Fokustema
Utblick USA
Läs senare

Wallin vann med nyförvärv

I tredje starten kom första segern för Lucas Wallins nyförvärv Signal Hill. Igår på Harrah's Philadelphias tusenmetersbana i Chester slog den fyraårige valacken till på 1.10,5/1.609 meter.
Av
Claes Freidenvall
Lucas Wallin tog sin första seger med nyförvärvet Signal Hill. Foto Jeannie Karlsson/Sulkysport
Lucas Wallin tog sin första seger med nyförvärvet Signal Hill. Foto Jeannie Karlsson/Sulkysport

David Miller skötte tömmarna och från spets stack Signal Hill (e. Muscle Hill-Special Appeal) undan med 3,5 längder och förstapriset uppgick till 8.000 dollar.

När Signal Hill gick under klubban som ettåring i Lexington ropade Tony Alagna in honom för 250.000 dollar, medan de nuvarande ägarna – Harbor Racing Stable, Reima Kuisla och Lucas Wallin – betalade 95.000 dollar för Special Hill på Tattersalls January Mixed Sale på Meadowlands tidigare i år.

För Tony Alagna gjorde Special Hill 14 starter (4-3-1) och hans största seger kom i en division av Champlain Stakes (C$106.974) som tvååring.

Fransman tog fjärde raka segern

Igår började också den franska serien French-American Trotting Club Series ($35.000) på Yonkers Raceway och det första försöket – det är enbart hästar födda i Frankrike som är startberättigade – vanns av Alpha d’Urzy (e. Opus Viervil-Amazone River) och Brent Holland.

Den åttaårige valacken tränas av Rene Allard och det var fjärde raka segern sedan han kom till USA och Alpha d’Urzy tävlar numera på lasix. Från spets höll han undan med en halv längd på 1.13,0/2.011 meter.

Spets var också segermelodin i det andra försöket för Ursis de Caillons (e. Kool du Caux-Jolie Nuit) och det var Joe Bongiorno som skötte tömmarna bakom systern Jennifers travare. För tioårige Ursis de Caillons var det första starten på amerikansk mark och han kom hem på 1.12,8/2.011 meter.

Dubbelt för Googoo Gaagaa

Googoo Gaagaas söner vann två av tre försök i Maryland Sire Stakes ($6.500) för tvååriga hingstar och valacker på Ocean Downs. Först ut var Gaareat Gazoo (u. Hyercast e. Veeba Rova) och från spets stack valacken undan med närmare sex längder på 1.15,7. I sulkyn satt Russell Foster och tränar gör Googoo Gaagaas ägare Richard Hans.

Ännu mer överlägsen var Goocho Denaro (u. Lightning Lady e. Lockkeeper) för Victor Kirby från spets. Valacken lämnade sina motståndare med 17 längder och landade på 1.16,3.

I det tredje försöket svepte Remarkable de Vie (e. Charlie de Vie-Southwind Sydney) till spets i en galoppfylld tillställning och vann på 1.15,7 för Victor Kirby. Samtliga tre vinnare avlade maiden.

Fokustema
Marseille
Läs senare

Ryttarstjärna vann med Balfour

En gång i tiden var han den store ryttarstjärnan på Vincennes, men numera spelar Philippe Masschaele en mer undanskymd roll, men det hindrar inte honom från att vinna lopp och idag satt han i sulkyn bakom Robert Bergh-tränade Balfour i Marseille.
Av
Claes Freidenvall
Robert Bergh-tränade Balfour var en vinnare i Marseille idag. Foto Jeannie Karlsson/Sulkysport
Robert Bergh-tränade Balfour var en vinnare i Marseille idag. Foto Jeannie Karlsson/Sulkysport

Balfour (e. Scipion du Goutier-Pay the Bill) slutade oplacerad i finalen i Grand National du Trot, men fick snabb revansch i Prix Gerard Prudhon (€32.000) och vann på 1.14,4 över 2.675 meter.

Robert Bergh äger Balfour och triumfen för den sjuårige valacken var värd 14.400 euro.

Fokustema
Förhandlingar klara
Läs senare

Galoppen får V64 på söndagar

Svensk Travsport och Svensk Galopp har kommit överens. Galoppen säljer en aktie i ATG till travsporten och får i utbyte tillgång till tio procent av ATG:s marknadsföringsbudget och ett, som man kallar det, tydligare tävlingsprogram.
Av
Lars G Dahlgren
Svensk galopp och Svensk travsport är överens om aktieposterna i ATG. Foto Jeannie Karlsson/Sulkysport
Svensk galopp och Svensk travsport är överens om aktieposterna i ATG. Foto Jeannie Karlsson/Sulkysport

Under hösten har förhandlingar pågått mellan travet och galoppen gällande att galoppen skulle sälja en aktie i ATG till travet. Detta har med skattereglerna för aktiebolag att göra. Det minimalt förändrade ägandet skulle öppna möjligheten till fortsatta smidiga kontinuerliga pengaflöden mellan ATG och ägarna trav- och galoppförbunden, som koncenbidrag.

Dock ville galoppen ha vissa saker i utbyte, för att inte riskera att bli mer marginaliserade och undanträngda i ATG:s spelutbud än sporten nu är. Det handlade dels om tävlingsprogrammet med de till detta kopplade spelformerna, dels om medel till marknadsföring.

Nu har alltså förhandlingarna slutförts och ett avtal undertecknats. Det som händer är att galoppen får mycket större plats på söndagar i ATG:s spelutbud och tv-bevakningen.

– Dels blir det V64 på galoppen på söndagar istället för som nu V4, dels ska det ridas ett galopplopp så det kommer med i travets GS75-block. Det blir ungefär som att återinföra lördagskomben och hur denna låg i V75 förr, men på söndagar, säger Svensk Galopps styrelseledamot Roland Johansson som skött förhandlingarna med ST.

– Det är ge och ta i en förhandling och nu är vi överens. För galoppen var det väldigt viktigt att få ett tävlingsprogram med kontinuitet och möjlighet att få sporten att växa. Det här söndagskonceptet är svaret på det, säger Svensk Travsports ordförande Marjaana Alaviuhkola.

Eftersom galoppen har tävlingsuppehåll under vintern går detta igång 1 april och körs sedan november ut. Det kommer att ridas 35 V64-omgångar på söndagar. Två av söndagarna blir det galopp i GS75: Svenskt Derby på Jägersro i juli respektive Stockholm Cup i september. På söndagar blir det alltså som regel från 1 april både V64 på galopp och GS75 på trav.

Rent substantiellt får galoppen dessutom ett stort tillskott gällande möjligheten att marknadsföra sig: Tio procent av ATG:s årliga marknadsföringsbudget för trav och galopp viks uteslutande till marknadsföring av galoppevenemang. ATG blir också exklusiv spelbolagssponsor av Nationaldagsgaloppen den 6 juni.

– Vi har, milt uttryckt, varit satta på undantag, i ATG:s marknadsföringsbudget. Jag kan inte säga hur stort tillskottet blir i rena pengar, men det får väldigt stor effekt för oss, säger Roland Johansson.

 

Nödvändigt, väntat, billigt – och dyrt

Fokustema
Startlistor 12-16 dec
Läs senare

12-16 dec: Legolas hedras med V75-jackpot

Legolas blev det stora dragplåstret och stjärnan när V65 växte i början av 1980-talet. På lördags hedras den folkkäre hästens minne på Åby med extra jackpotmiljoner på V75, där Nadal Broline lyser upp den gamle hjältens lopp. Här är startlistorna från onsdag till söndag, sammanställt i enkelt pdf-format!
Av
Sulkysport
Reijo Liljendahls Elitloppstrea Nadal Broline startar i Legolas Minne på lördag. Foto Jeannie Karlsson/Sulkysport
Reijo Liljendahls Elitloppstrea Nadal Broline startar i Legolas Minne på lördag. Foto Jeannie Karlsson/Sulkysport

Sulkysport presenterar två gånger i veckan startlistor till alla svenska travbanor, sammanställt i enkelt pdf-format som kan laddas ned, här på hemsidan.

Varje tävlingsdags startlistor finns sammanställda på två sidor med banans huvudspelform på ena sidan och övriga lopp på andra sidan.

Här kan du ladda ned och kolla in startlistorna från onsdagens saxade V86-tävlingar till lördagens V75-omgång med jackpot och söndagens GS75.

Startlistor som finns med i det här digitala pdf-dokumentet:

Onsdag: Solvalla (18.15) och Jägersro (18.27) med delad V86-omgång

Torsdag: Mantorp (12.20), Åby V64 (18.20), Bollnäs (18.30)

Fredag: Umeå V65 (12.45), Romme V64 (18.20)

Lördag: Åby med V75-jackpot (14.45), Skellefteå V65 (18.30)

Söndag: Örebro GS75 (14.10)