Fokustema
Matchning
Läs senare

Urlo dei Venti mot Östersund

Masters-finalen i Östersund – och sedan VM-loppet på Yonkers i USA. Fortsatt frågetecken för Hugo Åbergs Memorial och Solvallas Jubileumspokal. Det säger ägaren och uppfödaren till italienske stjärnfemåringen och Oslo Grand Prix-vinnaren Urlo dei Venti till norska Trav- og Galopp-Nytt.
Av
Mathias Hedlund
Urlo dei Venti rids flera gånger i veckan i Medelhavet med sin skötare Nina Pursiainen på ryggen. Nyligen blev dock hästen svullen i ett ben efter ett möte med en brännmanet. Foto Jeannie Karlsson/Sulkysport
Urlo dei Venti rids flera gånger i veckan i Medelhavet med sin skötare Nina Pursiainen på ryggen. Nyligen blev dock hästen svullen i ett ben efter ett möte med en brännmanet. Foto Jeannie Karlsson/Sulkysport

Italienske Urlo dei Venti är stjärnskottet på snabbloppshimmeln i år, sedan han följt upp segern i Prix de Luxembourg på Vincennes med segrar i Lotterialoppet och Oslo Grand Prix tillsammans med Enrico Bellei.

Nu funderar ägaren och uppfödaren Stefano Simonelli på fortsatt matchning för hästen som inte startat sedan utklassningssegern på Bjerke i mitten av juni.

– Jag diskuterar matchningen med Enrico Bellei. Det som är mest säkert är att vi startar i UET-finalen i Östersund den 16 september och sedan troligen går vidare till VM-loppet på Yonkers en månad senare. Därefter börjar uppladdningen till Prix d’Amérique, säger Stefano Simonelli till Trav- og Galopp-Nytt.

Fortfarande är det aktuellt med debut på svensk mark i sommar, då både Hugo Åbergs Memorial på Jägersro den 31 juli och/eller Jubileumspokalen på Solvalla den 14 augusti finns i tankarna, men inga beslut är fattade ännu.

De svenska arrangörerna hoppas förstår på affichnamnet från Italien och Urlo dei Venti har fått inbjudan till Åbergs.

Skadad av manet i Medelhavet

Sulkysport hälsade på hos Urlo dei Venti och kretsen runt hästen i maj och synade bland annat hästens ridträning i havet, pass som genomförs två gånger i veckan. Under ett av dessa härförleden var dock oturen framme.

Enligt Trav- og Galopp-Nytt skadades Urlo dei Venti av en brännmanet och ena benet svullnade upp. Efter ett par dagar var dock svullnaden borta och hästen kunde träna som vanligt igen.

Urlo dei Venti (e. Mago d’Amore) har gjort 31 starter och vunnit 15 av dessa. Rekordet 1.10,5am* sattes i Oslo Grand Prix och i prispengar har det blivit cirka 9,5 miljoner kronor så här långt.

Uppvisning av Urlo dei Venti

Fokustema
Italien
Läs senare

Världsrekord i Bologna

Ett elva år gammalt världsrekord rök all världens väg under torsdagseftermiddagen.
När Timoko-dottern Amber Prad dundrade runt på 1.14,7a/2.060 meter på Bolognabanans 800 metersoval raderade hon ut det gamla rekordet med en hel sekund!
Av
Emil Persson
Den dubble Elitloppsvinnaren Timoko är far till den färska världsrekordhållaren Amber Prad. Foto Mia Törnberg
Den dubble Elitloppsvinnaren Timoko är far till den färska världsrekordhållaren Amber Prad. Foto Mia Törnberg

Det är Alessandro Gocciadoro som tränar och som även körde tvååringen till vinst. Efter att inlett som tredjehäst pressade han sig till tät mitt i loppet och Amber Prad försvann ifrån sina konkurrenter med 50 meter över spurtrakan.
Segern var värd 3.500 euro och den andra i följd för Amber Prad som även vann debuten i Rom den 3 november på 1.14,7, men då över kort distans.

Amber Prad slog nytt världsrekord.

Det gamla rekordet för tvååringar alla kategorier, medeldistans, 800 metersbana låg på 1.15,7a/2.060 meter och fanns i Holger Ehlert-tränade Light Kronos ägo från år 2007, en häst som för övrigt tjänstgör som avelshingst i Tjeckien numera.

För Timoko blir Amber Prad hans första världsrekordhållare. Själv innehar superhästen alltjämt två världsrekord från sina tävlingsår, båda noterade under treåringssäsongen.

Amber Plads moder Sinead Prad (e. Love You) 1.14,6/€7.384 vann själv två lopp på nio starter och har Amber Prad som sin förstfödda avkomma. Hennes moder Medusa Real (e. Supergill) var själv ostartad, men är syster med 2001 års Gran Premio Federnat-vinnare Zack Real (e. Park Avenue Joe) 1.13,2/€415.910.

Ettore Berno äger tvååringen som är uppfödd av az. agr. Le Pradine.

Fokustema
Frankrike
Läs senare

Mindyourvalue W.F. diskvalificerad

Robert Berghs Mindyourvalue W.F. (e. Hövding Lavec) fick inte chansen att fullfölja sin jakt på karriärens fjärde montéseger på Vincennes.
Halvvägs in i torsdagens Prix de l'Ile Oleron (€110.000) blev femåringen nämligen diskvalificerad!
Av
Emil Persson
Clegs des Champs
Clegs des Champs

Eric Raffin red till tät direkt med Hövding Lavec-sonen, men domarna uppskattade inte hästens rörelsemönster utan ”hängde” honom för orent trav när 1.500 meter återstod av det 2.875 meter långa loppet.

Därmed var det Amour Fou (e. Mealnes du Corta) som istället anförde fältet i lag med Franck Nivard, något han lyckades med tills 50 meter återstod. Bugsy Malone (e. Ready Cash) hade masserat honom på utsidan sista 1.200 meterna vilket han lyckades stå emot och hantera, men för framsmugne stallkamraten Clegs des Champs (e. Legs du Clos) fick han däremot sträcka vapen.

David Thomain satt på den av Thierry Raffegeau-tränade vinnaren vilken nu tog karriärens näst största seger. För tre år sedan vann han semi classique-loppet Prix Louis Tillaye (€120.000) för sadel och året därpå slutade han även trea i Grupp I-loppet Prix du President de la Republique (€240.000).

Segertiden skrevs till 1.13,3/2.850 meter och förstapriset uppgick till 49.500 euro.

Fokustema
Startlistor 17-21 november
Läs senare

17-21 nov: Startlistor från lördag till onsdag

På tisdag kan vi se fram emot ett fint kallblodslopp på Solvalla med bland annat Polara, Lome Brage, Tand Kraft och Månprinsen A.M. Innan V65-spelet gör dessutom Twister Bi debut för Timo Nurmos.
Av
Sulkysport
På tisdag gör Månprinsen A.M. sin första start på Solvalla sedan Elitkampen 2017 i ett högklassigt lopp. Sevärt!
Foto: Jeannie Karlsson
På tisdag gör Månprinsen A.M. sin första start på Solvalla sedan Elitkampen 2017 i ett högklassigt lopp. Sevärt! Foto: Jeannie Karlsson

Sulkysport presenterar två gånger i veckan startlistor till alla svenska travbanor, sammanställt i enkelt pdf-format som kan laddas ned, här på hemsidan.
Varje tävlingsdags startlistor finns sammanställda på två sidor med banans huvudspelform på ena sidan och övriga lopp på andra sidan.

Här kan Du ladda ner och kolla in startlistorna från lördagens tävlingar till V86 på Solvalla och Jägersro.

Startlistor som finns med i det här digitala pdf-dokumentet:
Lördag: Umåker (11.10), Bjerke V75 (14.45), Örebro (18.55)
Söndag: Färjestad GS75 (12.10)
Måndag: Halmstad (12.20), Eskilstuna V64 (18.20), Romme (18.30)
Tisdag: Gävle (12.20), Solvalla V65 (18.15), Östersund (18.30)
Onsdag: Solvalla (18.15) och Jägersro (18.27) med delad V86-omgång