Fokustema
Namntvisten
Läs senare

”ATG missbrukar inte sin ställning”

– ATG begår ingen brott mot konkurrenslagstiftningen.
Det säger Per Ericsson, ATG:s advokat i rättstvisten mot Rune Anderssons bolag Legolas Invest, med anledning av att det sistnämnda bolaget anmäler ATG till Konkurrensverket för ”missbruk av dominerande ställning”.
Av
Lars G Dahlgren

Sulkysport.se avslöjade på onsdagsförmiddagen att rättstvisten mellan ATG och Legolas Invest gällande rätten att använda namnet Legolas inte bara kommer att hanteras i Stockholms Tingsrätt utan även hos Konkurrensverket. Legolas Invest anser att ATG använder sin monopolställning på den svenska hästspelsmarknaden otillbörligt då ATG ”försöker försvåra för en seriös konkurrent att etablera sig och utmana monopolisten”.

Per Ericsson är inte överraskad att Legolas Invest tar tvisten till Konkurrensverket.

– Att man ämnat göra så framgår av deras inlaga till tingsrätten. Min inställning är att ATG inte missbrukar sin ställning. Det man gör är att på normalt sätt slå vakt om sin marknadsposition enligt de medel som står till buds, som vilket sunt bolag som helst på marknaden också skulle ha agerat, säger Per Ericsson och fortsätter:

– Det är inte rimligt att en aktör som på grund av gällande lagstiftning är förhindrad att annonsera i svensk media och inte har tillstånd att bedriva spel i Sverige med framgång kan anmäla ett bolag som har nyssnämnda tillstånd till Konkurrensverket.

Bland annat grundar Legolas Invest sin anmälan till Konkurrensverket på att ATG ska ha påverkat – till och med hotat – medier om dessa tar in annonser för spelsajten Legolas.bet.

– Den typen av annonsering är olaglig enligt den svenska lagstiftningen, icke tillåtna lotterier får inte främjas, säger Per Ericsson.

 

Legolas anmäler ATG till Konkurrensverket

Fokustema
V75 Bergsåker
Läs senare

V75: High on Pepper bjöd på stor uppvisning

Det var kallt på Bergsåker. Men i kylan var det många prestationer som värmde där framförallt Hign on Pepper stack ut i gulddivisionen.
Av
Magnus Blom
Katja Melkko-tränade High On Pepper och Jorma Kontio hade stor uppvisning på Bergsåker. Foto Adam Ström/stalltz.se
Katja Melkko-tränade High On Pepper och Jorma Kontio hade stor uppvisning på Bergsåker. Foto Adam Ström/stalltz.se

Många trodde att megafavoriten Decision Maker (e. Nuncio) skulle leda V75-1 – som var silverdivisionen med fördel ston – från start till mål, men så blev inte fallet. Istället blev hon hängande i spåren innan hon kom ned utvändigt ledaren varvet kvar för Magnus A Djuse, där 500 gick efter 1.10,3 och varvet på 1.12,5. Trots det gick hon undan enkelt till slut och vann på 1.12,4/1.640ak.

– Det blev en drygare inledning än vad jag trodde på förhand, men det kändes bra runt sista sväng och mitt på upploppet var det klart. Det är ett toppsto, berömde Magnus A Djuse om sexårsstoet som tränas av Stefan Melander.

Favoriten drog Svarte Petter

I V75-2, kallblodsdivisionen, drog hemmatränaren Henrik Svensson Svarte Petter tillsammans med favoriten Svarte Petter (e. B.W.Modde) som galopperade kort efter start. Upphämtningen till andraplatsen var femstjärnig efter en slutrunda efter 1.24,5. Segern gick istället till en annan hemmahäst, nämligen femårige Frivoll Gorm (e. Ängsborken) och Ulf Ohlsson, som styrde Öystein Tjomslands adept först över mål på1.24,8/2.180 meter.

– Det var gynnsamt att jag kunde komma fram utvändigt ledaren varvet kvar. Han var mer lugn och harmonisk än senast och det är starkt att vinna vinna redan nu i den här klassen, sade Ulf Ohlsson.

Stor uppvisning

Zoogins lopp utgjorde V75-3 där det var stor uppvisning av High on Pepper (e. Ready Cash). Sjuåringen fick en gruvlig revansch från galoppmisslyckande i Sylvesterloppet på nyårsafton. För trots en blytung inledning i tredjespår och sedan utvändigt ledaren tryckte kusken Jorma Kontio gasen i botten på sista bortre långsidan och försvann ifrån konkurrenterna och vann på 1.12,9/2.140am.

Magnus A Djuse tog andra V75-segern då han vann den fjärde avdelningen – stodivisionen – med Nepthys Boko (e. Trixton), som tränas av storebror Mattias Djuse. Hon fick ett fint lopp i andraspår och fick bra ryggar att gå i och avgjorde säkert sista biten. Segertiden skrevs till 1.15,1/2.140am.

I V75-5 som var bronsdivisionen, gick segern till Cubalibre Jet (e. Trixton) som speedade till seger för relativt färske Solvallatränaren Wilhelm Paal som tidigare höll hus i Halmstad. Det blev ett rafflande upplopp men sjuåringen hade nosen först på linjen på 1.13,6am.

Kevins första V75-seger

I V75-6, där klass 3 stod 20 meter före klass 2 över lång distans, tog Gävletränaren Kevin Svedlund sin första V75-seger då han styrde in Neymar Boko (e. Southwind Frank) först över linjen på 1.16,1/2.660 meter.

– Det har legat och gnagt ett tag att jag vunnit på V75, så den här segern satt fint. Han har bara gjort bra lopp sedan han kom till mig och när vi fick ett fint lopp i ryggar kändes det klart 100 meter före mål, sade en lycklig Kevin Svedlund.

V75-7 och klass 1 avslutade kupongen med ett sprinterlopp och här motsvarade Petri Salmela-tränade Staro Royal Mark (e. Maharajah) favorittrycket. Konkurrenterna körde tufft i täten efter 1.10,4/f.500 och 1.11,7/f.1000. Det gynnade Mika Forss som gick till attack på sista långsidan och då bet det bra och han vann enkelt på 1.12,5ak trots att han bröt ut en del på upploppet.

– Det var tacksamt att de körde tufft där framme, men han kändes stark och ville bara framåt när jag lyfte ut honom i tredjespår. Kul att den första V75-segern kom så tidigt, kommenterade segerkusken Mika Forss.

Fakta

V75-resultat Bergsåker den 11 januari

Rätt rad: 6-12-11-13-12-9-4

Utdelning

7 rätt: 1228

6 rätt: 24

5 rätt: Jackpott

Omsättning: 79.515.275

Antal system: 1.006.125

Fokustema
Spelpolitik
Läs senare

Staten minskar kontrollen över ATG

Idag har Sveriges regering beslutat att minska statens kontroll över ATG.
Den bör överlämnas till bolagets ägare och det förutsätter att hästnäringens långsiktiga finansiering kan säkerställas utan statlig kontroll, skriver regeringen i ett pressmeddelande.
Av
Claes Freidenvall
Staten avser minska kontrollen av ATG i framtiden. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport
Staten avser minska kontrollen av ATG i framtiden. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport

Regeringen anser att en minskad statlig kontroll över ATG är en återstående del av omregleringen av spelmarknaden, eftersom ATG, som ägs av trav- och galoppsporten, idag inte längre har den särställning som tidigare motiverade statlig kontroll.

Regeringen avser att se över avtalet. Syftet med översynen är att begränsa den statliga kontrollen samtidigt som en långsiktig finansiering av trav- och galoppsporten samt HNS:s verksamhet säkerställs. Trav- och galoppsporten har nämligen än idag sin huvudsakliga finansiering från ATG och HNS:s får årligen medel från bolaget, skriver regeringen i sitt pressmeddelande.

Läs hela pressrealeasen här.

Fokustema
ATG
Läs senare

Staten släpper kontrollen

För drygt ett år sedan berättade Anders Källström att den statliga rollen i ATG var på väg att reduceras rejält i samband med höststämman i Stockholms Travsällskap.
Nu ser det ut att bli verklighet!
Av
Claes Freidenvall
Niklas Wykman, finansmarknadsminister. Foto: Ninni Andersson/Regeringskansliet
Niklas Wykman, finansmarknadsminister. Foto: Ninni Andersson/Regeringskansliet

På torsdag överlämnar finansmarknadsministern Niklas Wykman en proposition till riksdagen, skriver Travonden idag. För Sulkysports läsare är det ingen större nyhet. Den 20 november sade ST:s ordförande Anders Källström:

– Inom ett halvår hoppas jag att det är klart och det skulle innebära att vi får ett formulerat ägardirektiv för bolaget. Vad kan hända i ett bolag där ägaren sitter på läktaren och där styrelsen inte har något mandat?

Nu dröjde det lite längre än så…redan i januari 2023 träffade Anders Källström Sveriges finansmarknadsminister Niklas Wykman (m) för att diskutera frågan, men också för att berätta om en del händelser som passerat styrelsen i ATG som fick Wykman att höja på ögonbrynen.

– Bland annat ville vi att det skulle göras en översyn av avtalet mellan ATG och staten och garantera ägarnas inflytande över det bolag (ATG, reds. anm.) som Svensk Travsport och Svensk Galopp äger, sade Anders Källström då.

Ett önskemål handlade också om förändringar i ATG:s styrelse och staten tillsatte Peter Norman som styrelseordförande. Normans uppdrag från regeringen var att förändra modellen kring ägarstyrningen av ATG och det ser nu att kunna bli verklighet under 2025.