Fokustema
Vincennes
Läs senare

Traders utan skor i Cornulier

Senast en ickefransk häst vann Prix de Cornulier var 1937; Net Worth. I år hotas hemmagardet av Björn Goops svenskfödde Reckless – men framförallt Philippe Allaires italienfödde Traders.
Av
Lars G Dahlgren
Traders och Yoann Lebourgeois. Foto Elliott Chouraqui/Soopdyga
Traders och Yoann Lebourgeois. Foto Elliott Chouraqui/Soopdyga

Allaires stall har visat enormt stark form i vinter. Så sent som förra helgen tog Philippe Allaire hem fem tränarsegrar på Vincennes.

Italienfödde Traders (e. Ready Cash – Graziella), som på sitt samvete bland annat har att han hösten 2016, som fyraåring, slog Bold Eagle och satte världsrekordet 1.10,1a/2.100 meter, har länge jagat en grupp I-seger. Detta av avelsskäl. Men istället för att förra året till exempel åka till Solvalla och femåringsloppet Jubileumspokalen, där Traders fått möta Readly Express och Twister Bi, kom Allaire på att han skulle sätta hästen under sadel.

De två första montéloppen Traders startade i vann han, grupp III-loppet Prix Alfred Lefevre på 1.12,9/2.850 och sedan grupp II-loppet Prix Edmond Henry på 1.13,6/2.700. Senast var han fyra i storloppet Prix du Calvados bakom tre av de han möter på söndag: Bilibili, Bohemian Rhapsody och Catalogne.

Nu till det intressanta: I de här tre montéstarterna har Traders travat med skor runt om. I sulkyloppen har den normala balansen varit barfota fram och skor bak. Nu när det handlar om Prix de Cornulier rycker dock Allaire för första gången alla skorna av Traders.

Av de 18 startande hästarna i Cornulier är barfota runt om balansen för 14. De som behåller skor på är Bilibili (skor runt om), Athena de Vandel (skor runt om), Reckless (skor fram) och Clara de Pontseuil (skor bak).

Startlista

Prix de Cornulier, Vincennes söndag, 2.700 meter. Samlad prissumma: 700.000 euro:

 1. Catalogne (e. Cygnus d’Odyssee) – Mathieu Mottier (tränare: Dominique Mottier)
 2. Bohemian Rhapsody (e. Niky) – Camille Levesque (Thomas Levesque)
 3. Clara du Pontseuil (e. Mich Phili) – Pierre Yves Verva (Guillaume Moinon)
 4. Be Mine de Houelle (e. Scipion du Goutier) – Marie Bacsich (Franck Leblanc)
 5. Reckless (e. Ready Cash) – Jean Yann Ricart (Björn Goop)
 6. Vaquero du Mont (e. Kaisy Dream) – Paul Philippe Ploquin (Romain Jajolet)
 7. Traders (e. Ready Cash) – Yoann Lebourgeois (Philippe Allaire)
 8. Canadien d’Am (e. Ready Cash) – Franck Nivard (Franck Leblanc)
 9. Alienor de Godrel (e. Orlando Vici) – Damien Bonne (Franck Anne)
 10. Draft Life (e. Ubriaco) – Eric Raffin (Louis Baudron)
 11. Ulka des Champs (e. Offshore Dream) – Anthony Barrier (Gilles Curens)
 12. Cyprien des Bordes (e. Ouragan de Celland) – Jean Loic Claude Dersoir (Joel Hallais)
 13. Best of Jets (e. Magnificent Rodney) – Lolita Balayn (Jean Michel Baudouin)
 14. Udayama (e. Echo) – Clément Frecelle (Loic Groussard)
 15. Athena de Vandel (e. Prince Gede) – Adrién Lamy (Cédric Megissier)
 16. Bilibili (e. Niky) – Alexandre Abrivard (Laurent Claude Abrivard)
 17. Attentionally (e. Jasmin de Flore) – David Thomain (Paul Viel)
 18. Bellissima France (e. Blue Dream) – Matthieu Abrivard
Fokustema
Tyskland
Läs senare

Breeders Crown-tvåa dopad

Josef Franzls Queen For A Day tävlade med otillåtet medel i kroppen på Mariendorf-banan i Berlin den 23 september i finalen i Breeders Crown (€29.000) för treåriga ston och A-provet visade förekomst av Gabapentin.
Av
Claes Freidenvall

För nätsidan Trab-Tipp har ansvarige tränaren Josef Franzl uttalat sig idag:

– Jag vet till 100 procent att Queen For A Day inte givits något av någon från vårt stall och medlet hade jag aldrig hört talas om tidigare. Efteråt har jag gjort egen efterforskning och det är ett humanläkemedel som används av epileptiker. Vad jag däremot vet är att vår veterinär Dr. Stihl behandlade stoet den 26 juni och inte någon gång efter det datumet.

Josef Franzl fortsätter:

– För mig är det viktigt att betona, och inte minst för min familj vilken är viktigare än något annat här i världen, att jag svär mig fri från att ha gjort något förbjudet.

Queen For A Day (e. Make It Happen-Chicolina) slutade tvåa i det aktuella loppet – Breeders Crown-final för treåriga ston – på nya rekordtiden 1.14,5a/1.900 meter. Loppet vanns av Avalon Mists på 1.14,3. Andraplatsen var värd 5.800 euro och det går alltså ägarna Stall Germania miste om.

Fotnot: enligt Fass tillhör Gabapentin Actavis en grupp läkemedel som används för att behandla epilepsi och perifer neuropatisk smärta (långvarig smärta som orsakats av nervskada).

Breeders Crown-vinnare dopad

Fokustema
Startlistor 24-28 oktober
Läs senare

24-28 okt: Från V86 till Breeders-semifinaler

Det bjuds på finfin travsport till helgen. På lördag bjuder Jägersro på V75 med anrika C.L. Müllers Memorial, där bland annat Propulsion startar. På söndag körs semifinalerna i Breeders Crown på Solvalla med de främsta tre- och fyraåringarna.
Av
Sulkysport
Perfect Spirit har en tuff utmaning i BC-semifinalen på söndag. Från spår elva ska han ta upp jakten på bland annat Very Kronos som startar från spår fem.
Foto Jeannie Karlsson
Perfect Spirit har en tuff utmaning i BC-semifinalen på söndag. Från spår elva ska han ta upp jakten på bland annat Very Kronos som startar från spår fem. Foto Jeannie Karlsson

Sulkysport presenterar två gånger i veckan startlistor till alla svenska travbanor och vissa utländska, sammanställt i enkelt pdf-format som kan laddas ned, här på hemsidan.
Varje tävlingsdags startlistor finns sammanställda på två sidor med banans huvudspelform på ena sidan och övriga lopp på andra sidan.
Här kan Du ladda ner och kolla in startlistorna från onsdagens V86 till söndagens Breeders Crown-semifinaler på Solvalla.

Startlistor som finns med i det här digitala pdf-dokumentet:

Onsdag: Solvalla (18.15) och Åby (18.27) med delad V86-omgång
Torsdag: Mantorp (12.20), Gävle V64 (18.20), Örebro (18.30)
Fredag: Bergsåker V65 (12.45), Kalmar V64 (18.20), Umåker (18.25), Romme (18.30)
Lördag: Jägersro V75 med C.L. Müllers Memorial (14.45), Färjestad V65 (18.30)
Söndag: Solvalla med Breeders Crown-semifinaler (12.45)

 

Fokustema
Championat
Läs senare

Thomas Jonsson först över miljonen

Thomas Jonsson blev förste tränare som körde in över en miljon kronor under en säsong på Visbytravet. När 2018 summerades efter måndagens lunchtrav kunde Kalmartränaren konstatera att han via 24 segrar fått ihop 1.160.100 kronor.
Av
Lars G Dahlgren
Thomas Jonsson, tränarchampion på Visbyytravet fem år i följd och i år med över miljonen kronor inkört. Foto: Hanold/ALN


Thomas Jonsson
Thomas Jonsson, tränarchampion på Visbyytravet fem år i följd och i år med över miljonen kronor inkört. Foto: Hanold/ALN Thomas Jonsson

Under finaldagen vann Thomas Jonsson-tränade Isi Band (e. Prodigious – Nuestra Ganadora) fyraåringsfinalen med 75.000 kronor i förstapris. Det handlade om en spetsseger med Kim Eriksson vid tömmarna på 1.13,5a/2.120 meter.

Fakta

Klara kuskchampions i Sverige 2018

Visby: Claes Sjöström 31 segrar
Dannero: Ulf Ohlsson 15
Hagmyren: Ulf Ohlsson 13
Årjäng: Carl Johan Jepson 13
Lindesberg: Jorma Kontio 11
Åmål: Carl Johan Jepson 11
Solänget: Rikard N Skoglund 9
Lycksele: John Östman 6
Tingsryd: Kevin Oscarsson 6
Vaggeryd: Carl Johan Jepson 6
Arvika: Niclas Benzon (a) 5
Hoting: Ove A Lindqvist 5
Oviken: Rikard N Skoglund 4
Karlshamn: Fredrik Persson 4

Expandera

Thomas Jonsson tog femte raka tränarchampionatet på Skrubbs och satte alltså samtidigt nytt rekord för inkört under en säsong där. Han straffade fjolårssiffran 811.100 kronor.

Claes Sjöström försvarade sitt Visbychampionat från ifjol som kusk (blev champion också 2004, 2010, 2013 och 2016) och kom i år upp i 31 segrar, efter att Claes tagit tre segrar finaldagen.

Treåringsfinalen med 50.000 kronor i förstapris vanns av Ove (e. Pastor Stephen – Brilliant Pearl), tränad av Hans Karlsson och körd av Petter Karlsson, på banrekordet 1.15,2/1.620 meter.

Visbytravet har i år kört 18 tävlingsdagar varav tre med breddlopp.

Prova e-tidningen
för endast 1 kr första månaden
Läs digitalt var du vill och när du vill
Inga fakturor, ingen bindningstid, avsluta när du vill
Ordinarie pris 89 kr/mån
Beställ
Sport