Fokustema
E3 Bergsåker
Läs senare

Coin Perdu, vilken häst!

SUNDSVALL. Coin Perdu gjorde ingen besviken. Treåringen knäckte konkurrenterna i E3-finalen på Bergsåker idag och är fortfarande obesegrad efter nio starter sedan tävlingsdebuten.
I stofinalen svarade Violet Bi för en fin långspurt till lätt vinst.
Av
Pär Gustafsson
Upplåst för dig som är prenumerant
Coin Perdu sken upp i solen efter sin seger i E3-finalen för hingstar och valacker. Foto Martin Langels/ALN
Coin Perdu sken upp i solen efter sin seger i E3-finalen för hingstar och valacker. Foto Martin Langels/ALN

Fem av elva hästar gjorde bort sig med galopp i långa E3-finalen för hingstar och valacker, men obesegrade Coin Perdu (e. S.J.’s Caviar) skötte sig fint. Hästen styrdes fram i dödens 1.550 kvar och hade tidigt satt klorna i ledaren Twist of Fate på 1.12,8a/2.140 meter.
– Han är fantastisk, det finns inte ord. Idag var första gången jag fick jobba bakom honom och hästen blir bättre hela tiden, sade körande Erik Adielsson.

Förstapriset uppgick till 925.000 kronor och Coin Perdu har över 2,8 miljoner på kontot efter nio raka segrar sedan tävlingsdebuten. Hans främsta merit är segern i Uppfödningslöpningen.
– Vilken häst! Jag vågade nästan inte titta, det var väldigt spännande, sade skötaren Anna Hagman.

Svante Båth tränar löftet och den tidigare Bergsåkertränaren ståtar nu med nio E3-segrar. Han toppar listan före Lutfi Kolgjini och Roger Walmann, som har åtta vinster vardera. Båth tog även hem andrapriset i dagens final efter fin spurt av Van Kronos. Twist of Fate blev trea från ledningen.

Snygg svepning av Violet Bi

I stoavdelningen gjorde betrodda trion Dibaba, Vamp Kronos och Staro Lochlyn bort sig med galopp i inledningen, vilket bäddade för skräll. Visserligen var det upplagt för Vanquish Kronos, men hon var utan svar från spets när Jim Oscarsson kastade loss från andra ytter med italienfödda Violet Bi (e. Equinox Bi). I ett huj rundade treåringen konkurrenterna och vann lätt via 1.10,9 sista 800 meterna. Segertiden landade på 1.13,7a/2.140 meter.

Jim Oscarsson tog sin största seger i Sverige med Violet Bi i E3 för ston. Foto Martin Langels/ALN

– Hon är grym, vilket hon även visade i försöket. Hästen har varit fin hela vägen och det här blev bra. Vi ska försök matcha henne i Sverige så mycket som möjligt, men sedan finns lopp i Italien i höst, sade Jim Oscarsson.

12.000 euro kostade kostade Violet Bi när hon köptes till Sverige. Idag tjänade hon 925.000 kronor på ett bräde och totalt har hästen sprungit in över en miljon. Callela Lisbeth spurtade in som tvåa och tredjepriset knep dödenstravande White Lightning för sin tränare Jörgen Westholm.

Hemmaskräll i snabbloppet

Det blev en oväntad vinnare i Assar Engbloms lopp med 250.000 kronor till vinnaren. Tioårige Beau Mec (e. Jag de Bellouet) var egentligen tempotorsk i andra ytter, men den forne Derbyvinnaren tog skalpen på konkurrenterna via underkant 1.09 sista varvet.
– Hästen har varit grymt på sistone, men mot helt annat motstånd, sade körande Ulf Ohlsson efter skrällsegern.
Beau Mec har hittat nya växlar och blivit betydligt kvickare än tidigare. Segertiden landade på 1.12,1a/2.140 meter.
– Jag har trollat, skämtade hemmatränaren Lars Wikström och fortsatte:
– Jättestort, det största jag varit med om.

Överraskning blev det även i klass II-finalen sedan att favoriten Bruno Bagheera galopperat i ledningen på sista bortre långsidan, men ingen skugga över Flash Hammering (e. Orlando Vici). Jörgen Westholms fyraåring svarade för en rejäl avslutning till lätt vinst.
– Jag hade försökt toppa honom till det här loppet och det lyckades, sade Rommetränaren.

Robert Bergh-tränade Mellby Drake visade prov på mycket fin styrka i finalen i bronsdivisionen. Femåringen fick tugga utvändigt ledaren och avgjorde på finfint sätt.
– Jag tog en lugn dödens och körde lite sista 700. Han har utvecklats och avgjorde på styrka, sade körande Jan Norberg.

Whitehouse Express (e. Yankee Glide) spårade silverfinalen och tog klivet upp i högsta klassen. Daniel Redéns sexåringen sprang vassa 1.11,6 över full väg.
– Imponerade, som det känns duger han i gulddivisionen också, sade Örjan Kihlström.

Fyraårige Test Drive (e. Gigant Neo) hittade till ledningen i klass I-finalen och trots att Stefan Melanders häst inte fick sitta ifred höll det hela vägen. Men frågan är hur det gått om Magnus Träffs Survival Kit travat hela vägen? Sexåringen hade fått fin resa och var gott gåendes när han galopperade i sista sväng.
– För vår del var det tur att han galopperade, sade Kihlström, som därmed tog hem två finalvinster.

Fakta

Resultat V75 Bergsåker 1 juli

Rätt rad: 3-5-11-3-3-3-3
Sju rätt: 143.170 kronor
Sex rätt: 922 kronor
Fem rätt: 73 kronor

Omsättning: 77.194.204 kronor
System: 1.046.369 stycken

Expandera
Fokustema
Gårdagens höjdare
Läs senare

Första segern för toppstammad

Efter två raka andraplatser avlade You Could Be Mine maiden på Sundbyholm under tisdagskvällen.
Av
Pär Gustafsson
Upplåst för dig som är prenumerant
You Could Be Mine såldes för 570.000 kronor på Sweden International Yearling Sale 2018. Foto Mia Törnberg/Sulkysport
You Could Be Mine såldes för 570.000 kronor på Sweden International Yearling Sale 2018. Foto Mia Törnberg/Sulkysport

Trixton-dottern You Could Be Mine ropade Roger Walmann in för 570.000 kr på Sweden International Yearling Sale 2018 och i april debuterade hon med ett andrapris i Örebro. Hästen följde upp samma placering i ett lopp på Mantorp i början av maj och igår kom äntligen första fullträffen.

I händerna på Örjan Kihlström tog You Could Be Mine ledningen direkt och hon vann lätt med gott om krafter i behåll på 1.18,4/2.140 meter. Det här var ett E3 Bonus-lopp för ston och segerchecken uppgick till 40.000 kronor.

Storebror är kulletta i Italien

Treåringen är undan Linda di Casei (e. Uronometro), 1.10,3ak/€860.490, som firade stora framgångar och deltog i Prix d’Amerique hos Alessandro Gocciadoro. Stoets första avkomma Axl Rose (e. Love You), 1.11,3ak*/4.965.339 kr, är ett år äldre än You Could Be Mine och kulltopp i Italien hos just Gocciadoro. Hästarna är uppfödda av Johan Sjöstrand och Magnus Jernemyr och efter You Could Be Mine såldes fölstoet vidare.

Axl Rose vann Gran Premio Allevamento som tvååring. Förra året toppade han Gran Premio Nazionale, Gran Premio Città di Napoli, Gran Premio Marangoni och Gran Premio Orsi Mangelli, men i Derbyt galopperade han i ledningen med mindre än 1.000 meter kvar.

Gårdagens vinnare är svenskfödd och anmäld till alla större lopp i Sverige.

Fakta

You Could Be Mine

Kön: brunt sto
Född: 27 april 2017
Härstamning: Trixton-Linda di Casei
Intjänat: 80.000 kronor
Resultat: 3 st: 1-2-0
Rekord: 1.17,5m
Ägare: SRF Stable
Uppfödare: Johan Sjöstrand & Stall SEFREMA HB
Tränare: Roger Walmann, Solvalla
Körsven: Örjan Kihlström, Solvalla

Expandera
Fokustema
V86 Bollnäs
Läs senare

Hur är stjärnans form?

Guli Anna var bäst bland stona som treåring, men efter en strulig vinter och galopp i årsdebuten är frågan given.
Hur står det egentligen till med formen inför kvällens start i Hälsingehambon?
Av
Emil Persson
Upplåst för dig som är prenumerant
Guli Anna och Stefan Johansson vid segern i Kriteriestoet 2019. Foto Hanold/ALN
Guli Anna och Stefan Johansson vid segern i Kriteriestoet 2019. Foto Hanold/ALN

Stefan Johansson hymlar inte om att vintern inte alls blev som han hade hoppats på.
– Nej, det var ingen bra förkylning alls. Jag har haft många förkylda hästar i mitt stall och hon har varit en av de som varit hårt drabbad. Att förbereda henne på det vis jag hade önskat har inte varit möjligt, medger Umåkertränaren.

När stoet väl kunde sättas igång och tränas gick det inte alls som han hade förväntat sig.
– Hon var väldigt hetsig och bråkig. Det fungerade inte alls för henne, men vi hittade en annan gård att flytta henne till från och med den 1 april. Efter det lugnade hon ner sig och började må bra igen, sedan dess har det flutit på, men jag vill ändå säga att hon är väldigt lite tränad i vinter. Samtidigt är hon lättränad, fysiken har hon ändå i ordning i grund och just nu känns allt bra, säger Johansson.

Hon kändes stark i det skedet och hade säkert varit bland de tre främsta annars

Vid årsdebuten i början av april blev det galopp.
– Det var mitt fel. Jag blev för ivrig helt enkelt när jag såg att luckan var på väg att komma och hästen kom ur balans när jag försökte byta spår. Hon kändes stark i det skedet och hade säkert varit bland de tre främsta annars.

Så du är inte orolig över formen?
– Nej, jag säger inte att hon har toppform för det ska hon inte ha i det här skedet heller, men jag fick ett kvitto på att hon är längre kommen i alla fall än vad jag kanske hade trott. Det här är inte det viktigaste loppet i år och jag är väldigt mån om att ge henne en bra upplevelse. Vi ska ha häst i många år och jag kommer köra snällt med henne så att psyket inte tar stryk. Det är klart att det är stora pengar att köra om här och att jag gärna vinner, men det viktigaste för mig är att hon fortsätter kännas bra. Spontant tror jag det blir svår att plocka in 20 meter på hästarna som står på startvolten.

Skor på nu?
– Ja, det är ett litet minus, men det slet så mycket på hovarna i Skellefteå att jag inte tycker mig ha något alternativ, avslutar Stefan Johansson.

Startlistor till dagens tävlingar.

Fokustema
Utblick USA
Läs senare

Andra raka för Lorentzon

Anette Lorentzon kunde räkna in en vinnare igår på Scioto Downs när Look In My Eyes vann för Elliott Deaton
Av
Claes Freidenvall
Upplåst för dig som är prenumerant
Anette Lorentzon vann lopp igår. Foto Jeannie Karlsson/Sulkysport
Anette Lorentzon vann lopp igår. Foto Jeannie Karlsson/Sulkysport

En resa i vinnarhålet var vägen till vinst för den treårige valacken och Look In My Eyes (e. Lionhunter-Guilt Free) avgjorde med 1,5 längder på 1.12,1/1.609 meter.

Anette Lorentzon både äger och har fött upp Look In My Eyes och det var andra raka vinsten. Gårdagens vinst var värd 4.500 dollar.