Fokustema
V86
Läs senare

V86: 1.10,7 i Visby!

Daniel Redéns femåring Love Matters (Explosive Matter) hade på förhand hyggliga förutsättningar att vinna Gotlandslöpningen i Visby under onsdagskvällen. Som jättefavorit slog han in straffen och bjöd publiken på en spektakulär prestation.
Av
Thomas Hedlund
Love Matters och Örjan Kihlström. Foto Jesper Hammarlund/Bildvision
Love Matters och Örjan Kihlström. Foto Jesper Hammarlund/Bildvision

Love Matters var segerlös under 2018 inför onsdagens start, men fjärdeplatsen i Jämtlands Stora Pris i juni, som var senaste starten för femåringen, var plusbetonad och visst var det givet att Daniel Redéns häst skulle vara gigantisk favorit.

Tuff körning, eller åtminstone tufft tempo i täten från Francais du Gulls sida gjorde att Örjan Kihlström tog det lite piano en bit bak i fältet under första varvet. Kilometern från mål satt däremot Love Matters i front och då hade första varvet passerats på 1.10,6.

Sista halvvarvet försvann Love Matters undan till smått överlägsen seger värd 150.000 kronor. Segertiden 1.10,7a/2.120 meter är banrekord och ingen bluffvariant, även om banan enligt de aktiva höll strålande klass.
– Det har varit struligt med galopper och annat i slutet av fjolåret och någon gång i år. Daniel sade åt mig att låta hästen springa på lite idag och han kändes väldigt fin hela vägen. Jag ville inte ge mig in i någon spetskörning när det var snabbare hästar utanför och han fick löpa på när vi kom till ledningen. Hästen är ju otroligt bra, sade Örjan Kihlström efter segern.

Plus i massor även till hedershästen Francais du Gull, som trots den tuffa öppningen höll strålande till säker silverplats.

Fyraåriga B.Marie In Heaven (e. Pastor Stephen) hade fått klen utdelning i årets starter, men gick ner något i klass när hon fanns med i startlistan i ett försök till Diamantstoet med 125.000 kronor till vinnaren. Örjan Kihlström tog det försiktigt efter den första startrusningen, gav stoet en resa i andra ytter och svepte till tät innan slutsvängen. B.Marie In Heaven stegade undan i stor aktion på 1.14,4a/2.120 meter.
– Han har känts fin varje gång på sistone, men har haft otur. Det var roligt att det gick vägen idag och hon var starkast i loppet, sade Örjan Kihlström.

Young da Vici (Orlando Vici) imponerade stort när han vann trekilometersloppet Ringmurens lopp. Tredjespår på slutrundan och draghjälp åt flera motståndare stoppade inte Per Lennartssons fyraåring som kom hem på snygga 1.15,1/3.140 meter.

Jacob Croons Kiss Francais-valack Pikachu Face debuterade över kort distans och trots stentufft tempo (1.10 första kilometern) i dödens var sexåringen överlägsen för Kim Eriksson.Segertiden 1.11,2a/1.620 meter imponerade.
– Jag har kört honom tidigare, men då hade han inte den här spänsten och jag borde kanske ha petat till honom lite, då hade vi kört en 1.10-tid, skojade Kim Eriksson.

Brad de Veluwe-sonen Arras Cando tog en snygg dödensseger för Kim Moberg. Pappa Svante Båth tränar, Kim sköter och fick chansen att visa körkunskaperna i ett treåringslopp.
– Det här är en stark häst som visat att han är kvick från start. Vi fick sätta oss lugna i dödens och där hålla ett hyfsat jämnt tempo. På upploppet var jag orolig att vi hade någon speedigare häst i rygg, sade Kim Moberg.

Noll segrar på 23 försök ståtade Sevedeka (e. Sahara Dynamite) med och oddsklockan stod i topp när loppet gick iväg. 105 gånger pengarna delade den Rebecca Jonasson-tränade ut i spetssegern.
– Spelarna får skylla sig själva. Hon gillar inte att gå bakom hästar, men visst…jag trodde väl kanske inte att vi skulle vinna när jag svarade ledningen, men hon gick ett riktigt bra lopp näst senast, sade skrällkusken Torbjörn Jansson.

Hemmajubel blev det i Erik Cederqvists Minneslopp för fyraåringar. Henrik Hoffman anlitade Oskar Kylin-Blom bakom Mistelns Napoleon (e. Judge Joe) och då blev det offensivt upplägg med ledning hela vägen.
– Alla som kommer ihåg hästen från ifjol minns säkert att han gick allra bäst i ledningen, sade Kylin-Blom.

Reijo Liljendahls Evazan Am (e. Ready Cash) svarade för en stark insats i V86-avslutningen. 1.12-fart första kilometern efter att ha pressat sig till ledningen efter 800 meter var melodin som gav segern på 1.13,3a/2.120 meter.

Fakta

Rätt V86

1: 5 Pikachu Face
2: 4 B.Marie In Heaven
3: 2 Arras Cando
4: 2 Love Matters
5: 11 Young da Vici
6: 4 Sevedeka
7: 1 Mistelns Napoleon
8: 5 Evazan Am

Åtta rätt: 2.285.279 kronor
Sju rätt: 4.493 kronor
Sex rätt: 79 kronor

Omsättning: 17.579.072 kronor

Expandera
Fokustema
Tv-show
Läs senare

Järvsöfaks gästar populär tv-show

Järvsöfaks blir tv-stjärna – igen! På torsdag dyker den 24-årige kallblodshjälten upp i rutan i talkshowen Breaking News med Filip och Fredrik i Kanal5.
Av
Mathias Hedlund
Järvsöfaks blir tv-kändis – igen! På torsdag dyker han upp i rutan i Breaking News i Kanal5. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport
Järvsöfaks blir tv-kändis – igen! På torsdag dyker han upp i rutan i Breaking News i Kanal5. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport

Järvsöfaks lever numera pensionslivet hemma på Jan-Olov Perssons gård utanför Hudiksvall. Sommartid är besökarna många och världens bästa kallblod genom tiderna visar gärna upp sig framför kamerorna.

Fakta

Järvsöfaks

Hingst född 23 juni 1994

Stam: e. Trollfaks-Järvsö Anna e. Lapp Nils

Resultat: 234 st: 201–16–4

Rekord: 1.17,9ak*

Intjänat: 21.288.570 kr

Uppfödare: Jan-Olov Persson, Hudiksvall

Ägare: Hälsinge Trav AB, med flera

Expandera

Nu, i höstrusket, väntar andra kameror. Jan-Olov Persson och Järvsöfaks är nämligen på väg till Stockholm. Orsaken? Att vara med i Kanal5:s populära kvällsunderhållning Breaking News med Filip och Fredrik, berättar Jan-Olov Persson.

– Vi är på väg till Stockholm nu. Jag har inte den blekaste aning om vad programmet ska innehålla, men det är roligt att få vara med, säger Jan-Olov.

Breaking News sänds fyra dagar i veckan, måndag till torsdag, klockan 22.00 i Kanal5 och det är i torsdagens avsnitt av talkshowen som Järvsöfaks kommer att få en roll.

Breaking News leds av Filip Hammar och Fredrik Wikingsson och den sistnämnde har meriter från trav-tv. Wikingsson var reporter i Vinnare V75 1997, samma år som en treårig Järvsöfaks började sin fantastiska karriär på travbanorna.

Fokustema
Direktsändning från kl. 16:00
Läs senare

Följ Harrisburgauktionen här

Blir det nya svenska rekordköp under dagens auktion? Följ det som händer i auktionsringen här! Första utrop sker kl. 16:00 svensk tid.
Av
Mia Törnberg
Följ Harrisburgauktionen live på sulkysport.se!
Följ Harrisburgauktionen live på sulkysport.se!
Fokustema
V86 Jägersro/Solvalla
Läs senare

Styrkan tog ut sin rätt

Logo Light (e. Yorktown Gunner) imponerade för Per Lennartsson inom V86-spelet när duon tog sats i tredjespår varvet från mål och trots den tunga resan kunde plocka ner ledande Mellby Fantom och hålla undan för Rigel Face på 1.14,0a/2.140 meter.
Av
Claes Freidenvall
Logo Light och Per Lennartsson fick ingen enkel resa, men kunde ändå ta hem segern. Foto Martin Langels/ALN
Logo Light och Per Lennartsson fick ingen enkel resa, men kunde ändå ta hem segern. Foto Martin Langels/ALN

– En jättefin häst som kändes så pass bra under loppet att jag tog chansen att gå iväg tidigt i tredjespår. Sedan var det bara att mata på och Logo Light skötte det mesta själv, berömde Per Lennartsson den Robert Bergh-tränade fyraåringen.

Logo Light räknade in sin fjärde seger för säsongen och har ju tidigare i år bland annat vunnit ett klass II-försök inom rikstoton med sin tränare Robert Bergh i sulkyn.

Fakta

V86 Jägersro/Solvalla

Rätt V86-rad:

3-10-2-5-4-6-7-12

Utdelning:

Åtta rätt: jackpot.
Sju rätt: 69.114 kr.
Sex rätt: 2.101 kr.

Omsättning: 21.733.962 kr.

Expandera

Arapaho Ghostdance (e. Raja Mirchi) hade ingen rolig resultatrad (0-4-0-5-d), men det spelade mindre roll. Fyraåringen var starkast i spurten för Adrian Kolgjini i ett lopp där Beautiful Kiss svepte till täten 400 kvar, men fick stumma ben sista 100 meterna. Segertiden skrevs till 1.12,8a/1.640 meter.

– Vi har haft extrema problem i stallet och Arapaho Ghostdance är en av kanske tio friska hästar. Han har haft lite smygform, men galopperade senast och jag visste inte riktigt var jag hade honom. Loppet var dock ihåligt, sade Adrian Kolgjini efter ha satt dit 23-oddsaren!

”Full fart hela vägen”

Inledde V86-spelet gjorde Com Milton (e. Raja Mirchi) och från spets höll den fyraårige valacken säkert undan för sin tränare Johan Untersteiner på 1.12,4a/1.640 meter.

– Jag var lite osäker på formen och när jag kom till ledningen tänkte jag dämpa tempot, men istället blev det full fart hela vägen. Com Milton gick ändå undan till slut utan att jag behövde vara på honom speciellt mycket, sade Johan Untersteiner.

Ledningen var också segermelodin för Svante Båths Mister Selfie (e. Love You) och den treårige valacken svarade för en stark prestation på 1.15,3a/2.140 meter.

– Mister Selfie var mycket finare idag jämfört med tidigare starter jag kört honom. Han är väldigt segstark, men på upploppet kändes det relativt tryggt, sade Ulf Ohlsson.

Ensam på plan

Från spets hade Andthedanceisover (e. Andover Andover) lekstuga och trots en tuff öppning – 1.10,3 första 500 meterna – hade den fyraårige valacken krafter sparade på upploppet för att rycka ifrån till en busenkel vinst på 1.14,2a/2.140 meter.

– Nu har det börjat lossna för honom och han har känts fin hela veckan. För vår del var han ingen större skräll när vi kom till ledningen, sade Kevin Oscarsson efter första årssegern i 14:e starten.

I en stenhård slutstrid avgjorde Rafale d’Inverne (e. Prodigious) och Carl Johan Jepson mot ledande Sincerely Face i ett försök till Diamantstoet. Den sistnämnda var oerhört tapper och fick dessutom lägga en vass speed från början för att komma till täten.

Carl Johan Jepson och Rafale d’Inverne kunde å sin sida smyga med i ryggar större delen av loppet och vänta med att lyfta ut Eric Martinssons sto inne på upploppet.

– Hon fick ett vilsamt lopp, men Rogers häst kämpade på oerhört bra och det var inte förrän i sista steget som hon avgjorde, sade Carl Johan Jepson efter segern på 1.13,9a/2.140 meter.

”Berömvärd sista 100 meterna”

Dödens sista rundan var inget hinder för Peter Untersteiner och Stonewashd Diamant (e. Gustav Diamant) när duon plockade ner ledande Nonstop Cheri i god tid före linjen på 1.12,7a/2.140 meter.

– Hon är verkligen tuff och får ofta gå den tunga vägen. Det var berömvärt hur hon avslutade sista 100 meterna, sade Peter Untersteiner.

Ile Saint Louis (e. Credit Winner) var piggast i spurten i ett försök i Diamantstoet på Solvalla och det såg länge ut som att ledande Västerbo Realworld var ”hemma”, men Timo Nurmos sto kom med snabba kliv och fångade in ledarinnan kort före mål på 1.13,0a/2.140 meter.

– Vi hade jättelångt fram 400-500 kvar och jag trodde inte vi skulle vinna i det läget, men Ile Saint Louis spurtade väldigt starkt sista 300 meterna, sade Jorma Kontio.