Johan Untersteiner yrkade på att han skulle frikännas och i huvudsak anförde han till överdomstolen, att cirka 150 meter före mål fick han fritt fram, drog tussarna, manade Stens Rubin med körspöet vid ett tillfälle och att han därefter – helt reglementsenligt – manade sin häst med enbart tömmarna. Enligt Johan Untersteiner kom inte heller körspöet i berörning med hästen.
Riksdomaren Johan Jernström hade en annan uppfattning, enligt beslutet i ST:s överdomstol:
”Måldomarnämnden noterade i samband med loppet att Untersteiner var aktiv i sulkyn och yvig i sitt körsätt. Vid efterföljande granskning av löpningsfilmer fann måldomarnämnden att Untersteiner manade hästen med körspöet vid två tillfällen, innan han drog tussarna. Därefter, under loppets sista 150 meter, manade Untersteiner i tät följd sin häst, varvid körspöet kom i kontakt med hästen vid tio tillfällen. Måldomarnämnden, som var enig, ansåg att maningarna var för många och hästen fick inte chans att svara på tidigare maning. Ingen av maningarna var hårda och det fanns inga märken på hästen efter loppet.”
Fastställde måldomarnämndens beslut
ST:s domarbas Jonny Staf ansåg att måldomarnämndens beslut bör fastställas, vilket också överdomstolen gjorde.
Följande skäl angavs av överdomstolen:
”Av utredningen och tillgängligt filmmaterial framgår, som måldomarnämnden har anfört, att Untersteiner under loppets avslutande 150 meter, manade sin häst med tömmarna och att han då hade körspöet i sin högra hand. Det är utrett att körspöet kom i kontakt med hästen i samband med maningarna. I likhet med måldomarnämnden finner Överdomstolen att maningarna var för många, i för tät följd och att hästen inte fick tid att svara på tidigare maning.”
Beslutet i överdomstolen var enhälligt och deltog gjorde Lars Morell (ordförande), Seymour Wegebrand, Björn Persson och Göran Sandh.
Fotnot: Stens Rubin slutade oplacerad i finalen i Svenskt Travderby i söndags.