Fokustema
Grosser Preis Von Deutschland
Läs senare

Diamanten glänste i Hamburg

Diamanten har haft ett glänsande 2017. Det fortsatte i Hamburg där den fyraårige hingsten tog hem Grosser Preis Von Deutschland för ”reservkusken” Kim Eriksson.
Av
Ola Lernå
Kim Eriksson fick vikariera bakom Diamanten och tillsammans tog duon hem Grossen Preis von Deutschland 2017 före Peter Untersteiner Generaal Bianco. Foto Marius Schwarz/Traberpixx
Kim Eriksson fick vikariera bakom Diamanten och tillsammans tog duon hem Grossen Preis von Deutschland 2017 före Peter Untersteiner Generaal Bianco. Foto Marius Schwarz/Traberpixx

Robert Berghs flyg till Hamburg var inställt och Eriksson fick chansen bakom fyraårige Diamanten som vunnit i princip ”allt” under året. Han tog hem Kungapokalen och Sprintermästaren, men var dessvärre aldrig anmäld till Derbyt.
Segern i Grosser Preis Von Deutschland var värd 75.000 euro.
Kim Eriksson trampade på gasen direkt, tog sig till ledningen och fick Django Riff (e. Ready Cash) utvändigt varvet kvar. Jos Verbeeck tog sig ned i rygg på ledaren på sista bortre långsidan, men hade fritt i slutsvängen. Django Riff var inget hot, utan istället kom Generaal Bianco (e. Ufo Kievitshof) med bra avslutning från tredje invändigt för Peter Untersteiner till andraplatsen, medan Django Riff fick nöja sig med tredjeplatsen i mål.

”Det är lite surrealistiskt”

Kim Eriksson fick hastigt och lustigt hoppa in som kusk, vilket han gjort många gånger förut under året åt Robert Bergh.
– Det är lite surrealistiskt att få åka till Hamburg och stå under två gånger pengarna och köra en av de värsta som finns. Det är häftigt. Jag fick samtalet om att köra Diamanten i taxin på väg till banan, sade Kim Eriksson.
Kim Eriksson har haft ett lysande år och tog sin 101:a kuskseger med Diamanten, som samtidigt var den största i karriären
– Utan tvekan är det här den största, sade Kim.
Segertiden var 1.12,0a/2.200 meter för Diamanten som samtidigt klev över fem miljoner kronor intjänat.
Nästa uppgift för Diamanten lär vara Breeders Crown-semifinalerna som körs på Solvalla 29 oktober.

Fakta

Diamanten

Diamanten
Hingst 4 år
26 st: 19–4–1 – 1.10,0a
e. Adrian Chip – Iata Käll e. Ata Star L.
Ägare: Forspro AB med flera
Uppfödare: Lars-Otten Froode, Trensum
Tränare: Robert Bergh, Åby
Skötare: Susanne Ohme

Expandera

I övrigt noterades det att…
Crown Wood (e. Goetmals Wood) körde Christoffer Eriksson fram i dödens. Från den positionen avgjorde Tomas Malmqvists häst snygga på 1.14,7a/2.200 meter.
…Björn Goop fick hoppa in som reserv för Robert Berghs bakom Uzo Josselyn. Björn fick full snurr på Uzo Josselyn (e. Love You) i Hamburg Cup som fångade in ledande Star Advisor Joli, vilken var lite blek om nosen från spets. Förstapriset var 15.000 euro.
…Klass I-försöket till stoet Noble Dolly (e. Ready Cash) som avgjorde synnerligen imponerande från dödens för Cees Caminga på 1.13,2a/2.200 meter och den här damen borde duga bra även när det vankas final.
…Ett försök till Breeders Course såg en ruskigt imponerande tvååring i holländske Ivanhoe Charisma (e. Quick Wood) som från dödens travade vassa 1.14,7a/1.680 meter för Jeroen Offeringa.

Fokustema
Åby onsdag
Läs senare

1.08-travare i Sverigedebut

Den 21 april avgörs försöken till Kunga- och Drottningpokalen på Åby.
Ett koppel hästar som lär starta där dyker upp på Åby på onsdag.
Två fyraåringslopp har lockat spännande namn.
Av
Mathias Hedlund
Bella's Musclehill vinner på Meadowlands för David Miller. På onsdag gör han debut i Sverige. Foto: Lisa Photo
Bella's Musclehill vinner på Meadowlands för David Miller. På onsdag gör han debut i Sverige. Foto: Lisa Photo

Årets första årgångslopp på svensk mark är Konung Gustaf V:s Pokal och Drottning Silvias Pokal för fyraåringar med finaler på Åby den 3 maj med en miljon kronor i förstapris i vardera klass.
Kvalen avgörs knappt två veckor tidigare – annandag påsk den 21 april – på Mölndalsbanan och som uppladdning till dessa är två öppna fyraåringslopp utskrivna till tävlingarna på Åby på onsdag.

En Europadebutant som dock inte siktas mot Kungapokalen är Veikko Haapakangas Bella’s Musclehill (e. Muscle Hill). Hästen är nämligen inte anmäld till insatsloppet. Fyraåringen gjorde 18 starter i USA och har ett rekord på 1.08,4. Det satte han när han slutade trea i Kentucky Futurity bakom Sig Sauer och Amazing Catch. Bella’s Musclehill ropades in av Stall Denco för 150.000 dollar i Harrisburg i höstas.

– Det är en fin häst som var tvåa i ett Hamboförsök. Han har gått två banjobb och kommer att göra en eller två starter innan Fyraåringseliten på Solvalla som är det stora målet. Han är nämligen inte anmäld till några årgångslopp, berättade Haapakangas för Sulkysport häromveckan.

Till Åbys pokallopp är däremot 2023 års vinnare av Svensk Uppfödningslöpning anmäld. L’Amourpourblanca (e. Face Time Bourbon) vann två av tre starter som tvååring hos Rick Ebbinge, men efter en svag inledning på treåringssäsongen flyttades han till fransmannen Fabrice Souloy. Det gick inte bättre där och sedan mitten av mars är hingsten tillbaka i Ebbinges regi.

Kilimanjaro Face och Adrian Kolgjini. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport

Bland de fyraåriga stona gör fjolårets vinnare av danska Stokriteriet årsdebut. Det handlar om Adrian Kolgjini-tränade Kilimanjaro Face (e. Googoo Gaagaa), som förutom triumfen i största loppet för de treåriga stona förra året även slutade tvåa i Breeders Course-finalen för ston över sprinterdistans på Jägersro i somras.
Nu väntar första starten efter nästan halvårslångt tävlingsuppehåll och Kilimanjaro Face är anmäld till Drottningpokalen.

Startlista fyraåringslopp, öppet

2.140 meter autostart
Häst (far) – Kusk (tränare)

  1. Edvard Palema (e. Readly Express) – Hans Crebas
  2. Vikens Love Kill (e. Tobin Kronos) – William Ekberg
  3. L’Amourbourblanca (e. Face Time Bourbon) – Rick Ebbinge
  4. Luckisanattitude (e. Face Time Bourbon) – Thomas Uhrberg (Frode Hamre)
  5. Bella’s Musclehill (e. Muscle Hill) – Carl Johan Jepson (Veikko Haapakangas)
  6. J.Kagan Brick (e. From Above) – Robert Bergh

Startlista fyraåringslopp, ston

2.140 meter autostart
Häst (far) – Kusk (tränare)

  1. Libertad (e. Vivid Wise As) – Carlos Söderström
  2. Get Gas (e. Maharajah) – Johanna Lind (Stefan P Pettersson)
  3. Panthere d’Inverne (e. Brillantissime) – André Eklundh
  4. Captiva (e. Walner) – Hans Crebas
  5. Malkia (e. Fourth Dimension) – Robert Bergh
  6. Kilimanjaro Face (e. Googoo Gaagaa) – Adrian Kolgjini
Fokustema
Svensk Travsport
Läs senare

Diskad etta för dopingbrott

Startförbud och diskad etta.
Önas Spartacus har fråndömts segern i ett rikstotolopp den 25 januari i år på Romme.
Av
Claes Freidenvall
Upplåst för dig som är prenumerant
Jonas Bergdahl. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport
Jonas Bergdahl. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport
Denna artikel tillhör Sulkysport Premium - vårt låsta material.

För dig som är prenumerant

Vi har bytt prenumerationsystem.
Innan du kan logga in så behöver du skapa ett digitalt konto:
Aldrig skapat ett digitalt konto?

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Du är inloggad men något är fel med din prenumeration

Gå till ditt konto för att ta reda på vad.

Mitt konto

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Bli digital prenumerant

Prenumerera digitalt

Läs om Sulkysports olika alternativ, från 89 kronor/månad till 899 kronor per år.

Jonas Bergdahl och Önas Spartacus vann ett klass III- mot klass II-försök på Romme med 125.000 kronor i förstapris, men nu har Svensk Travsport fråntagit Önas Spartacus segern och ny måletta är Ies General (e. Nuncio) och Mattias Hansson.

På travförbundets hemsida skriver ST:

”Svensk Travsport har tagit del av videoupptagningar där det framgår att hästen avsiktligt behandlats i strid med paragraf 10 i Svensk Travsports Antidopningreglemente. Önas Spartacus har av Svensk Travsport ådömts startförbud till 7 juni 2025. Beslutet har nu vunnit laga kraft. ”

Det var Sulkysport som avslöjade att en travtränare avsiktligt behandlat hästar i strid med reglementet och först efter Sulkysports skriverier agerade Svensk Travsport trots att filmupptagningarna varit kända långt tidigare hos travförbundet.

Svensk Travsport meddelar vidare att Önas Spartacus prispengar aldrig betalades ut, medan uppfödarpremierna kommer att återkrävas av uppfödaren Tomas Jonsson i Nossebro.

Nedan hittar ni den nya resultatlistan från loppet.

Den nya resultatlistan från Romme den 25 januari.

Även Jonas Bergdahl-tränade He Miss Deiha – oplacerad på Mantorp den 13 januari och Färjestad den 17 januari – har precis som Önas Spartacus dömts till startförbud till 7 juni 2025.

Fokustema
Avelsnummer 2025
Läs senare

E-tidning: Treåringskoll, unik statistik och historia

Untersteiner om alla sina 52 treåringar. 185 avelshingstar synas i unik treåringsstatistik. Storsatsar på avel på anrikt stuteri. Så skapades travsportens viktigaste avelslöpning. Svenska milebanans stora lyft.
Här är Sulkysports Avelsnummer 2025!
Av
Redaktionen
Sulkysports Avelsnummer 2025 – nu som E-tidning.
Sulkysports Avelsnummer 2025 – nu som E-tidning.

Sulkysports Avelsnummer 2025 är på väg till brevlådor och postfack hos alla svenska kunder och tidningen finns även digitalt som bläddringsbar pdf för svenska och utländska prenumeranter, samt som styckköp digitalt via länken nedan.

Klicka på länken här för att läsa Avelsnumret som E-tidning.

Här är Sulkysports Avelsnummer 2025

Treåringskollen med Stall Untersteiner: 52 treåringar står redo att ge Johan Untersteiner revansch efter en tyngre säsong med de yngsta hästarna förra året. Här kommenterar pappa Peter som haft ansvar för uppträningen alla ungdomar!

Treåringskollen med stall Untersteiner. Foto Mia Nilsson

Besök på ett stuteri: Silvåkra Stuteri drivs sedan 2021 av Michelle och Christer Paulsson och målsättningarna är höga. Det klassiska stuteriet har plats för uppemot 360 hästar – och och idag finns både stora och små.

Den unika treåringsstatistiken: 185 avelshingstar hade svenska avkommor födda 2021. Sulkysport har synat alla i den unika treåringsstatistiken. I topp finns en hingst som slog alla tiders rekord med sina treåringar förra året!
På kallblodssidan tog Tekno Odin titeln för sjunde gången på åtta år!

Historien om Hambletonian Stakes: Världens viktigaste avelslöpning avgörs för 100:e gången i sommar. Hur kom den till och minns Ni alla svenska vinnare? Sulkysport har grävt i historien om Hambletonian.

Ur innehållet i övrigt:

  • Tingsryd – Sveriges enda milebana i blickfånget.
  • Nytt Elitsto – två klassiska vinnare på två avkommor.
  • Kallblod – de lyckades bäst med 2021-kullen.
  • Betäckningsstatistik – siffrorna för alla avelshingstar.
  • Debutanterna – 13 hingstar har sina första treåringar 2025.

Klicka på länken här för att läsa Avelsnumret som E-tidning.