Fokustema
TDS-fakturering
Exklusivt för dig som prenumerant
Läs senare

Tränarna måste börja använda horserunner.se?

Hemsidan horserunner.se är på väg att bli ett instrument i Svensk Travsports faktureringstjänst, TDS:en. För alla proffstränare som vill vara anslutna till TDS införs obligatorium om att ha faktauppgifter om prissättning, och vad som ingår i träningsavgiften, officiellt angivna på horserunner.
– Sakta i backarna, först måste horserunner.se utvecklas och bli fungerande innan det kan bli aktuellt med att koppla ihop det med TDS:en, säger Travtränarnas Riksförbunds generalsekreterare Staffan Osterling.
Av
Lars G Dahlgren
Nya regler gäller för TDS vid årsskiftet. Foto Jeannie Karlsson/Sulksport
Nya regler gäller för TDS vid årsskiftet. Foto Jeannie Karlsson/Sulksport

Hemsidan horserunner.se lanserades för ett par år sedan som en form av ”pricerunner” för travsporten. Tanken var att först och främst proffstränarna skulle lägga in uppgifter om träningsavgifter, vad som ingår i den, och vad de tar betalt för tillkommande kostnader som transporter, skoning, utselningsavgifter, förbrukningsmaterial, och så vidare. I horserunner skulle även andra företagare, som transportörer och veterinärer. kopplade till travsporten kunna lägga in sina priser.

Fakta

Om TDS

Tränardebiteringssystemet (TDS) är en faktureringstjänst för professionella travtränare verksamma i Sverige.

TDS-systemet administreras av Svensk Travsport och avsikten är att förenkla fakturahanteringen för både travtränaren och hästägaren.

TDS-systemet bygger på att det finns ett träningsavtal mellan tränaren och hästägaren som är registrerat hos Svensk Travsport. Därutöver registrerar tränaren in övriga kostnader som uppstår under månaden. Svensk Travsport fakturerar sedan hästägaren åt tränaren en gång i månaden.

(Fakta om TDS publicerat på travsport.se)

Expandera

Men tjänsten har blivit lite använd och till exempel är endast två veterinärkliniker med. Svensk Travsports ordförande Marjaana Alaviuhkola har till exempel inte anslutit sitt Hallands Djursjukhus till horserunner.

– Horserunner är att betrakta som dött och inte funktionellt, säger Staffan Osterling.

Nu är dock horserunner.se på väg att få en helt ny position genom att sajten ska kopplas ihop med TDS-systemet, det som proffstränarna använder för att fakturera sina hästägare och där även ST reglerar utbetalning av prispengar.

Detta TDS-avtal har blivit omodernt och haft uppenbara brister, bland annat gällande hur fakturaunderlag kommit hästägarna tillhanda. Eller snarare inte kommit hästägarna tillhanda. Därför har TDS-avtalet gjorts om och ST har tillsammans med hästägarorganisationen Travhästägarna och Travtränarnas Riksförbund pratat sig samman om hur bland annat frågan om specificering av kostnader på fakturorna ska hanteras och konkretiseras.

Det är där horserunner.se kommer in i bilden. Genom att göra det obligatoriskt att tränare som är anslutna till TDS:en också ska ha så mycket som möjligt av sina fasta prissättningar och ”vad som ingår” angivna och uppdaterade på horserunner.se skulle tränarna slippa att behöva ha en massa specificeringar på varje enskild faktura och alltså spara administrativt jobb. Det som står på horserunner skulle fungera som ”officiell prislista”, vara tvunget att överenstämma med vad som faktureras. Det blir transparent och lättkontrollerat för fakturamottagarna – hästägarna.

Horserunner-kravet för TDS-användande tränare ska träda i kraft redan vid årsskiftet är tanken, men Travtränarnas Riksförbund är inte riktigt med på den saken.

– Nej, först måste ST göra ett betydande utvecklingsarbete av horserunnersajten så att den blir funktionell och lanseras i en förbättrad version. Innan det är klart är det orimligt att införa som obligatorium att tränarna måste vara med i horserunner för att kunna använda TDS-verktyget. Det är sagt att utvecklingsarbetet ska göras till våren, och när det är klart och vi ser vad resultatet  blir får vi ta upp frågan om den här hopkopplingen igen, säger Staffan Osterling.

Det av faktureringarna i TDS som inte ryms inom horserunner, till exempel veterinärkostnader som det förmodligen vanligaste, ska tränarna åläggas att tillhandahålla hästägarna korrekta underlag för på annat sätt, i god innan fakturan förfaller till betalning. Där har man redan kommit en bit på vägen genom att det från och med augusti i år är obligatoriskt att behandlande veterinär anges på TDS-fakturan.

– Det säger vi inget om, där har det slarvats och inte fungerat. Det har sitt ursprung i att TDS-systemet inte varit prioriterat utvecklingsmässigt och det har uppstått, och skyllts på, datatekniska begränsningar. Det finns skräckexempel som att det kunnat stå ”veterinär 27.000 kronor” på TDS-fakturor utan närmare specifikation än så, och det håller ju inte. Där är vi eniga om att det måste börja fungera med ordentliga fakturaunderlag, säger Staffan Osterling.

En tredje nyhet gällande förhållandet mellan travtränarna och deras kunder hästägarna är att Svensk Travsport ska formalisera och aktivera något som i praktiken bara funnits på papperet, nämligen ST:s skiljenämnd, när det uppstår tvistigheter om fakturor. Skiljenämnden blir obligatorisk instans när fakturor bestrids och tvister uppstår, med målet att tvistigheterna ska kunna hanteras och klaras upp sportinternt och inte – som nu är fallet – hamna i civil domstol.

Svensk Travsport säger upp avtal med proffstränarna

Fokustema
Nya spellagstiftningen
Läs senare

ATG:s tillstånd för sportspel överklagas

Svenska Fotbollförbundet överklagar bland annat ATG:s nya tillstånd att från och med årsskiftet få ha sportspel i sitt produktutbud. Nu får Förvaltningsrätten i Linköping detta på sitt bord.
Av
Lars G Dahlgren
Sportspel i ATG:s utbud från årsskiftet? Ja, så är det tänkt, men nu har Svenska Fotbollförbundet överklagat ATG:s, och flera andra spelbolags, tillstånd att arrangera sportspel.
Sportspel i ATG:s utbud från årsskiftet? Ja, så är det tänkt, men nu har Svenska Fotbollförbundet överklagat ATG:s, och flera andra spelbolags, tillstånd att arrangera sportspel.

– Vi känner till överklagan. Nu får vi följa utvecklingen innan vi kan säga något mer, säger ATG:s Head of Media Relations, Camilla Filipsson.

Det fotbollförbundet vänder sig emot är inte ATG specifikt, eller de andra spelbolag vars licenser man också överklagar. Däribland finns till och med Svenska Spel och även Kindred/Unibet vilket går in som ny huvudsponsor till fotbollsallsvenskan med miljardbelopp de närmaste åren. Nej, det är den tillståndsgivande myndigheten Lotteriinspektionen som sätts i skottgluggen.

Fotbollförbundet anser att Lotteriinspektionen inte fullföljt den från årsskiftet nya lagens intentioner gällande att motverka matchfixing. Därför överklagar man nu de licenser för sportspel som LI hunnit utfärda bland alla de ansökningar man har att hantera.

”Lotteriinspektionen har inte tagit möjligheten att begränsa spelutbudet för att motverka matchfixing. SvFF har i dag därför överklagat de spellicenser som ger rätt att erbjuda spel även på lägre divisioner och enskilda matchhändelser som gula kort, antal hörnor och liknande”, står det i en artikel på förbundets sajt svenskfotboll.se.

Lotteriinspektionen har inte tagit möjligheten att begränsa spelutbudet för att motverka matchfixing

Mer ur den artikeln:

”I fredags meddelade Lotteriinspektionen sina första beslut att bevilja licenser enligt den nya spelregleringen som börjar gälla den 1 januari 2019. Elva bolag har hittills beviljats licens att erbjuda vadhållning på bland annat fotboll. I besluten har myndigheten hänvisat till redan gällande lagtext om olämpliga spelobjekt och framtida, ännu ej beslutade, föreskrifter om begränsningar av spelutbudet.
– Lotteriinspektionen har haft en tuff uppgift att hinna pröva alla licensansökningar före årsskiftet. Men vi kan inte tolerera att man prioriterat bort det tydliga uppdraget från riksdag och regering att motverka matchfixing genom tydliga begränsningar av spelutbudet, säger SvFF:s chefsjurist Anders Hübinette.”

Fotbollförbundet har i sina kontakter med Lottteriinspektionen krävt förbud mot spel på det man benämner lägre divisioner (under Elitettan på damsidan respektive division 2 på herrsidan), ungdomsserier och icke matchavgörande händelser, som gula kort och antal hörnor. I överklagandena framhålls att det inte är fotbollen, utan spel på fotboll, som orsakar matchfixing.

– Även om myndigheten inte hunnit få fram föreskrifter ger lagstiftningen utrymme för att villkora spellicenserna på det sätt som vi nu yrkat. Vi har en skyldighet mot svensk fotboll att göra allt vi kan för att motverka riskerna för matchfixing, och där är det tillåtna spelutbudet en del. Vi vet att det är större risk att matchfixing drabbar lägre serienivåer och U21-serier där övervakningen från både förbund och media är lägre, framhåller Anders Hübinette som företräder förbundet vid talan hos förvaltningsrätten i artikeln på svenskfotboll.se.

Fotbollförbundet yrkar också att domstolen ska fatta beslut interimistiskt, det vill säga direkt och att detta gäller tills Förvaltningsdomstolen slutligt avgör frågan.

Fokustema
In Memoriam
Läs senare

”Hjärtat” saknas av många

Vissa människor får smeknamn som exakt träffar rätt. Inget kunde vara mer passande för Göran Jerreholt än det alla kände honom som – "Hjärtat". Med stor sorg tas beskedet om hans bortgång emot.
Av
Lars G Dahlgren
Göran Jerreholt gratulerar Jörgen Westholm till en seger på Vincennes för några år sedan. Foto Mia Törnberg/TR Bild
Göran Jerreholt gratulerar Jörgen Westholm till en seger på Vincennes för några år sedan. Foto Mia Törnberg/TR Bild

Det mörka och grådystra december-Stockholm blev ännu mörkare och dystrare när det stod klart att Göran Jerreholt inte längre finns bland oss. ”Hjärtat” med allt och alla.

Göran blev 64 år.

Han levde med en sjukdom som drabbat hans lungor. De sista åren bar ”Hjärtat” runt på ett syreaggregat som gjorde att han i sin vardag fortfarande kunde göra det han näst efter att vara med hästar tyckte allra bäst om: vara ute, träffa människor, prata. ”Surra”. När vädret var för besvärligt och han ändå ville ta sina promenader gjorde han det inomhus: I det stora köpcentret Bromma Blocks. Förutom att då få sin dagliga dos motion kunde han också vara rätt säker på att träffa folk han kände i köpcentret. Spontana möten och samtal, ”surr”, som gav livet mening.

Göran lyssnade lika bra som han pratade. Han hade en sådan där gåva: spred alltid, i alla situationer, värme och glädje omkring sig. Han var en person som ger andra energi. Man blev alltid glad av att träffa och prata med ”Hjärtat”.

Ett ställe där man kunde vara säker på att träffa Göran var på Solvalla. Han gick dit för att ”surra” – givetvis – samtidigt som han alltid var lika passionerat nyfiken på om det i kvalificeringsloppen och nolloppen skulle dyka upp några nya speciella hästar, stjärnämnen, att tycka extra mycket om.

Göran Jerreholt var hästskötare i Sören Nordins och Håkan Wallners och Berndt Lindstedts stall på 1970-talet. Men han skulle finna en annan plats i världen där hästarna betyder ännu mer än de gjorde på till och med Solvalla. Frankrike.

Göran jobbade i Jean-Lou Peupions stall, och inte bara det, han blev även en nära vän till Jean-Lou och hans svenska fru Anki. Där passade Göran stjärnhästen Lurabo som vann Prix d’Amérique 1984 och fyllde sedan i rask följd på med Prix de France, Grand Criterium de Vitesse, Prix de l’Atlantique…allt med Göran vid sin sida.

Lurabo (ur boken Le Trotteur Francais)

Göran Jerreholt såg till att hans varma hjärta gav bestående spår också i Frankrike. Facktidningen Paris-Turf har också uppmärksammat hans bortgång: ”Nous avons appris avec tristesse le décès de Göran Jerreholt à l’âge de 64 ans. Pendant très longtemps, il a été le.”, publicerades på Paris-Turf-com. Och på franska travförbundets sajt letrot.com, motsvarigheten till travsport.se, hittar man fortfarande honom: Goran Hjerreholt. Fem segrar på 29 starter. Senast körda lopp i Amiens, juli 1985. En av segrarna är tagen på Vincennes: Maya d’Anson, julafton 1983, tränare Jacky Bethouart.

Göran släppte aldrig sitt Frankrike. Även när hälsan knappt längre stod honom bi fanns det inte på kartan att Göran skulle missa att på plats uppleva Prix d’Amérique, Vincennes, Grosbois…där han givetvis liksom på Solvalla kände allt och alla och ”surrade på” lika ledigt och lätt på franska som han gjorde på svenska i Sverige.

När Göran Jerreholt kom hem till Sverige igen arbetade han som försteman hos Torbjörn Jansson. När kroppen sade ifrån gällande stallarbetet kunde ”Hjärtat” ändå inte lämna travsporten, hästarna och människorna på och runt Solvalla, där alla var Görans vänner.

Det är många som idag känner sorg och saknad. När de känslorna lättar finns bara glada och positiva minnen runt Göran Jerreholt, minnen skapade ur det Göran var och hade – Hjärtat.

Fokustema
Nya spellagstiftningen
Läs senare

Första licenserna beviljade

Idag (fredag) har Lotteriinspektionen beviljat de 16 första spelbolagen licens enligt den nya lagstiftningen från årsskiftet. Det av trav- och galoppsporten ägda ATG ingår där.
Av
Lars G Dahlgren

Hittills har Lotteriinspektionen tagit emot 95 licensansökningar, varav drygt 70 rör spel på den konkurrensutsatta marknaden för onlinespel. Fler varumärken blir dock inblandade eftersom en ansökan från ett bolag ofta har flera varumärken under sig.

– Eftersom ett av syftena med spelreformen var att uppnå hög kanalisering är det glädjande att många spelbolag som i dag riktar sig mot den svenska marknaden vill vara en del av den nya licensmarknaden efter årsskiftet, säger Lotteriinspektionens generaldirektör Camilla Rosenberg i ett pressmeddelande från Lotteriinspektionen.

Bland de 16 första bolagen som fått licens beviljad finns ATG, för vadhållning och onlinespel, Svenska Spel för ”spel förbehållet staten”, lotter, värdeautomater, onlinespel och vadhållning, Betsson för onlinespel och vadhållning, Bet365 för onlinespel och vadhållning, LeoVegas för onlinespel och vadhållning och Unibet för onlinespel och vadhållning.

ATG får i och med detta tillstånd möjlighet att etablera sig inom sportspel- och casinoprodukter, och dett är ATG redan i full gång med att förbereda sig för att ge sig in på.

–  Vi vet att många av våra kunder också spelar sport- och casinospel, men gör det hos andra aktörer. En del av dessa spelformer får vi nu möjlighet att erbjuda våra kunder, säger ATG:s verkställande direktör Hasse Lord Skarplöth i ett pressmeddelande från ATG.

Följande bolag och spelsajter har kommit med i första vändan av Lotteriinspektionens tillståndsgivning enligt licenslagstiftningen:

 • ATG:
  atg.se, tillsammans.atg.se
 • Auto Nordic:
  sverigeautomaten.com/sv
 • Betsson Nordic:
  betsson.com/sv
 • Casumo Services:
  casumo.com/sv, m.casumo.com/sv
 • ElectraWorks:
  bwin.se, partypoker.se, partycasino.se
 • Hillside ENC:
  bet365.com
 • Interwetten Gaming:
  interwetten.se
 • LeoVegas Gaming:
  leovegas.se
 • NGG Nordic:
  nordicbet.com/sv
 • Skill On Net:
  casino.redkings.com, casinoandfriends.com, LuckyNiki.com, Lunacasino.com, drueckglueck.com, eucasino.com, megacasino.com, Playojo.com, playmillion.com, primecasino.com, queenvegas.com, simbagames.com, slotsmagic.com, LuckyLouis.com, vegaswinner.com, AHTIGames.com, ClemensSpillehal.com, BacanaPlay.com, Cozino.com, LuckyMeSlots.com, LuckyVegas.com, GiantCasino.com
 • Spooniker:
  unibet.se, mariacasino.se, storspelare.se, bingo.se, igame.se
 • SuprPlay Limited:
  VoodooDreams.com, NYspins.com, Duelz.com
 • Svenska Spel:
  svenskaspel.se/tur, spela.svenskaspel.se
 • Tombola International:
  tombola.se, m.tombola.se