Fokustema
Jarmo Niskanen
Exklusivt för dig som prenumerant
Läs senare

”Tur i oturen”

För exakt en vecka sedan var Jarmo Niskanen inblandad om en fruktansvärd olycka i Le Mans. Det hade dock kunnat sluta mycket värre än det gjorde och igår kunde han glädjas åt sin Earl Simons tredjeplats i Criterium Continental på Vincennes - dock från sjukhussängen.
Av
Cecilia Kristoffersson
Jarmo Niskanen firar jul i sjukhussängen i Le Mans, men hoppas att få komma hem inom kort. Foto Scoopdyga.com
Jarmo Niskanen firar jul i sjukhussängen i Le Mans, men hoppas att få komma hem inom kort. Foto Scoopdyga.com

– Earl kan man lita på. Han var riktigt bra igår igen, säger Jarmo Niskanen som fortfarande ligger kvar på sjukhuset i Le Mans.

Fem spruckna revben och en spricka i en ryggkota har han och den senaste veckan har han gått på väldigt stark medicinering mot smärtan.
– De har börjat dra ner lite på medicinen nu och igår var jag uppe och gick lite för första gången. Jag måste ha mycket hjälp både att resa mig upp och lägga mig ner då jag har fullt av sladdar inkopplade i kroppen. Om det går åt rätt håll nu hoppas jag att jag får åka hem på ett tag.

Det var tre ekipage inblandade i olyckan, men Niskanen minns inte själv så mycket av vad som hände.
– Jag kommer ihåg att jag såg en häst stupa framför mig och att jag försöker väja undan åt höger så mycket det går. Nästa sak jag kommer ihåg är när de ruskar på mig i ambulansen, så jag förlorade medvetandet rätt så länge.

Fruktansvärt ont nu

På Grosbois har han i dag 20 hästar och fyra anställda som tar hand om stallet.
– Jag hade redan skickat några hästar på vila och skickade iväg några till nu i veckan. De klarar sig bra arbetsmässigt utan mig ett tag, men det är klart att det blir lite extra struligt nu när det är jul och nyår.

Nu blir det att ta det fortsatt lugnt ett bra tag framöver för Jarmo Niskanen.
– Jag hade väldigt mycket tur i oturen. Även fast jag har fruktansvärt ont nu så läker revbenen och det brukar inte ge några framtida men. Sprickan i ryggkotan är de inte oroliga över och det är bara att ge allt tid att läka nu, avslutar han med lite hopp om bättring i rösten.

Niskanen och Lebourgeois till sjukhus

Niskanen kvar på sjukhus

Fokustema
Vincennes
Läs senare

15 startar i Prix de Cornulier

En svensktränad häst och en uppfödd av en svensk är det blågula inslaget i söndagens stora montéslag på Vincennes, Prix de Cornulier (€650.000), som lockar med 292.500 euro i förstapris och där Traders är den stora förhandsfavoriten.
Av
Claes Freidenvall
Traders och Yoann Lebourgeois vid triumfen i Prix de Cornulier ifjol. Foto Gerard Forni
Traders och Yoann Lebourgeois vid triumfen i Prix de Cornulier ifjol. Foto Gerard Forni

Förra året vann italienskfödde Traders (e. Ready Cash) Prix de Cornulier på nytt löpningsrekord. Han avverkade den 2.700 meter långa distansen på 1.11,3 och förbättrade det tidigare rekordet – Quif de Villeneuve 2012 – med sju tiondelar.

Tuffaste motståndaren på papperet är Bilibili (e. Niky), vilken slutat trea i de två senaste upplagorna av Prix de Cornulier. Två hästar med ”svenskintressen” finns också med i loppet, men både Jarmo Niskanen-tränade Cathy A Quira (e. Password) och Am Bloodstocks Canadien d’Am (e. Ready Cash) är ute på djupt vatten.

Precis som många andra lopp under årets vintermeeting – med start 1 januari 2019 – har även de ekonomiskt tuffa tiderna i Frankrike påverkat Prix de Cornulier och prissumman har sänkts med 50.000 euro.

Startlista:

Prix de Cornulier (€650.000)
2.700 meter.
Prissumma: 292.500-162.500-91.000-52.000-32.500-13.000-6.500 euro.

 1. Dryade du Parc-Eric Raffin
 2. Crazy Horse-Jonathan Asselie
 3. Carla du Chatelet-Francois Lagadeuc
 4. Etonnant-David Thomain
 5. Captain Sparrow-Paul Philippe Ploquin
 6. Blooma d’Heripre-Pierre Yves-Verva
 7. Cassate-Adrien Lamy
 8. Cathy A Quira-Guillaume Martin
 9. Dexter Fromentro-Camille Levesque
 10. Canadien d’Am-Mathieu Mottier
 11. Elladora de Forgan-Anthony Barrier
 12. Alpha Saltor-Damien Bonne
 13. Briac Dark-Matthieu Abrivard
 14. Bilibili-Alexandre Abrivard
 15. Traders-Yoann Lebourgois
Fokustema
Frankrike
Läs senare

Två dopingdomar för Niskanen

Jarmo Niskanen har dragit på sig två dopingdomar sedan både Enchilada Face och Ellygrace tävlat med flunixin och lidokain i kroppen när de vann lopp i La Capelle respektive Le Croise-Laroche.
Av
Claes Freidenvall
Jarmo Niskanen drog på sig två dopingfall i höstas och har dömts till 3.000 euro i böter. Foto Scoopdyga.com
Jarmo Niskanen drog på sig två dopingfall i höstas och har dömts till 3.000 euro i böter. Foto Scoopdyga.com

Enchilada Face (e. Scipion du Goutier) inkom som etta i Prix Andre de Wazieres (€25.000) i Le Croise-Laroche den 8 oktober och ägarna Stall Rita går miste om förstapriset på 11.250 euro. Dessutom är stoet avstängd från all tävling till och med den 8 januari i år.

Ellygrace (e. Rocklyn) vann också sitt lopp – Grand Prix Aisne Nouvelle (€26.000) – i La Capelle den 14 oktober och ägaren Etienne Desmet tappar förstapriset på 11.700 euro och även hon är förbjuden att starta fram till och med 8 januari i år.

I domen säger Jarmo Niskanen, att han tidigare transporterat en häst som behandlats med både flunixin och lidokain. Niskanen förklarar närvaron av nämnda substanser genom förorening av lastbilen. Vid en senare kontroll av lastbilen – den 8 november – av ansvarig myndighet visade det sig att det provet innehöll förekomst av flunixin.

Jarmo Niskanen döms till en bot på 3.000 euro.

Fler dopingdomar

Ron Kuiper, som tidigare bland annat arbetat för Stefan Hultman i Sverige, har också åkt dit i en dopingkontroll och det efter att valacken Bebeto Boko (e. Saxo de Vandel) segrat i Grand Prix Jean Tortel (€25.000) i Moulins den 6 oktober.

Ron Kuiper som tog en dubbel med egentränade hästar. Foto Mia Törnberg
Ron Kuiper. Foto Mia Törnberg

Bebeto Bokos prov visade på förekomst av lidokain och även här går Bebeto Bokos ägare – Ron Kuiper – miste om förstapriset på 11.250 euro. Som tränare döms Ron Kuiper till 3.000 euro i böter. I domen skriver franska travförbundet, att Bebeto Boko delar en paddock med en häst som tidigare behandlats med lidokain.

I sammanhanget kan också nämnas att två svenskägda hästar flyttades upp som etta i Grand Prix Aisne Nouvelle (€26.000) respektive Grand Prix Jean Tortel (€25.000). I det förstnämnda loppet gick segern till Anette Holmgren-ägde Eclair du Mirel och i det andra till Stall Skyttens Cimarron som tränas av Jarmo Niskanen.

Fokustema
Olyckan i Le Mans
Läs senare

Niskanen kvar på sjukhus

Jarmo Niskanen är kvar på sjukhus efter olyckan i Le Mans igår. Anledningen är frakturer på revben och en ryggkota.
Av
Lars G Dahlgren
Jarmo Niskanen. Foto: Gerard Forni.
Jarmo Niskanen. Foto: Gerard Forni.

Sajten equidia.fr har nu på tisdagförmiddagen publicerat en kort kommitté om Jarmo Niskanens tillstånd: ”Jarmo Niskanen, 56, var mycket chockad (han kom inte ihåg att han var i Le Mans först). De senaste nyheterna på tisdagmorgonen rapporterar flera brutna revben och förmodligen en spricka på en ryggkota. Han ska genomgå fler undersökningar idag.”

För tvåan i franska kuskligan, Yoann Lebourgeois, vilken liksom Jarmo Niskanen fick en ordentlig luftfärd, gick det bättre. Han har skador i ansiktet, orsakade av körglasögonen och dessutom en svullen fotled. Även Lebourgeois ska genomgå fler läkarunderökningar under tisdagen.

Niskanen och Lebourgeois till sjukhus