Fokustema
V86
Läs senare

Uppvisning av Jairo

Joakim Lövgrens Jairo var tillbaka i stor stil på Solvalla ikväll och redan innan sista sväng hade han knäckt ledande Re Doc. Sedan handlade det om ren uppvisning av den tyskfödde Love You-sonen.
Av
Claes Freidenvall
Joakim Lövgren och Jairo imponerade på Solvalla ikväll och nästa start kan bli i Sweden Cup. Foto: Leif Norberg/ALN
Joakim Lövgren och Jairo imponerade på Solvalla ikväll och nästa start kan bli i Sweden Cup. Foto: Leif Norberg/ALN

– Jag är lite sugen på att prova Sweden Cup nu, sade Joakim Lövgren.

Jairo landade på 1.11,9a/2.140 meter och lämnade sina motståndare med många längder över upploppet utan att se speciellt tagen ut.

– Det kändes som att vi skulle kunna tvätta bort plumpen i protokollet senast från Jägersro och det gjorde han verkligen. Han var lika fin ikväll som han var när han tävlade med framgång i rikstoton i vintras. I träning kan Jairo vara en humörhäst, men när det är tävling vet han vad som gäller, sade Joakim Lövgren.

På avstånd – från tredje utvändigt – tog El Diablo B.R. andraplatsen efter ett slutvarv på 1.10,6, men han var avhängd med fem längder av Jairo.

Fakta

V86 Bergsåker/Solvalla 16 maj

Rätt V86-rad:

5-1-6-4-9-4-3-8

Utdelning:

Åtta rätt: 306.689 kr.
Sju rätt: 414 kr.
Sex rätt: 34 kr.

Omsättning: 22.504.946 kr.

Expandera

Equine Am (e. Cantab Hall) vann ett försök i Diamantstoet från ledningen på Bergsåker och Ove A Lindqvist ersatte Robert Bergh bakom Markus B Svedbergs häst.

– Jag var inne på att hon skulle ta spets och satte upp Robert Bergh eftersom han har respekt med sig och det har ju också Ove A Lindqvist. Lite orolig var jag när Equine Am pullade lite för mycket, men hon gjorde det bra, sade Markus B Svedberg.

Nytt svenskt rekord

En härlig spurt bjöd Granetta (e. Tekno Odin-Grannina) i ett försök i Dubbelcupen och kort före mål plockade det femåriga stoet ner tappra Karlängs Linda på nya svenska rekordet 1.27,6a/2.640 meter.

– Vi fick perfekt draghjälp på sista bortre långsidan och i sista sväng kändes hon väldigt stark, sade Anna-Karin Jonsson sedan hon vunnit med svärfar Alf Jonssons häst för andra gången på lika många försök.

Igår meddelade Ville Karhulathi att han skulle dra igång en egen tränarrörelse till hösten och ikväll tog han en dubbel på Solvalla. Först spurtvann han med amatörtränade skrällen Mogas Piggelin (e. Marion Mad Money) och inom V86-spelet segrade han bakom Jörgen Westholm Ramon Dekkers (e. Select Yankee) från ledningen på 1.15,1a/2.640 meter.

– Jag har sett att hästen haft fin form och gjort bra lopp i V75. Han var väldigt snabb ut och det var mycket vunnet när vi kom till ledningen. Jag hade tussarna kvar och det var mycket krafter sparade, sade Ville Karhulathi.

Imponerade från dödens

Robert Berghs Tesio (e. Love You) hade stor uppvisning för Jan Norberg och det spelade ingen roll att han fick tredjespår en bit på vägen och sedan travade resten av loppet utan rygg.

Jan Norberg tryckte till ordentligt på ledande Scarpetta 600 kvar och i sista sväng tog den sexårige valacken över och stegade sedan undan enkelt efter ett slutvarv på drygt 1.12. Segertiden 1.13,0/2.660 meter är nytt svenskt rekord för femåriga och äldre utländska hingstar och valacker.

– Det var en fantastisk häst att köra, sade Jan Norberg.

Erik Adielsson fick trolla bort första rundan efter 1.17,2 med treåriga Musique d’Iverne (e. Un Mec d’Heripre) i Svensk Travsports Unghästserie, men intrycket var inte sämre för den skull.

På upploppet öppnade hon upp flera längder till sina konkurrenter och det var inte så konstigt – sista 700 meterna avverkade hon efter 1.10,3! Därmed är stoet obesegrad efter tre starter efter han vunnit på 1.14,9a/2.140 meter.

– Det är hygglig teknik i henne och hon är verkligen som en bil att köra. Hon var smällfin ikväll, sade Erik Adielsson om det Stig H Johansson-tränade stoet.

Härlig spurtvinst

Smedheim Solan (e. Bork Odin) var svaret i ett rafflande kallblodslopp för högsta klassen till drygt 34 gånger pengarna. Gunnar Melander och Månprinsen A.M. hade kontroll på ledande Odin Tabac redan i sista sväng, men kunde inte svara Lome Brages spurt på upploppet. Den sistnämnde fick i sin tur ge sig för stallkamraten Smedheim Solan, vilken flög fram över målrakan och kom hem på 1.21,6a/2.140 meter.

– Det går inte att beskriva, Smedheim Solan var en grym häst att köra. Jag satt still hela upploppet ner och jag behövde inte röra honom. Att han skulle vinna var för bra för att vara sant, sade Rikard N Skoglund om Jan-Olov Perssons häst.

Uppohoppa (e. Triton Sund) avrundade V86-omgången för Örjan Kihlström även om det satt hårt åt mot Tore sista biten. Pasi Aikios häst inledde i tredjespår genom första sväng och tog över täten 1.600 kvar sedan Ebony Boko öppnat första 500 meterna på 1.09,5. Väl i ledningen fick Kihlström dämpa tempot och sedan kunde den femårige hingsten hålla undan på 1.12,7a/2.140 meter.

– En väldigt bra årsdebut. Han var väldigt löpglad och det var starkt av honom hålla in i mål, sade Örjan Kihlström om fjolårets Derbyfinalist.

Fokustema
Boxdörren
Läs senare

Gocciadoro storsatsar – fem nya till Sverige

Efter femteplatsen i Årjängs Stora Sprinterlopp på nya rekordet 1.09,8 vänder Arazi Boko (e. Varenne) åter tillbaka till Italien.
Alessandro Gocciadoro vilar dock inte på hanen utan skickar upp fem nya hästar från Italien!
Av
Emil Persson
Arazi Boko vänder tillbaka till Italien efter femteplatsen i Årjängs Stora Sprinterlopp. Foto Jeannie Karlsson/Sulkysport
Arazi Boko vänder tillbaka till Italien efter femteplatsen i Årjängs Stora Sprinterlopp. Foto Jeannie Karlsson/Sulkysport

För Arazi Boko finns det perfekta sprinterlopp i Italien inom kort. Först handlar det om Gran Premio Citta’ di Montecatini (€110.000) i Montecatini den 15 augusti vilket är ett heatlopp, precis som Campionato Europeo (€165.000) vilket körs i Cesena den 1 september.

Istället stärker Gocciadoro upp på svensk mark med två treåringar, två fyraåringar och så en sexårig miljonär på filialen på Söderby Gård. Det handlar i tur och ordning om…

  • Zipper Kronos (3 årig hingst e. Possess the Will) 1.14,2ak/7.455€ vilken har tre segrar på åtta starter. En italienskfödd häst som är halvbror med 2009 års Hambletonian Oaks-vinnare Broadway Schooner (e. Broadway Hall). Hästen ska starta i Breeders Course-finalen på Jägersro den 31 juli.
  • Zona O.K. (3 årigt sto e. Varenne) 1.13,7ak/13.923€ har inlett med fyra segrar på åtta starter. Hästen startar i ett öppet treåringslopp för ston på Axevalla nu på fredag och där har Björn Goop anlitats som kusk.
  • Veio (4 årig hingst e. Nad Al Sheba) 1.12,3ak/47.598€ har sju segrar på 35 starter och gick sitt rekord vid seger i Modena i början av juni. Modern Lovelytobehold (e. Armbro Goal) 1.11,2ak/457.568$ slutade tvåa i Hambletonian Oaks som år 1999.
  • Visa As (4 årigt sto e. Varenne) 1.12,3ak/30.711€ har sju segrar på 23 starter och var finalist i Oaks del Trotto ifjol, men står alltjämt kvar i en låg klass efter en mindre lyckad vårsäsong. Stoet kommer närmast från en andraplats på 1.12,9a/1.600 meter i Modena. Visa As är halvsyster med tungt meriterade Moses Rob (e. Ganymede) 1.11,3am/791.258€.
  • Tantalio (6 årig hingst e. Le Touquet) 1.11,9ak/123.155€ var ytterst lovande som unghäst och kvalade bland annat in till finalen av Italienska Derbyt. Hästen har nått framgång över såväl kort, medel- som lång distans och ska kunna ha ett brett utbud på svensk mark då han även fungerar med sadel på ryggen.
Fokustema
Snabbast, segerrikast & vinstrikast
Läs senare

Bäst igår – Goop & Nurmos x 3

Tre banor tävlade igår och här följer topparna från gårdagen.
Av
Cecilia Kristoffersson

Banor som körde måndag 16 juli

Dannero, Mantorp & Rättvik

Fem snabbaste vinnarna, varmblod

Baron d’Inverne (e. Sugar Trader) 1.11,2a/1.640 meter – Mantorp
Tränare & körsven: Joakim Eskilsson.
Ägare: Joakim Eskilsson, Stora Skedvi. Uppfödare: Alexander Bard & Ulrich Bermsjö.

Fudge Ås (e. Chocolatier) 1.11,9a/1.640 meter – Rättvik
Tränare & körsven: Troels Andersen.
Ägare: Norrman Holding AB, Gävle. Uppfödare: ACL Stuteri Inc, USA.

Global Money (e. Love You) 1.12,2/1.660 meter – Mantorp
Tränare & körsven: Robert Bergh.
Ägare: Stall Lars Vegard HB, Årjäng. Uppfödare:  Hans Nelén, Nacka Strand.

Hachiko de Veluwe (e. Timoko) 1.12,5a/2.140 meter – Rättvik
Tränare: Timo Nurmos. Körsven: Jorma Kontio.
Ägare & uppfödare: Lars Ingman Oy AB, Finland.

Donatella Center (e. Scarlet Knight) 1.13,3a/2.140 meter – Mantorp
Tränare: Juhani Partanen. Körsven: Micael Lindblom.
Ägare: Stall Örebrohästarna (Partanen J). Uppfödare: MusicCenter Skara AB.

Högsta förstaprisen, varmblod

100.000 (Mantorp)

Baron d’Inverne (e. Sugar Trader)
Tränare & körsven: Joakim Eskilsson.
Ägare: Joakim Eskilsson, Stora Skedvi. Uppfödare: Alexander Bard & Ulrich Bermsjö.

50.000 kronor (Mantorp)

Derby Simoni (e. Broadway Hall)
Tränare: Thomas Madsen. Körsven: Kim Eriksson.
Ägare: Thomas Madsen, Ramdala. Uppfödare: Peter Simoni, Polen.

Darling Harbour (e. Ready Cash)
Tränare & körsven: Peter Untersteiner.
Ägare: Dream Lover AB (Sjunnesson J) & Mommart. Uppfödare: Jörgen Sjunnesson & K Rosenqvist.

50.000 kronor (Rättvik)

Barney Granit (e. Scarlet Knight)
Tränare & körsven: Jörgen Westholm.
Ägare: Stall Ebba Britta. Uppfödare: Vagnbodens Fastighets AB, Västerås.

Högst förstapris, kallblod

30.000 kronor (Dannero)

Hallsta Astor (e. Hallsta Asterix)
Tränare & körsven: Torsten Blomqvist.
Ägare: Ulleriks HB, Uppsala. Uppfödare: Magnus O Jonsson, Indal.

Snabbast tid, kallblod

Norrskens Kongen (e. Lome Kongen) 1.26,4/2.160 meter – Dannero
Tränare: Jan-Olov Persson. Körsven: Rikard N Skoglund.
Ägare: Team Young AB, Bollnäs. Uppfödare: Jasmine Lundgren, Kågeröd.

Högst förstapris & snabbast tid, monté

25.000 kronor (Mantorp)

Tristan Cesar (e. S.J.’s Photo) 1.16,6/2.160 meter
Tränare: Veijo Heiskanen. Ryttarinna: Jennifer L Oscarsson.
Ägare: Veijo Heiskanen & André Eklundh. Uppfödare: Günter Roos, Tyskland.

Flest segrar kusk/ryttare: Björn Goop – 3 segrar. Jorma Kontio, Ulf Eriksson, Ove A Lindqvist & Troels Andersen – 2 segrar vardera.
Flest segrar tränare: Timo Nurmos – 3 segrar. Björn Goop, Troels Andersen, Ulrika Rehn & Jan Halberg – 2 segrar vardera.
Flest segrar avelshingst: Scarlet Knight & Ready Cash – 2 segrar vardera.

 

Fokustema
Frankrike
Läs senare

Unity Knick vann igen

Andra segern på fransk mark tog Christoffer Erikssons Unity Knick igår och den här gången behövde Going Kronos-valacken inte dela sin triumf.
Av
Claes Freidenvall

Adrien Lamy red svenskfödde Unity Knick (u. Lapponia Knick) till vinst i Prix Jlr Publicite (€30.000) i Pornichet på 1.14,3 över 2.725 meter och ägarna Knick AB kunde kvittera ut 13.500 euro.

Det var Unity Knicks fjärde start i Frankrike och han vann också sin debut i Prix Etablissements Tribouillet (€24.000) i Chartres i början av maj, men då löpte han dött lopp med Best Reiter.

Unity Knicks mor Lapponia Knick (e. Lindy’s Crown), 1.12,0ak/525.883 kr, tävlade framgångsrikt för Hans Adielsson och vann bland annat ett stolopp inom rikstoton.