Fokustema
Utblick Norge
Läs senare

Tekno Eld tillbaka som kung

Struken från dubbla storloppsfinaler i höstas och en hovbensfraktur upptäcktes. Idag var Tekno Eld tillbaka på tävlingsbanan på Bjerke – och som han var det!
Av
Mathias Hedlund
Tekno Eld var tillbaka efter hovbensfraktur och vann anrika Kungapokalen på Bjerke. Foto Leif Norberg/ALN
Tekno Eld var tillbaka efter hovbensfraktur och vann anrika Kungapokalen på Bjerke. Foto Leif Norberg/ALN

I norska Kungapokalen på Bjerke möttes i princip hela eliten av kallblodskullen född 2014. Här fanns vinnaren av svenska Kriteriet Tekno Eld, vinnaren av det norska Valle Ask, vinnaren av Biris Uppfödningslopp Lome Diamant och hästarna som tog topplaceringarna där bakom.

När röken lagt sig blev det svensk seger genom Jan-Olov Persson-tränade Tekno Eld (e. Tekno Odin-Eldsiri) och Ulf Ohlsson.

En annan svensk travare satte upp farten när Torbjörn Jansson sände till ledning med Zitor (e. Ulfsås Zico) och svarade resolut när Tom Erik Solberg ville ta över med Valle Ask efter 600 meter. Efter passeringarna 1.22,4/500 meter och 1.25,7/1.000 meter tvingades Jansson ge sig 900 meter från mål, då Valle Ask tog över och fick Lome Diamant på utsidan.

Samtidigt började Ulf Ohlsson avancera från femte utvändigt med Tekno Eld, som hade väldigt långt fram. Först 300 meter från mål var Tekno Eld ikapp tätduon och utmanade per omgående.

Tappre Valle Ask fick ge sig först, 100 meter från mål mot Lome Diamant – som fick sig sig passerad kort senare av Tekno Eld.

– Jan-Olovs hästar är alltid genomtränade inför årsdebuter, men man vet inte riktigt hur bra de är formmässigt. Men Tekno Eld var fantastiskt fin och jag förstod att vi skulle ha chansen när det gått så fort där framme, sade Ohlsson.

Segertiden skrevs till 1.26,1a/2.100 meter och förstapriset var 200.000 kronor.

– Jag är otroligt glad att det gick vägen, det är strålande, sade en mycket nöjd Jan-Olov Persson.

Tekno Elds stallkamrat Delsbofaks gjorde en gedigen insats som fyra på 1.27,5, medan Zitor föll tillbaka till jumboplatsen.

Bäwerholm bakom verket

Lennart Bäwerholm äger och är uppfödare till Tekno Eld, som repat mod på bästa sätt efter den tråkiga avslutningen på treåringssäsongen. Efter seger i svenska Kriteriet var hästen favorit i finalen av det norska, men fungerade inte alls i travet och ströks efter provstarten.

I kvalet till Biris Uppfödningslopp fungerade han inte heller fullt ut och efteråt hittades en hovbensfraktur.

Efter vila till och med januari har hästen tränats igång och visade per omgående att han är tillbaka på toppen.

Odd Herakles vann ”Meyern”

Den äldre kallblodseliten möttes i en annan klassiker: Jacob Meyers Pokallopp, där tidigare vinnare inte är startberättigade.

Efter tre omstarter körde lärlingen Adrian Solberg Akselsen åttaårige Odd Herakles (e. Moe Odin) till ledningen och fick bestämma i 1.25-fart. Mitt i sista sväng tackade ekipaget för sällskapet och stack undan till överlägsen seger värd 200.000 norska kronor på 1.23,4/2.100 meter. Andraplatsen togs av elvaåriga stoet Ulsrud Tea, som avslutade starkt via bland annat fjärdespår stora delar av slutsvängen.

Jan-Olov Perssons hopp i loppet, norske Smedheim Solan, fick chansen på upploppet från tredje utvändigt, men räckte inte i den snabba avslutningen. Han fick med sig fjärdeplatsen och 25.000 kronor på 1.24,2.

För segerkusken Adrian Solberg Akselsen (fyller 24 år nästa vecka) var det andra segern i det anrika kallblodsloppet. 2015 var segervapnet Timian Scott, som besegrade självaste Lannem Silje. Tränaren bakom båda dessa vinnare är nestorn Lars O Romtveit, 68, som även vunnit ”Meyern” med Bork Odin.

Odd Herakles främsta merit är andraplatsen i Svenskt Kallblodsderby 2014, där Lannem Silje vann.

Fokustema
Vilhelm Johanssons Minne
Läs senare

Darling Mearas i topp i Kalmar

Det blev en härlig duell mellan två av landets bästa ston. Stefan Perssons Darling Mearas (e. Cantab Hall) drog det längsta strået och vann Vilhelm Johanssons Minne i Kalmar.
Av
Thomas Hedlund

Darling Mearas kom till ledningen på långsidan efter cirka 400 meter efter att Peter Untersteiner valt att släppa täten bakom Julia af Solnäs.

I Sverige årsdebuterande Cash Crowe (e. Ready Cash) fick order att lämna andra ytter med 1.300 meter kvar till mål och när Christoffer Eriksson parkerade Petri Puros sto utvändigt ledaren hade varvet passerats i 1.14-tempo på den regniga Kalmarbanan.

Sista halvvarvet kom att bli en duell mellan de båda täthästarna och Darling Mearas gick sista biten undan till ett par längders seger, värd 200.000 kronor, på 1.13,2a/2.140 meter.

Fokustema
Italien
Läs senare

Oaks-finalist kobolt-dopad

Stoet Zoe Grif Italia var dopad när hon vann sitt försök i Oaks del Trotto i Neapel den 9 september. Dopingprovet visade att hon tävlade med kobolt i kroppen och missar därmed finalen på söndag i storloppet för treåriga ston.
Av
Claes Freidenvall

Zoe Grif Italia (e. Ready Cash-One Dream Grif) hade inte vunnit på åtta starter när hon tog hem sitt försök i Oaks del Trotto (€22.000) på Agnano-banan i Neapel den 9 september tillsammans med sin tränare Massimo Barbini.

Det treåriga stoet segrade på 1.11,9a/1.600 meter och rekordsänkte med 1,9 sekunder. Nu stängs Zoe Grif Italia av från all tävling mellan den 22 september och 21 oktober i år. Det betyder att Zoe Grif Italia inte får starta i finalen i Oaks del Trotto (€253.000) i Neapel.

Det var det andra kobolt-fallet i Italien i år. Den 10 juni åkte galoppören Aspettatemi fast för kobolt i Milano.

Fokustema
Efter frikännandena
Läs senare

Riksdomare tar timeout

Efter att Adrian Kolgjinis och Björn Goops drivningsavstängningar i Derbyt hävts av Svensk Travsports Överdomstol tar den riksdomare som tjänstgjorde på Jägersro, Jan Törnqvist, timeout.
– Det här känns inte bra och nu tar jag paus från att döma trav ett tag, säger han.
Av
Lars G Dahlgren
Slutstriden i Derbyt. Foto: Jeannie Karlsson/Sulkysport
Slutstriden i Derbyt. Foto: Jeannie Karlsson/Sulkysport

Jan Törnqvist är till vardags måldomare på Gävletravet och Hagmyren och han tar uppehåll även från dömandet där ett tag, alltså inte enbart från rollen som riksdomare.

– Jag har ett civilt jobb också och efter att ha dömt nio V75-omgångar på en och en halv månad har det börjat kännas slitigt med att vara riksdomare också. Så kom dessutom de här två överklagandena från Derbyhelgen som gick igenom. Då bestämde jag mig för att ta en paus. Det känns inte alls bra att överdomstolen inom ett år tagit bort tre avstängningar för oreglementsenlig drivning i storlopp, Jorma Kontios bakom Villiam i Kriteriet förra året och nu Björn Goop med Chianti och Adrian Kolgjini bakom Speedy Face i Derbyt. Då måste vi ställa oss frågan om vi som dömer ute på banorna har fel nivå, och om de filmer som finns från loppen som hjälp för oss duger, säger Jan Törnqvist.

Då måste vi ställa oss frågan om vi som dömer ute på banorna har fel nivå

Att det i de här fallen handlat om hur drivningar bedöms gör det hela än allvarligare, tycker Jan Törnqvist.

– Ja, för det är ju en djurskyddsfråga. Petar ST:s Överdomstol i hur vi i måldomartornen bedriver djurskyddsarbetet och har en strikt juridisk attityd – alltså att syns det inte tillräckligt tydligt på filmerna så ”har det inte hänt” – blir det här svårt att hantera, säger Jan Törnqvist som idag fredag haft ett långt samtal med överdomstolens ordförande Olle Sohlberg.

– Ja. Jag vill inte kommentera vad vi pratade om och hur han motiverade deras ställningstaganden mer än att jag betonade för honom att jag är bekymrad över att det nu uppstått en situation där måldomarna får svårare att döma för oreglementsenliga drivningar.

jag är bekymrad över att det nu uppstått en situation där måldomarna får svårare att döma för oreglementsenliga drivningar

Beslutet gällande Adrian Kolgjini har publicerats på travsport.se (det kan läsas här) medan Överdomstolens motiveringar till friandet av Björn Goop ännu inte är skrivna/publicerade.

Jan, i Adrian-domen står det att du var tveksam till om han skulle dömas för oreglementsenlig drivning?

– Det stämmer inte, och det irriterar mig att det skrivits så i beslutet. Det jag ville säkerställa innan vi dömde var att filmerna stödde att Adrian ”slog dubbelslag” i början av upploppet, och var ”uppe över axelhöjd” en bit längre fram. Efter att ha tittat om på filmerna några gånger var vi i nämnden eniga om att det Adrian gjorde var brott mot drivningsreglerna, säger han.

Överdomstolen fann dock: ”Vad avser filmerna från loppet ger måldomarnämndens övervakningsfilm ingen ledning och filmen från Kanal 75 är enligt överdomstolens uppfattning otydlig beträffande de moment som nu är av betydelse. Filmen ger inte entydigt stöd till måldomarnämndens bedömning.”

I Björn Goops fall dömdes han för oreglementsenlig drivning för att ”ha drivit för mycket på för kort sträcka”. Hästen ska ges chansen att svara på varje maning innan kusken får ge nästa maning och det var det som måldomarna slog ner på gällande Chianti.

– Vi var enhälliga om att det var för mycket, och även i det fallet tyckte vi att filmerna från loppet gav oss stöd för det, säger Jan Törnqvist.

Något som nu skapar problem för Svensk Travsport är att den typen av drivningsförseelser, det kan kallas ”normalbrott”, Kolgjini och Goop dömdes för att ha begått i Derbyt, inte är överklagningsbara när de inträffar i vanliga lopp. Påföljderna blir endast överklagningsbara i storlopp eftersom böterna sätts utfrån loppets prissumma. I Derbyts fall var bötesbeloppen 40.000 kronor. Gränsen för överklagande går vid 3.000 kronor.

Om Björn och Adrian gjort exakt de här drivningarna i ett ”vanligt lopp” hade de inte varit överklagningsbara. Alltså skickar Överdomstolens beslut upp ett stort frågetecken över om måldomarnämndernas sätt att bedöma drivningar är hållbart; när två ”drivningsförseelser bedömda och hanterade enligt mallarna” gick till överprövning och inte höll där.

– Vi dömer storloppen efter samma reglemente och mallar som gäller i vanliga lopp. Så när de här typerna av drivningsförseelser överprövats och fallit i överdomstolen…ja då blir det jobbigt att vara måldomare, säger Jan Törnqvist.

Goops avstängning i Derbyt ströks