Det mänskliga influensautbrottet på grund av coronavirus tros ha sitt ursprung på en djur- och livsmedelsmarknad i den kinesiska provinsen Wuhan och misstanken är att det ”hoppat” från djur till människa. Denna virustyp, corona, upptäcktes för runt tio år sedan även finnas i en hästvariant, kallad ECoV, och orsakar feber, luftvägsinfektioner, dålig aptit, lös mage och i en del fall även kolik hos hästar, rapporterar veterinären Andrea Pietrzak på den amerikanska travsajten harnessracingupdate.com.
Normalt frisknar hästarna till på en vecka och man kan hjälpa de som blir sjuka att härda ut influensan med boxvila, eventuell tillförsel av vätska och antiinflammatorisk medicin. I allvarliga fall kan sjukhusvistelse krävas, speciellt om kolik blir en av följderna av virusinfektionen. I mycket sällsynta fall uppträder också neurologiska symptom som att hästarna blir snubbliga och långsamma i reaktioner. Inkubationstiden är två-tre dygn.
Förra året skedde ett utbrott av ekvint coronavirus på Åmåls ridklubb, rapporterar lantbrukstidningen ATL:s sajt atl.nu, och lagom nu när rädslan för att det som började i Wuhan ska sprida sig till att bli ett globalt utbrott av coronavirusinfluensa har man fått tillbaka smittan av ekvint coronavirus i Dalsland. Bengtsfors Ridklubb och Ridcenter på Dal i Dals-Ed har stängt för hästar utifrån för att hålla smittan isolerad, rapporterar ATL.nu.
Viruset kan överleva i gödsel från sjuka hästar
Ekvint coronavius smittar inte till människor, men människor kan likväl bli smittspridare av hästvarianten. Detta för att viruset är livskraftigt i 14-21 dagar även utanför hästkroppen, och förutom att det smittar vid direktkontakt mellan hästar finns det även i sjuka hästars träck. Så smittspridning via kläder, skor och utrustning som flyttas mellan stallar och hästar, är tänkbar.
”Viruset kan överleva i gödsel från sjuka hästar. Friska hästar kan därför lätt bli sjuka om de vistas i hagar, stall, på stallgångar och i hästtransporter där det varit sjuka hästar”, skriver Andrea Pietrzak, och konstaterar att en följd av denna smittväg ofta är att om smittan väl kommit in i ett stall så drabbas alla hästar där.
”Nya hästar som kommer till ett stall rekommenderas 21 dagars karantän så att de inte tar med sig eventuell smitta in. Sjuka hästar ska isoleras medan de är sjuka och de ska skötas och boxar mockas med redskap som bara är för dem. Att desinficera gångvägar som används mycket är också att rekommendera”, skriver Andrea Pietrzak.
SVT Väst har gjort två inslag om coronaviruset på ridanläggningar i Dalsland. Länkar till dem finns nedan.
https://www.svt.se/nyheter/lokalt/vast/virussjukdom-stanger-ridanlaggningar-i-dalsland
Statens Veterinärmedicinska Anstalt har följande fakta om ekvint coronavirus:
https://www.sva.se/sport-och-sallskapsdjur/hast/sjukdomar/sjukdomar-a-o/coronavirus-hos-hast