Fokustema
Meadowlands
Läs senare

Världens snabbaste treåring!

Åke Svanstedts Plunge Blue Chip är den snabbaste treåringen i världen och i natt vann hon på nya världsrekordet 1.08,2/1.609 meter när hon besegrade Manchego i en stenhård duell på Meadowlands.
Av
Claes Freidenvall
Plunge Blue Chip och Åke Svanstedt tog hem ett försök i New York Sire Stakes i natt. Foto: Lisa Photo
Plunge Blue Chip och Åke Svanstedt tog hem ett försök i New York Sire Stakes i natt. Foto: Lisa Photo

Jimmy Takter-tränade Manchego och Yannick Gingras stod för farthållningen och efter ha öppnat halva distansen på 1.07,9 klev Plunge Blue Chip (e. Muscle Mass-Dunk the Donato) och Åke Svanstedt ut i dödens 700 kvar efter ha bidat sin tid i tredje inner.

De båda stona kom upp till 1.200 meter på 1.08,1 och tempot hölls uppe målrakan ned. Precis före linjen satte Plunge Blue Chip nosen först på 1.08,2 och samma tid noterade Manchego (e. Muscle Hill) som tvåa.

Därmed raderade Plunge Blue Chip ut Cee Bee Yes världsrekord på 1.08,6 från Red Mile den 28 september 2014. Hon passade dessutom på att underskrida Six Pack nybakade världsrekord – 1.08,4 – för treåriga hingstar på Meadowlands.

Svanstedt deläger

Plunge Blue Chip delägs av Åke Svanstedt och i år har hon startat fem gånger och förutom segrar i försök i New York Sire Stakes ($42.975) och Empire Breeders Classic ($12.500) har hon slutade tvåa i finalen i Empire Breeders Classic och i ett annat försök i New York Sire Stakes innan Plunge Blue Chip tog hem den ena divisionen av två i Delvin Miller Memorial ($128.500) för treåriga ston.

Förutom Åke Svanstedt delägs stoet – kostade 42.000 dollar i Harrisburg – av Tomas Andersson, Blue Chip Bloodstock Inc. och Rick Zeron Stables.

Plunge Blue Chip hade ett strålande år ifjol, vann nio av tio starter och avslutade säsongen med fyra raka segrar. Hennes två mest värdefulla triumfer togs i finalen i Goldsmith Maid ($404.690) och Matron Stakes ($173.000). Totalt tjänade Plunge Blue Chip 404.690 dollar.

Ostartade modern Dunk the Donato (e. Donato Hanover) är också mamma till Naco Blue Chip (e. Credit Winner), 1.12,8/$52.746. Mormor Irene’s Lucky Day (e. Winky’s Pine), 1.11,2*/$138.117, är halvsyster med Elitloppstvåan Mr Muscleman (e. Muscles Yankee), 1.09,1*/$4.032.206.

Smedshammer i topp

Den andra divisionen i Delvin Miller Memorial gick till Trond Smedshammer och Phaetosive (e. Explosive Matter-Phaeton) på 1.09,3. Tredje inner byttes ut mot dödens 500 kvar.

Ledande What A Knockout blev ett enkelt byte vid upploppets början och Phaetosive drog till med 1.06,7 sista 400 meterna och vann med närmare tre längder.

Här slutade Jimmy Takter-tränade Basquiat (e. Cantab Hall) fyra på 1.09,8 efter en resa i fjärde inner, medan Marcus Melanders What A Knockout gav upp från spets och slutade oplacerad.

Phaetosive. Foto: Lisa Photo

Phaetosive tog andra raka segern och kom närmast från försökvinst i Pennsylvania Sire Stakes ($56.080). Ifjol hade Phaetosive ett mycket starkt fjolår och vann fyra lopp på sju starter; försök till Breeders Crown ($20.000), Jim Doherty Memorial/Merrie Annabelle ($20.000) och Peaceful Way (C$30.000).

Dessutom var hon finaltvåa i Jim Doherty Memorial/Merrie Annabelle och Peaceful Way plus att hon slutade trea i finalen i Breeders Crown.

Phaetosive köptes för 65.000 dollar i Harrisburg ifjol. Modern Phaeton (e. Angus Hall), 1.12,1*/$21.000, är halvsyster med Neal (e. Credit Winner), 1.11,3*/$295.046, och tidigare Jonas Czernyson-tränade Nunkeri (e. Lucky Chucky), 1.11,7/$166.984.

Världsrekord av Six Pack

Fokustema
Marseille
Läs senare

Ryttarstjärna vann med Balfour

En gång i tiden var han den store ryttarstjärnan på Vincennes, men numera spelar Philippe Masschaele en mer undanskymd roll, men det hindrar inte honom från att vinna lopp och idag satt han i sulkyn bakom Robert Bergh-tränade Balfour i Marseille.
Av
Claes Freidenvall
Robert Bergh-tränade Balfour var en vinnare i Marseille idag. Foto Jeannie Karlsson/Sulkysport
Robert Bergh-tränade Balfour var en vinnare i Marseille idag. Foto Jeannie Karlsson/Sulkysport

Balfour (e. Scipion du Goutier-Pay the Bill) slutade oplacerad i finalen i Grand National du Trot, men fick snabb revansch i Prix Gerard Prudhon (€32.000) och vann på 1.14,4 över 2.675 meter.

Robert Bergh äger Balfour och triumfen för den sjuårige valacken var värd 14.400 euro.

Fokustema
Förhandlingar klara
Läs senare

Galoppen får V64 på söndagar

Svensk Travsport och Svensk Galopp har kommit överens. Galoppen säljer en aktie i ATG till travsporten och får i utbyte tillgång till tio procent av ATG:s marknadsföringsbudget och ett, som man kallar det, tydligare tävlingsprogram.
Av
Lars G Dahlgren
Svensk galopp och Svensk travsport är överens om aktieposterna i ATG. Foto Jeannie Karlsson/Sulkysport
Svensk galopp och Svensk travsport är överens om aktieposterna i ATG. Foto Jeannie Karlsson/Sulkysport

Under hösten har förhandlingar pågått mellan travet och galoppen gällande att galoppen skulle sälja en aktie i ATG till travet. Detta har med skattereglerna för aktiebolag att göra. Det minimalt förändrade ägandet skulle öppna möjligheten till fortsatta smidiga kontinuerliga pengaflöden mellan ATG och ägarna trav- och galoppförbunden, som koncenbidrag.

Dock ville galoppen ha vissa saker i utbyte, för att inte riskera att bli mer marginaliserade och undanträngda i ATG:s spelutbud än sporten nu är. Det handlade dels om tävlingsprogrammet med de till detta kopplade spelformerna, dels om medel till marknadsföring.

Nu har alltså förhandlingarna slutförts och ett avtal undertecknats. Det som händer är att galoppen får mycket större plats på söndagar i ATG:s spelutbud och tv-bevakningen.

– Dels blir det V64 på galoppen på söndagar istället för som nu V4, dels ska det ridas ett galopplopp så det kommer med i travets GS75-block. Det blir ungefär som att återinföra lördagskomben och hur denna låg i V75 förr, men på söndagar, säger Svensk Galopps styrelseledamot Roland Johansson som skött förhandlingarna med ST.

– Det är ge och ta i en förhandling och nu är vi överens. För galoppen var det väldigt viktigt att få ett tävlingsprogram med kontinuitet och möjlighet att få sporten att växa. Det här söndagskonceptet är svaret på det, säger Svensk Travsports ordförande Marjaana Alaviuhkola.

Eftersom galoppen har tävlingsuppehåll under vintern går detta igång 1 april och körs sedan november ut. Det kommer att ridas 35 V64-omgångar på söndagar. Två av söndagarna blir det galopp i GS75: Svenskt Derby på Jägersro i juli respektive Stockholm Cup i september. På söndagar blir det alltså som regel från 1 april både V64 på galopp och GS75 på trav.

Rent substantiellt får galoppen dessutom ett stort tillskott gällande möjligheten att marknadsföra sig: Tio procent av ATG:s årliga marknadsföringsbudget för trav och galopp viks uteslutande till marknadsföring av galoppevenemang. ATG blir också exklusiv spelbolagssponsor av Nationaldagsgaloppen den 6 juni.

– Vi har, milt uttryckt, varit satta på undantag, i ATG:s marknadsföringsbudget. Jag kan inte säga hur stort tillskottet blir i rena pengar, men det får väldigt stor effekt för oss, säger Roland Johansson.

 

Nödvändigt, väntat, billigt – och dyrt

Fokustema
Startlistor 12-16 dec
Läs senare

12-16 dec: Legolas hedras med V75-jackpot

Legolas blev det stora dragplåstret och stjärnan när V65 växte i början av 1980-talet. På lördags hedras den folkkäre hästens minne på Åby med extra jackpotmiljoner på V75, där Nadal Broline lyser upp den gamle hjältens lopp. Här är startlistorna från onsdag till söndag, sammanställt i enkelt pdf-format!
Av
Sulkysport
Reijo Liljendahls Elitloppstrea Nadal Broline startar i Legolas Minne på lördag. Foto Jeannie Karlsson/Sulkysport
Reijo Liljendahls Elitloppstrea Nadal Broline startar i Legolas Minne på lördag. Foto Jeannie Karlsson/Sulkysport

Sulkysport presenterar två gånger i veckan startlistor till alla svenska travbanor, sammanställt i enkelt pdf-format som kan laddas ned, här på hemsidan.

Varje tävlingsdags startlistor finns sammanställda på två sidor med banans huvudspelform på ena sidan och övriga lopp på andra sidan.

Här kan du ladda ned och kolla in startlistorna från onsdagens saxade V86-tävlingar till lördagens V75-omgång med jackpot och söndagens GS75.

Startlistor som finns med i det här digitala pdf-dokumentet:

Onsdag: Solvalla (18.15) och Jägersro (18.27) med delad V86-omgång

Torsdag: Mantorp (12.20), Åby V64 (18.20), Bollnäs (18.30)

Fredag: Umeå V65 (12.45), Romme V64 (18.20)

Lördag: Åby med V75-jackpot (14.45), Skellefteå V65 (18.30)

Söndag: Örebro GS75 (14.10)