Fokustema
Romme
Läs senare

Elitloppshäst fick inte starta

Rommechansen har körts sedan 1978, men i år blir inte loppet av.
Endast fyra av de anmälda var startberättigade och då valde Romme att ställa in femåringsloppet.
Av
Claes Freidenvall
Upplåst för dig som är prenumerant
Stefan Melander-tränade Click Bait får leta nya lopp sedan Rommechansen ställts in. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport
Stefan Melander-tränade Click Bait får leta nya lopp sedan Rommechansen ställts in. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport

Trots att det erbjöds 100.000 kronor till vinnaren anmäldes bara fem hästar till Rommechansen den 15 oktober; Elitloppsdeltagaren Click Bait, Forecast U.S, Beluga Winner, Summer In Sight och Iceland Radio.

Som arrangör (Romme) bestämmer banan på egen hand om ett lopp ska köras om det innehåller fyra hästar, men nu valde ledningen att ställa in. Ett försök med förlängd anmälningstid tyckte inte banans ledning det var värt att göra och istället blev Rommes rubriklopp förpassat till papperskorgen efter ha körts sedan 1978.

Lite större var intresset för Plåt-Svens Minne för treåriga travare och åtta hästar tävlar om ett förstapris på 100.000 kronor och däribland Borups Victory och Immanuel K.

Hästbristen i Sverige fortsätter att göra sig påmind i allt tydligare former och det blir allt svårare att fylla loppen på landets travbanor.

Fokustema
Morgonsvepet
Läs senare

Han har vunnit flest STL-lopp

Maharajah på Solvalla, rapporten om V75-jackpotspiken, 1.09,1-travare till Untersteiner, Axevallas bästa (?) treåring koras och Åby-vinnare i franska Stokriteriet.
Det är några av lördagens ”Sju nyheter vid sju”.
Av
Mathias Hedlund
Upplåst för dig som är prenumerant
Admiral As och Örjan Kihlström kan vinna silverfinal igen. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport
Admiral As och Örjan Kihlström kan vinna silverfinal igen. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport
Denna artikel tillhör Sulkysport Premium - vårt låsta material.

För dig som är prenumerant

Vi har bytt prenumerationsystem.
Innan du kan logga in så behöver du skapa ett digitalt konto:
Aldrig skapat ett digitalt konto?

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Du är inloggad men något är fel med din prenumeration

Gå till ditt konto för att ta reda på vad.

Mitt konto

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Bli digital prenumerant

Prenumerera digitalt

Läs om Sulkysports olika alternativ, från 79 kronor/månad till 799 kronor per år.

1Solvalla bjuder in till STL-finaler, högintressanta lopp, Carl XVI Gustafs Silverhäst – och Maharajah! Jo, forne Prix d’Amérique-vinnaren dyker upp på publikplats denna lördag innan V75 drar igång och kanske får han se någon framtida Pd’A-häst ute på banan?

Igår visade Don Fanucci Zet (e. Hard Livin) att han är ”i fas” inför ett eventuellt äventyr söderut och bland eftermiddagens starthästar finns Stefan Melanders världsrekordhållare över 3.140 meter meter med autostart. Milligan’s School (e. Yankee Glide) vann nämligen Åby Stora Pris i augusti på 1.11,9a och var med i Prix d’Amérique förra året.

Årets segerrikaste häst inom rikstoton – STL – startar också på Solvalla och Reijo Liljendahl-tränade Admiral As (e. Ready Cash) är hästen att slå i silverdivisionsfinalen. Det blir hästens sista framträdande i den klassen. Han har redan klivit in i gulddivisionen.

Segerrikaste hästar i STL-lopp 2021

Häst (far) – Tränare – Antal segrar

 1. Admiral As (e. Ready Cash) – Reijo Liljendahl – 5 segrar
 2. Upstate Face (e. Joke Face) – Adrian Kolgjini – 4 segrar
 3. Born Unicorn (e. Raja Mirchi) – Daniel Redén – 4 segrar
 4. Who’s Who (e. Maharajah) – Pasi Aikio – 4 segrar
 5. Disco Volante (e. Scarlet Knight) – Stefan Melander – 4 segrar

Nio hästar har tagit tre STL-segrar och av dessa startar Kali Smart (e. Un Amour d’Haufor) och Svecak Palema (e. Up And Quick) på Solvalla idag.

***

2Spelmässigt då? 18,3 av 22,9 miljoner kronor i femrättspotten på Jägersro förra lördagen gick vidare till eftermiddagens sjurättspott på Solvalla. Resterande del läggs i multijackpotten till Axevallas omgång på nyårsafton, där det hittills tickat in 23,5 miljoner kronor.

I Sulkysports stora tipsgenomgång lyfter tipsexpert Emil Persson fram Daniel Wäjersten-tränade Gooner (e. Brad de Veluwe) som ett av två singelstreck på V75. Så här sade tränaren själv om möjligheterna i gårdagens V65 Direkt.

Gooner och Daniel Wäjersten. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport

– Jag känner mig bekväm med att han är mycket betrodd. Tre veckor mellan loppen passar bra och han har gått bra träningspass. Jag hoppas på en liknande prestation som senast och sedan får vi se hur långt det räcker. Han tävlade barfota och utan boots senast och kändes jättebra, det blir så igen. Jag tror att han har bättre startsnabbhäst barfota än när han tävlar med framskor.

Här är hela tipsgenomgången till dagens V75-jackpot.

***

3En treåring som travade 1.09,1 i somras – det nyförvärvet kan Johan Untersteiner räkna in! Treårige Tangled Love (e. Love You) har tränats hela karriären av Anette Lorentzon och satte sitt rekord som trea i Stanley Dancer Memorial på Meadowlands i juli. Totalt har hästen gjort 21 starter (5–4–6) och sprungit in 123.262 dollar.

SRF Stable äger hingsten som köptes i Harrisburg som ettåring för 180.000 dollar. Tangled Love är undan Tangled Sheets (e. Muscle Hill), 1.13,6/$6.640, vars mor Satin Pillows (e. Conway Hall), 1.13,0/$92.968, lämnat Breeders Crown- och Merrie Annabelle-vinnaren To Dream On ($968.077).

***

4Förutom STL-finalerna och Silverhästen på Solvalla (start 14.45) är det kvällstävlingar på Axevalla (start 18.30) – och det är en kvällsgiv med flera godbitar.

Vem är bästa treåring på Axevalla? Ett del av svaret på frågan kommer i Lassagårdsloppet för treåringar ikväll. Landets banor får ”stänga” ett lopp för hemmahästar varje år och Axevalla har valt att göra Lassagårdsloppet – som kördes första gången 1999 – till ett lopp enbart för hemmatränade treåringar. Fem av de tio vinstrikaste Axevallahästarna i år finns bakom startbilen i kamp om 60.000 kronor i förstapris. Ulf Stenströmer-tränade M.T.Rapunzel (e. Yarrah Boko) har varit mest framgångsrik hittills av treåringarna i kvällens lopp med 213.000 kronor insprunget efter bland annat fjärdeplats i Kriteriekval.

Hästäxgarepokalen avgörs över drygt tre varv och Thomas Dalborg valde att ta ut färske STL-tvåan Cambria (e. Timoko) över den passande distansen istället för att starta i eftermiddagens klass I-final på Solvalla över medeldistans.

Här är startlistorna till lördagens tävlingar.

***

Ivensong (4) vid segern i European Championship for 3 years old på Åby. Foto Gerard Forni

5Vincennes (start 13.58) och Toulouse (start 16.42) är de två franska travbanor som arrangerar trav denna lördag. Höjdpunkten är tveklöst Stokriteriet – Criterium des Pouliches (€110.000) – på Vincennes där landets bästa treåriga damer gör upp om segerchecken på 49.500 euro.

Bland deltagarna i detta lopp som även utgör dagens High Five-lopp syns bland annat Philippe Allaires Ivensong (e. Ready Cash), som vann European Championship for 3 year olds på Åby i oktober. Hon förväntas utgöra favoritskaran ihop med Fabrice Souloys Idylle Á Vie (e. Ready Cash), som besegrade Idylle Speed (e. Carat Williams) på nya banrekordet 1.11,4/2.175 meter i Prix Reine de Corta (€100.000) för två veckor sedan.

De treåriga hingstarna gör i sin tur upp i Prix Jacques de Vaulogé (€100.000) där svenskägde Inferno Piper (e. Coup de Poker) är en av de tio deltagarna.

Tomas Malmqvist är den enda svenska tränaren som har häst till start på Vincennes. Då handlar det om femårige, danskfödde Empire (e. Västerbo Prestige) som ska försöka besegra Fabrice Souloys förvandlingsnummer Ampia Mede Sm (e. Ganymede) i Grupp III-klassade Prix de Chenonceaux (€80.000).

Via Sulkysports spelkalender kan du ta del av dagens startlistor till tävlingarna på Vincennes.

***

6Efter Solvallas topptävlingar väntar internetauktion hos auktionssajten Travera ikväll. 27 hästar bjuds ut till försäljning, där tolv av dem är starthästar. Bland dessa finns sexårige jänkaren Thrust Control (e. Cantab Hall). Hästen slutade trea i Kungapokalen och vann Ina Scots Ära på försommaren som fyraåring och ståtar med 1,3 miljoner kronor på bankkontot. Hästen slutade igår kväll trea i det lopp som vanns av Don Fanucci Zet.

Ett annat intressant namn är fyraåriga stoet Rapunzel (e. Broad Bahn), som under en fin fyraåringssäsong bland annat slutat tvåa i Diamantstofinal.

Första utrop är 19.15 och här är alla hästar som säljs på Travera ikväll.

***

7De finska treåringarna gör upp om säsongen sista stora pott i Breeders Crown-finalerna – Kasvattajakruun – i Seinäjoki i eftermiddag. 24.000 euro väntar i båda finalerna.

I ”pojkarnas” klass vann Bee Combo (e. S.J.’s Caviar) sitt uttagningslopp på 1.15,1a/2.100 meter och Shackhills Twister (e. Il Villaggio) drog längsta strået på 1.13,7. Mest meriterad i kullen är annars Planbee (e. All Laid Out), som vann finska Kriteriet men fick nöja sig med fjärdeplatsen i BC-semifinalen.

I stoklassen var det Stokriterievinnaren Dusktodawn Boogie (e. Lexus Font) och Magic Madonna (e. Maharajah) som vann sina uttagningslopp på 1.16,0 respektive 1.15,9.

Finskt Breeders Crown – hingstar/valacker:

 1. Zolamani (e. Zola Boko) – Tapio Perttunen
 2. Shackhills Twister (e. Il Villaggio) – Jari Kinnunen
 3. Bee Combo (e. S.J.’s Caviar) – Pekka Korpi
 4. Double Strike (e. Traders) – Hannu Torvinen
 5. Planbee (e. All Laid Out) – Tommi Kylliäinen
 6. Unique Sunrise (e. Il Villaggio) – Antti Teivainen
 7. Top Class Kemp (e. Googoo Gaagaa) – Santtu Raitala
 8. Kyle Web (e. Like A Prayer) – Henri Bollström
 9. Deep Blue Font (e. Lexus Font) – struken
 10. American Zakke (e. Maharajah) – Olli Koivunen
 11. Time Match (e. Maharajah) – Ari Moilanen
 12. Rocky Cobbler (e. Ken Warkentin) – Joni-Petteri Irri

Finskt Breeders Crown – ston:

 1. Magic Madonna (e. Maharajah) – Pekka Korpi
 2. Dusktodawn Boogie (e. Lexus Font) – Kenneth Danielsen
 3. Lake’s Diana (e. Bird Parker) – Tapio Perttunen
 4. Speedy Norwegian (e. Lexus Font) – Olli Koivunen
 5. Mas For You (e. Il Villaggio) – Jukka Torvinen
 6. Mas Furious (e. Big Apple Deli) – Joni-Petteri Irri
 7. Kiiku’s Cashier (e. Zola Boko) – Hannu Torvinen
 8. Easy To Love (e. Quite Easy) – Antti Teivainen
 9. Sahara Flames (e. Explosive Matter) – Santtu Raitala
 10. Birgit Combo (e. Saxo de Vandel) – Hannu Hietanen
 11. Pixie Dust (e. Juliano Star) – Niko Jokela
 12. Cream Candy (e. The Bosses Lindy) – Emma Väre
Fokustema
Utblick USA
Läs senare

Svenskfödd Nuncio-son i topp

Två blågula tränare slog till på Harrah's Philadelphia i Chester igår, varav en av vinnarna var en svenskfödd tvååring efter Nuncio.
Av
Claes Freidenvall
Upplåst för dig som är prenumerant
Following och Mattias Melander. Foto: Adam Ström/stalltz.se
Following och Mattias Melander. Foto: Adam Ström/stalltz.se
Denna artikel tillhör Sulkysport Premium - vårt låsta material.

För dig som är prenumerant

Vi har bytt prenumerationsystem.
Innan du kan logga in så behöver du skapa ett digitalt konto:
Aldrig skapat ett digitalt konto?

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Du är inloggad men något är fel med din prenumeration

Gå till ditt konto för att ta reda på vad.

Mitt konto

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Bli digital prenumerant

Prenumerera digitalt

Läs om Sulkysports olika alternativ, från 79 kronor/månad till 799 kronor per år.

Mattias Melander satt bakom Following (e. Nuncio-Tweet Hanover) när han tog sin andra triumf i tredje starten från spets. Med trekvarts längd vann den Marcus Melander-tränade tvååringen på 1.14,2/1.609 meter.

Mattias Melander. Foto: Adam Ström/stalltz.se

Ägaren och uppfödaren Stefan ”Tarzan” Melander kunde räkna in 5.400 dollar för vinsten. Förra året var Following utbjuden på Lexington Selected Yearling Sale, men ropades tillbaka för 30.000 dollar.

Den svenskfödde tvååringen är undan Tweet Hanover (e. Cantab Hall), 1.12,7ak/200.200 kr, som har sin andra avkomma i Following. Själv ingår Tweet Hanover i samma syskonskara som Too Much Hanover (e. Crazed), 1.11,5/$135.702.

Dubbel till Blank

Vinst blev det också för Per Engbloms treåring Jula Muscle Pack (e. Muscle Hill-Bright Baby Blues) och från spets vann han med tre längder för George Napolitano Jr. på 1.12,8. Ägaren Karl-Johan Blank erhöll 7.650 dollar för vinsten.

Karl-Johan ”Jula” Blank. Foto Jula Pressbild

För Jula Muscle Pack var det sjätte årssegern i 17:e starten och han har dragit in 82.430 dollar i år. Jula Muscle Pack köptes för 150.000 dollar som ettåring på auktion.

Hans mor Bright Baby Blues (e. Andover Hall), 1.09,2/$492.203, har också lämnat Whose Blues (e. Cantab Hall), 1.10,0/$167.373.

Bright Baby Blues är i sin tur undan Hambletonian Oaks-vinnaren Bar Slide (e. Yankee Glide), 1.10,1*/$649.392, vilken också lämnat Sliding Home (e. Donato Hanover), 1.10,3ak/2.561.313 kr.

Vann från rygg ledaren

Karl-Johan Blank (Jula Racing) kunde också räkna in en vinst på Meadowlands igår sedan Andy Miller vunnit bakom Christopher Freck-tränade Jula Magician (e. Kadabra-Nicole’s Promise) på 1.13,7. Efter en resa i vinnarhålet avgjorde den treårige valacken med trekvarts längd och belönades med 8.500 dollar.

Jula Magician vid gårdagens seger på Meadowlands för Andy Miller. Foto: Lisa Photo

Prislappen för Jula Magician som ettåring i Harrisburg var 32.000 dollar. Modern Nicke’s Promise (e. Dream Vacation), 1.10,6*/$327.255, har tidigare lämnat Livininthefastlane (e. Donato Hanover), 1.09,7/$460.481, Global Pandemic (e. Cantab Hall), 1.11,2/$203.054, Piranha Fury (e. Donato Hanover), 1.09,3/$144.358, Promised Delivered (e. Muscle Hill), 1.10,7/$129.240, och Mistresswithmuscle (e. Muscle Hill), 1.10,3/$104.097.

Fokustema
Solvalla Grand Prix
Läs senare

Hans-Owes fantastiska final

Hans-Owe Sundberg selade ut sin allra sista starthäst som travtränare.
Det kunde väl bara sluta på ett sätt?
Nestorns toppfyraåring Selected News ordnade en av Sundbergs största triumfer efter 57 år i branschen.
Av
Mathias Hedlund
Upplåst för dig som är prenumerant
Hans-Owe Sundberg, Selected News och skötaren Angelica Örthlund. Foto: Adam Ström/stalltz.se
Hans-Owe Sundberg, Selected News och skötaren Angelica Örthlund. Foto: Adam Ström/stalltz.se
Denna artikel tillhör Sulkysport Premium - vårt låsta material.

För dig som är prenumerant

Vi har bytt prenumerationsystem.
Innan du kan logga in så behöver du skapa ett digitalt konto:
Aldrig skapat ett digitalt konto?

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Du är inloggad men något är fel med din prenumeration

Gå till ditt konto för att ta reda på vad.

Mitt konto

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Bli digital prenumerant

Prenumerera digitalt

Läs om Sulkysports olika alternativ, från 79 kronor/månad till 799 kronor per år.

Hans-Owe Sundberg klev in i travet som 14-åring och har varit proffstränare sedan 1972, men berättade han att han skulle lägga både kör- och tränarhandskarna på hyllan. Första beskedet var vid årsskiftet, men redan på tisdag den 30 november tar en lång, lång epok slut.

Selected News och Magnus A Djuse. Foto: Adam Ström/stalltz.se

Därmed var kvällens starthäst i fyraåringsloppet Solvalla Grand Prix, Selected News (e. Maharajah), karriärens allra sista för Hans-Owe Sundberg.

Det kunde inte slutat vackrare.

Från stallbackskurvan kunde Hans-Owe se Magnus A Djuse bakom Selected News ta upp jakten på undflyende Zeolit (e. Make It Happen) i slutsvängen. Hans-Owe var förhoppningsfull och visst löste Selected News uppgiften utan problem när han överraskande vann fyraåringsloppet och 300.000 kronor.

– Jätteroligt, det kan inte bli bättre, helt fantastiskt, sade Hans-Owe till ATG Live efter segern.

”Känner viss stolthet”

Det var inte en speciellt överraskad tränare även om fjolårets trea i Breeders Crown inte fått till det på samma sätt under innevarande fyraåringssäsong. Två segrar på tio starter och ”bara” 335.000 kronor fanns på årskontot inför kvällens start.

– Jag har sagt att hästen känts fantastiskt fin och på hugget den senaste tiden, synd att den formen kommit så sent på året, sade Hans-Owe efter segern på 1.12,3a/2.140 meter.

Därmed tackar Hans-Owe för sig som tränare på topp. Som en vinnare. Precis som många gånger förr.

– Det värmer när folk kommer fram och man känner viss stolthet att man gjort något bra under åren. Att få avsluta med seger i ett större lopp är otroligt och hästen gjorde en fantastisk prestation.

Hans-Owe Sundberg avslutar alltså tränarkarriären och flera hästar har flyttats till andra tränare. Ny tränare får förstås också Selected News, men hästen kommer inte att byta stall. Eskilstunatränaren Svante Ericsson flyttar in på Taxinge och…

– …Selected News blir kvar i samma stall, Svante tar över träning och matchning och jag har sagt det förut att jag tror Selected News kommer att klara sig i högsta klassen, sade Hans-Owe.

Överraskningarnas lopp

Selected News var ingen häst som nämndes i förhandssnacket. Inte heller tvåan Readly Lavec (e. Bird Parker), som spurtade piggt när han fick fritt från tidige ledaren Mr Mah Cans rygg 250 meter från mål.

Och framför allt inte uppstickaren Zeolit, som Jari Åkerfeldt tog en rövare med på sista bortre långsidan och svepte till ledningen in i slutsvängen. Det var inte långt borta att chansningen höll hela vägen.

Vi var tvungna att sitta och vänta in andra banan. Det är inte bra för hästarna!

Nej på förhand handlade det om framför allt Per Nordströms topphingst Önas Prince (e. Chocolatier) och Daniel Redéns Europarekordhållarinna Sister Sledge (e. Father Patrick).

Önas Prince hade behövt vara bland de tre främsta för att bli tidernas vinstrikaste svenskfödde fyraåring efter bland annat segrar i Kungapokalen, Sprintermästaren och Breeders Crown, samt andrapris i Svenskt Travderby, men efter 150 meter ändade loppet i galopp.

Eller egentligen redan långt innan start.

En minst sagt förgrymmad tränare Nordström kommenterade i ATG Live:

– Det var en riktig skitbana, det var stenhårt under och det funkar inte för min häst. Det var för lite salt i banan och då binder det inte ihop något. Sedan är det mycket strul med saxbana och vi var tvungna att sitta och vänta in andra banan. Det är inte bra för hästarna! Jag känner fruktansvärd besvikelse, sade Nordström.

Sister Sledge fick tåga i tredjespår i nästan 800 meter från tolftespår bakom startbilen innan Örjan Kihlström nådde ned utvändigt ledaren. Redan på sista bortre långsidan såg Sister Sledge slagen ut och stoet tappade successivt.

Slutar efter 57 år