Fokustema
Utblick Norge
Läs senare

Tekno Eld tillbaka som kung

Struken från dubbla storloppsfinaler i höstas och en hovbensfraktur upptäcktes. Idag var Tekno Eld tillbaka på tävlingsbanan på Bjerke – och som han var det!
Av
Mathias Hedlund
Tekno Eld var tillbaka efter hovbensfraktur och vann anrika Kungapokalen på Bjerke. Foto Leif Norberg/ALN
Tekno Eld var tillbaka efter hovbensfraktur och vann anrika Kungapokalen på Bjerke. Foto Leif Norberg/ALN

I norska Kungapokalen på Bjerke möttes i princip hela eliten av kallblodskullen född 2014. Här fanns vinnaren av svenska Kriteriet Tekno Eld, vinnaren av det norska Valle Ask, vinnaren av Biris Uppfödningslopp Lome Diamant och hästarna som tog topplaceringarna där bakom.

När röken lagt sig blev det svensk seger genom Jan-Olov Persson-tränade Tekno Eld (e. Tekno Odin-Eldsiri) och Ulf Ohlsson.

En annan svensk travare satte upp farten när Torbjörn Jansson sände till ledning med Zitor (e. Ulfsås Zico) och svarade resolut när Tom Erik Solberg ville ta över med Valle Ask efter 600 meter. Efter passeringarna 1.22,4/500 meter och 1.25,7/1.000 meter tvingades Jansson ge sig 900 meter från mål, då Valle Ask tog över och fick Lome Diamant på utsidan.

Samtidigt började Ulf Ohlsson avancera från femte utvändigt med Tekno Eld, som hade väldigt långt fram. Först 300 meter från mål var Tekno Eld ikapp tätduon och utmanade per omgående.

Tappre Valle Ask fick ge sig först, 100 meter från mål mot Lome Diamant – som fick sig sig passerad kort senare av Tekno Eld.

– Jan-Olovs hästar är alltid genomtränade inför årsdebuter, men man vet inte riktigt hur bra de är formmässigt. Men Tekno Eld var fantastiskt fin och jag förstod att vi skulle ha chansen när det gått så fort där framme, sade Ohlsson.

Segertiden skrevs till 1.26,1a/2.100 meter och förstapriset var 200.000 kronor.

– Jag är otroligt glad att det gick vägen, det är strålande, sade en mycket nöjd Jan-Olov Persson.

Tekno Elds stallkamrat Delsbofaks gjorde en gedigen insats som fyra på 1.27,5, medan Zitor föll tillbaka till jumboplatsen.

Bäwerholm bakom verket

Lennart Bäwerholm äger och är uppfödare till Tekno Eld, som repat mod på bästa sätt efter den tråkiga avslutningen på treåringssäsongen. Efter seger i svenska Kriteriet var hästen favorit i finalen av det norska, men fungerade inte alls i travet och ströks efter provstarten.

I kvalet till Biris Uppfödningslopp fungerade han inte heller fullt ut och efteråt hittades en hovbensfraktur.

Efter vila till och med januari har hästen tränats igång och visade per omgående att han är tillbaka på toppen.

Odd Herakles vann ”Meyern”

Den äldre kallblodseliten möttes i en annan klassiker: Jacob Meyers Pokallopp, där tidigare vinnare inte är startberättigade.

Efter tre omstarter körde lärlingen Adrian Solberg Akselsen åttaårige Odd Herakles (e. Moe Odin) till ledningen och fick bestämma i 1.25-fart. Mitt i sista sväng tackade ekipaget för sällskapet och stack undan till överlägsen seger värd 200.000 norska kronor på 1.23,4/2.100 meter. Andraplatsen togs av elvaåriga stoet Ulsrud Tea, som avslutade starkt via bland annat fjärdespår stora delar av slutsvängen.

Jan-Olov Perssons hopp i loppet, norske Smedheim Solan, fick chansen på upploppet från tredje utvändigt, men räckte inte i den snabba avslutningen. Han fick med sig fjärdeplatsen och 25.000 kronor på 1.24,2.

För segerkusken Adrian Solberg Akselsen (fyller 24 år nästa vecka) var det andra segern i det anrika kallblodsloppet. 2015 var segervapnet Timian Scott, som besegrade självaste Lannem Silje. Tränaren bakom båda dessa vinnare är nestorn Lars O Romtveit, 68, som även vunnit ”Meyern” med Bork Odin.

Odd Herakles främsta merit är andraplatsen i Svenskt Kallblodsderby 2014, där Lannem Silje vann.

Fokustema
Gävletravet
Läs senare

Demmers byter bana

Michael Demmers återvänder till sin gamla hemmabana Gävletravet efter ha tillhört Sundbyholmstravet i 13 år.
Av
Claes Freidenvall

På Gävletravet var Michael Demmers verksam mellan 1999-2004, men nu vänder han tillbaka till ”fadershuset”.

– Ja, det känns mer naturligt. Vi har 45 minuter närmare till Gävletravet än till Sundbyholm och jag känner att tränarrörelsen kan utvecklas mer. Det känns som om jag bättre möjligheter att jobba in nya hästägare”, säger Michael Demmers i ett pressutskick.

Idag finns det 13 hästar på Michael Demmers träningslista.

Fokustema
Nyfödda
Läs senare

Stjärnstoets färgstarka hingstföl

2014 charmade Skellefteamatören Jessica Lindgren och hennes Bodbäckssiv trav-Sverige när paret vann Derbystoet i Östersund. I natt blev Bodbäckssiv mamma för första gången och Jessica smider spännande, nya planer för sin ”Sivan”.
Av
Mathias Hedlund
Derbystovinnaren Bodbäckssiv har blivit mamma för första gången, till ett hingstföl med Tekno Odin som pappa. Foto Jessica Lindgren
Derbystovinnaren Bodbäckssiv har blivit mamma för första gången, till ett hingstföl med Tekno Odin som pappa. Foto Jessica Lindgren

Bodbäckssiv (e. Briskeby Philip) var tillsammans med sin tränare, Jessica Lindgren från Kåge utanför Skellefteå, ett oskiljbart och färgstarkt par på träningsbanan och rönte fina framgångar.

Som treåring vann Bodbäckssiv kval till Kriteriestoet och satte punkt för säsongen med seger i finalen av Norrlands Treåringselit. Fyraåringssäsongen bjöd på karriärens höjdpunkt; segern i Derbystoet i Östersund, värd 450.000 kronor.

trav, travsport, sulkysport, föl, derbystoet
Jessica Lindgren körde Bodbäckssiv till seger I Derbystoet 2014. Foto Tom Jönehag/Finish

Som äldre fortsatte Bodbäckssiv att tävla med framgång och vann som femåring finalen av Norrlands stoelit.

Blödning i gaffelbandet

Men när Jessica tog in sitt sto från hagen en februaridag 2017 var hon tjock i ett bakben. Veterinärbesöket gav dystra besked: gaffelbandsskada med stora blödningar och minst ett års läkning.

Jessica fattade beslutet att Bodbäckssiv skulle betäckas och stoet fick åka till Hudiksvall. Hingstvalet blev Tekno Odin.

– Efter ett tag lyste de gaffelbandet på henne där och sade att det inte alls var allvarligt. Att det skulle vara helt läkt inom tre månader, men då var Bodbäckssiv redan seminerad och dräktig, säger Jessica.

Istället för rehabilitering för tävling förra året fick kallblodsstoet hållas igång för mammarollen.

Fakta

Bodbäckssiv

Svartbrunt sto född 2010 e. Briskeby Philip-Bodbäckslisa e. Sjefen

Resultat: 48 st: 13–11–6

Rekord: 1.23,9m – 1.23,5ak

Intjänat: 1.316.300 kr

Uppfödare: Jan Åberg, Ersmark

Ägare: Jessica Lindgren och Magnus Carlsson

Tränare och körsven: Jessica Lindgren (a); Skellefteå

Kuriosa: Jessica Lindgren har kört Bodbäckssiv i hästens samtliga 48 starter.

Aktuell: Blev mamma i natt till ett hingstföl e. Tekno Odin

Senaste start: Trea i Boden 16 december 2016

Expandera

– Jag har kört henne hela tiden, ja ända till för två veckor sedan. Hon älskar att träna, tävla och röra på sig och hade blivit helt tokig om jag inte kört henne under tiden, säger Jessica.

”Allt var bara vitt”

Fölningen närmade sig och i natt var det alltså dags. Med tanke på faderns och moderns utseende såg Jessica framför sig en svart häst, eller fux, medvita ben och bläs. Ut kom…

– Första hoven var vit, okej tänkte jag. Den andra hoven också, och det var okej. Men sedan fortsatte det och allt var bara vitt. Jag ringde till min sambo som kom och utbrast: ”Va, det ser ut som en ko?!”, säger Jessica med ett skratt.

Hur mår mamma och hingstfölet idag?

– Allt verkar bra. Fölungen är pigg och kry och har ätit, säger Jessica.

Vill tillbaka till tävlingsbanan

För Bodbäckssiv väntar nu ett liv som mamma, men bara ett tag. Planen är att komma tillbaka till tävlingsbanan.

– Det är målsättningen, men först ska hon få vara mamma ett tag. Hon har nästan aldrig varit skadad under karriären förutom halsproblem ibland och benet ser bra ut, säger Jessica förhoppningsfullt.

Fokustema
Meadowlands
Läs senare

Svenskägda hästar i USA-kval

Det är inte bara Hannelore Hanover som är intressant bland kvalhästarna på Meadowlands imorgon utan det finns också några andra godbitar att hålla ögonen på och däribland Åke Svanstedts duo Lucky Ava och Plunge Blue Chip.
Av
Claes Freidenvall
Plunge Blue Chip och Åke Svanstedt. Foto: Lisa Photo
Plunge Blue Chip och Åke Svanstedt. Foto: Lisa Photo

Sistnämnda Plunge Blue Chip (e. Muscle Mass-Dunk the Donato), 1.10,3*/$404.690, hade ett strålande år ifjol, vann nio av tio starter och avslutade säsongen med fyra raka segrar. Hennes två mest värdefulla kom i finalen i Goldsmith Maid ($404.690) och Matron Stakes ($173.000). Åke Svanstedt äger stoet tillsammans med bland andra Tomas Andersson i Nossebro.

Han deläger också Lucky Ava (e. Lucky Chucky-Ava Marion), vilken inte var lika framgångsrikt men tog rekordet 1.12,2 och tjänade 203.569 dollar. Hennes finalvinst i New York Sire Stakes ($225.000) var hennes största triumf av de fem segrar hon tog på tio framträdanden.

Finalvinnare i New York Sire Stakes var också Åke Svanstedts Six Pack (e. Muscle Mass-Pleasing Lady), 1.12,0*/$198.642, och han går ut i ett annat kvallopp. Six Pack har också svenska delägare, varav några från Kalmartravets funktionärskår.

Han möter Jenny Melanders valack delägde All On Black (e. Swan For All-Right On Renee), 1.11,1*/201.750. Förra året startade han åtta gånger (6-1-1) och hans mest penningstinna seger togs i finalen i Indiana Sire Stakes ($220.000).

Vunnit kval i år

En annan av motståndarna är Jimmy Takters Maxus (e. Muscle Hill-Gerri’s Joy), 1.10,9*/$173.485, som ifjol vann en division av International Stallion Stake ($59.400) och slutade trea i finalen i William Wellwood Memorial efter Alarm Detector och stallkamraten You Know You Do.

Maxus ägs av Stall Zet och Christina Takter och hingsten gör sitt andra kvallopp för säsongen. För knappt en vecka sedan kvalvann han på Meadowlands på 1.12,7 efter snabba 1.07,6 sista 400 meterna.

Startlistorna till lördagens kval på Meadowlands hittar ni här!