Fokustema
Vincennes
Läs senare

Traders utan skor i Cornulier

Senast en ickefransk häst vann Prix de Cornulier var 1937; Net Worth. I år hotas hemmagardet av Björn Goops svenskfödde Reckless – men framförallt Philippe Allaires italienfödde Traders.
Av
Lars G Dahlgren
Traders och Yoann Lebourgeois. Foto Elliott Chouraqui/Soopdyga
Traders och Yoann Lebourgeois. Foto Elliott Chouraqui/Soopdyga

Allaires stall har visat enormt stark form i vinter. Så sent som förra helgen tog Philippe Allaire hem fem tränarsegrar på Vincennes.

Italienfödde Traders (e. Ready Cash – Graziella), som på sitt samvete bland annat har att han hösten 2016, som fyraåring, slog Bold Eagle och satte världsrekordet 1.10,1a/2.100 meter, har länge jagat en grupp I-seger. Detta av avelsskäl. Men istället för att förra året till exempel åka till Solvalla och femåringsloppet Jubileumspokalen, där Traders fått möta Readly Express och Twister Bi, kom Allaire på att han skulle sätta hästen under sadel.

De två första montéloppen Traders startade i vann han, grupp III-loppet Prix Alfred Lefevre på 1.12,9/2.850 och sedan grupp II-loppet Prix Edmond Henry på 1.13,6/2.700. Senast var han fyra i storloppet Prix du Calvados bakom tre av de han möter på söndag: Bilibili, Bohemian Rhapsody och Catalogne.

Nu till det intressanta: I de här tre montéstarterna har Traders travat med skor runt om. I sulkyloppen har den normala balansen varit barfota fram och skor bak. Nu när det handlar om Prix de Cornulier rycker dock Allaire för första gången alla skorna av Traders.

Av de 18 startande hästarna i Cornulier är barfota runt om balansen för 14. De som behåller skor på är Bilibili (skor runt om), Athena de Vandel (skor runt om), Reckless (skor fram) och Clara de Pontseuil (skor bak).

Startlista

Prix de Cornulier, Vincennes söndag, 2.700 meter. Samlad prissumma: 700.000 euro:

 1. Catalogne (e. Cygnus d’Odyssee) – Mathieu Mottier (tränare: Dominique Mottier)
 2. Bohemian Rhapsody (e. Niky) – Camille Levesque (Thomas Levesque)
 3. Clara du Pontseuil (e. Mich Phili) – Pierre Yves Verva (Guillaume Moinon)
 4. Be Mine de Houelle (e. Scipion du Goutier) – Marie Bacsich (Franck Leblanc)
 5. Reckless (e. Ready Cash) – Jean Yann Ricart (Björn Goop)
 6. Vaquero du Mont (e. Kaisy Dream) – Paul Philippe Ploquin (Romain Jajolet)
 7. Traders (e. Ready Cash) – Yoann Lebourgeois (Philippe Allaire)
 8. Canadien d’Am (e. Ready Cash) – Franck Nivard (Franck Leblanc)
 9. Alienor de Godrel (e. Orlando Vici) – Damien Bonne (Franck Anne)
 10. Draft Life (e. Ubriaco) – Eric Raffin (Louis Baudron)
 11. Ulka des Champs (e. Offshore Dream) – Anthony Barrier (Gilles Curens)
 12. Cyprien des Bordes (e. Ouragan de Celland) – Jean Loic Claude Dersoir (Joel Hallais)
 13. Best of Jets (e. Magnificent Rodney) – Lolita Balayn (Jean Michel Baudouin)
 14. Udayama (e. Echo) – Clément Frecelle (Loic Groussard)
 15. Athena de Vandel (e. Prince Gede) – Adrién Lamy (Cédric Megissier)
 16. Bilibili (e. Niky) – Alexandre Abrivard (Laurent Claude Abrivard)
 17. Attentionally (e. Jasmin de Flore) – David Thomain (Paul Viel)
 18. Bellissima France (e. Blue Dream) – Matthieu Abrivard
Fokustema
Auktion
Läs senare

Atlantas syster såldes för 127.000 dollar

Hon kostade 67.000 dollar som ettåring ifjol, men efter att hennes storasyster Atlanta vunnit Hambletonian Stakes nyligen var det inte så konstigt att priset blev högre när Columbia auktionerades ut idag på ongait.com av sin ägare W.J. Donovan.
Av
Claes Freidenvall
Atlanta och Scott Zeron vid finalsegern i Hambletonian Stakes ($1.000.000) på Meadowlands. Foto: Lisa Photo
Atlanta och Scott Zeron vid finalsegern i Hambletonian Stakes ($1.000.000) på Meadowlands. Foto: Lisa Photo

Priset blev 127.000 dollar och köpare till Columbia (e. Muscle Massive-Hemi Blue Chip) var världens ledande travarstuteri Hanover Shoe Farms.

Columbia som är – precis som Hambletonian-segrarinnan Atlanta – uppfödd av Stefan ”Order by Stable” Balazsi har tränats av Ron Burke och det tvååriga stoet har gjort två starter (0-0-0), tjänat 1.600 dollar och som snabbast travat 1.14,6.

Atlanta (e. Chapter Seven), 1.08,7*/$838.309, är Hemi Blue Chips första avkomma och efter Columbia har hon också ett årsföl (sto) efter Muscle Hill. Ostartade Cantab Hall-dottern Hemi Blue Chip är halvsyster med bland andra Hot Shot Blue Chip (e. Revenue), 1.09,2*/$1.214.044, Munis Blue Chip (e. Credit Winner), 1.11,1/$471.127 och Dupree (e. Andover Hall), 1.10,2ak/1.879.410 kr.

Den sistnämnde tränades tidigare av Stefan Melander, men finns numera hos Jeppe Juel i Danmark.

ACL Stuteri sålde

ACL Stuteri sålde några hästar på nätauktionen. Bäst betalt – 30.500 dollar – fick ACL för tvåårige valacken Zazu Ås (e. Lionhunter-Marabou Ås),1.12,8*/$13.750, medan prislapparna för de treåriga valackerna Tropical Splash Ås (e. Dejarmbro-Tropical Breeze Ås),1.12,0/$27.225, och High Definition Ås (e. Dejarmbro-High Musclemass), 1.12,6/$30.635, var 22.000 respektive 15.200 dollar.

Alla resultaten från hittar ni här.

Fokustema
The Showdown
Läs senare

Kalkonlopp går i graven

Kalkonloppet ”The Showdown” går i graven innan det har körts. Svensk Travsport skriver på sin hemsida att loppet inte kommer köras i år.
Av
Claes Freidenvall
Vilket lopp, vilket upplopp! Sida vid sida upploppet ner. Propulsion och Readly Express. ”The Showdown” har redan körts i år – på Åby: Foto Sidmakarn
Vilket lopp, vilket upplopp! Sida vid sida upploppet ner. Propulsion och Readly Express. ”The Showdown” har redan körts i år – på Åby: Foto Sidmakarn

– Våra ambitioner med The Showdown var stora, kanske för stora. Vi underskattade projektets komplexitet. Det var svårare att få till det här loppet än vi trott, helt enkelt. Att ställa in känns därför som rätt beslut, säger Petter Johansson, sportchef på Svensk Travsport till travsport.se

”The Showdown” skulle vara ett möte mellan två hästar med en totalprissumma på 2,5 miljoner och med ett förstapris på två miljoner kronor.

– Det är klart det är tråkigt att inte kunna bjuda vår publik på det här spännande nya loppet. Samtidigt har vi förståelse för beslutet. För Solvallas del väljer vi att istället fokusera på de fantastiska tävlingsdagar vi kommer att ha i samband med Kriteriet, säger Anders Malmrot, sportchef på Solvalla.

Vad som händer med de utlovade 2,5 miljonerna i prispengar är inte avgjort ännu, utan det slutliga beslutet tas vid nästa styrelsemöte i Svensk Travsport.

Solvalla och ST viker ner sig

Kortslutning i hjärnkontoret

Fokustema
Frankrike
Läs senare

PMU ska spara 318 miljoner

I en intervju i Paris-Turf berättar PMU:s nye vd Cyril Linette att det franska spelbolaget ska spara cirka 318 miljoner i år. Spelet på hästar – travare och galoppörer – visar hittills en nedgång med 2,7 procent under 2018.
Av
Claes Freidenvall
Ekonomin i fransk hästsport hårdnar och nu tvingas spelbolaget PMU att dra ner på bolagets kostnadsmassa. Foto Mia Törnberg
Ekonomin i fransk hästsport hårdnar och nu tvingas spelbolaget PMU att dra ner på bolagets kostnadsmassa. Foto Mia Törnberg

– Det har varit ett lyxliv i organisationen alldeles för länge och vi måste anpassa oss till dagens situation och morgondagens utmaningar, deklarerar Cyril Linette till dagliga franska travtidningen Paris-Turf.

Paris-Turfs framsida den 11 juli.

Spelbolaget PMU:s verkställande direktör Cyril Linette har en bakgrund från franska tv-kanalen Canal Plus och de senaste tre åren har han varit chef för den franska sporttidningen L’Equipe.

Cyril Linette ska slimma PMU:s organisation med 30 miljoner euro i år och det motsvarar närmare 320 miljoner svenska kronor.

Spelbolaget drabbas

Trav- och galoppsportens prispengar har hållits uppe de senaste åren i Frankrike tack vare att franska travförbundet stoppat in ”gamla pengar”, men istället för att tvingas sänka prispengarna i loppen när spelet minskar börjar hästsporten med sina sparåtgärder i rätt ände, det vill säga med spelbolaget PMU.

Sportens aktörer, alltså ägare, uppfödare, tränare och aktiva ska inte drabbas i första hand, utan det är spelbolaget som får ta ”smällen” först, vilket förstås är en självklarhet i ett land där HÄSTEN – och inte spelbolaget – är i centrum!