Fokustema
Flera nyheter för Sulkysport
Läs senare

Tidningen en dag tidigare, fler startlistor, Spelstugan

Här är en glad nyhet för alla Sulkysportläsare: Från och med nummer 38 byter vi utgivningsdag så att tidningen når läsarna en dag tidigare. Det blir då också startlistor till fler tävlingsdagar i tidningen. Här på hemsidan sulkysport.se blir det också förändringar: vi lanserar nyheten Spelstugan.
Av
Lars G Dahlgren
Sulkysport – en dag tidigare!
Sulkysport – en dag tidigare!

De som brukar få sin Sulkysport i brevlådan på torsdagen får den från och med den 19 september på onsdagen istället. Det gäller förstås också e-tidningen som publiceras vid midnatt mellan tisdag och onsdag istället för som hittills mellan onsdag och torsdag. I de delar av landet där papperstidningen nått läsarna på fredagen kommer den istället fram på torsdagen.

Fakta

Fakta

 • Sulkysport byter utgivningsdag redan från och med nummer 38. Den kommer ut onsdag-torsdag 19-20 september istället för torsdag 20-fredag 21. Förändringen är permanent.
 • Startlistor till V86, V64 torsdag, V64 fredag, V75 lördag och GS75/Extra V75 söndag publiceras från och med då i tidningen. Det är en utökning av antalet startlistor från nuvarande V64 fredag, V75 lördag och GS75/Extra V75 söndag.
 • På hemsidan sulkysport.se startas Spelstugan som läggs bakom inloggningsvägg förbehållen prenumeranter. Där publiceras färska analyser och jämfört med papperstidningen hittar prenumeraneterna där exklusivt material gällande V86 på onsdagar och GS75/Extra V75 på söndagar.
Expandera

I våras och försomras gjordes läsarundersökningar som gav oss det mycket glädjande svaret att Sulkysport hamnar oerhört högt på omdömet ”helhetsbetyg”. 98 procent (jo, det är faktiskt sant!) av de som svarade i läsarundersökningarna gav höga betyg. Företaget som gjorde undersökningarna (Axand) konstaterade i sin analys att ”svaren i undersökningen visar tydligt att Sulkysport är en välläst och omtyckt tidning” och ”läsarna ger genomgående mycket höga betyg. Tidningen uppfattas som lättläst, intressant, en bara informationskälla om trav samt snygg layoutmässigt”.

Sådan positiv feedback stärker och sporrar förstås oss som jobbar med Sulkysport och gör oss stolta över det vi gör. Samtidigt finns det, naturligtvis och som alltid, saker som kan förändras till det bättre. Av de önskemål läsarna framförde var en central sak att förbättra distributionen. Detta tillgodoser vi nu genom att byta utgivningsdag. Tidningen ska helt enkelt nå läsarna en dag tidigare.

En annan sak som efterfrågades var ”fler startlistor”. Det åtgärdar vi också med att byta utgivningsdag. Från och med vecka 38 publiceras i papperstidningen startlistor till V86 onsdag, V64 torsdag, V64 fredag, V75 lördag och GS75/extra V75 söndag. Detta utan att minska på utrymmet och antalet sidor för nyheter, reportage och fakta.

V75-sidorna blir kvar som de är nu i tidningen. Analyser och intervjuer när det gäller de andra dagarnas spel stuvas om och hamnar på hemsidan sulkysport.se där de förbehålls prenumeranter (läggs bakom inloggningsvägg). Detta material samlas under ”Spelstugan”. Denna ska förutom att vara allmänt vägledande för spelarna också göras så nära inpå tävlingarna att den kan ge tips om vilka hästar som har högt spelvärde förhållande till hur mycket de är streckade på de stora spelen.

Spelstugan nås på hemsidan enkelt genom samma inloggning som används för att läsa e-tidningen; kundnummer och postnummer. Kundnumret hittas på baksidan av tidningen eller på din senaste faktura. Har du fått en orderbekräftelse via mail på din prenumeration fungerar även detta nummer som inloggning. Är du utlandsprenumerant skriver du in ditt kundnummer och ditt land i versaler istället för ditt postnummer.

Här tecknar du prenumeration på Sulkysport.

Just nu har vi fina prova-på-erbjudanden! Inget krångel med fakturor och uppsägningstider.

Prova e-tidningen
för endast 1 kr första månaden
Läs digitalt var du vill och när du vill
Inga fakturor, ingen bindningstid, avsluta när du vill
Ordinarie pris 89 kr/mån
Beställ
Prova Sulkysport
för endast 39 kr första månaden
Läs även digitalt var du vill och när du vill
Inga fakturor, ingen bindningstid, avsluta när du vill
Ordinarie pris 150 kr/mån
Beställ
Fokustema
Nya spellagstiftningen
Läs senare

ATG:s tillstånd för sportspel överklagas

Svenska Fotbollförbundet överklagar bland annat ATG:s nya tillstånd att från och med årsskiftet få ha sportspel i sitt produktutbud. Nu får Förvaltningsrätten i Linköping detta på sitt bord.
Av
Lars G Dahlgren
Sportspel i ATG:s utbud från årsskiftet? Ja, så är det tänkt, men nu har Svenska Fotbollförbundet överklagat ATG:s, och flera andra spelbolags, tillstånd att arrangera sportspel.
Sportspel i ATG:s utbud från årsskiftet? Ja, så är det tänkt, men nu har Svenska Fotbollförbundet överklagat ATG:s, och flera andra spelbolags, tillstånd att arrangera sportspel.

– Vi känner till överklagan. Nu får vi följa utvecklingen innan vi kan säga något mer, säger ATG:s Head of Media Relations, Camilla Filipsson.

Det fotbollförbundet vänder sig emot är inte ATG specifikt, eller de andra spelbolag vars licenser man också överklagar. Däribland finns till och med Svenska Spel och även Kindred/Unibet vilket går in som ny huvudsponsor till fotbollsallsvenskan med miljardbelopp de närmaste åren. Nej, det är den tillståndsgivande myndigheten Lotteriinspektionen som sätts i skottgluggen.

Fotbollförbundet anser att Lotteriinspektionen inte fullföljt den från årsskiftet nya lagens intentioner gällande att motverka matchfixing. Därför överklagar man nu de licenser för sportspel som LI hunnit utfärda bland alla de ansökningar man har att hantera.

”Lotteriinspektionen har inte tagit möjligheten att begränsa spelutbudet för att motverka matchfixing. SvFF har i dag därför överklagat de spellicenser som ger rätt att erbjuda spel även på lägre divisioner och enskilda matchhändelser som gula kort, antal hörnor och liknande”, står det i en artikel på förbundets sajt svenskfotboll.se.

Lotteriinspektionen har inte tagit möjligheten att begränsa spelutbudet för att motverka matchfixing

Mer ur den artikeln:

”I fredags meddelade Lotteriinspektionen sina första beslut att bevilja licenser enligt den nya spelregleringen som börjar gälla den 1 januari 2019. Elva bolag har hittills beviljats licens att erbjuda vadhållning på bland annat fotboll. I besluten har myndigheten hänvisat till redan gällande lagtext om olämpliga spelobjekt och framtida, ännu ej beslutade, föreskrifter om begränsningar av spelutbudet.
– Lotteriinspektionen har haft en tuff uppgift att hinna pröva alla licensansökningar före årsskiftet. Men vi kan inte tolerera att man prioriterat bort det tydliga uppdraget från riksdag och regering att motverka matchfixing genom tydliga begränsningar av spelutbudet, säger SvFF:s chefsjurist Anders Hübinette.”

Fotbollförbundet har i sina kontakter med Lottteriinspektionen krävt förbud mot spel på det man benämner lägre divisioner (under Elitettan på damsidan respektive division 2 på herrsidan), ungdomsserier och icke matchavgörande händelser, som gula kort och antal hörnor. I överklagandena framhålls att det inte är fotbollen, utan spel på fotboll, som orsakar matchfixing.

– Även om myndigheten inte hunnit få fram föreskrifter ger lagstiftningen utrymme för att villkora spellicenserna på det sätt som vi nu yrkat. Vi har en skyldighet mot svensk fotboll att göra allt vi kan för att motverka riskerna för matchfixing, och där är det tillåtna spelutbudet en del. Vi vet att det är större risk att matchfixing drabbar lägre serienivåer och U21-serier där övervakningen från både förbund och media är lägre, framhåller Anders Hübinette som företräder förbundet vid talan hos förvaltningsrätten i artikeln på svenskfotboll.se.

Fotbollförbundet yrkar också att domstolen ska fatta beslut interimistiskt, det vill säga direkt och att detta gäller tills Förvaltningsdomstolen slutligt avgör frågan.

Fokustema
In Memoriam
Läs senare

”Hjärtat” saknas av många

Vissa människor får smeknamn som exakt träffar rätt. Inget kunde vara mer passande för Göran Jerreholt än det alla kände honom som – "Hjärtat". Med stor sorg tas beskedet om hans bortgång emot.
Av
Lars G Dahlgren
Göran Jerreholt gratulerar Jörgen Westholm till en seger på Vincennes för några år sedan. Foto Mia Törnberg/TR Bild
Göran Jerreholt gratulerar Jörgen Westholm till en seger på Vincennes för några år sedan. Foto Mia Törnberg/TR Bild

Det mörka och grådystra december-Stockholm blev ännu mörkare och dystrare när det stod klart att Göran Jerreholt inte längre finns bland oss. ”Hjärtat” med allt och alla.

Göran blev 64 år.

Han levde med en sjukdom som drabbat hans lungor. De sista åren bar ”Hjärtat” runt på ett syreaggregat som gjorde att han i sin vardag fortfarande kunde göra det han näst efter att vara med hästar tyckte allra bäst om: vara ute, träffa människor, prata. ”Surra”. När vädret var för besvärligt och han ändå ville ta sina promenader gjorde han det inomhus: I det stora köpcentret Bromma Blocks. Förutom att då få sin dagliga dos motion kunde han också vara rätt säker på att träffa folk han kände i köpcentret. Spontana möten och samtal, ”surr”, som gav livet mening.

Göran lyssnade lika bra som han pratade. Han hade en sådan där gåva: spred alltid, i alla situationer, värme och glädje omkring sig. Han var en person som ger andra energi. Man blev alltid glad av att träffa och prata med ”Hjärtat”.

Ett ställe där man kunde vara säker på att träffa Göran var på Solvalla. Han gick dit för att ”surra” – givetvis – samtidigt som han alltid var lika passionerat nyfiken på om det i kvalificeringsloppen och nolloppen skulle dyka upp några nya speciella hästar, stjärnämnen, att tycka extra mycket om.

Göran Jerreholt var hästskötare i Sören Nordins och Håkan Wallners och Berndt Lindstedts stall på 1970-talet. Men han skulle finna en annan plats i världen där hästarna betyder ännu mer än de gjorde på till och med Solvalla. Frankrike.

Göran jobbade i Jean-Lou Peupions stall, och inte bara det, han blev även en nära vän till Jean-Lou och hans svenska fru Anki. Där passade Göran stjärnhästen Lurabo som vann Prix d’Amérique 1984 och fyllde sedan i rask följd på med Prix de France, Grand Criterium de Vitesse, Prix de l’Atlantique…allt med Göran vid sin sida.

Lurabo (ur boken Le Trotteur Francais)

Göran Jerreholt såg till att hans varma hjärta gav bestående spår också i Frankrike. Facktidningen Paris-Turf har också uppmärksammat hans bortgång: ”Nous avons appris avec tristesse le décès de Göran Jerreholt à l’âge de 64 ans. Pendant très longtemps, il a été le.”, publicerades på Paris-Turf-com. Och på franska travförbundets sajt letrot.com, motsvarigheten till travsport.se, hittar man fortfarande honom: Goran Hjerreholt. Fem segrar på 29 starter. Senast körda lopp i Amiens, juli 1985. En av segrarna är tagen på Vincennes: Maya d’Anson, julafton 1983, tränare Jacky Bethouart.

Göran släppte aldrig sitt Frankrike. Även när hälsan knappt längre stod honom bi fanns det inte på kartan att Göran skulle missa att på plats uppleva Prix d’Amérique, Vincennes, Grosbois…där han givetvis liksom på Solvalla kände allt och alla och ”surrade på” lika ledigt och lätt på franska som han gjorde på svenska i Sverige.

När Göran Jerreholt kom hem till Sverige igen arbetade han som försteman hos Torbjörn Jansson. När kroppen sade ifrån gällande stallarbetet kunde ”Hjärtat” ändå inte lämna travsporten, hästarna och människorna på och runt Solvalla, där alla var Görans vänner.

Det är många som idag känner sorg och saknad. När de känslorna lättar finns bara glada och positiva minnen runt Göran Jerreholt, minnen skapade ur det Göran var och hade – Hjärtat.

Fokustema
Nya spellagstiftningen
Läs senare

Första licenserna beviljade

Idag (fredag) har Lotteriinspektionen beviljat de 16 första spelbolagen licens enligt den nya lagstiftningen från årsskiftet. Det av trav- och galoppsporten ägda ATG ingår där.
Av
Lars G Dahlgren

Hittills har Lotteriinspektionen tagit emot 95 licensansökningar, varav drygt 70 rör spel på den konkurrensutsatta marknaden för onlinespel. Fler varumärken blir dock inblandade eftersom en ansökan från ett bolag ofta har flera varumärken under sig.

– Eftersom ett av syftena med spelreformen var att uppnå hög kanalisering är det glädjande att många spelbolag som i dag riktar sig mot den svenska marknaden vill vara en del av den nya licensmarknaden efter årsskiftet, säger Lotteriinspektionens generaldirektör Camilla Rosenberg i ett pressmeddelande från Lotteriinspektionen.

Bland de 16 första bolagen som fått licens beviljad finns ATG, för vadhållning och onlinespel, Svenska Spel för ”spel förbehållet staten”, lotter, värdeautomater, onlinespel och vadhållning, Betsson för onlinespel och vadhållning, Bet365 för onlinespel och vadhållning, LeoVegas för onlinespel och vadhållning och Unibet för onlinespel och vadhållning.

ATG får i och med detta tillstånd möjlighet att etablera sig inom sportspel- och casinoprodukter, och dett är ATG redan i full gång med att förbereda sig för att ge sig in på.

–  Vi vet att många av våra kunder också spelar sport- och casinospel, men gör det hos andra aktörer. En del av dessa spelformer får vi nu möjlighet att erbjuda våra kunder, säger ATG:s verkställande direktör Hasse Lord Skarplöth i ett pressmeddelande från ATG.

Följande bolag och spelsajter har kommit med i första vändan av Lotteriinspektionens tillståndsgivning enligt licenslagstiftningen:

 • ATG:
  atg.se, tillsammans.atg.se
 • Auto Nordic:
  sverigeautomaten.com/sv
 • Betsson Nordic:
  betsson.com/sv
 • Casumo Services:
  casumo.com/sv, m.casumo.com/sv
 • ElectraWorks:
  bwin.se, partypoker.se, partycasino.se
 • Hillside ENC:
  bet365.com
 • Interwetten Gaming:
  interwetten.se
 • LeoVegas Gaming:
  leovegas.se
 • NGG Nordic:
  nordicbet.com/sv
 • Skill On Net:
  casino.redkings.com, casinoandfriends.com, LuckyNiki.com, Lunacasino.com, drueckglueck.com, eucasino.com, megacasino.com, Playojo.com, playmillion.com, primecasino.com, queenvegas.com, simbagames.com, slotsmagic.com, LuckyLouis.com, vegaswinner.com, AHTIGames.com, ClemensSpillehal.com, BacanaPlay.com, Cozino.com, LuckyMeSlots.com, LuckyVegas.com, GiantCasino.com
 • Spooniker:
  unibet.se, mariacasino.se, storspelare.se, bingo.se, igame.se
 • SuprPlay Limited:
  VoodooDreams.com, NYspins.com, Duelz.com
 • Svenska Spel:
  svenskaspel.se/tur, spela.svenskaspel.se
 • Tombola International:
  tombola.se, m.tombola.se