Fokustema
Grosser Preis Von Deutschland
Läs senare

Diamanten glänste i Hamburg

Diamanten har haft ett glänsande 2017. Det fortsatte i Hamburg där den fyraårige hingsten tog hem Grosser Preis Von Deutschland för ”reservkusken” Kim Eriksson.
Av
Ola Lernå
Kim Eriksson fick vikariera bakom Diamanten och tillsammans tog duon hem Grossen Preis von Deutschland 2017 före Peter Untersteiner Generaal Bianco. Foto Marius Schwarz/Traberpixx
Kim Eriksson fick vikariera bakom Diamanten och tillsammans tog duon hem Grossen Preis von Deutschland 2017 före Peter Untersteiner Generaal Bianco. Foto Marius Schwarz/Traberpixx

Robert Berghs flyg till Hamburg var inställt och Eriksson fick chansen bakom fyraårige Diamanten som vunnit i princip ”allt” under året. Han tog hem Kungapokalen och Sprintermästaren, men var dessvärre aldrig anmäld till Derbyt.
Segern i Grosser Preis Von Deutschland var värd 75.000 euro.
Kim Eriksson trampade på gasen direkt, tog sig till ledningen och fick Django Riff (e. Ready Cash) utvändigt varvet kvar. Jos Verbeeck tog sig ned i rygg på ledaren på sista bortre långsidan, men hade fritt i slutsvängen. Django Riff var inget hot, utan istället kom Generaal Bianco (e. Ufo Kievitshof) med bra avslutning från tredje invändigt för Peter Untersteiner till andraplatsen, medan Django Riff fick nöja sig med tredjeplatsen i mål.

”Det är lite surrealistiskt”

Kim Eriksson fick hastigt och lustigt hoppa in som kusk, vilket han gjort många gånger förut under året åt Robert Bergh.
– Det är lite surrealistiskt att få åka till Hamburg och stå under två gånger pengarna och köra en av de värsta som finns. Det är häftigt. Jag fick samtalet om att köra Diamanten i taxin på väg till banan, sade Kim Eriksson.
Kim Eriksson har haft ett lysande år och tog sin 101:a kuskseger med Diamanten, som samtidigt var den största i karriären
– Utan tvekan är det här den största, sade Kim.
Segertiden var 1.12,0a/2.200 meter för Diamanten som samtidigt klev över fem miljoner kronor intjänat.
Nästa uppgift för Diamanten lär vara Breeders Crown-semifinalerna som körs på Solvalla 29 oktober.

Fakta

Diamanten

Diamanten
Hingst 4 år
26 st: 19–4–1 – 1.10,0a
e. Adrian Chip – Iata Käll e. Ata Star L.
Ägare: Forspro AB med flera
Uppfödare: Lars-Otten Froode, Trensum
Tränare: Robert Bergh, Åby
Skötare: Susanne Ohme

Expandera

I övrigt noterades det att…
Crown Wood (e. Goetmals Wood) körde Christoffer Eriksson fram i dödens. Från den positionen avgjorde Tomas Malmqvists häst snygga på 1.14,7a/2.200 meter.
…Björn Goop fick hoppa in som reserv för Robert Berghs bakom Uzo Josselyn. Björn fick full snurr på Uzo Josselyn (e. Love You) i Hamburg Cup som fångade in ledande Star Advisor Joli, vilken var lite blek om nosen från spets. Förstapriset var 15.000 euro.
…Klass I-försöket till stoet Noble Dolly (e. Ready Cash) som avgjorde synnerligen imponerande från dödens för Cees Caminga på 1.13,2a/2.200 meter och den här damen borde duga bra även när det vankas final.
…Ett försök till Breeders Course såg en ruskigt imponerande tvååring i holländske Ivanhoe Charisma (e. Quick Wood) som från dödens travade vassa 1.14,7a/1.680 meter för Jeroen Offeringa.

Fokustema
Jägersro
Läs senare

Readly Express-son kvalade

Readly Express har sin första kull ute på tävlingsbanan i år och idag kvalade hans första tvååring på Jägersro. För Per Nordström travade Revelation 1.21,0 över 2.140 meter.
Av
Claes Freidenvall
Första avkomman till Readly Express kvalade idag på Jägersro. Foto Mia Törnberg
Första avkomman till Readly Express kvalade idag på Jägersro. Foto Mia Törnberg

– Det gjorde Revelation plättlätt och det kan vara något stort i antågande, säger tränaren Per Nordström.

Per Nordström. Foto Hanold/ALN

Revelation (e. Readly Express-Monrovia) är halvbror med storstjärnan On Track Piraten (e. Chocolatier), 1.09,4ak/17.996.788 kr, och han ägs av T & T Project Management Konsulting HB.

– Jag har inte bestämt när Revelation ska debutera. Han är bland annat anmäld till Svampen, berättar Per Nordström.

I Readly Express första svenskfödda kull – född 2017 – ingår 111 hästar.

Fokustema
Jägersro
Läs senare

Lysande banjobb av Campo Bahia

Idag gick Campo Bahia jobb på Jägersro och han drog till med 1.13,2/2.100 meter med 1.10,6 sista varvet med sin tränare Conrad Lugauer i sulkyn.
Av
Claes Freidenvall
Campo Bahia vid dagens jobb idag på Jägersro inför Derbykvalen. Foto Mikael Rosenquist/MiRo Media
Campo Bahia vid dagens jobb idag på Jägersro inför Derbykvalen. Foto Mikael Rosenquist/MiRo Media

Fyraåringen har inte visat sig på tävlingsbanan sedan han vann Konung Gustaf V:s Pokal på topptiden och svenska rekordet 1.10,6a/2.140 meter. Efter träningspasset sade Conrad Lugauer:

– Kan vi vara överens nu om att detta är Sveriges framtidshopp till Prix d’Amerique.

Men först gäller Svenskt Travderby för Campo Bahia och uttagningarna hålls på Jägersro den 21 augusti.

Jobbet kan ses på Jägersro Travs Facebook-sida här.

 

Fokustema
Sveriges Travamatörers Riksorganisation
Läs senare

Öppet brev till ST:s styrelse

På uppdrag av STaR:s styrelse har vice ordförande Claës Ljung skrivit ett öppet brev till styrelsen i Svensk Travsport med rubriken ”Beslut of ändring av amatörkörsvens status”.
Av
Claes Freidenvall

Anledningen till det öppna brevet är att STaR (Sveriges Travamatörers Riksorganisation) exkluderades från att vara med i arbetet kring de nya licensbestämmelserna som sjösätts vid årsskiftet.

Cläes-L. Ljung.

Nedan kan brevet läsas i sin helhet:

”En utredning rörande ändring av licensbestämmelserna arbetade i tre år. Arbetet skedde i samarbete med vissa av sportens BAS-organisationer; dock lämnades amatörernas och hästägarnas intresseorganisationer utanför. Detta har nu upprört ett antal amatörkörsvenner av olika anledningar som jag återkommer till nedan.

När Sveriges Travamatörers Riksorganisation (nedan STaR) fick kännedom om det nya reglementet rörande licenser skedde det genom pressen. Några kontakter har inte tagits med STaR under den tid licenskommittén arbetat, vilket vi betraktar som helt oacceptabelt.

Ordföranden i STaR Bengt Larwik och vice ordföranden i STaR tillika presidenten i Europeiska Travamatörfederationen (FEGAT) Claës Ljung bereddes den 26 juni tillfälle att diskutera situationen med ST:s sportchef Petter Johansson och propositionsansvarige Mattias Stenby.

Inledningsvis vid mötet inledde Petter Johansson med att ta på sig skulden för att STaR inte beretts tillfälle att delta i kommittéarbetet, vilket torde varit det korrekta. Redan här fann STaR och FEGAT en anledning att öppna ärendet och avvakta med att sjösätta det nya reglementet innan en arbetsordning värd namnet getts tillfälle att med deltagande av STaR och om de så önskar Travhästägarna revidera förslaget på några punkter.

Pegasus hade som ett av målen att öka antalet aktivt intresserade och här har amatörernas lokala och centrala organisationer genom åren starkt engagerat sig och rekryterat överlägset flest personer till vår sport. Det är vi också i framtiden villiga att göra om vi finns kvar.

Antalet B-tränare skulle ökas, men att nå målet 2.900 till december 2020 är en utopi även om utdelande av ”proffslicenser” utan större utbildningskrav till B-tränare nog kan få några intresserade att nappa. Pegasus kan ha trampat i fel skor, Travronden föreslår på ledarplats (nummer 29/2019) att Pegasus skall rikta in sig på de redan frälsta. Lars Johan Holm nämner i ledaren amatörerna som en särskild grupp att rikta sig till. Bra!

Den genuina travamatören skapades för mer än 100 år sedan. Jägersro var tidiga med att ha hästägare med häst i professionell träning men som man då och då ville köra själv i just amatörlopp. Genomgång innan loppet med i amatörloppet deltagande kuskar, såväl rutinerade som orutinerade, har alltid förekommit. Genomgångarna leds av medlemmar i banans amatörklubb och är en viktig del i den gemenskap som finns bland amatörkuskarna. Bland annat detta tar man bort med det nya systemet.

Jag nämner här några av de problem som amatörsporten får med det föreslagna licenssystemet:

  1. Vilka skall delta i Amatör SM eller kommer det att försvinna.
  2. Vilka skall delta i Europamästerskap för travamatörer?
  3. Vilka skall deltaga i Världsmästerskap för travamatörer?
  4. Att ha en amatörserie på banorna med en final är en fin tradition som vi vill bevara.
  5. Vem kommer att köra i KGB:s Minne?
  6. Varje år körs stadsmatcher och vänskapsmatcher med internationella inslag. Skall vi ta bort en sådan tradition? Den kommer att fortsätta i övriga Europa, tro mig.
  7. Hästägare med häst i professionell träning som vill sitta upp en gång emellanåt – skall han sälja hästen när han inte anser sig få ut optimal glädje av sitt hästägande?

Frågor som kräver svar. STaR hemställer därför till Svenskt Travs styrelse att återkalla fattat beslut och ge ett nytt tidsbegränsat uppdrag till en ny licenskommitté med deltagande av de BAS-organisationer som anser sig berörda. Kommittén får i uppdrag att i sitt slutbetänkande ha kvar Travamatören som en egen kategori.”