Fokustema
Vincennes
Läs senare

Tand Tuff tvåa – igen

Nej, det blev ingen revansch.
Tand Tuff (e. Järvsöfaks) jagade förgäves Josveis (e. Viesker) över Vincennes upploppet utan att nå ikapp.
Av
Emil Persson

Måhända var kallbloden en aningen möra nu när de beträdde kolstybben på Vincennes för andra gången inom loppet av fem dagar.
Efter att söndagens lopp resulterat i fyra diskvalificerade hästar så var det nu åtta hästar som straffade ut sig med galopp.

Däribland tre av de fyra svensktränade hästarna. Eldvin (e. Järvsöfaks) galopperade i tredje invändigt 600 meter före mål på väg att flyttas ut i banan av Eric Raffin. Hallsta Vinnex (e. Hallsta Asterix) i slutkurvan under anfall och Gustav E. (e. Lome Elden) på upploppet med chans på en fin prischeck.

Tand Tuff höll sig däremot på benen hela vägen i lag med Jan-Olov Persson och levererade en stark avslutning. Från fjärde utvändigt blev det långt fram till dödenstravande Josveis (e. Viesker) som hade grepp redan i slutkurvan.

Det tordes resulterat i stumma ben över upploppet när Tand Tuff avslutade vasst, men tvärtom hade Josveis en växel till i reserven och vann med en säker längd för Antti Ojanperä.

Precis som i söndagens lopp var segerpremien på 9.000 euro medan Tand Tuff åter belönades med 5.000 euro för sin andraplats.

Tredjeplatsen tog finske Pireus (e. Turo) som avhängd via vinnarhålet och fjärdeplatsen lyckades Spik Mollyn (e. Spikeld) få med sig trots att han var slagen framme i tät i slutkurvan.

Segertiden blev 1.24,7a/2.100 meter medan Tand Tuff kom i mål på 1.24,8.

Björn Goop satt upp bakom betrodde Ask Eld (e. Lome Elden) vilken hamnade i femte utvändigt från spår två bakom bilen och galopperade i kön 250 meter före mål.

Fokustema
Avliden
Läs senare

Christer Dahling är död

Uppfödaren och hingsthållaren Christer Dahling, Skråmsta Stuteri, har gått bort. Christer blev 90 år.
Av
Mathias Hedlund
Skråmsta Stuteris Christer Dahling har gått bort, 90 år gammal. Foto Martin Langels/ALN och Skråmsta Stuteri
Skråmsta Stuteris Christer Dahling har gått bort, 90 år gammal. Foto Martin Langels/ALN och Skråmsta Stuteri

Christer Dahling föddes på Gotland där hästintresset tog fart när han skodde arbetshästar. När han flyttade till fastlandet kom han in i stuteribranschen och till slut hamnade han på Skråmsta Stuteri, som Christer arrenderade av Stockholms stad från 1964.

Derbyvinnaren Gay Noon var förste hingsten som stallades upp i Christers regi och sedan skulle många fyrbenta beskällare följa under åren. Dessutom har många ston inackorderats genom åren. Bland annat finns Villiams mamma Gold Strike på Skråmsta.

1990 tog dottern Carina och sonen Björn över verksamheten på Skråmsta under några år, innan Carina fortsatte tillsammans med maken Anders Satrell. 2002 kunde paret köpa anläggningen och har även några egna fölston där avkommorna fått kennelnamnet C.D.

Den främsta uppfödningen är Kadett C.D. (e. Scarlet Knight), 1.09,8ak/8.596.320 kr. Även femfaldige miljonären Petit Aubiose, Kriterievinnaren Carolo Min och trippelmiljonären Nimbus C.D. kan nämnas.

Från Minerva till Scarlet Knight

På Skåmsta har Hambletonianvinnaren Scarlet Knight verkat större delen av sin avelskarriär och tjänstgör idag tillsammans med Uncle Lasse och Super Photo Kosmos.

Den allra viktigaste fyrbenta individen genom åren är ett sto: Minerva. Hon gjorde efter avslutad tävlingskarriär sin avelsgärning på Skråmsta och där föddes exempelvis Derbyvinnaren Cal Min och Elitloppshästen Speedy Min, som senare även verkade som avelshingst på stuteriet.

Christer Dahling fanns hela tiden med som ett bollplank i rörelsen och en stor resurs med sitt kunnande och sin gedigna hästkunskap.

Christer Dahling blev 90 år.

Fokustema
Grand National du Trot
Läs senare

Banrekord i Reims

Comtesse du Chene (e. Quaker Jet) spurtade hem den sjunde etappen av Grand National du Trot (€90.000) när löpningsserien gästade Reims.
Av
Emil Persson

Det nu sexåriga stoet hade blott ett lopp innanför västen sedan vintermeetinget på Vincennes, men det räckte alldeles uppenbarligen. Julien Le Mers sto fick ett lopp i draget av Franck Nivard och hade inga som helst problem att spurta till vinst på finfina 1.11,6/2.575 meter.
En tidsnotering som innebar att hon slog nytt banrekord på travbanan i champagnestaden och belöningen på 40.500 euro var hon verkligen värd.

Prix Klymene (€75.000) på Vincennes var hennes tyngsta merit sedan tidigare i lag med andraplatsen i Prix Hersilie (€90.000) bakom Sorbet den 4 januari.

Cicera Noa (e. Mandarino Blue) bärgade andraplatsen och Jarmo Niskanen-tränade Cathy a Quira (e. Password) tog bronspengen.

Favoriten Colonel (e. Goetmlas Wood) fick en tuff väg fram till dödspositionen efter kort startgalopp. I slutkurvan hade Jean Michel Bazires häst sprungit sig trött och sexåringen blev utan prispengar.

Fokustema
Tränarbyte
Läs senare

Treårig kvartsmiljonär till Båth

Svante Båth vann tre av uttagningarna och har fyra hästar i E3-finalerna på Färjestad nästa lördag. Nu har han fått ytterligare en av kullens intressanta hästar i träning.
Av
Lars G Dahlgren
Announcement.
Foto Leif Norberg/ALN
Announcement. Foto Leif Norberg/ALN

Det handlar om Menhammaruppfödningen Announcement (e. Zola Boko – Release Party) som för Jimmi Ehlers debuterade som tvååring och har sprungit in 242.000 kronor via en seger på tolv starter. Rekordet 1.14,1a/2.140 satte han som trea i Margaretas Tidiga Unghästserie i maj, i ett lopp som för övrigt vanns av Svante Båths Attraversiamo.

Fakta

Announcement

hingst tre år e. Zola Boko – Release Party e. Going Kronos
12 st: 1–2–3
Rekord: 1.17,3m – 1.14,1am
Insprunget: 242.300 kr
Uppfödare: Menhammar Stuteri AB, Ekerö
Ägare: Roy Cajback & Nicke Andersson

Expandera

Announcement var med i E3-uttagningarna i Eskilstuna i söndags och blev sexa i uttagningen Global Withdrawl vann på 1.15,1.

 

Sport