Fokustema
Solvalla
Läs senare

Web-tv: Senaste nytt inför dagen!

Vad hände igår, klassiskt citat, måste man köra för bästa placering i Elitloppsförsöket? Och mycket mer inför dagens fantastiska tävlingar! Se sändningen från Solvallas stallbacke.
Av
Cecilia Kristoffersson

Se hela sändningen med Ola Lernå, Kristofer Jakobsson och Lars G Dahlgren nedan:

Fokustema
Jubileumspokalen
Läs senare

Så kördes Jubileumspokalen

Så här kördes Jubileumspokalen.
Av
Ola Lernå
Makethemark Foto: Mia Törnberg
Makethemark Foto: Mia Törnberg

4 MAKETHEMARK fjärde utvändigt. Fick rygg att gå i 400 kvar, på själv 200 kvar, sylvass till lätt vinst, 1.08,1 sista 800! 5 MILLIGAN’S SCHOOL tredje utvändigt. På 450 kvar, kort grepp, höll starkt. 8 CYBER LANE över i fjärdespår, backades, femte utvändigt. På 1.400 kvar, utvändigt ledaren 1.200 kvar, grepp 200 kvar, höll farten strålande. 11 DOUBLE EXPOSURE femte utvändigt. Tredjehäst i tredjespår 400 kvar, bra upplopp utan chans. 1 HANDSOME BRAD tredje invändigt, utåt på upploppet, sköt till fint. 9 EVIL ENOK M.E. femte invändigt, pigg spurt mellan hästar. 7 DIAMANTEN tredjespår första 600 till dödens, avlöst 1.200 kvar. Satt kvar, tappade några längder till slut. 12 UBERTINI GRIF sjätte utvändigt, kom inte till. 2 LOVE MATTERS snabb ut, ledningen efter 350, tufft tempo, orkade inte. 3 PASTORE BOB snabbast ut, släppte omgående, fastnade i trött rygg. 6 GENERAAL BIANCO fjärde invändigt aldrig med chans.
10 MONI VIKING störd från start, sjätte invändigt kom inte till.

Tempo:
500: 1.07,2
1000: 1.11,2
Sista 500: 1.09,0
Segertid: 1.10,8a/2.140 meter

Fokustema
Solvalla
Läs senare

Hästägare bjuds på middag

Från och med veckan efter Jubileumspokalen, alltså den 21 augusti, bjuder Solvalla hästägare med starthäst på middag i restaurang Kongressen på tisdagkvällar.
Av
Lars G Dahlgren
Solvallas restaurang Kongressen. Foto: Solvalla (pressbild).
Solvallas restaurang Kongressen. Foto: Solvalla (pressbild).

– Solvallatisdagar har sportsligt varit en riktig fullträff och vi vill gärna erbjuda en extra festlig kväll för de hästägare som bidrar till alla fina lopp, säger Solvallas sportchef Anders Malmrot i ett pressmeddelande.

Solvallatisdag – Fun Dining startades i vintras som ett försök att få fart på tisdagar som Solvallas nya tävlingskväll. Det långsiktiga målet är att genom att stärka arenaupplevensen så ska man locka tillbaka den stampublik som gått förlorad i och med det banpublikfientliga Xpress-upplägget på onsdagar. Man vill genom ”fun dining” få en fullsatt restaurang Kongressen att trivas. Nu försöker man locka fler ägare till startande hästar till Kongressen på tisdagar.

– Utan hästägarna skulle vi inte ha fina lopp och vi tycker att en middag i samband med tävlingarna är ett bra sätt att visa vår uppskattning, säger Anders Malmrot i pressmeddelandet från Solvalla.

Erbjudandet gäller för två ägare per startande häst med möjlighet att köpa till fler platser och inbjudan ska ske via mail.

– Därför är det viktigt att företrädare och delägare registrerar sin mailadress hos Svensk Travsport, säger Anders Malmrot.

Fokustema
Ahsell Legends
Läs senare

Världens segerrikaste kvinna till Sverige igen

Ahlsell Legends körs sedvanligt samma kväll som Jubileumspokalen på Solvalla och sportchefen Anders Malmrot har i dagarna gjort klart med ett spännande namn från "down under".
Av
Mathias Hedlund Cecilia Kristoffersson
Världens segerrikaste kvinnliga kusk, Kerryn Manning från Australien med över 3.500 segrar på meritlistan, kommer till Solvalla och Ahlsell Legends. Här är Kerryn och hennes pappa Peter. Foto Adam Ström/Stalltz.se
Världens segerrikaste kvinnliga kusk, Kerryn Manning från Australien med över 3.500 segrar på meritlistan, kommer till Solvalla och Ahlsell Legends. Här är Kerryn och hennes pappa Peter. Foto Adam Ström/Stalltz.se

Som 21-åring kom Kerryn Manning till Sverige med australiensiske Knight Pistol för att tävla en sommar. Inte till Elitloppet utan till flera andra nordiska lopp eftersom tiden blev för knapp för att sy ihop ett schema inkluderande Elitloppet.

I debuten i Sundsvall Open Trot på Bergsåker i mitten av augusti slutade hästen oplacerad efter ett lopp i kön, men redan två veckor senare var succén ett faktum.

Fakta

Klara kuskar till Ahlsell Legends

  • Olle Goop
  • Stefan Hultman
  • Stig H Johansson
  • Helen Ann Johansson
  • Carl-Erik Lindblom
  • Kerryn Manning
Expandera

I Harley Davidson Race på norska Sörlandet i Kristiansand gav Manning och den tioårige valacken Knight Pistol alla belackare svar på tal. Hon hittade rygg ledaren, letade sig ut ett spår i sista sväng och satte full fart på upploppet. I ett nafs plockades ledande Carl Otto och dödenstravande storfavoriten Gentle Star ned.

Passgångarstammade Knight Pistol gjorde ytterligare ett par starter i Europa innan visiten avslutades.

Segern på Sörlandet var ett litet jubileum för Manning: den 100:e i karriären. Den har alltså följts av många, många fler de senaste 21 åren.

– Det är verkligen jätteroligt att Kerryn Manning tackat ja. Vi har provat att ringa runt till några legender jag satt ihop på en önskelista för att få lite nya namn till loppet, säger Solvallas sportchef Anders Malmrot.

Fakta

Tidigare vinnare

2013 – Jean Pierre Dubois

2014 – Stig H Johansson

2015 – Stig H Johansson

2016 – Stig H Johansson

2017 – Jomar Blekkan

– Jag hann inte träffa henne personligen då hon var här, men alla jag pratat med som träffade henne då säger att det är stort. Det ser ut att bli en väldigt rolig samling i år och jag hoppas kunna gå ut med det kompletta startfältet så snart som möjligt, men senast två veckor innan loppet ska alla kuskar vara klara, berättar Malmrot och fortsätter avslutningsvis:

– Det är även kul att ”Calle” Lindblom som inte kört lopp på 3,5 år tackat ja till att köra i Ahlsell Legends i år.

Legenderna kommer under samma dag som ”Legendloppet” körs att träffas för en lunch på Menhammar Stuteri för att senare under kvällen presenteras i vinnarcirkeln på Solvalla.

Läs Klaus Kochs krönika om hur han fick hit Kerryn Manning och Knight Pistol:

Koch: ”Greyhound var mera komplett än Varenne”