Fokustema
Web-tv
Läs senare

Web-tv: Inför Wenngarnauktionen

Tillsammans med Agria Djurförsäkring har Sulkysport producerat ett web-tv-program inför Wenngarn Sales. Vilka blir topparna och flopparna? Dessutom bjuds på en hel del intervjuer med tränare som avslöjar tips och tricks, samt deras bästa köp.
Av
Ola Lernå
Wenngarnauktionen. Foto Mia Törnberg/Sulkysport
Wenngarnauktionen. Foto Mia Törnberg/Sulkysport

Under måndag 14 augusti och tisdag 15 augusti är det Wenngarn Sales där nära 200 travhästar bjuds ut till försäljning. Sulkysports redaktörer har vänt ut och in på katalogen i ett försök att hitta guldkornen. Resultatet presenteras nedan.

Fokustema
Kallblod
Läs senare

Derbyfyran godkänd för avel

Fyraårige Pyrmo blev best-in-show på kallblodens avelsvärdering på Wången och är en av tre hingstar som fick nådiga nicken av avelsvärderingsnämnden.
Av
Mathias Hedlund
Martin Lundahls fyraåring Pyrmo blev godkänd på avelsvärderingen. Foto Christer Norin/ALN
Martin Lundahls fyraåring Pyrmo blev godkänd på avelsvärderingen. Foto Christer Norin/ALN

Martin Lundahl äger och tränar Pyrmo (e. Moe Odin-Pyraksa e. Järvsöfaks), som vunnit fem lopp på 21 starter hittills i karriären och sprungit in 437.390 kronor. Främsta meriten är fjärdeplatsen i norska Derbyt för en månad sedan.

Pyrmo är helbror till toppfemåringen Pydin, som sprungit in 1,5 miljoner kronor, samt stoet Pyrodi, som vann norska Oaks 2011.

Pydin blev själv godkänd på avelsvärderingen förra året.

Kriterievinnare avbröt

Ytterligare två hingstar blev godkända. Det handlar om norskfödde sjuåringen Lesja Kongen (e. Lome Kongen-Alm Edel e. Lykke Gutten) och tolvårige Qvarting (e. Qvadrigo-Luvbruna e. Pål Lunar).

Lesja Kongen närmar sig en miljon kronor intjänat, medan Qvarting dragit ihop närmare 900.000 kronor på 106 starter.

Sjö Vinn (e. Lome Kongen) vann Kriteriet på Dannero förra året, men avbröt nu avelsvärderingen.

Fokustema
Kallblod
Läs senare

Järvsöfaks mor död

Elitstoet Järvsö Anna har somnat in. Kallblodsstjärnan Järvsöfaks mor blev 29 år gammal.
Av
Pär Gustafsson
Järvsöfaks ledde defileringen till Elitkampen i år.
Foto Micke Gustafsson/ALN
Järvsöfaks ledde defileringen till Elitkampen i år. Foto Micke Gustafsson/ALN

Järvsö Anna (e. Lapp Nils-Vinjänta) ägdes av Jessica Olsson i Järvsö och Stall Klacken (Jessica Olsson och Joakim Reiser) skrev på sin Facebook-sida under onsdagen:

Idag fick vår älskade Järvsö Anna somna in. Tung dag, men oerhört tacksam att få delat 29 år tillsammans med henne. Från den dag hon föddes och fram till idag. Stor personlighet och en riktig familjemedlem. Nu har hon en egen plats här hemma på gården. Tack för allt du berikat vårt liv med.”

Järvsö Annas blod lever vidare hos Jessica Olsson och Joakim Reiser. Bland annat genom femåriga dotterdottern Klack Vilja som nyligen vann ett 100.000-kronorslopp på Färjestad. Foto Urban Kihlman/ALN

– Vi hade bestämt att det här skulle bli Järvsö Annas sista sommar. Hon har haft det mycket bra i sin stora hage med sin avkommor och barnbarn och ätit gräs på sistone, men tänderna har blivit sämre och vi vill inte att hon skulle få en vinter till, utvecklar Jessica Olsson till Sulkysport.

Snabba generationsväxlingar

Järvsö Anna föddes den 9 juni 1988. Stoet ägdes då och är uppfödd av Ingemar Persson, Hagmyrens Jan-Olov Perssons storebror. Ingemar satsade hårt på kallblodsuppfödning på den tiden och gjorde allt få att få fram sin drömhäst. Järvsö Anna startade aldrig utan gick till avel redan som tvååring.

Järvsöfaks och Jan-Olov Persson – ett par som tjusat travpubliken i flera länder. Foto Stalltz.se

– Björn Hagen i Norge övertygade mig att satsa på snabba generationsväxlingar med starka stolinjer. Efter två nätter hade han fått mig att inse att det var rätt väg att gå. Annas mor Vinjänta (e. Svintor-Steggjänta) var också ostartad. Järvsö Anna är en av de viktigaste hästarna för svensk kallblodsavel och för drygt en-två veckor sedan var jag förbi och klappade på stoet, berättar Ingemar Persson.

Jan-Olov Persson visste att Olsson gillade hästen skarpt och gav bort stoet mot en avkomma.
– Dealen var att jag skulle få stoet mot ett föl och den avkomman var Järvsöfaks. Jag och Järvsö Anna har följts åt under 29 år. En fantastiskt resa och vi har haft mycket roligt, säger Jessica Olsson.

Fakta

Järvsö Annas främsta avkommor

  • Järvsöfaks (e. Trollfakas), 21.288-570 kr, 1.17,9ak
  • Järvsö Troll (e. Perle Troll), 1.249.600 kr, 1.23,8ak
  • Klack Jo (e. Rigel Jo), 963.031 kr, 1.24,1
  • Klack Ella (e. Elding), 472.200 kr, 1.25,4am
  • Klack Odin (e. Moe Odin), 323.750 kr, 1.28,1ak

Fölstoet fick 16 avkommor.

Expandera
Fokustema
Kriterieauktionen
Läs senare

Dyraste kallblodet till Åby

SIGTUNA. Åtta anmälda, sex sålda – och dyringen gick till en stor stortränare på Åby. Dessutom köptes tre andra dyringar till Solvalla.
Av
Mathias Hedlund
Tand Järv blev näst dyrast av kallbloden på Kriterieauktionen. 170.000 kronor kostade brodern till Tand Kraft. Foto Mia Törnberg
Tand Järv blev näst dyrast av kallbloden på Kriterieauktionen. 170.000 kronor kostade brodern till Tand Kraft. Foto Mia Törnberg

Åtta ettåriga kallblod gjorde 287 varmblod sällskap i katalogen för den två sdagar långa Kriterieauktionen, vilken inleddes på Wenngarn under torsdagen.

Dyrast av den kalla rasens hästar blev Menhammar-uppfödde Buska Blyg (e. Järvsöviking-Lax Vilja e. Moe Odin), som köptes av Robert Bergh för 300.000 kronor.

Buska Blyg. Foto Mia Törnberg

Hingsten är lillebror till drottningen i årets fyraåringskull Uggla I Mossen (e. Järvsövikings pappa Järvsöfaks). Uggla I Mossen vann som treåring nästan allt, inklusive Kriteriestoet i Både Sverige och Norge, samt Biris Uppfödningslopp för ston. I år har hon vunnit Stoderbyt i Norge och slutat trea i svenska Derbystoet. Totalt har Uggla I Mossen gjort 24 starter (9-5-3) och tjänat 1.620.574 kronor.

Förutom Uggla I Mossen har Lax Vilja lämnat Björli Odin (e. Järvsöfaks), 1.24,9m/667.724 kr, vilken var finalist i både svenska Kriteriet och Derbyt, och stoet Björli Mai (e. Åsajerven), 1.25,2k/595.854 kr, som var femma i Derbystoet.

Nurmos köpte dubbelt

Timo Nurmos jagar seger i ”alla” storlopp på Solvalla i helgen med finalist i Kriteriet, Oaks och Europaderbyt, samt Readly Express i EM för femåringar. Nu slog han till med två kallblod för sammanlagt 290.000 kronor!

Sedan tidigare har Nurmos egenägde segermaskinen Laxfaks (e. Järvsöfaks(), 1.26,4m*/220.000 kr, i sitt stall. Den skadadedrabbade nioårige hingsten har blott gjort elva starter och vunnit tio av dem.

Nurmos köpte lillebrodern till den bäste i årets fyraåringskull, Tand Kraft (e. Järvsöfaks), 1.22,3ak/1.929.292 kr. Denne vann norska Kriteriet och var tvåa i det svenska (efter galopp ifjol). För ett par veckor sedan var han bara centimetrar ifrån segern i norska Derbyt, men hade inte målfotot på rätt sida. Det handlar om Tand Järv (e. Åsajerven-Gott Tuffa), vars pappa bland annat är far till fenomenala stoet Lannem Silje. 170.000 kronor betalade Nurmos för hingsten som såldes av Matts Gottås från Tandsbyn söder om Östersund.

För 120.000 kronor lade Nurmos dessutom beslag på hingsten Askeladden (e. Horgen Tore-Rönningsholms Moa). Modern tjänade nästan 400.000 kronor och Askeladden är hennes andra avkomma.

Ytterligare kallblod till Solvalla

Solvallakollegan Peter G Norman betalade lika mycket för hingsten Eldar (e. Bork Odin-Elda E.), vilken är lillebror till miljonären Eldvin, som tränas av Jörgen Westholm. Modern Elda E. är syster med nästan trefaldige miljonären och avelshingsten Fakse.

Totalt såldes sex av de åtta kallbloden för 815.000 kronor, vilket ger snittet 135.833 kronor.