Fokustema
Gran Criterium Filly
Läs senare

Utan krux för läcker fux

Alessandro Gocciadoro vann den första av de två stora tvåringsfinalerna på La Maura-banan i Milano.
Av taktiken att döma var han helt på det klara med att stoet bara skulle vara bäst!
Av
Emil Persson
Ziva Ek vann Cran Criterium Filly. Foto: Snai.it

Från spår tolv bakom bilen över 1.650 meter kunde man lätt tro att det skulle strula för Ziva Ek (e. Varenne) i Gran Criterium Filly (€77.000), men så blev på intet vis fallet. Tvärtom.
Gocciadoro kom igenom perfekt, hittade andra utvändigt och valde att avlösa favoriten Zarina Roc (e. Filipp Roc) ut på slutrundan, trots att han satt så pass bra till.

Därtill satt andrahandsfavoriten Zonda Cup (e. Ganymede) i ledningen, men det brydde sig inte Ziva Ek om det minsta. Redan vid ingången av slutkurvan hade hon tagit sig förbi och trots att Zarina Roc kunde vila i rygg genom slutkurvan var hon chanslös att utmana.

Tvärtom stegade Ziva Ek bara undan till en mycket säker seger, före just Zarina Roc medan tredjeplatsen gick till Zenobia Font (e. Ganymede).

Segertiden skrevs till 1.15,0a/1.650 meter och förstapriset var 27.370 euro.

För Ziva Ek var detta den andra segern i karriärens femte start. Hon hade tjänat 10.173 euro inför torsdagens lopp och har alltjämt långt upp till sin framgångsrike helbror Ribot Ek, 209.581€/1.12,4, GP-meriterad genom triumfer i såväl Città di Taranto som Mattii.

Fokustema
Adrian Kolgjini:
Läs senare

”Jag är villig att lämna drogtest varenda tävlingsdag”

– Nu vill jag bara rentvå mig själv. Jag satsar på min karriär i travsporten till 110 procent. Jag är villig att bekosta att jag får lämna drogtest varenda tävlingsdag så att alla får se att jag absolut inte håller på med något sådant här.
Av
Lars G Dahlgren
Adrian Kolgjini. Foto Micke Gustafsson/ALN
Adrian Kolgjini. Foto Micke Gustafsson/ALN

Det säger Adrian Kolgjini. Det är han som är proffstränaren som idag blev avstängd med omedelbar verkan för att ett drogtest, som togs på fem slumpvis utvalda kuskar och ryttare förra tisdagen på Jägersro, visade förekomst av kokain. Adrian väljer att träda fram i Sulkysport och berätta om hur han tror att drogtestet blev positivt.

– När jag först visade positivt på testen jag tog tänkte jag att det berodde på hostmedicinen jag tagit, men väl hemma kollade jag och det fanns inget narkotikaklassat i den. Så när jag idag fick beskedet att det var kokain lämnade det mig i chock, säger Adrian Kolgjini.

när jag idag fick beskedet att det var kokain lämnade det mig i chock

När han tänkte efter vad han gjort och var han varit dagarna innan tävlingarna på Jägersro kom han fram till en annan förklaring till vad som kan ha hänt:

– Efter V75-tävlingarna på Jägersro den 2 december åkte först jag och min flickvän, Saga Scott, hem. Sedan blev vi bjudna till några av hennes vänner i Helsingborg. Vi åkte dit och där var vi ute på ett ställe. Det var ingen privat fest eller så, utan ett ställe för allmänheten. Senare under kvällen började jag må konstigt. Inte dåligt, utan konstigt, och då åkte jag och Saga hem, tillbaka till Malmö. Det jag kan tänka mig har hänt är att det jag drack blivit spetsat med något. Mitt dricka eller Sagas eller båda tvås. Saga är liksom jag rätt så kända personer, offentliga personer. Jag kan ha råkat ut för någon som av någon anledning vill mig eller henne eller oss båda två illa, säger Adrian Kolgjini.

Det jag kan tänka mig har hänt är att det jag drack blivit spetsat med något

Kokain kan spåras i drogtester upp till cirka tre dagar enligt drogportalen.se och det tidsfönstret stämmer överens med Adrians förklaring. Det var alltså på kvällen/natten mellan lördag och söndag som han och Saga Scott var i Helsingborg och det positiva drogtestet lämnades på tisdagkvällen på Jägersro.

– Jag hoppas alla förstår att jag aldrig skulle riskera att ödelägga min karriär med att hålla på med droger. Vi kuskar blir ju testade emellanåt, det här var fjärde eller femte gången jag lämnade drogtest. ST:s utredare frågade mig om jag tar några mediciner som skulle kunna orsakat detta, men det enda tänkbara var den här hostmedicinen och den är det inte.

Nu står Adrian inför en avstängning.

– Tre månader är minimum för positivt drogtest har jag fått reda på. Det är ett stenhårt straff. Och det för något som jag just nu inget annat vill än att bli rentvådd ifrån, svära mig fri ifrån. Jag var beredd att åka direkt ut till Jägersro och lämna drogtest ikväll också för att visa att jag är ren, och sedan är jag beredd att lämna test varenda tävlingsdag jag ska köra och betala det själv.

Adrian Kolgjini skulle ha kört fem hästar på Jägersro ikväll, men det blir alltså kuskändringar där.

A-tränare fast för kokain

Fokustema
Julkalender
Läs senare

Tre första vinnarna!

Sulkysports julkalender har tagits emot på bästa sätt av er läsare. De tre första vinnarna har slumpats fram och här presenteras de samt de rätta svaren för de tre första dagarna.
Av
Ola Lernå

1 december
Homer Jay var det som besegrade Muscle Hill i debuten. I sulkyn bakom Muscles Yankee-sonen Homer Jay 1.10,3/432.624 dollar satt David Miller.

2 december
Conny Nobell var förvisso bara tvåa i mål i Elitloppsfinalen 2006 bakom Jag de Bellouet, men blev till slut en vinnare och dessutom först under 1.10 på svensk mark!

3 december
Propulsion är en av många topphästar som bytt namn och när han såldes på auktion som ettåring var namnet Deyrolle. Propulsion såldes på Lexington Selected för 250.000 dollar.

Här är vinnarna:

1 december: Anki Berggren, Karlstad som får en värmande Sulkysport-mössa
2 december: Ulf Marklund, Skellefteå som får en multianvändbar Sulkysport-buff
3 december: Thomas Carlsson, Frändefors som får en moderiktig Sulkysport-vintermössa

Fokustema
Örebro Travsällskap
Läs senare

Hans Karlssons uteslutning fastställd

Uteslutningen av proffstränaren Hans Karlsson ur Örebro Travsällskap fastställdes på tisdagkvällen av höstmötet. Detta efter votering.
Av
Lars G Dahlgren
Hans Karlsson. Foto Lennart Kihlman/ALN
Hans Karlsson. Foto Lennart Kihlman/ALN

I somras beslutade travsällskapets styrelse att Hans Karlsson skulle uteslutas för att ”ha skadat travbanans anseende och ekonomi” med anledning av hur Karlsson uttryckt sig på bland facebook.

Uteslutningsbeslut av medlem kan dock inte fattas av styrelsen utan är på stämmonivå. Fram till nu har styrelsebeslutet om uteslutning därför gällt interimistiskt. På tisdagkvällen, under Örebro Travsällskaps höstmöte, kom frågan upp för formellt beslut.

Det blev debatt då travsällskapets styrelse fick utstå kritik för hur frågan handlagts, bland annat gällande avsaknad av formella beslutsgrunder och att Hans Karlsson inte ens fått chansen att bemöta och besvara det som anförts mot honom.

Det hela gick till votering och då ”vann” fastställandet av uteslutningen. Drygt 50 medlemmar röstade för uteslutning, ett 20-tal emot och fyra röster var nedlagda.

Hans Karlssons stall, just nu bestående av 44 hästar på träningslistan, har i år räknat in 21 segrar på 231 starter och 1,1 miljoner kronor inkört. Beslutet om uteslutning ur travsällskapet har dock inget med licensieringen som tränare att göra utan rör endast Hans Karlssons möjlighet att verka inom, och medverka i, den ideella föreningen Örebro Travsällskap.

Att utesluta en medlem ur en ideell förening, vilken som helst, är ett beslut som ur principiell synvinkel rymmer djupa demokratiska bottnar. I fortsättningen får Hans Karlsson alltså uttrycka sina åsikter om hur saker och ting fungerar och sköts på Örebrotravet utifrån en ren ”outsiderposition”.

Hans Karlsson utesluten ur sällskapet