Fokustema
Prinsessan Madeleines Pokal
Läs senare

Tekno Eld slog Derbyvinnaren

Tekno Eld utnyttjade innerspåret bakom bilen och hängde ut Derbyvinnaren Philip Ess i andraspår. Därmed vann den svenska kallblodiga fyraåriga kullettan över den norska i Prinsessan Madeleines Pokal på Bollnästravet.
Av
Lars G Dahlgren
Tekno Eld. Foto: Jeannie Karlsson, Sulkysport
Tekno Eld. Foto: Jeannie Karlsson, Sulkysport

I Kallblodsderbyt i slutet av juli fick Tekno Odin se sig besegrad av Philip Ess. Jan-Olov Perssons stjärna kom på efterkälken från början och fick inte fatt i Öystein Tjomslands Philip Ess.

Fakta

Tekno Eld

hingst fyra år e. Tekno Odin – Eldsiri e. Järvsöfaks
22 st: 15–3–1
Rekord: 1.24,4m* – 1.22,7ak*
Insprunget: 1.980.145 kr
Uppfödare och ägare: Lennart Bäwerholm, Norge
Tränare: Jan-Olov Persson, Hagmyren
Körsven: Ulf Ohlsson, Solvalla
Skötare: Hanna Edvinsson

Expandera

I sprinterloppet Prinsessan Madeleines Pokal med 150.000 kronor i förstapris var det dock inget snack om saken. Ulf Ohlsson förvaltade innerspåret bakom bilen perfekt och Philip Ess var inte ens nära att kunna ta sig förbi Tekno Eld från start – speciellt som också Jan-Olov Persson blandade sig i spetskörningen med Månlykke A.M. och ”täckte upp” eventuella tuffa laddningsförsök från Örjan Kihlström med Philip Ess.

Det handlade sedan om ledning hela vägen för Tekno Eld som inte behövde visa hela registret. Ulf Ohlsson satt mer eller mindre blickstilla över upploppet och det var bra tryck i steget över mål, på 1.22,7a/1.640 meter. Det svenska rekordet lyder 1.22,3 och sattes förra året av Järvsö Pegasus (e. Tangen Scott – Järvsö Emma) just i detta lopp.

– I Derbyt var för Tekno Eld för stressad och jättenära att nypa i galopp. Idag var han lugnare och då kunde han öppna snabbt också. 1.22,7 är en bra tid, det är en fantastiskt fin häst. Nu ser vi fram emot Derbykvalen i Norge, sade Ulf Ohlsson.

Philip Ess (e. Briskeby Philip – Tangen Pia) höll starkt som tvåa utvändigt ledaren, Grislefaksen G.L. (e. Järvsöfaks – Tangen Mari) satt fast i ledarryggen med krafter kvar och med beröm godkänt i sitt första möte med kulleliten får också Månlykke A.M. (e. Månprinsen A.M. – Timba). Dessa travade 1.22,8, 1.22,9 respektive 1.23,0.

 

Fokustema
Marseille
Läs senare

Ryttarstjärna vann med Balfour

En gång i tiden var han den store ryttarstjärnan på Vincennes, men numera spelar Philippe Masschaele en mer undanskymd roll, men det hindrar inte honom från att vinna lopp och idag satt han i sulkyn bakom Robert Bergh-tränade Balfour i Marseille.
Av
Claes Freidenvall
Robert Bergh-tränade Balfour var en vinnare i Marseille idag. Foto Jeannie Karlsson/Sulkysport
Robert Bergh-tränade Balfour var en vinnare i Marseille idag. Foto Jeannie Karlsson/Sulkysport

Balfour (e. Scipion du Goutier-Pay the Bill) slutade oplacerad i finalen i Grand National du Trot, men fick snabb revansch i Prix Gerard Prudhon (€32.000) och vann på 1.14,4 över 2.675 meter.

Robert Bergh äger Balfour och triumfen för den sjuårige valacken var värd 14.400 euro.

Fokustema
Förhandlingar klara
Läs senare

Galoppen får V64 på söndagar

Svensk Travsport och Svensk Galopp har kommit överens. Galoppen säljer en aktie i ATG till travsporten och får i utbyte tillgång till tio procent av ATG:s marknadsföringsbudget och ett, som man kallar det, tydligare tävlingsprogram.
Av
Lars G Dahlgren
Svensk galopp och Svensk travsport är överens om aktieposterna i ATG. Foto Jeannie Karlsson/Sulkysport
Svensk galopp och Svensk travsport är överens om aktieposterna i ATG. Foto Jeannie Karlsson/Sulkysport

Under hösten har förhandlingar pågått mellan travet och galoppen gällande att galoppen skulle sälja en aktie i ATG till travet. Detta har med skattereglerna för aktiebolag att göra. Det minimalt förändrade ägandet skulle öppna möjligheten till fortsatta smidiga kontinuerliga pengaflöden mellan ATG och ägarna trav- och galoppförbunden, som koncenbidrag.

Dock ville galoppen ha vissa saker i utbyte, för att inte riskera att bli mer marginaliserade och undanträngda i ATG:s spelutbud än sporten nu är. Det handlade dels om tävlingsprogrammet med de till detta kopplade spelformerna, dels om medel till marknadsföring.

Nu har alltså förhandlingarna slutförts och ett avtal undertecknats. Det som händer är att galoppen får mycket större plats på söndagar i ATG:s spelutbud och tv-bevakningen.

– Dels blir det V64 på galoppen på söndagar istället för som nu V4, dels ska det ridas ett galopplopp så det kommer med i travets GS75-block. Det blir ungefär som att återinföra lördagskomben och hur denna låg i V75 förr, men på söndagar, säger Svensk Galopps styrelseledamot Roland Johansson som skött förhandlingarna med ST.

– Det är ge och ta i en förhandling och nu är vi överens. För galoppen var det väldigt viktigt att få ett tävlingsprogram med kontinuitet och möjlighet att få sporten att växa. Det här söndagskonceptet är svaret på det, säger Svensk Travsports ordförande Marjaana Alaviuhkola.

Eftersom galoppen har tävlingsuppehåll under vintern går detta igång 1 april och körs sedan november ut. Det kommer att ridas 35 V64-omgångar på söndagar. Två av söndagarna blir det galopp i GS75: Svenskt Derby på Jägersro i juli respektive Stockholm Cup i september. På söndagar blir det alltså som regel från 1 april både V64 på galopp och GS75 på trav.

Rent substantiellt får galoppen dessutom ett stort tillskott gällande möjligheten att marknadsföra sig: Tio procent av ATG:s årliga marknadsföringsbudget för trav och galopp viks uteslutande till marknadsföring av galoppevenemang. ATG blir också exklusiv spelbolagssponsor av Nationaldagsgaloppen den 6 juni.

– Vi har, milt uttryckt, varit satta på undantag, i ATG:s marknadsföringsbudget. Jag kan inte säga hur stort tillskottet blir i rena pengar, men det får väldigt stor effekt för oss, säger Roland Johansson.

 

Nödvändigt, väntat, billigt – och dyrt

Fokustema
Startlistor 12-16 dec
Läs senare

12-16 dec: Legolas hedras med V75-jackpot

Legolas blev det stora dragplåstret och stjärnan när V65 växte i början av 1980-talet. På lördags hedras den folkkäre hästens minne på Åby med extra jackpotmiljoner på V75, där Nadal Broline lyser upp den gamle hjältens lopp. Här är startlistorna från onsdag till söndag, sammanställt i enkelt pdf-format!
Av
Sulkysport
Reijo Liljendahls Elitloppstrea Nadal Broline startar i Legolas Minne på lördag. Foto Jeannie Karlsson/Sulkysport
Reijo Liljendahls Elitloppstrea Nadal Broline startar i Legolas Minne på lördag. Foto Jeannie Karlsson/Sulkysport

Sulkysport presenterar två gånger i veckan startlistor till alla svenska travbanor, sammanställt i enkelt pdf-format som kan laddas ned, här på hemsidan.

Varje tävlingsdags startlistor finns sammanställda på två sidor med banans huvudspelform på ena sidan och övriga lopp på andra sidan.

Här kan du ladda ned och kolla in startlistorna från onsdagens saxade V86-tävlingar till lördagens V75-omgång med jackpot och söndagens GS75.

Startlistor som finns med i det här digitala pdf-dokumentet:

Onsdag: Solvalla (18.15) och Jägersro (18.27) med delad V86-omgång

Torsdag: Mantorp (12.20), Åby V64 (18.20), Bollnäs (18.30)

Fredag: Umeå V65 (12.45), Romme V64 (18.20)

Lördag: Åby med V75-jackpot (14.45), Skellefteå V65 (18.30)

Söndag: Örebro GS75 (14.10)