Fokustema
Solvalla
Läs senare

Web-tv: Senaste nytt inför dagen!

Vad hände igår, klassiskt citat, måste man köra för bästa placering i Elitloppsförsöket? Och mycket mer inför dagens fantastiska tävlingar! Se sändningen från Solvallas stallbacke.
Av
Cecilia Kristoffersson

Se hela sändningen med Ola Lernå, Kristofer Jakobsson och Lars G Dahlgren nedan:

Fokustema
Markus Gustafsson
Läs senare

Med rötter från Kalmartravet

Solvallas nya ordförande Markus Gustafsson har en lång bakgrund inom travsporten och hans far Harry Gustafsson och Vilhelm Johansson var två av initiativtagarna till Kalmartravet.
Av
Claes Freidenvall
Stockholms Travsällskap hade extra årsstämma igår och Markus Gustafsson heter sällskapets nya ordförande. Foto Jeannie Karlsson/Sulkysport
Stockholms Travsällskap hade extra årsstämma igår och Markus Gustafsson heter sällskapets nya ordförande. Foto Jeannie Karlsson/Sulkysport

– Det känns bra och uppdraget är fantastiskt, men det är – som det så populärt brukar sägas numera – stora utmaningar både för Solvalla och hela travsporten i Sverige, säger Markus Gustafsson.

Han har tidigare suttit en period i styrelsen i Stockholm Travsällskap och gör nu comeback. Markus Gustafsson är väl insatt i Solvallas verksamhet.

– Det finns många stora frågor och framför allt rekryteringen av hästägare, publik, spelare och även på senare år uppfödare, men det gäller inte bara oss på Solvalla utan för hela Trav-Sverige.

Fakta

Styrelsen i Stockholms Travsällskap

 • Markus Gustafsson (ordförande)
 • Jessica Ortiz Bergström
 • Lars Björk
 • Christer Häggström (vice ordförande)
 • Stefan Johansson
 • Marcus Persson
 • Peter Viklund
Expandera

Markus Gustafsson, 67 år, har stor erfarenhet av både ideella organisationer och bolagsfrågor. Under 15 år arbetade han som förhandlingschef/förhandlingsdirektör på Sveriges Kommuner och Landsting (SKL), vilket är Sveriges största arbetsgivarorganisation.

– Jag har arbetat nära de högsta kommunpolitikerna och har en mycket stor förståelse för det politiska arbetssättet, säger Markus Gustafsson, vilket också betyder att han har skapat en hel del kontakter på hög politisk nivå.

Travsporten med modersmjölken

De sista sju åren – innan han gick i pension i februari i år – var Markus vice vd för SKL:s bolagskoncern och satt i drygt 15 bolagsstyrelser.

– Min erfarenhet som styrelseledamot och/eller ordförande, är att man ska akta sig för att gå in för mycket i den dagliga verksamheten. Det skapar bara en otydlighet för många.

Travsporten fick Markus Gustafsson med modersmjölken. Hans far Harry Gustafsson och Vilhelm ”Guvijo” Johansson startade Kalmartravet på 1960-talet.

– Jag stod på stallbacken som ung pojk när Leif Lövgren lastade av sina hästar här och innan honom fanns Börje Jönsson på plats och senare kom Bertil Karlsson, Stig Wallander och Lars Gustafsson till Kalmartravet.

Under några år var Markus Gustafsson borta från travsporten och det var i samband med att han flyttade till Stockholm 1984 och bildade familj.

– När barnen blev stora ”återvände”jag till travsporten och idag är jag delägare i tre travare. Några känner kanske till kallblodet Mel Odin och sedan har jag del i en tvååring hos Björn Röcklinger och en ettåring hos Magnus Lillieborg.

Hästägare och uppfödare

Vid extrastämman valdes också Lars Björk, 57 år, och Stefan Johansson, 48 år, in i styrelsen i Stockholms Travsällskap. Lars Björk driver idag Fastighetskonsult LBA AB, med bland annat projektledning, entreprenadbesiktning och fastighetsjuridik.

Under 2014 utsågs Lars Björk till ledamot i Advokatsamfundet och arbetar med juridik i Zenit Advokatbyrå med inriktning på fastighetsrätt i allmänhet och entreprenadrätt i synnerhet. Han är delägare i bland andra Andreas Sisu, Djorkaeff Sisu och Lars Björk äger dessutom två avelsston och ett nykläckt föl.

Stefan Johansson är anställd som technical manager på mobilnätsidan på Nokia och inom travsporten är han mest känd som delägare i unghäststjärnan Policy of Truth och han driver också uppfödning i pseudonymen Stall Nyx tillsammans med två kompisar. Sedan flera år tillbaka är också Stefan Johansson ledamot i Avelsvärderingsnämnden.

Fokustema
Stockholms Travsällskap
Läs senare

Solvalla fick ny ordförande

Markus Gustavsson har blivit vald till ny ordförande i Stockholms Travsällskap och det skedde vid en extrastämma igår. Nya ledamöter i styrelsen är också Lars Björk och Stefan Johansson.
Av
Claes Freidenvall

Förutom extrastämman beslutades det om att ge styrelsen mandat att slutföra processen när det gäller försäljningen av området ”södra parkeringen”.

– De här besluten ger oss en god grund att bygga vidare på och inger framtidstro för både sällskapet och Solvallas aktiva, hästägare och uppfödare, säger nytillträdde ordföranden Markus Gustafsson i ett pressmeddelande.

Fokustema
Oslo Grand Prix-helgen
Läs senare

Publik och spelare svek Bjerke

Både publiken och spelarna svek Oslo Grand Prix-helgen på Bjerke i söndags. Omsättningen på lördagen backade med drygt 3,1 miljoner, medan tappet på söndagen uppgick till 3,2 miljoner jämfört med förra året.
Av
Claes Freidenvall
Det blev inte bara galopp för Twister Bi i Oslo Grand Prix, utan också för arrangören Bjerke både gällande omsättning och publiktillströmning. Foto: Adam Ström/stalltz.se
Det blev inte bara galopp för Twister Bi i Oslo Grand Prix, utan också för arrangören Bjerke både gällande omsättning och publiktillströmning. Foto: Adam Ström/stalltz.se

Under två dagar spelades det för 33.570.916 norska kronor, medan motsvarande siffra för 2017 låg på 39.926.128. Omsättningen har inte varit så låg de senaste fem åren på Bjerkes storloppsdag som i år.

– Söndagen var den verkliga festdagen. Vädret var på topp, men likväl var det glest på publikplats. V75-omsättningen (söndag, reds. anm.) blev beskedliga 6,7 miljoner och det är något som vi inte är nöjda med, säger Norsk Rikstotos vd Harald Dörum till Trav og Galopp-Nytt.

Fakta

Omsättning Bjerke

Lördag

År – Omsättning (nkr)

 • 2014 – 18.674.177
 • 2015 – 21.392.592
 • 2016 – 23.227.276
 • 2017 – 21.675.896
 • 2018 – 18.548.273

Söndag

År – Omsättning (nkr)

 • 2014 – 17.054.838
 • 2015 – 17.065.322
 • 2016 – 18.606.553
 • 2017 – 18.250.232
 • 2018 – 15.022-643

Källa: Trav og Galopp-Nytt.

Expandera

Inte heller kunde Bjerke glädja åt någon större publik. Banan hade hoppats att Oslo Grand Prix-dagen skulle besökas av 10.000 personer, men så blev inte fallet…utan när publiksiffrorna slogs ihop för båda dagarna nådde banan runt 10.000 besökare.

– Det var nog inte mer än 6.500 personer på söndagen. Vi skulle gärna haft fler på plats och hade vi haft Lionel och Ferrari B.R. till start hade det kanske varit några mer besökare, sade informations- och arrangemangsansvarige André Ringelien till Trav og Galopp-Nytt.

Tacka fransmännen för ökningen!

Det var inte bara Bjerke som tappade publik under sin stordag i år. Solvalla brottades med liknande problem och kunde räkna in 11.705 färre besökare under Elitloppshelgen jämfört med 2017. Å andra sidan ökade spelet och detta mycket tack vare att fransmännen inte bara spelade i lokala pooler i år, utan direkt in i de svenska poolerna i totalt 14 lopp under lör- och söndagen.

Detta var den största anledningen till att omsättningen på vinnare och plats i Elitloppsfinalen steg markant i jämförelse med ifjol. I år omsattes det 13.573.137 på vinnare/plats mot 6.928.596 kronor 2017 och bara i Elitloppets final låg nästan hela ökningen som hjälpte ATG till rekordsiffror för en Elitloppshelg.

I de siffror som redovisas på Svensk Travsports hemsida ingår inte förtidsspelet till Sweden Cup, Elitloppet och V75 Boost och därför nådde omsättningen rekordhöga 410,1 miljoner under Elitloppshelgens tre dagar och inte 403.501.593 kronor som uppges på travsport.se