Fokustema
Spelomregleringen
Läs senare

Fortsatt statlig styrning av ATG

Staten släpper inte taget om ATG utan behåller styrelsemajoriteten medan hästsportens framtida finansiering ska utredas vidare. Det är viktiga punkter i lagförslaget om den omreglerade spelmarknaden som läckt ut till Dagens Nyheter.
Av
Lars G Dahlgren
Från den 1 januari 2019 har vi en ny spellag i Sverige, vilken bygger på att alla som agerar på den svenska spelmarknaden ska ha en licens.
Från den 1 januari 2019 har vi en ny spellag i Sverige, vilken bygger på att alla som agerar på den svenska spelmarknaden ska ha en licens.

Lagförslaget om den framtida spelmarknaden skall klubbas på torsdag, när regeringen har sitt sista sammanträde före jullovet, och sedan gå ut på lagrådsremiss. Finansdepartement har utlyst en pressinformation i morgon (onsdag) förmiddag.

Men lagförslaget har läckt ut till Dagens Nyheter som publicerat de viktigaste delarna på DN.se.

För hästsportens del finns en stor överraskning med. Staten släpper inte redan 2019 greppet om ATG utan behåller styrelsemajoriteten i det av hästsporten ägda spelbolaget. Samtidigt ska man göra en utredning om hästsportens framtida finansiering i det nya licenssystemet.

– Hästnäringen är inget vi kommer att kompromissa om. Den måste ha fortsatt goda intäkter från spelverksamhet. I väntan på att vi har hittat en modell som garanterar finansieringen får vi vänta med att göra några ändringar, säger civilminister Ardalan Shekarabi till DN.se.

Skattesatsen i lagförslaget sätts till 18 procent vilket är vad utredaren Håkan Hallstedt föreslog och det innebär en halvering av ATG:s nuvarande skatt till staten . I reda pengar handlar det om att sänka skatten från dagens cirka 1,4 miljarder kronor till 700 miljoner räknat på nuvarande ATG-omsättning. Men å andra sidan tillkommer bolagsskatt på 22 procent på det ATG ska ge till hästsporten och dessutom kan man knappast på en konkurrensutsatt marknad behållande nuvarande (höga) spelavdrag på spelformerna utan måste ge mer till spelarna.

Dessutom finns en sak i lagförslaget som åtminstone på kort sikt kan sänka ATG:s omsättning något: krav på att allt spel måste göras ”registrerat”. Det betyder att man som travbanebesökare måste ha ATG-konto för att kunna spela och ATG behöver också göra betydande investeringar i spelterminaler för att svara upp till detta krav.

Fokustema
V86 Bergsåker Solvalla
Läs senare

Inför V86: ”Fyra vettiga segerchanser”

På onsdag är det V86 och omgången delas mellan Bergsåker och Solvalla. Bergsåkerstränaren Daniel Wäjersten har totalt åtta hästar till start på båda banorna och Oskar Florhed har som vanligt full koll på formen.
Av
Magnus Blom
Upplåst för dig som är prenumerant
Oskar Florhed har som vanligt stenkoll på stall Daniel Wäjerstens V86-hästar. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport
Oskar Florhed har som vanligt stenkoll på stall Daniel Wäjerstens V86-hästar. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport
Denna artikel tillhör Sulkysport Premium - vårt låsta material.

För dig som är prenumerant

Vi har bytt prenumerationsystem.
Innan du kan logga in så behöver du skapa ett digitalt konto:
Aldrig skapat ett digitalt konto?

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Du är inloggad men något är fel med din prenumeration

Gå till ditt konto för att ta reda på vad.

Mitt konto

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Bli digital prenumerant

Prenumerera digitalt

Läs om Sulkysports olika alternativ, från 89 kronor/månad till 899 kronor per år.

För stall Daniel Wäjersten väntar en hektisk onsdag då de finns representerade på både Bergsåker och Solvalla. Sex hästar startar inom streckspelet på hemmabanan medan en duo åker de 38 milen i hästtransporten till huvudstadsbanan, där förstemannen Oskar Florhed finns ombord.

– Att åka till ”Valla” är som en semesterdag, skrattar Oskar, som får ge sig av redan 08.00 på morgonen.

– Det tar 4,45 att åka till Stockholm och det är en del att tänka på då chaufförerna måste ha sina nio timmars vila innan de får köra igen så därför måste vi sticka såpass tidigt.

Vad sker matstoppet?

– I Gävlebro som serverar husmanskost. Det brukar vara helt okej.

När det gäller V86-genomgången har Oskar följande att säga om stallets åtta starthästar.

V86-1: 4 Randy Zon (Daniel Wäjersten) kuppade sig till ledningen 950 meter kvar och gick undan lätt över upploppet i årsdebuten. Hon har lopp i kroppen och en passande uppgift framför sig då hon är snabb ut bakom bilen. Inga ändringar.

5 Mellby Merry (Mats E Djuse) orkade inte från utvändigt ledaren senast och har nu fått två lopp i kroppen. Det har inte lossnat för henne ännu, men hon kan bättre och ska provas med rycktussar för första gången. Hon är något hack bakom Randy Zon.

V86-2: 7 Lionel Mearas (Örjan Kihlström) övertog spets i årsdebuten och vann lekande lätt med krafter kvar. Det är en stor häst som gått framåt rejält med den genomköraren i kroppen. Startsnabbheten varierar på honom men han verkar pigg och går som senast.

V86-4: 10 Before Takeoff (Oskar Florhed) kom till oss i november och gjorde comeback för två veckor sedan som trea på 1.13,7am där hon gick ett bra lopp som blev konstigt kört. Att hon är segerlös efter 13 starter känns märkligt men hon var med i en del tuffa lopp. Hon var lite seg senast och får på sig ett halvstängt huvudlag nu (öppet tidigare). Bakspår i ett lärlingslopp är alltid oklart, men gasar de för mycket där framme kan vi komma in i matchen.

V86-5: 1 Kingen Mearas (Daniel Wäjersten) var med i silverdivisionen i årsdebuten och hamnade i sjätte ytter men avslutade med 09,5/s.700 och var jätteduktig och gick med bra fart sista biten. Han går ned i klass nu och fick ett perfekt läge då han är snabb ut, men det finns fler startraketer utanför och det kan bli en tuff öppning. Han känns bara fin ut efteråt. Inga ändringar.

11 Zaxton (Mats E Djuse) var med om en våldsam öppning i årsdebuten (1.06,1/f.500) men vann ändå knappt på ett mycket bra sätt. Han klarade den urblåsaren på bästa vis, men är allra bäst när han är med där framme. Härifrån kan han som bäst bli trea–femma. Han går som på slutet.

V86-7: 4 Diablo (Mats E Djuse) har tagit fyra raka vinster och gör allt rätt. Han är stark och rejäl och gynnad av den långa distansen. Skulle han komma till spets är han hästen att slå och borde kunna en 1.15-tid. Han har haft problem med tekniken men blivit starkare i kroppen och nu lättar vi honom och plockar bort med bootsen.

9 Good Lord (Daniel Wäjersten) vann ett försök till Kriteriet men blev fastlåst i finalen och sett till sin kapacitet har han för lite pengar på kontot. Han fick en planerad vintervila och har gått 1.18/2.100 som snabbast men har naturligtvis ingen toppform och får svårt att ta 20 meter på stallkamraten. Tror att Daniel vill köra med honom i ryggar och ha full fart över mål. Det blir träningsbalans i årsdebuten och vi växlar upp till de stora slagen där han bör höra hemma under året.

Om du summerar chanserna?

– Det ser ut som fyra vettiga chanser på förhand och det är Randy Zon, Lionel Mearas, Kingen Mearas samt Diablo, avrundar Oskar Florhed, som Sundsvallsbo har ett stort hjärta för Timrå IK.

– Vi möter Frölunda i kvarten och jag tror det blir tufft, då vi har svårt för dem. Vi torskar med 1–4 i matcher.

Fokustema
V75 Åby
Läs senare

V75: Swishar förbi konkurrenterna?

V75 avgjordes på Bjerke i Oslo i lördags. Kommande lördag befinner vi oss på västkusten då Åby i Mölndal håller i eventet med sju spännande lopp där platser i finalerna på Solvalla under Elitloppshelgen hägrar.
Här är startlistorna!
Av
Magnus Blom
Adrian Kolgjini har stallet i toppform. Hur fort kutar Swish the Cash på lördag? Foto Mathias Hedlund/Sulkysport
Adrian Kolgjini har stallet i toppform. Hur fort kutar Swish the Cash på lördag? Foto Mathias Hedlund/Sulkysport

V75-1 är för stodivisionen som är uppdelade på två volter och det ser öppet ut vid en första anblick. Två intressanta barfotakörningar vankas på 6 Mitzy Power (e. Sebastian K.) och 9 Merlene Boko (e. Amaru Boko).

Klass 3-försöket ligger som V75-2 är högintressant då det innehåller många lovande individer. Två av dem är dessutom obesegrade och det är 1 Global Futurity (e. Greenshoe) och 2 Caspian Bro (e. Fourth Dimension) där en av dem – eller rent av båda – kommer att få segersviten bruten.

Lång distans är det som gäller för klass 1 i V75-4 och en som testat det med framgång vid två tillfällen i år är den tyske gästen 2 Global Commission (e. Traders) som tränas av Claudia Eilenberger och körs av Jörgen Sjunnesson. Sjuåringen imponerade vid segern på just Åby i början av februari.

Ett kanonlopp är tveklöst V75-6 där silverdivisionen gör upp över kort distans. En som har ett formstall är Adrian Kolgjini, som kommer ut med kapable 10 Swish the Cash (e. Ready Cash) som joggade hem segern senast på 1.12,4am. Knallar han en 1.10-tid om det klaffar med barfotabalans?

Här är startlistorna till lördagens V75-omgång.

Fokustema
Sju nyheter vid sju
Läs senare

De slåss om Årets Häst-titeln

Ikväll koras Årets Häst. Svensk bästa spiken på norsk V75. Klassiker från 1896 ratas från V75. Salmela försvarar seger i kuskmatch. Reser över 70 mil – enkel resa. Derbystotrea säljs på auktion.
Detta och mer bland lördagens nyheter.
Av
Mathias Hedlund
Upplåst för dig som är prenumerant
Ikvöäll avgörs vem som blir Årets Häst 2024 i Sverige. Kandidaterna är Borups Victory, Bullet The Blusky, Epic Kronos och Fame And Glory. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport & Adam Ström/Stalltz.se
Ikvöäll avgörs vem som blir Årets Häst 2024 i Sverige. Kandidaterna är Borups Victory, Bullet The Blusky, Epic Kronos och Fame And Glory. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport & Adam Ström/Stalltz.se
Denna artikel tillhör Sulkysport Premium - vårt låsta material.

För dig som är prenumerant

Vi har bytt prenumerationsystem.
Innan du kan logga in så behöver du skapa ett digitalt konto:
Aldrig skapat ett digitalt konto?

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Du är inloggad men något är fel med din prenumeration

Gå till ditt konto för att ta reda på vad.

Mitt konto

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Bli digital prenumerant

Prenumerera digitalt

Läs om Sulkysports olika alternativ, från 89 kronor/månad till 899 kronor per år.

1Ikväll summeras travåret 2024 när årets hästgala hålls i Solna. Medlemmar i Svenska Hästsportjournalisters Klubb väljer i alla klasser utom den tyngsta: Årets Häst. Där viktas rösterna med allmänhetens röster.

Daniel Wäjersten tränar två av kandidaterna till Årets Häst – Borups Victory och Bullet the Bluesky – medan Stall Sofo äger såväl Kriterievinnaren och världsrekordhållaren Bullet the Bluesky som Derbyvinnaren Fame and Glory.
Den fjärde kandidaten kommer från fjolårets vinstrikaste tränares stall: Daniel Redéns Europaderbyvinnare Epic Kronos.

Strax efter klockan 23.00 ikväll beräknas vinnaren presenteras.

Kandidater till Årets Häst

  • Borups Victory – Daniel Wäjersten
    Hingst 6 år e. Googoo Gaagaa-Borups Julia
    Ägare: Stall Droad AB, Gävle. Uppfödare: Gustaf Thulin, Klågerup.
    2024: 10 st: 5-2-1, 1.08,5ak/6.970.438 kr.
    Meriter: segrar i Hugo Åbergs Memorial, Kymi Grand Prix, Seinäjoki Race, Guldbjörken och Rommeheatet. Tvåa i Elitloppet och trea i Sundsvall Open Trot.
  • Bullet the Bluesky – Daniel Wäjersten
    Hingst 3 år e. Readly Express-Blend of Gold
    Ägare: Stall Sofo. Uppfödare: Top of Europe Management AB & A Djuve.
    2024: 13 st: 9-2-0m 1.11,3am*/6.878.000 kr.
    Meriter: segrar i Svenskt Travkriterium, Breeders Crown och Sweden International Yearling Sale Auktionslopp. Världsrekordhållare med 1.11,3a/2.140 meter.
  • Epic Kronos – Daniel Redén
    Hingst 4 år e. Muscle Hill-Firefly
    Ägare: Stall Zet. Uppfödare: Winged Lion Breeding AB, Bjärred.
    2024: 10 st: 5-1-2, 1.10,7am*/5.194.500 kr.
    Meriter: segrar i försök och final i Europaderbyt och en division av Margaretas Tidiga Unghästserie. Tvåa i Svenskt Travderby.
  • Fame and Glory – Timo Nurmos
    Hingst 4 år e. Tactical Landing-Olympia Tilly
    Ägare: Stall Sofo. Uppfödare: Menhammar Stuteri AB, Ekerö.
    2024: 5 st: 3-1-1, 1.11,3am/4.725.000 kr.
    Meriter: segrar i försök och final i Svenskt Traderby samt Fyraåringstest. Tangerade storebror Calgary Games världsrekord på 1.11,7a/2.640 meter.

Här är kandidaterna i alla kategorier på hästgalan.

***

Olle Alsén. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport

2När V75 går på export denna lördag till norska huvudstadsbanan Bjerke (första start 14.45) är det svenska intresset att tävla stort. Ett 30-tal hästar tävlande i Sverige dyker upp i V75-loppen.

”Lopp i kroppen och perfekt förutsättningar gillas skarpt och den offensive kusken lär inte åka 56 mil enkel resa för en nöjestripp till vårt västra grannland.”
Så skriver Sulkysports tipsexpert om dagens bästa förslag till spik i V75-omgången på Bjerke. Och vad säger tränaren Olle Alsén själv om Keep Rolling F. (e. Readly Express)?
– Den ser väl bra ut. Han är pilsnabb bakom bilen och kan följa den utan problem. Kruxet är väl om det finns någon som laddar hårt utifrån och vill förbi, då finns det en liten galopprisk. Men han är inte beroende av ledningen för att vinna. Jag har en häst som duger långt på V75, säger Olle Alsén – läs hela intervjun här!

––> Här är hela tipsgenomgången med analyser, spikar, drag och systemförslag till V75.

Hos vår samarbetspartner Travnet finns andelar till dagens V75-omgång på Högkvarteret.
Här är alla andelar!

Det är inte tävlingsfritt i Sverige heller idag, utan Halmstad (första start 11.10) drar igång med breddloppstävlingar till lunch. 
Här är startlistorna till Halmstads tävlingar.

***

3En riktig kallblodsklassiker kördes för första gången 1896 – men på V75-kupongen får inte årets upplaga av Jacob Meyers Pokal plats. Med undantag av fyra år under tidigt 1900-tal har ”Meyern” körts varje år fram till 2020, då loppet ställdes in helt och hållet på grund av pandemin.
Hästar som vunnit loppet tidigare får inte vara med att slåss om förstapriset på 200.000 norska kronor och därmed saknas exempelvis fjolårssegraren Tangen Bork (e. Bork Odin) bland de åtta hästar som gör upp.

Merete Viksås Stumne Fyr (e. Joker elden) gjorde som hårt betrodd bort sig med galopp i fjolårets upplaga, men har god chans till revansch i eftermiddag. Sju svenskfödda kallblod finns bland vinnarna i loppets långa historia och Jan-Olov Persson-tränade Oppgårdsdrängen (e. Tekno Odin) är tillsammans med Marcus Lilius hoppet i årets upplaga.

Här är startlistorna till Bjerkes tävlingar.

Svenskfödda vinnare i Jacob Meyers Pokallöp:

  • 1995 Verner (e. Slogum Tron) – Jim Frick (Ulla Fredlund) – 1.26,6
  • 2001 Järvsöfaks (e. Trollfaks) – Jan-Olov Persson – 1.25,2
  • 2003 Nordgubben (e. Braute) – Kenneth Karlsson – 1.27,4
  • 2007 Fakse (e. Järvsöfaks) – Jan-Olov Persson – 1.24,9
  • 2013 Faksen J:r (e. Järvsöfaks) – Jan Ove Olsen (Jan-Olov Persson) – 1.25,0
  • 2016 Månprinsen A.M. (e. Svall Ivar) – Gunnar Melander – 1.25,4
  • 2021 Månlykke A.M. (e. Månprinsen A.M. – Gunnar Melander – 1.23,3

***

Petri Salmela. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport

4Förra året besegrade han flera kuskar ur finska eliten plus Björn Goop och Jorma Kontio när han vann kuskmatchen Arctic Challenge i Rovaniemi. Idag är det dags att försvara titeln för Bodentränaren Petri Salmela när årets upplaga av kuskmatchen är en del av vinterns största dag i Rovaniemi.
– Som förra årets vinnare blev jag inbjuden som förste deltagare. Man måste försvara en seger, säger Petri Salmela med ett skratt till Ravinetti.

Förra året var det tre avdelningar och Salmela blev slutvinnare utan att ta hem någon seger. Idag är det två avdelningar och Salmela kör egentränade Hey You (e. Maharajah) och Hanna Olofsson-tränade Hotspot Simoni (e. Raja Mirchi).

Det är mycket svenskt i Rovaniemi, där hela 16 Bodenhästar kommer till start. I huvudloppet Arctic Heat King med 6.000 euro till vinnaren är åtta av tio hästar svenskfödda.

  • Hanna Olofsson: Oak L.A., Henessi Walk, Hotspot Simoni, Enjoy Beaufort, Magic Powers, Sensitive Tile, Service Bulletin, Last Dying Breath.
  • Janita Luttunen: Botticelli Grif, Ivar Journey, Sweet And Wild, Nordic Beauti.
  • Sandra Eriksson: King Sisu, King of Djazz
  • Petri Salmela: Hey You, Leave Your Sox On.

***

5Norskt fokus riktas förstås mot Bjerke idag, men det tävlas även i norr. Skellefteåamatören Bert Pettersson och Gabriella Laestander lastar hästbussen med fem hästar och reser de cirka 70 milen enkel resa (!) till Harstads tävlingar ikväll.

Stallets två starkaste snabbloppare, Selmer I.H. (e. Loe You) och Bravo Sabotage (e. From Above), möts i högsta klassen av vinterfinalen med 50.000 kronor till vinnaren. Petterssons duo är med 5,3 respektive 1,6 miljoner kronor på sina bankkonton de i särklass rikaste i loppet som avgörs som spårtrappa.

I vinterfinalens lägsta klass har Pettersson en trio i Grand Safari (e. Readly Express), Orlando Boko (e. Robert Bi) och Queen Håleryd (e. Brillantissme), som var etta-tvåa-trea i sina försök för två veckor sedan.

Här är startlistorna till Harstads tävlingar.

***

6Parisbanorna har tävlingsfritt, men fem svensktränade hästar dyker upp på tre andra franska banor. Björn Goop tävlar själv på Bjerke i eftermiddag, men hans franska stall vilar inte heller från tävling. Till Reims sänder han fyraåriga stoet Lynn Cristal (e. Cristal Money), som får Pierre-Yves Verva i vagnen i Prix des Mimosas (€21.000).
Stoet vann tävlingsdebuten på svensk mark i november och i Frankrike har det blivit en seger, ett andrapris, men också tre diskvalifikationer på fem starter i år.
Ron Kuiper startar Hit Money (e. Cristal Money) i lärlingsloppet Prix des Roses (€22.000).

Marie Norberg plockar ut Justess Viking (e. Ubriaco) i stoloppet Prix du Conseil Demartemental du Calvados (€24.000) i Lisieux över 2.675 meter med bilstart, där Justess Viking startart längst ut i andra ledet med tränaren i vagnen. 

Jarmo Niskanen tar turen till Le Croisé-Laroche, där treårige Macbeth (e. Gu d’Heripre) gör tävlingsdebut efter att ha kvalat på 1.16,1 på Grosbois i oktober. Debuten sker i Prix Kapulco (€15.000) över 2.825 meter. Macbeth är syster till Joyful Diva (e. Sam Bourbon), 1.11,6/€158.584. 
Lite mer rutin har Niskanens femåriga sto Katitzi (e. Earl Simon), som provar i stoloppet Prix Sire d’Ham (€17.500). Två segrar på åtta starter har karriären inletts med för hästen som är uppfödd, ägd och tränad av Niskanen.

***

Remarkable Feet. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport

7En avelsvärderad dubbelmiljonär, ett meriterat kallblod och ytterligare elva starthästar är till salu på kvällens auktion hos Travera, där katalogen består av 25 nummer.

Den största bankboken har toppstammade Remarkable Feet (e. Andover Hall), 1.11,3ak/2.432.054 kr, som vunnit i gulddivisionen. Hingsten är också avelsvärderad.

Sexåriga kallblodsstoet Nelson Helen (e. Moe Odin), 1.24,4am*/774.020 NOK, var trea i Derbystoet 2023 i Sverige och femma i norska upplagan. Ifjol slutade hon tvåa i Veikle Balders stora femåringsfinal för ston.

På avelssidan bjuds fem fölston ut och dessutom säljs betäckningsrätt för 2025 i Father Patrick, Flocki d’Aurcy, Greenshoe, Panne de Moteur, Trixton och Önas Prince. Ettåriga stoet Serendipity (e. S.J.’s Caviar) kompletterar den digitala katalogen. 

Här går det att se hästarna som säljs och följa budgivningen under kvällen.