Fokustema
V86
Läs senare

V86: 1.10,7 i Visby!

Daniel Redéns femåring Love Matters (Explosive Matter) hade på förhand hyggliga förutsättningar att vinna Gotlandslöpningen i Visby under onsdagskvällen. Som jättefavorit slog han in straffen och bjöd publiken på en spektakulär prestation.
Av
Thomas Hedlund
Love Matters och Örjan Kihlström. Foto Jesper Hammarlund/Bildvision
Love Matters och Örjan Kihlström. Foto Jesper Hammarlund/Bildvision

Love Matters var segerlös under 2018 inför onsdagens start, men fjärdeplatsen i Jämtlands Stora Pris i juni, som var senaste starten för femåringen, var plusbetonad och visst var det givet att Daniel Redéns häst skulle vara gigantisk favorit.

Tuff körning, eller åtminstone tufft tempo i täten från Francais du Gulls sida gjorde att Örjan Kihlström tog det lite piano en bit bak i fältet under första varvet. Kilometern från mål satt däremot Love Matters i front och då hade första varvet passerats på 1.10,6.

Sista halvvarvet försvann Love Matters undan till smått överlägsen seger värd 150.000 kronor. Segertiden 1.10,7a/2.120 meter är banrekord och ingen bluffvariant, även om banan enligt de aktiva höll strålande klass.
– Det har varit struligt med galopper och annat i slutet av fjolåret och någon gång i år. Daniel sade åt mig att låta hästen springa på lite idag och han kändes väldigt fin hela vägen. Jag ville inte ge mig in i någon spetskörning när det var snabbare hästar utanför och han fick löpa på när vi kom till ledningen. Hästen är ju otroligt bra, sade Örjan Kihlström efter segern.

Plus i massor även till hedershästen Francais du Gull, som trots den tuffa öppningen höll strålande till säker silverplats.

Fyraåriga B.Marie In Heaven (e. Pastor Stephen) hade fått klen utdelning i årets starter, men gick ner något i klass när hon fanns med i startlistan i ett försök till Diamantstoet med 125.000 kronor till vinnaren. Örjan Kihlström tog det försiktigt efter den första startrusningen, gav stoet en resa i andra ytter och svepte till tät innan slutsvängen. B.Marie In Heaven stegade undan i stor aktion på 1.14,4a/2.120 meter.
– Han har känts fin varje gång på sistone, men har haft otur. Det var roligt att det gick vägen idag och hon var starkast i loppet, sade Örjan Kihlström.

Young da Vici (Orlando Vici) imponerade stort när han vann trekilometersloppet Ringmurens lopp. Tredjespår på slutrundan och draghjälp åt flera motståndare stoppade inte Per Lennartssons fyraåring som kom hem på snygga 1.15,1/3.140 meter.

Jacob Croons Kiss Francais-valack Pikachu Face debuterade över kort distans och trots stentufft tempo (1.10 första kilometern) i dödens var sexåringen överlägsen för Kim Eriksson.Segertiden 1.11,2a/1.620 meter imponerade.
– Jag har kört honom tidigare, men då hade han inte den här spänsten och jag borde kanske ha petat till honom lite, då hade vi kört en 1.10-tid, skojade Kim Eriksson.

Brad de Veluwe-sonen Arras Cando tog en snygg dödensseger för Kim Moberg. Pappa Svante Båth tränar, Kim sköter och fick chansen att visa körkunskaperna i ett treåringslopp.
– Det här är en stark häst som visat att han är kvick från start. Vi fick sätta oss lugna i dödens och där hålla ett hyfsat jämnt tempo. På upploppet var jag orolig att vi hade någon speedigare häst i rygg, sade Kim Moberg.

Noll segrar på 23 försök ståtade Sevedeka (e. Sahara Dynamite) med och oddsklockan stod i topp när loppet gick iväg. 105 gånger pengarna delade den Rebecca Jonasson-tränade ut i spetssegern.
– Spelarna får skylla sig själva. Hon gillar inte att gå bakom hästar, men visst…jag trodde väl kanske inte att vi skulle vinna när jag svarade ledningen, men hon gick ett riktigt bra lopp näst senast, sade skrällkusken Torbjörn Jansson.

Hemmajubel blev det i Erik Cederqvists Minneslopp för fyraåringar. Henrik Hoffman anlitade Oskar Kylin-Blom bakom Mistelns Napoleon (e. Judge Joe) och då blev det offensivt upplägg med ledning hela vägen.
– Alla som kommer ihåg hästen från ifjol minns säkert att han gick allra bäst i ledningen, sade Kylin-Blom.

Reijo Liljendahls Evazan Am (e. Ready Cash) svarade för en stark insats i V86-avslutningen. 1.12-fart första kilometern efter att ha pressat sig till ledningen efter 800 meter var melodin som gav segern på 1.13,3a/2.120 meter.

Fakta

Rätt V86

1: 5 Pikachu Face
2: 4 B.Marie In Heaven
3: 2 Arras Cando
4: 2 Love Matters
5: 11 Young da Vici
6: 4 Sevedeka
7: 1 Mistelns Napoleon
8: 5 Evazan Am

Åtta rätt: 2.285.279 kronor
Sju rätt: 4.493 kronor
Sex rätt: 79 kronor

Omsättning: 17.579.072 kronor

Expandera
Fokustema
Sleipner
Läs senare

Ordförandekonferens med ungdomar

Dåliga skördar, avelsplan och ungdomsträffar var några av de saker som travföreningen Sleipners ungdomar var med och diskuterade under en ordförandekonferens i helgen i Hudiksvall.
Av
Linnea Larsson
Sleiipners ordförandekonferens i Hudiksvall engagerade även travintresserade ungdomar. Foto: Privat
Sleiipners ordförandekonferens i Hudiksvall engagerade även travintresserade ungdomar. Foto: Privat

Sleipner är den basorganisation i travsverige som har högst antal aktiva ungdomar i Sverige. En generationsväxling gror bland kallblodsentusiasterna, som ser positivt på kallbloden i dagens Sverige.

Vid ordförandekonferensen i Hudiksvall fick varje lokal avdelning ta med sig en ungdom. Detta för att ge dem en inblick i styrelsearbetet, men även för att engagera ungdomar och ge dem chansen att yttra sina åsikter om den avelsplan som idag är på remiss i Sverige och Norge.

– Sedan ungdomsgruppen startade har vi fått mycket bättre verksamhet. Både genom att unga tänker ur ett annat nytänkande perspektiv, men även för att vi måste få in fler ungdomar i travet rent generellt, säger Marita Arvidsson, ordförande Riks-Sleipner.

Många ungdomar inom Sleipner ser positivt på kallblodens framtid, och avel är ett av de mest uppskattade samtalsämnena. För att sprida mer kunskap om ämnet, och engagera flera unga i avelsverksamheten, planerar Sleipner och ASVT en ungdomsträff till våren med en helg där allt som rör avel kommer att tas upp.

En av de som är positiva till den planerade ungdomsträffen är Therese Boström.

– Man ser ljust på framtiden, och det är allt fler ungdomar som vill börja med avel och vara med och engagera sig.

 

Fokustema
Gymnasieutbildning
Läs senare

Wången kompenserar för förlorat riksintag

Wången förlorar förmånen riksintag till travgymnasiet nästa läsår. Men det ska inte spela någon roll för eleverna. Wången kommer att ekonomiskt kompensera elever som eventuellt inte får inackorderingstillägg från sina hemkommuner.
Av
Lars G Dahlgren

– Eleverna och sporten ska inte bli lidande av Skolverkets beslut, säger Wångens verkställande direktör Lennart Ivarsson.

I höstas aviserade Skolverket att Wången inte skulle få behålla det som kallas för riksintag. Wången begärde överprövning och att få behålla statusen, men utan att lyckas få fortsatt position som ”specialgymnasium” med riksintag.

Borttaget av riksintag innebär att elevers hemkommuner inte längre behöver bevilja inackorderingsbidrag för gymnasieeleverna på Wången. Lagom till de som nu går ut grundskolans årskurs nio och ska välja gymnasieutbildning till hösten ska göra sina ansökningar har alltså Wången beslutat att alla elever får fortsatt inackorderingsbidrag, antingen från sina hemkommuner eller från Wången.

– Om elevens hemkommun erbjuder ett likvärdigt program, det vill säga naturbruksprogram med inriktning djur, oavsett djurslag, kan kommunen avslå begäran om inackorderingstillägg. Därför har vi beslutat att kompensera eleverna för detta. säger Lennart Ivarsson i ett pressmeddelande.

Regelverket för ansökningar och ersättningsnivåer till gymnasieskolor är komplicerat, men elever från hela landet kan fortsatt söka till Wången precis som tidigare – ingen kommun kan neka en elev att välja Wången.

– Den här utbildningen är unik. Det är bara här eleverna kan ta en internationell hästskötarexamen och här finns även ett antal andra utbildningar som gymnasiet har utbyte av; hovslagarutbildningen och den världsunika universitetsutbildningen för travhippologer. Att vi fick avslag på förlängd riksrekrytering är för oss svårt att acceptera, säger Emma Roos, marknadsansvarig på Wången, i pressmeddelandet.

Inackorderingsvidragets storlek beror på avståndet mellan elevens hemkommun och skolan och varierar därför mellan 1.190 och 2.350 kronor i månaden.

Källa: Pressmeddelande från Wången

 

Fokustema
Licensierade spelmarknaden
Läs senare

Licensen klar för Legolas

Spelinspektionen hann i veckan ge fyra av de bolag som väntat på speltillstånd grönt ljus att få svensk licens. Ett av de bolagen är Legolasbet.
Av
Lars G Dahlgren

Legolas Invest Limited med spel på svenska travlopp bland de bolaget erbjuder kunderna, har varit stängt för svenska kunder sedan årsskiftet på grund av att Spelinspektionen inte hann med att gå igenom alla tillståndsansökningar innan den nya lagstiftningen trädde i kraft.

Sammanlagt har nu 64 spelbolag tilldelats licenser av Spelinspektionen.