Fokustema
Vincennes
Läs senare

Traders utan skor i Cornulier

Senast en ickefransk häst vann Prix de Cornulier var 1937; Net Worth. I år hotas hemmagardet av Björn Goops svenskfödde Reckless – men framförallt Philippe Allaires italienfödde Traders.
Av
Lars G Dahlgren
Traders och Yoann Lebourgeois. Foto Elliott Chouraqui/Soopdyga
Traders och Yoann Lebourgeois. Foto Elliott Chouraqui/Soopdyga

Allaires stall har visat enormt stark form i vinter. Så sent som förra helgen tog Philippe Allaire hem fem tränarsegrar på Vincennes.

Italienfödde Traders (e. Ready Cash – Graziella), som på sitt samvete bland annat har att han hösten 2016, som fyraåring, slog Bold Eagle och satte världsrekordet 1.10,1a/2.100 meter, har länge jagat en grupp I-seger. Detta av avelsskäl. Men istället för att förra året till exempel åka till Solvalla och femåringsloppet Jubileumspokalen, där Traders fått möta Readly Express och Twister Bi, kom Allaire på att han skulle sätta hästen under sadel.

De två första montéloppen Traders startade i vann han, grupp III-loppet Prix Alfred Lefevre på 1.12,9/2.850 och sedan grupp II-loppet Prix Edmond Henry på 1.13,6/2.700. Senast var han fyra i storloppet Prix du Calvados bakom tre av de han möter på söndag: Bilibili, Bohemian Rhapsody och Catalogne.

Nu till det intressanta: I de här tre montéstarterna har Traders travat med skor runt om. I sulkyloppen har den normala balansen varit barfota fram och skor bak. Nu när det handlar om Prix de Cornulier rycker dock Allaire för första gången alla skorna av Traders.

Av de 18 startande hästarna i Cornulier är barfota runt om balansen för 14. De som behåller skor på är Bilibili (skor runt om), Athena de Vandel (skor runt om), Reckless (skor fram) och Clara de Pontseuil (skor bak).

Startlista

Prix de Cornulier, Vincennes söndag, 2.700 meter. Samlad prissumma: 700.000 euro:

 1. Catalogne (e. Cygnus d’Odyssee) – Mathieu Mottier (tränare: Dominique Mottier)
 2. Bohemian Rhapsody (e. Niky) – Camille Levesque (Thomas Levesque)
 3. Clara du Pontseuil (e. Mich Phili) – Pierre Yves Verva (Guillaume Moinon)
 4. Be Mine de Houelle (e. Scipion du Goutier) – Marie Bacsich (Franck Leblanc)
 5. Reckless (e. Ready Cash) – Jean Yann Ricart (Björn Goop)
 6. Vaquero du Mont (e. Kaisy Dream) – Paul Philippe Ploquin (Romain Jajolet)
 7. Traders (e. Ready Cash) – Yoann Lebourgeois (Philippe Allaire)
 8. Canadien d’Am (e. Ready Cash) – Franck Nivard (Franck Leblanc)
 9. Alienor de Godrel (e. Orlando Vici) – Damien Bonne (Franck Anne)
 10. Draft Life (e. Ubriaco) – Eric Raffin (Louis Baudron)
 11. Ulka des Champs (e. Offshore Dream) – Anthony Barrier (Gilles Curens)
 12. Cyprien des Bordes (e. Ouragan de Celland) – Jean Loic Claude Dersoir (Joel Hallais)
 13. Best of Jets (e. Magnificent Rodney) – Lolita Balayn (Jean Michel Baudouin)
 14. Udayama (e. Echo) – Clément Frecelle (Loic Groussard)
 15. Athena de Vandel (e. Prince Gede) – Adrién Lamy (Cédric Megissier)
 16. Bilibili (e. Niky) – Alexandre Abrivard (Laurent Claude Abrivard)
 17. Attentionally (e. Jasmin de Flore) – David Thomain (Paul Viel)
 18. Bellissima France (e. Blue Dream) – Matthieu Abrivard
Fokustema
Elitloppet
Läs senare

Maori Time i 1.14-jobb

UPPLANDS VÄSBY. Stig H Johansson testade den australiensiska Elitloppsdeltagaren klockan 07.00 i morse på Stora Alby och han lämnade över Maori Time med ett leende på läpparna till tränaren Brent Lilley.
Av
Claes Freidenvall
Maori Time efter avslutat träningsjobb på Stora Alby. Foto Jeannie Karlsson/Sulkysport
Maori Time efter avslutat träningsjobb på Stora Alby. Foto Jeannie Karlsson/Sulkysport

Maori Time har en väldigt vägvinnande aktion. Hon är den typen av häst som man inte märker hur fort hon springer. Det brukar vara ett gott tecken, säger Stig H Johansson.

När Stig H Johansson tittade på sin klocka visade den 1.14,0 över 1.600 meter.

– Och då fanns det lite krafter kvar. Maori Time är en fin häst, men det är förstås omöjligt för mig att svara hur hon kommer hävda sig i Elitloppet på söndag, sade Stig H Johansson efter ha suttit upp bakom Maori Time för första gången sedan hon anlände till hans träningscamp i helgen.

Två sekunder långsammare

Stig H Johanssons rundbana på Stora Alby är drygt två sekunder långsammare än Solvalla och Maori Times tid motsvarar alltså en 1.12-tid jämfört med Solvalla.

– Tiden är bra, men det är inget banrekord utan det har Victory Tilly. På rak arm kommer jag inte ihåg hur fort han sprang, fortsätter Stig H Johansson.

Aktionen flöt bra för Maori Time, men hon hade lite problem med sin spydervagn.

– Hon behöver en bredare typ till söndag. Stig H tyckte att hon slog i lite vagnen, säger Brent Lilley, som inspekterade Maori Time från ”pubilkplats”.

”Det verkade också Stig H vara”

Brent Lilley var också glad vad han såg sitt sto uträtta i morgonens träningsjobb.

– Jag är nöjd och det verkade också Stig H Johansson vara. Eller hur? säger Lilley.

Brent Lilley och Stig H Johansson, Sulkysport, Travsport
Brent Lilley och Stig H Johansson. Foto Jeannie Karlsson/Sulkysport

Under veckan blir det ytterligare två jobb – onsdag och fredag – och däremellan ska Maori Time joggas.

– Resan från Australien gjorde att hon tappade en hel del kilon, men hon har återhämtat sig väldigt bra och så här långt är jag är väldigt nöjd med henne, fortsätter Lilley.

Stannar i Sverige?

Några personer följde Maori Times jobb den här underbara sommarmorgonen på Stora Alby och bland annat fanns hästens ägare Fred Crews på plats. Han kunde berätta att det kan bli en fortsättning för Maori Time i Sverige efter Elitloppet.

– På måndag ska jag, Brent och Stig H sätta oss ner och tala om framtiden för Maori Time. Jag vill höra Stig H:s åsikt om Maori Time. Om han tycker att vi ska vara kvar och tävla med henne i Sverige, eller om vi ska åka hem till Australien. Jag kan alldeles för lite om travsporten i Sverige för att ha en klar uppfattning om den och jag tycker det är bättre att lämna över det i händerna på en expert, säger Fred Crews, och fortsätter:

Fred Crews är ägare till Maori Times, Foto Jeannie Karlsson/Sulkysport
Fred Crews är ägare till Maori Times. Foto Jeannie Karlsson/Sulkysport

– Just nu är jag öppen för alla förslag. Om det vill sig väl kanske Maori Time kan vara kvar och tävla här en säsong till, eller så tar vi henne tillbaka för avel. Det finns många duktiga avelshingstar att välja på och i Australien har vi tillgång till bland andra Father Patrick, Sebastian K, Trixton och i år kommer också What the Hill från USA. Jag kan säga så mycket, att jag föder inte upp hästar för att sälja, utan jag behåller dem själv.

Fokustema
Chester, USA
Läs senare

Marion Marauder efter vilda västern-tempo

Det var rena rama vilda västern-tempot när Marion Marauder årsdebuterade idag på Harrah's Philadelphia i Chester idag och vann på 1.09,7/1.609 meter sedan sista quartern inte gått snabbare än 1.14,1...
Av
Claes Freidenvall
Marion Marauder vann sin årsdebut idag på tusenmetersbanan Harrah's Philadelphia. Foto: Lisa Photo
Marion Marauder vann sin årsdebut idag på tusenmetersbanan Harrah's Philadelphia. Foto: Lisa Photo

Opulent Yankee var snabbast ut och tog hand om ledningen i mitten av första sväng och kom upp till 400 meter på ruskiga 1.04,6! Kort efteråt övertog Fearless Man kommandot, medan Scott Zeron kunde krypa ner i tredje inner med Marion Marauder.

Tempot var fortsatt högt med Fearless Man i täten och 800 meter passerades på 1.07,4 och på sista långsidan pressade utvändige Crazy Wow stenhårt på ledaren, medan Scott Zeron hade plockat ut Marion Marauder i andra utvändigt.

Crazy Wow tog över kommandot 600 kvar, men i mitten av sista sväng gick Marion Marauder till täten och för första 1.200 meterna visade klockan 1.08,3! Inne på upploppet tröt krafterna för Marion Marauder, men han höll undan med 1,5 längd i sin årsdebut för Melady’s Monet (e. Revenue), vilken noterade 1.09,8. Opulent Yankee (e. Muscles Yankee) slutade trea på 1.10,1 och samma tid noterade Jimmy Takter-tränade Lagerfeld (e. Yankee Glide) som fyra.

Muscle Hill-sonen Marion Marauder – Triple Crown-vinnare som treåring – har hunnit bli fem år. I slutet av förra året fanns Elitloppet med i planeringen, men dåliga träningsförhållanden gjorde att årsdebuten fick skjutas upp.

Dagens triumf var värd 15.000 dollar och Marion Marauder (u. Spellbound Hanover) har sprungit in drygt 2,5 miljoner dollar under sin karriär.

Fokustema
Utblick Europa
Läs senare

Infinitif-son etta i spanska Kriteriet

Den 85:e upplagan av spanska kriteriet Gran Premi Nacional (€100.000) avgjordes idag på Son Pardo på Mallorca och det slutade med seger för Fiblo de Font och Joan Bauza på 1.17,1a/2.150 meter. Belöningen var 46.000 euro och tränar gör Ruth Orfila Calafat.
Av
Claes Freidenvall
Fiblo de Font vann det Gran Premio Nacional idag. Foto: Ala Balears
Fiblo de Font vann det Gran Premio Nacional idag. Foto: Ala Balears

Fiblo de Font (e. Infinitif-Quibala Street) satte in attacken innan slutsvängen och fick slag på ledaren och favoriten Fortunato Dream (e. Love You), vilken noterade 1.17,3 som tvåa för Antoni Frontera. Tredjeplatsen gick till vinnarhålets Fantastic Bs (e. Repeat Love) på 1.17,7. För Menhammar-uppfödningen Futur de Ladil (e. From Above) blev det en sjätteplats på 1.18,2 och 3.200 euro..

Modern är fransyska och Quibala Street (e. Ganymede-Jarmyn Street e. Coktail Jet) tog rekordet 1.15,7l och tjänade 38.490 euro under sin karriär. Förutom Fiblo de Font har hon lämnat Estelada de Font (e. Orateur), 1.13,6l/€155.860, som slutade trea i franska Stokriteriet Criterium des Pouliches ifjol och nådde samma placering i Gran Premi Nacional.

Elitloppskusk slog till

Elitloppsaktuelle Rudolf Haller vann tyska storloppet Walter Heitmann-Memorial (€25.000) för tre- och fyraåringar i Hamburg idag med Hector di Quattro (e. Quite Easy-Lucy di Quattro).

Favoritspelade Hector di Quattro  landade på 1.15,4a/2.140 meter och hade gott om luft ner till tvåan Highyield Draviet (e. Marco di Jesolo), vilken noterade 1.15,9.

För fyraårige Hector di Quattro var det första segern och innan starten idag hade han bara tjänat 2.770 euro. Triumfen gav 12.500 euro i utbyte. Arnold Mollema tränar och Rudolf Haller gjorde sitt första inhopp bakom hingsten.

Ostartade modern Lucy di Quattro (e. Toss Out) har tidigare lämnat Emma di Quattro (e. Ganymede), 1.12,9/€69.968. Själv är Lucy di Quattro halvsyster med Golddigger (e. Enjoy Lavec), 1.12,5/€60.950.

Deras gemensamma mor Pia Victory (e. Diamond Way), 1.17,6/€3.886, är helsyster med storstjärnan Pablo As, 1.11,0/€652.079, som vann tre Breeders Crown-titlar i Tyskland, men också Gold-Pokal, Gran Premio Tino Triossi och slutade tvåa i Gran Premio Orsi Mangelli.