, säger Peter Magnsjö.

Det är här den nyuppfunna mulitjackpoten den 10 november, helgen när Breeders Crown-finalerna körs på Sundbyholm, kommer in i bilden. ATG har beslutat att från och med Hagmyrens V75-omgång i morgon delas INGA eventuella jackpotmedel ut veckan efter, som normalt är fallet. 80 procent av jackpotsumman hänskjuts till 10 november, resterande 20 procent till winterbursten runt jul och nyår. Något som väckte ramaskri i spelarkretsar när det tidigare i veckan presenterades i ett pressmeddelande.

På sociala medier finns nu gott om exempel där profilstarka spelare, många av dem inte minst konstruktörer av de allt populärare tillsammansbolagen, deklarerar att de gör uppehåll i V75-spelandet från och med nu till mitten på november. De vill helt enkelt inte vara med och bygga upp multijackpotten.

– Att det skulle bli diskussion bland V75-spelarna om detta förstod jag, jag har trots allt jobbat på ATG i 28 år…Syftet med upplägget är att skapa en så stor jackpot, göra ett så attraktivt speltillfälle, att vi når väldigt många med det här att registrera sig. Vi vill göra det i november; i december är det så mycket med julhandeln, och vi vill som sagt ha nått så långt som möjligt före årsskiftet, säger Peter Magnsjö och fortsätter:

– Tyvärr blev kommunikationen när vi gick ut med det här olycklig, det framgick inte tillräckligt väl att syftet är att nå spelare som idag är oregistrerade att registrera sig som ATG-kunder och att vi gör det genom att skapa ett väldigt attraktivt speltillfälle, en jättejackpot.

göra ett så attraktivt speltillfälle, att vi når väldigt många med det här att registrera sig

Men hade det inte gått att göra på annat sätt? Till exempel med att ATG lagt en grundplåt på 20-30 miljoner, modell ”fetodds” ur potten öresavsrundning och oinlöst, i V75-potten den lördagen? Då hade ni ju inte behövt ta ”hela” jackpotsummorna från V75-kollektivet de närmaste veckorna?
 
– Vi har vänt och vridit på väldigt många alternativ att göra det här speltillfället så attraktivt som vi vill att det ska bli. Vi vet ännu inte hur jackpotutfallet blir. Det kanske inte blir en enda jackpotomgång före den 10 november och då blir det ju ingen pott alls. Om det behövs någon extraåtgärd för att göra den här omgången attraktiv för marginalspelarna får vi i så fall ta beslut om det längre fram, säger Peter Magnsjö.

Han säger också att utöver den nyuppfunna V75-jackpotten finns två tillfällen kvar under 2018 då ATG automatiskt når ”många”.

– Det handlar om uppesittarkvällen den 23 december då vi samarbetar med Folkspel (Bingolotto, reds.anm.) och så winterbursten mellan jul och nyår. Det görs en väldig massa arbete nu ute hos ombuden för att få så många som möjligt att registrera sig med konto och vinstbevakning, säger Peter Magnsjö.

Fakta

Det ”olyckliga” pressmeddelandet

ATG storsatsar inför Breeders’ Crown-helgen

Den andra helgen i november väntas travfest i Eskilstuna – det är dags för Breeders Crown och i år storsatsar ATG. Med V75 både lördag och söndag samt en stor multijackpot lördag den 10 november hoppas ATG ge nya som befintliga spelare en bra avslutning på säsongen.

– ATG har i dag cirka två miljoner kunder och intresset för spel på hästar är större än någonsin. Vi tittar alltid på hur vi kan bli bättre och Breeders Crown är en favorit bland många av våra kunder. Det känns spännande att paketera helgen på det här viset och vi hoppas på ett rafflande lopp, kombinerat med en stor multijackpot, ska leda till att fler vill bli kunder hos oss, säger Peter Magnsjö, Tf försäljningschef. på ATG.

ATG gör en större kampanj i samband med multijackpoten som sker dagen innan Breeders Crown. Det är ett av flera initiativ som ATG gör för att förbättra kundupplevelsen i höst.

– Vi står inför en ny marknad och med det kommer en del förändringar som påverkar våra kunder. Exempelvis måste allt spel registreras, oavsett spelbolag, och då vill vi vara den aktör som sträcker ut en hand till våra kunder, hjälper dem och väcker förväntan. Vi vet att multijackpot på V75 engagerar och är övertygade om att kunder som inte har ett ATG-konto idag kommer skaffa ett av bara farten, säger Peter Magnsjö.

Från och med den 15 september går 80 procent av eventuella jackpotsummor på V75 till att skapa multijackpotten den 10 november. Från samma datum går 20 procent av jackpotsumman till den multijackpot som hålls under nyårsafton i samband med V75 Winter Burst. Det är första gången som ATG bygger två multijackpottar under samma period.

*ATG inför 100 procent identifierat spel redan torsdag den 1 november för att ge kunder två månader att registrera sig innan det blir ett lagkrav.

Expandera

Tack, ATG!

Fokustema
Ny partner
Läs senare

ATG börjar samarbeta med stor tv-kanal

ATG har slutit partneravtal USA:s största tv-nätverk för trav- och galoppsport, TVG. Från och med idag får 45 miljoner amerikanska hushåll genom detta avtal tillgång till ATG:s spelprodukter.
Av
Lars G Dahlgren

– Detta är en unik möjlighet för ATG att brett nå ut till hästspelsintresserade kunder i USA och samtidigt ett bra skyltfönster för den fantastiska hästsport vi har i Sverige, säger Lars Nemeth, Head of International Sales på ATG, i ett pressmeddelande.

TVG har två tv-kanaler och visar upp till 15 timmar trav- och galoppsport varje dag, cirka 50.000 lopp från hela världen per år, till 45 miljoner hushåll. Sedan 2009 ingår TVG i den irländska spelkoncernen Paddy Power Betfair.

TVG:s kunder kommer att kunna spela Vinnare, Plats, Tvilling, Trio och Dagens Dubbel in till ATG:s vinstpooler.

Källa: pressmeddelande från ATG

Fokustema
Direktsändning från Bjerke Travbana
Läs senare

LIVE! Klasseløpsauksjonen

Den här helgen är det auktion även i Norge. På sulkysport.se kan du följa auktionen direkt från Bjerke både fredag och lördag.
Av
Mia Törnberg
Klasseløbsauktionen 7-8 september 2018
Klasseløbsauktionen 7-8 september 2018

 

Auktionsresultaten lördag uppdateras löpande här.

Auktionsresultaten från fredag 7 september finns här.

Erik Berglöf köpte dyrast av svenskar

Prova e-tidningen
för endast 1 kr första månaden
Läs digitalt var du vill och när du vill
Inga fakturor, ingen bindningstid, avsluta när du vill
Ordinarie pris 89 kr/mån
Beställ
Prova Sulkysport
för endast 39 kr första månaden
Läs även digitalt var du vill och när du vill
Inga fakturor, ingen bindningstid, avlsuta när du vill
Ordinarie pris 150 kr/mån
Beställ
Fokustema
Flera nyheter för Sulkysport
Läs senare

Tidningen en dag tidigare, fler startlistor, Spelstugan

Här är en glad nyhet för alla Sulkysportläsare: Från och med nummer 38 byter vi utgivningsdag så att tidningen når läsarna en dag tidigare. Det blir då också startlistor till fler tävlingsdagar i tidningen. Här på hemsidan sulkysport.se blir det också förändringar: vi lanserar nyheten Spelstugan.
Av
Lars G Dahlgren
Sulkysport – en dag tidigare!
Sulkysport – en dag tidigare!

De som brukar få sin Sulkysport i brevlådan på torsdagen får den från och med den 19 september på onsdagen istället. Det gäller förstås också e-tidningen som publiceras vid midnatt mellan tisdag och onsdag istället för som hittills mellan onsdag och torsdag. I de delar av landet där papperstidningen nått läsarna på fredagen kommer den istället fram på torsdagen.

Fakta

Fakta

  • Sulkysport byter utgivningsdag redan från och med nummer 38. Den kommer ut onsdag-torsdag 19-20 september istället för torsdag 20-fredag 21. Förändringen är permanent.
  • Startlistor till V86, V64 torsdag, V64 fredag, V75 lördag och GS75/Extra V75 söndag publiceras från och med då i tidningen. Det är en utökning av antalet startlistor från nuvarande V64 fredag, V75 lördag och GS75/Extra V75 söndag.
  • På hemsidan sulkysport.se startas Spelstugan som läggs bakom inloggningsvägg förbehållen prenumeranter. Där publiceras färska analyser och jämfört med papperstidningen hittar prenumeraneterna där exklusivt material gällande V86 på onsdagar och GS75/Extra V75 på söndagar.
Expandera

I våras och försomras gjordes läsarundersökningar som gav oss det mycket glädjande svaret att Sulkysport hamnar oerhört högt på omdömet ”helhetsbetyg”. 98 procent (jo, det är faktiskt sant!) av de som svarade i läsarundersökningarna gav höga betyg. Företaget som gjorde undersökningarna (Axand) konstaterade i sin analys att ”svaren i undersökningen visar tydligt att Sulkysport är en välläst och omtyckt tidning” och ”läsarna ger genomgående mycket höga betyg. Tidningen uppfattas som lättläst, intressant, en bara informationskälla om trav samt snygg layoutmässigt”.

Sådan positiv feedback stärker och sporrar förstås oss som jobbar med Sulkysport och gör oss stolta över det vi gör. Samtidigt finns det, naturligtvis och som alltid, saker som kan förändras till det bättre. Av de önskemål läsarna framförde var en central sak att förbättra distributionen. Detta tillgodoser vi nu genom att byta utgivningsdag. Tidningen ska helt enkelt nå läsarna en dag tidigare.

En annan sak som efterfrågades var ”fler startlistor”. Det åtgärdar vi också med att byta utgivningsdag. Från och med vecka 38 publiceras i papperstidningen startlistor till V86 onsdag, V64 torsdag, V64 fredag, V75 lördag och GS75/extra V75 söndag. Detta utan att minska på utrymmet och antalet sidor för nyheter, reportage och fakta.

V75-sidorna blir kvar som de är nu i tidningen. Analyser och intervjuer när det gäller de andra dagarnas spel stuvas om och hamnar på hemsidan sulkysport.se där de förbehålls prenumeranter (läggs bakom inloggningsvägg). Detta material samlas under ”Spelstugan”. Denna ska förutom att vara allmänt vägledande för spelarna också göras så nära inpå tävlingarna att den kan ge tips om vilka hästar som har högt spelvärde förhållande till hur mycket de är streckade på de stora spelen.

Spelstugan nås på hemsidan enkelt genom samma inloggning som används för att läsa e-tidningen; kundnummer och postnummer. Kundnumret hittas på baksidan av tidningen eller på din senaste faktura. Har du fått en orderbekräftelse via mail på din prenumeration fungerar även detta nummer som inloggning. Är du utlandsprenumerant skriver du in ditt kundnummer och ditt land i versaler istället för ditt postnummer.

Här tecknar du prenumeration på Sulkysport.

Just nu har vi fina prova-på-erbjudanden! Inget krångel med fakturor och uppsägningstider.

Prova e-tidningen
för endast 1 kr första månaden
Läs digitalt var du vill och när du vill
Inga fakturor, ingen bindningstid, avsluta när du vill
Ordinarie pris 89 kr/mån
Beställ
Prova Sulkysport
för endast 39 kr första månaden
Läs även digitalt var du vill och när du vill
Inga fakturor, ingen bindningstid, avlsuta när du vill
Ordinarie pris 150 kr/mån
Beställ