Fokustema
V8 Östersund
Läs senare

V86: Månprinsen redo från början

Att Månprinsen A.M. kan öppna snabbare bakom bilen än han visat har Gunnar Melander sagt många gånger. Ikväll i Östersund plockade Gunnar fram den egenskapen. Via ledning efter 550 meter hade Gunnar och Månprinsen stor uppvisning.
Av
Mathias Hedlund
Månprinsen A.M. var snabb i början och snabbast till slut i Östersund. Foto Mia Törnberg
Månprinsen A.M. var snabb i början och snabbast till slut i Östersund. Foto Mia Törnberg

Segermaskinen Månprinsen A.M. (e. Svall Ivar) hade faktiskt inte vunnit sedan den 11 april, men nu var det dags. Och speciellt dramatiskt blev det inte heller. Gunnar Melander var mer offensiv i inledningen och via 1.17,9 första 500 meterna satt ekipaget i spets med Särpefanten i rygg. I slutsvängen var konkurrent efter konkurrent avhängd och kvar var Särpefanten, men inte heller denne utgjorde något hot när Månprinsen A.M. tog sin fjärde seger i Sven O Perssons Minne.

– Han har känts så väldigt fin men det har småkrånglat, så då tänkte jag att idag kör jag, sade Gunnar Melander.

Månprinsen A.M. noterade 1.21,4a/2.140 meter – tangerat personbästa över medeldistans.

Gunnar Melander ska nu lämnna Dannero och gården i Grubbe där han varit i så många år. Nästa anhalt blir Bollnäs.

– Jag känner att vill ägna mig mer åt hästar, det är så mycket runt omkring när när man har egen gård. Om man ska hålla på med så mycket annat är inte lika roligt, sade Gunnar.

Gunnar ska hyra ett tiohästarsstall på Runemo Gård i Bollnäs.

Hemmajubel för Ångström

Det var kallblodsfokus på V86 med hälften av loppen för den rasen. Förutom Derbyt, Derbystoet och Sven O Perssons Minne bjöds Hästägarkannan för kallblod, där hemmaamatören Lars Ångström såg till att Östersundspubliken fick jubla med familjehästen Qvarting (e. Qvadrigo). Ångström lade inga fingrar emellan från dubbla tillägg och klev på i tredjespår 1.600 meter från mål. Inflör slutrundan kom ekipaget ned i dödens samtidigt som Järvsöodin tog över ledningen.

Det kändes som ett väl tufft upplägg. Der tyckte nog de flesta utom Qvarting och Lars Ångström. På upploppet kopplades nämligen greppet och Qvarting tågade undan till seger.

Dubbelt så roligt i Östersund

Claes Sjöström och Solängetamatören Greger Hägglund har fin träffprocent tillsammans. Under Östersunds V75-helg i juni vann Sjöström med Hägglunds duo So Gå Ikaros (e. Zola Boko) och So Gå Kleopatra (e. Maharajah). Ikväll var det dags igen!

Fakta

V86-resultat

Rätt rad: 7–12–2–2–6–8–1–15

Omsättning: 20.493.213 kr

Antal system: 496.405 st

Utdelning:

Åtta rätt: 27 832 kr

Sju rätt: 336 kr

Sex rätt: 37 kr

Expandera

Från fjärde utvändigt hade So Gå Ikaros spurtkrutet torrt på upploppet och hann fram kort före mål. So Gå Kleopatra hade spår 15 i Diamantstoets spårtrappa, men visade fortsatt toppform när hon spurtade till vinst.

Jörgen Westholm har hästarna i gott slag och en av kvällen mest imponerande vinnare var Luxury Brodde (e. Adrian Chip). Oskar J Andersson blev över i tredjespår i första sväng och körde resolut fram utvändigt ledande Logo Light. In på upploppet var täthästen slagen och Luxury Brodde klev undan på mycket imponerande sätt på 1.14,6a/2.140 meter.

Robert Bergh visade upp Tesio (e. Love You) för första gången sedan Harper Hanovers lopp och även om det såg trögt ut under vägen i Hästägarkannan över tre varv slutade det med knapp seger före Radjah d’Inverne i ett långlopp, sedan Bergh kört till spets efter ett varv.

Svensknorsk triumf i Derbyt

Persson spräckte nollan

Fokustema
Italien
Läs senare

Europas snabbaste debutant

Tvååriga Ask Me Now dundrade runt på 1.13,4a/1.600 meter vid seger i Siracusa i söndags.
Det gör henne till den snabbaste tvåringsdebutanten på europeisk mark detta år.
Av
Emil Persson

Gaspare Lo Verde är mannen bakom Ganymede-dottern och han lämnade sannerligen inget åt slumpen i tvååringsloppet i samband med att den kombinerade trav- och galoppbanan Ippodromo del Mediterraneo i sicilianska Siracusa arrangerade en större tävlingsdag.

Nu ska det sägas att ett varv i Siracusa mäter 1.400 meter vilket givetvis hjälper till för att snygga till tiderna samt att solen sken, men att landa på 1.13,4a/1.600 meter efter att gjort hela loppet själv framme i tät måste anses vara mycket starkt.
Jämförelsevis är Smokin Joe (e. Lavec Kronos) Sveriges snabbaste tvååringsdebutant genom tiderna då han kom hem på 1.13,7a/1.640 meter i Tvååringspremiären under Hugo Åbergs-kvällen ifjol.
I Italien är dock Owen’s Club (e. Duke of York) snabbare. Den 1 oktober år 2010 vann han på 1.13,1a/1.600 meter på den klassiska San Siro-banan i Milano.

Ask Me Nows mamma Odjass Band (e. Goetmals Wood) 1.12,6/€99.550 var finalist i Oaks del Trots som treåring och vann 15 lopp på 52 starter. I Ask Me Now har hon sin första startande avkomma.

Gaspare Lo Verde vann även huvudloppet Premio Citta’ di Siracusa under tävlingsdagen. I årets 24:e start vann Daguet Rapide-dottern Tina Turner på 1.11,9a/1.600 meter.

Se Ask Me Nows debutseger nedan:

Fokustema
Solvalla
Läs senare

Strykning utan förändring

Vid dagens V65-tävlingar på Solvalla stod Savethebestforlast (V65-2) ensam på startvolten, men är nu struken.
Av
Ola Lernå

Vad innebär det för övriga? Flyttas alla fram 20 meter?
– Nej, den distans som står i programmet är den som hästarna ska starta ifrån, säger Svensk Travsports domarbas Staffan Falk.
Så förstavolten kommer alltså gå ”tom”?
– Så är det. De första hästarna i loppet kommer starta från 2.160 och så att säga ha tomt framför, säger Staffan Falk.
Förutom 1 Savethebestforlast (V65-2) så är också 12 Cheerful Rivner (V64-6) struken i nuläget.

Prova e-tidningen
för endast 1 kr första månaden
Läs digitalt var du vill och när du vill
Inga fakturor, ingen bindningstid, avsluta när du vill
Ordinarie pris 89 kr/mån
Beställ
Fokustema
STL
Läs senare

V75 blir STL

V75-spelet fortsätter varje lördag även 2019, men travsporten får ta nya grepp när spelet skiljs från sporten.
Svenska Travligan (STL) är nya namnet för tävlingsserien.
Av
Ola Lernå

Precis som tidigare körs det försöksomgångar och finaler i STL, där upplägget är producerat med kalkerpapper från 2018. Gränserna och namnen på klasserna är exakt samma som tidigare:

  • Gulddivisionen lägst 900.001 kronor (lägsta förstapris 200.000 kronor)
  • Silverdivisionen 500.001-1.700.000 kronor (150.000)
  • Bronsdivisionen 500.001-900.000 kronor (125.000)
  • Klass I 250.001-500.000 kronor (125.000)
  • Klass II 100.001-250.000 kronor (125.000)

Även poängberäkningen för kvalificerande till STL-finaler är samma som 2018, det vill säga att en försöksvinnare får 30 poäng, tvåan tolv och sedan delas pinnar ut i fallande skala.
Varför gör Svensk Travsport denna förändring? Svensk Travsports sportchef Petter Johansson förklarar:
– ATG äger varumärket V75 och det beskriver spelet V75. En av konsekvenserna av den nya spellagstiftningen är att Svensk Travsport från och med 2019 inte längre kan använda spelformer som till exempel V75 för att rubricera våra tävlingar och lopp.

Sport