Fokustema
V86
Läs senare

Uppvisning av Jairo

Joakim Lövgrens Jairo var tillbaka i stor stil på Solvalla ikväll och redan innan sista sväng hade han knäckt ledande Re Doc. Sedan handlade det om ren uppvisning av den tyskfödde Love You-sonen.
Av
Claes Freidenvall
Joakim Lövgren och Jairo imponerade på Solvalla ikväll och nästa start kan bli i Sweden Cup. Foto: Leif Norberg/ALN
Joakim Lövgren och Jairo imponerade på Solvalla ikväll och nästa start kan bli i Sweden Cup. Foto: Leif Norberg/ALN

– Jag är lite sugen på att prova Sweden Cup nu, sade Joakim Lövgren.

Jairo landade på 1.11,9a/2.140 meter och lämnade sina motståndare med många längder över upploppet utan att se speciellt tagen ut.

– Det kändes som att vi skulle kunna tvätta bort plumpen i protokollet senast från Jägersro och det gjorde han verkligen. Han var lika fin ikväll som han var när han tävlade med framgång i rikstoton i vintras. I träning kan Jairo vara en humörhäst, men när det är tävling vet han vad som gäller, sade Joakim Lövgren.

På avstånd – från tredje utvändigt – tog El Diablo B.R. andraplatsen efter ett slutvarv på 1.10,6, men han var avhängd med fem längder av Jairo.

Fakta

V86 Bergsåker/Solvalla 16 maj

Rätt V86-rad:

5-1-6-4-9-4-3-8

Utdelning:

Åtta rätt: 306.689 kr.
Sju rätt: 414 kr.
Sex rätt: 34 kr.

Omsättning: 22.504.946 kr.

Expandera

Equine Am (e. Cantab Hall) vann ett försök i Diamantstoet från ledningen på Bergsåker och Ove A Lindqvist ersatte Robert Bergh bakom Markus B Svedbergs häst.

– Jag var inne på att hon skulle ta spets och satte upp Robert Bergh eftersom han har respekt med sig och det har ju också Ove A Lindqvist. Lite orolig var jag när Equine Am pullade lite för mycket, men hon gjorde det bra, sade Markus B Svedberg.

Nytt svenskt rekord

En härlig spurt bjöd Granetta (e. Tekno Odin-Grannina) i ett försök i Dubbelcupen och kort före mål plockade det femåriga stoet ner tappra Karlängs Linda på nya svenska rekordet 1.27,6a/2.640 meter.

– Vi fick perfekt draghjälp på sista bortre långsidan och i sista sväng kändes hon väldigt stark, sade Anna-Karin Jonsson sedan hon vunnit med svärfar Alf Jonssons häst för andra gången på lika många försök.

Igår meddelade Ville Karhulathi att han skulle dra igång en egen tränarrörelse till hösten och ikväll tog han en dubbel på Solvalla. Först spurtvann han med amatörtränade skrällen Mogas Piggelin (e. Marion Mad Money) och inom V86-spelet segrade han bakom Jörgen Westholm Ramon Dekkers (e. Select Yankee) från ledningen på 1.15,1a/2.640 meter.

– Jag har sett att hästen haft fin form och gjort bra lopp i V75. Han var väldigt snabb ut och det var mycket vunnet när vi kom till ledningen. Jag hade tussarna kvar och det var mycket krafter sparade, sade Ville Karhulathi.

Imponerade från dödens

Robert Berghs Tesio (e. Love You) hade stor uppvisning för Jan Norberg och det spelade ingen roll att han fick tredjespår en bit på vägen och sedan travade resten av loppet utan rygg.

Jan Norberg tryckte till ordentligt på ledande Scarpetta 600 kvar och i sista sväng tog den sexårige valacken över och stegade sedan undan enkelt efter ett slutvarv på drygt 1.12. Segertiden 1.13,0/2.660 meter är nytt svenskt rekord för femåriga och äldre utländska hingstar och valacker.

– Det var en fantastisk häst att köra, sade Jan Norberg.

Erik Adielsson fick trolla bort första rundan efter 1.17,2 med treåriga Musique d’Iverne (e. Un Mec d’Heripre) i Svensk Travsports Unghästserie, men intrycket var inte sämre för den skull.

På upploppet öppnade hon upp flera längder till sina konkurrenter och det var inte så konstigt – sista 700 meterna avverkade hon efter 1.10,3! Därmed är stoet obesegrad efter tre starter efter han vunnit på 1.14,9a/2.140 meter.

– Det är hygglig teknik i henne och hon är verkligen som en bil att köra. Hon var smällfin ikväll, sade Erik Adielsson om det Stig H Johansson-tränade stoet.

Härlig spurtvinst

Smedheim Solan (e. Bork Odin) var svaret i ett rafflande kallblodslopp för högsta klassen till drygt 34 gånger pengarna. Gunnar Melander och Månprinsen A.M. hade kontroll på ledande Odin Tabac redan i sista sväng, men kunde inte svara Lome Brages spurt på upploppet. Den sistnämnde fick i sin tur ge sig för stallkamraten Smedheim Solan, vilken flög fram över målrakan och kom hem på 1.21,6a/2.140 meter.

– Det går inte att beskriva, Smedheim Solan var en grym häst att köra. Jag satt still hela upploppet ner och jag behövde inte röra honom. Att han skulle vinna var för bra för att vara sant, sade Rikard N Skoglund om Jan-Olov Perssons häst.

Uppohoppa (e. Triton Sund) avrundade V86-omgången för Örjan Kihlström även om det satt hårt åt mot Tore sista biten. Pasi Aikios häst inledde i tredjespår genom första sväng och tog över täten 1.600 kvar sedan Ebony Boko öppnat första 500 meterna på 1.09,5. Väl i ledningen fick Kihlström dämpa tempot och sedan kunde den femårige hingsten hålla undan på 1.12,7a/2.140 meter.

– En väldigt bra årsdebut. Han var väldigt löpglad och det var starkt av honom hålla in i mål, sade Örjan Kihlström om fjolårets Derbyfinalist.

Fokustema
Snabbast, vinstrikast
Läs senare

Bäst igår

Färjestad var ensam söndagsbana i Sverige.
Av
Lars G Dahlgren

Fem snabbaste vinnarna

Charlock Wiking (e. Orlando Vici – Promised Child) 1.12,4a/1.640
Tränare: Magnus Jakobsson, Färjestad. Körsven: Peter Ådefors, Färjestad.
Uppfödare: Charlock AB & Limerick Publishing AB. Ägare: Stall Let’s Dance.
Highspirit (e. Super Arnie – Spirituell) 1.12,7a/2.140
Tränare och körsven: Troels Andersen, Gävle.
Uppfödare: Ulla & Håkan Eriksson. Ägare: Troels Andersen, Tärnsjö.
Callmesally (e. Turbo Sund – Sofia) 1.13,6a/2.140
Tränare: Owe Grunnegård (a), Åby. Körsven: Mikael J Andersson, Färjestad.
Uppfödare och ägare: Owe Grunnegård, Sollebrunn.
Hossianna Boko (e. Maharajah – Ouzo Boko) 1.13,7a/2.140
Tränare och körsven: Jörgen Westholm, Romme.
Uppfödare: Boko Stables Holland BV, Nederländerna. Ägare: Team Westholm, Sala.
Je T’aime Explosiv (e. Explosive Matter – Je T’aime Dream) 1.13,9a/2.140
Tränare: Ruth J Andersson, Romme. Körsven; Oskar J Andersson, Romme.
Uppfödare: Werner Wolf, Tyresö. Ägare: Philip Wahlström di Luca Philip.

Högsta förstaprisen

125.000 kr
Je T’aime Explosiv (e. Explosive Matter – Je T’aime Dream) – Klass II försök
Tränare: Ruth J Andersson, Romme. Körsven; Oskar J Andersson, Romme.
Uppfödare: Werner Wolf, Tyresö. Ägare: Philip Wahlström di Luca, Stockholm.
60.000 kr
Global Wonderful (e. Yankee Glide – She Wears It All) – E3 Bonus
Tränare: Magnus Jakobsson, Färjestad. Körsven: Peter Ådefors, Färjestad.
Uppfödare: Global Farm AB, Nacka Strand. Ägare: Stall Dessert KB, Skoghall.
50.000 kr
Callmesally (e. Turbo Sund – Sofia)
Tränare: Owe Grunnegård (a), Åby. Körsven: Mikael J Andersson, Färjestad.
Uppfödare och ägare: Owe Grunnegård, Sollebrunn.
Highspirit (e. Super Arnie – Spirituell)
Tränare och körsven: Troels Andersen, Gävle.
Uppfödare: Ulla & Håkan Eriksson. Ägare: Troels Andersen, Tärnsjö.
40.000 kr
Hossianna Boko (e. Maharajah – Ouzo Boko)
Tränare och körsven: Jörgen Westholm, Romme.
Uppfödare: Boko Stables Holland BV, Nederländerna. Ägare: Team Westholm, Sala.
Mellby Fantom (e. From Above – Mellby Smaragd)
Tränare: Reijo Liljendahl, Solvalla. Körsven: Kenneth Haugstad, Solvalla.
Uppfödare och ägare: Mellby Gård AB, Malmö.

 

 

 

Flest segrar (kusk/ryttare): Peter Ådefors – 2 segrar
Flest segrar (tränare): Magnus Jakobsson – 2 segrar
Flest segrar (avelshingst): Turbo Sund – 2 segrar

Fokustema
Utblick USA
Läs senare

Melander på dubbla banor

Jenny Melander var i farten på dubbla banor igår och det blev en tränarseger både på Saratoga Raceway och Yonkers Raceway med Chapter Too respektive Meadowbranch Ricky.
Av
Claes Freidenvall
Jenny Melander bokförde sig för två seger igår i USA. Foto Mia Törnberg/Sulkysport
Jenny Melander bokförde sig för två seger igår i USA. Foto Mia Törnberg/Sulkysport

Andra raka segern tog Jenny Melanders Meadowbranch Ricky (e. Muscle Massive-Meadowbranch Jill) igår på Yonkers Raceway och den treårige valacken ägs av sin uppfödare Hans Enggren och spurtade till vinst på 1.13,4/1.609 meter.

Scott Zeron skötte tömmarna bakom Meadowbranch Ricky och belöningen uppgick till 13.000 dollar. För Meadowbranch Ricky var det sjätte årssegern i 22:a starten och han har nästan tjänat 140.000 dollar på två säsonger.

Meadowbranch Ricky är undan Meadowbranch Jill (e. Cantab Hall), 1.11,6/$118.581, och hon har sin första startande avkomma i Ricky. Modern ingår i samma syskonskara som Caledonia ($153.320) och Orfeus ($137.733).

Svenskt möderne

Ett år äldre Chapter Too (e. Chapter Seven-Wood Blue Chip) vann för Billy Dobson på Saratoga Raceway och från spets utklassade det fyraåriga stoet sina konkurrenter med närmare fem längder på 1.12,3. Förstapriset uppgick till 7.500 dollar. För Chapter Too var det tionde årstriumfen på 29 starter och totalt i karriären har det blivit 13 vinster på 50 framträdanden.

Modern Wood Blue Chip (e. Kadabra-Fraulien Bluestone), 1.15,6/$3.125, startade 13 gånger och tog ett andra- och ett tredjepris som bäst. I aveln är Chapter Too hennes första avkomma. Själv ingår Wood Blue Chip i samma syskonskara som Leader of the Gang ($619.287) och Madhatter Bluechip ($236.922), medan hennes mormor är svenskfödda Falnos Babell (e. Mack Lobell), 1.14,9ak*/181.000 kr, vilken såldes och exporterades till USA 1997.

Fokustema
Slutar karriären
Läs senare

Olle Goop har kört sitt sista lopp

Olle Goop har kört sitt sista lopp. Det avslöjade han på Färjestads travbana idag.
Av
Lars G Dahlgren
Olle Goop slutar som kusk. Foto: Jeannie Karlsson/Sulkysport
Olle Goop slutar som kusk. Foto: Jeannie Karlsson/Sulkysport

I samband med söndagens tävlingar på Färjestad hölls en frågestund med Olle Goop och Stig H Johansson. Det var i samband med denna som Olle Goop berättade att han bestämt sig för att inte köra fler lopp.

– Jag har funderat på det här länge och just nu när vi pratar vet inte ens Björn om beslutet. Jag tycker att livet är så bra som det kan vara. Det är fint att man kan må bra och det finns mycket att göra på gården varje dag ändå, säger han till Nya Wermlands Tidningen.

75-årige Olle körde sitt senaste lopp – som alltså blev hans sista – den 27 oktober, med sonen Björns Rolex Broline. Olle har i år kört 33 lopp och vunnit fyra, det senaste – och sista – med Pampalo på Färjstad den 1 oktober. Sammanlagt kom Olle upp i 6.745 av Svensk Travsport registrerade segrar – det är sannolikt fler med hästar utomlands som inte kommit in i statistiken – och med det var han fram till i början av oktober den segerrikaste kusken med svensk licens hela karriären någonsin. Han passerades av – just det – sonen Björn.

Att Olle Goop slutar som kusk betyder att en epok tar slut i svensk travsport. Beslutet har växt fram, men att Olle slutar just nu och berättade det just idag tycks ha med något som hände i veckan att göra: Att den två får yngre Jan Norberg för andra gången i år hamnade på sjukhus, med lårbensfraktur, efter en olycka i samband med träning av en häst. I mars åkte Norberg ordentligt i backen i en löpningsolycka på Umåker, och detta har påverkat Olle.

– Jag har sett vad som har hänt med Jan Norberg och jag vill inte vara med om att bli liggande på banan i någon liknande situation. Det känns som att det räcker och kroppen har varit med länge nu. Det känns väldigt bra att man slutar att köra lopp medan man är frisk och kry. Det är jättesynd om Jan Norberg och man löper alltid en risk när man är med i ett travlopp, säger Olle Goop till Nya Wermlands Tidningen.