Sulkysport https://sulkysport.se Thu, 23 Sep 2021 14:11:58 +0000 sv-SE hourly 1 Giant Diablo-son till Gocciadoro https://sulkysport.se/giant-diablo-son-till-gocciadoro/ https://sulkysport.se/giant-diablo-son-till-gocciadoro/#respond Thu, 23 Sep 2021 14:11:23 +0000 https://sulkysport.se/?p=217280 https://sulkysport.se/giant-diablo-son-till-gocciadoro/feed/ 0 Nosvinst för Tjacko Zaz https://sulkysport.se/nosvinst-for-tjacko-zaz/ https://sulkysport.se/nosvinst-for-tjacko-zaz/#respond Thu, 23 Sep 2021 12:41:03 +0000 https://sulkysport.se/?p=217141 https://sulkysport.se/nosvinst-for-tjacko-zaz/feed/ 0 Bragden i Paris https://sulkysport.se/fokus/bragden-i-paris/ Mon, 16 Jan 2017 15:53:12 +0000 https://sulkysport.se/?post_type=fokus&p=479 Många skulle säkert vilja ge bort några år av sitt liv för en seger i Prix d´Amérique. Mer tydligt än så går det knappast att uttrycka loppets storhet.

Orden är Sören Nordins! Han var den första svensk som fick stå som segrare i Europas mest välkända travlöpning. Året var 1950 och hästen amerikanske Scotch Fez.

– Mitt definitiva genombrott, konstaterade Sören Nordin efter triumfen.

Om Prix d’Amérique finns det mycket att säga. För blågul del har det blivit sju triumfer på den svarta kolstybben. Tre av de svensktränade vinnarna har vunnit på den gamla banan – lades om våren 1993 – och först ut var Scotch Fez. Han följdes av Dart Hanover 1973 och Queen L. 1993.

– Fem dagar innan Prix d’Amérique skulle avgöras såg jag Vincennes-banan för första gången i mitt liv och det blev verkligen en chock. Här fick jag se ett kolstybbestråk på två kilometer som gick backe upp och backe ned.

Sören Nordin – vetgirig som få – ville förstås ta reda på höjdskillnaderna på banan, men varken sekretariatet, banmästaren eller de franska tränarna kunde ge ett exakt besked. Sju år efter segern med Scotch Fez – när Smaragd skulle tävla på Vincennes – lyckades Sören Nordin få låna ett avvägningsinstrument.

Från högsta punkten till den lägsta sänker sig banan tolv meter och trettio centimeter! Upploppet sjunker två meter på drygt tvåhundra, och i den stora nerförsbacken skjuter siffrorna raskt i höjden. På femhundra meter sänker sig banan tio meter och trettio centimeter! Distansen i Prix d’Amérique är 2.600 meter med start på anloppsbanan och från denna punkt till banans högsta ställe är stigningen 7,5 meter.

– Det är kalla siffror, men vill ni ha ett bättre begrepp om vad en travare får uträtta i ett Prix d’Amérique så tänk er att han först skall rusa 2,5 trappa i ett modernt hyreshus, sedan fyra trappor ned och så fyra trappor upp igen för att avsluta med en dryg halv trappa ner igen, beskriver Sören Nordin i boken ”Spänn banden” om Vincennes dåtida bana.

Fakta

Scotch Fez:

Hingst född 1943 e. Scotland-High Noon e. Protector.
Ägare: Einar Engblad, Göteborg.
Uppfödare: Harkness Edwards, Kentucky.
Tränare i Sverige: Algot Scott och Sören Nordin.
Resultat: 52 st: 25-12-5.
Rekord: 1.17,6k.
Prissumma: 116.975 kr.
Större segrar: E.H. Harriman Challenge Trophy 1945, Färjestads Jubileumslopp 1947-1948, Internationellt heatlopp (Amager) 1948, Prix d’Amérique 1950, Skånelöpning, Åby Stora Pris 1949, Århus Jubileumslopp 1948.
Noterat: verkade som avelshingst både i Sverige och Holland. I Sverige registrerades 195 avkommor och i Holland – dit han exporterades 1960 – fick han 164 ättlingar.

Scotch Fez började sin karriär på andra sidan Atlanten. Han tävlade i den amerikanska unghästcirkusen och startade nästan uteslutande på 800-metersbanor. Han såldes till Sverige hösten 1946 via den danske hästsportmannen Henry Larsen – boende i New York – och köpare var tapetfabrikören Einar Engblad.

Vid samma tillfälle förvärvades också Whitney Hanover, vilken följde med som ”resesällskap” till Scotch Fez till Paris. Veckan efter Scotch Fez bragd slutade han tvåa i Prix de Belgique bakom Prix d’Amérique-trean Volontaire.

Scotch Fez började sin karriär i Sverige hos Algot Scott på Åby och tävlade med framgång, men på våren 1949 beslutade ägaren Einar Engblad att flytta sina hästar till Sören Nordin.

Bitvis hade Scotch Fez problem med sin aktion – något som Sören Nordin rättade till som den mästare han var – och framgångarna lät inte vänta på sig. Segern i Åby Stora Pris i juni 1949 följdes upp med seger i Amagers heatlopp, där han noterade 1.18,0, 1.18,8 och 1.18,9, vilket betydde europeiskt rekord alla kategorier för tre heats!

Scotch Fez fortsatte fira framgångar och efter segern i stayerprovet Skånelöpning i snöslask och regn, vilket förvandlade Jägersrobanan till rena lervällingen visade också Scotch Fez att han inte bara besatt en enastående snabbhet utan också en osedvanlig styrka.

Ägaren Einar Engblad hade länge burit på en dröm. En dröm som han släppte fram i ljuset. Han ville starta Scotch Fez i Prix d’Amérique.

– Först efteråt förstod jag vilket vågspel vi gav oss in på.

En gång tidigare hade en svensktränad travare provat Prix d’Amérique. Harper Hanover ansågs med blågula ögon kapabel till nästan vad som helst. I Prix d’Amérique 1939 blev det dock startgalopp.

Samma öde var nära att gå Scotch Fez och Sören Nordin till mötes. Han skriver själv om starten i Prix d’Amérique i sin första memoarbok:

”Jag hann precis vända upp i den obeskrivliga trängseln och sätta fart mot främre bandet då den tjocka, gula gummisnodden släpptes. Skotten var sprudlande pigg, alldeles vild av löpsugenhet och högg i för allt vad han var värd. Och högg i galopp!!! Ett halvt års arbete och tusentals kronor bortkastade på en tiondels sekund. Allt var förlorat. Skottens chanser borta, Gunnar Berndtsson ruinerad, risken att ägaren dog av hjärtslag… Den var det svartaste ögonblicket i mitt liv.”

Innan Sören Nordin själv visste ordet av hade Scotch Fez hittat rätt gångart.

”Det var ett under, så frisk som han var, och jag skulle vilja se den häst som gjort det i samma situation.”

Nu ordnade saken upp sig relativt hyggligt och Scotch Fez serverades en resa som trea på innerspår. Framför sig hade han Grand Parade, Sylvére, Sammy och Banco III, medan de två hästarna som Sören Nordin hade störst respekt för – Buck och Scotch Thistle – var längre ner i fältet efter dåliga starter.

”Endast niohundra meter återstår, och täthästarna verkar allt tröttare. Italienaren smackar och driver och jagar på Scotch Thistle. Då förvärras plötsligt situationen. Jag ser Buck komma rusande som ett expresståg utanför den klunga av konkurrenter jag har snett bakom mig. Nu är det kokta fläsket stekt!”

Sören Nordin inser faran, att Scotch Fez kan bli instängd.

”Skulle jag våga en utbrytning och riskera att bli diskad för trängning? Mina vänner hade satt sin sista skjorta på mig”

Sören Nordin valde inte att agera ”söndagsskolgosse” utan gled långsamt ut med Scotch Fez och skaffade sig det utrymme som krävdes för att få fritt spelrum.

Hellre fick dom kalla Sören Nordin för buse och knöl än han svek sina vänner. Sören Nordin

Vid ingången till sista sväng hade Scotch Fez övertagit ledningen och inne på upploppet möttes av 40.000-50.000 vrålande fransmän. Hemmafavoriten Buck hade nämligen hittat förnyade krafter och tog upp jakten på Scotch Fez.

”Jag hade tydligen gjort mig skyldig till en allvarlig underskattning av hans förmåga.”

Sören Nordin påminde Scotch Fez om stundens allvar:

”Han tände direkt och formligen vräkte sig framåt, men ändå märkte jag hur Buck närmade sig mer och mer. Hundra meter före mål var jag ganska säker på att slaget var förlorat. Men jag hade inte en tanke på att ge upp. Trots det hårda loppet, trots den rasande pressen visade inte heller Skotten någon ansats till att ge tappt. Han bet i som aldrig förr, lade ner hela sin energi i varje steg, tog ut vartenda uns av styrka i sina kraftiga muskler. En kort bit före mål skar det ihop sig alldeles, inte för Skotten men för Buck.”

Sören Nordin satt blickstilla i sulkyn när Scotch Fez tog de sista snabba stegen över mållinjen.

”Jag trodde inte själv att det var sant. Drömmen var verklighet. Scotch Fez hade vunnit Prix d’Amérique. Utan överdrift var det den lyckligaste stunden i mitt liv.”

Förstapriset uppgick till 2,5 miljoner francs, vilket motsvarade 37.500 kronor. Ägaren Einar Engblad och hans ”kompanjon” Gunnar Berndtsson kunde dessutom glädja sig åt oddset 7,51. De hade satsat 8.000 respektive 4.000 kronor vinnare på Scotch Fez.

Efter loppet fick Einar Engblad ett bud på 150.000 kronor, men Scotch Fez var inte till salu för något pris. Efter Prix d’Amérique skulle inte Scotch Fez starta mer. Han sattes i avel och skulle användas till ett begränsat antal ston (sex avkommor föddes 1951), men åtta månader senare togs karriären upp på nytt. Fyra ytterligare starter blev det innan tävlingsskorna lades på hyllan för alltid!

]]>
Med blick för auktionshästar https://sulkysport.se/fokus/med-blick-for-auktionshastar/ Thu, 23 Sep 2021 11:46:45 +0000 https://sulkysport.se/?post_type=fokus&p=217012 Perry Söderberg omnämns med vördnad i branschen.
Hur hittar de ettåringar i hagar och på auktioner? Vad har de som vi andra aldrig begåvades med?
Och testa själv – känner Du igen hästarna från Lexington 2013 som tävlat i Sverige?]]>
Perry Söderberg omnämns med vördnad i branschen.
Hur hittar de ettåringar i hagar och på auktioner? Vad har de som vi andra aldrig begåvades med?
Och testa själv – känner Du igen hästarna från Lexington 2013 som tävlat i Sverige?]]>
Dubois till Jägersro! https://sulkysport.se/dubois-till-jagersro/ https://sulkysport.se/dubois-till-jagersro/#respond Thu, 23 Sep 2021 08:33:44 +0000 https://sulkysport.se/?p=216981 Jean-Pierre Dubois, 81 år, beger sig själv till Malmö för att köra Ready Cash-dottern Look of Love i den penningstinna finalen.]]> Den nu 81-årige Jean-Pierre Dubois sitter på ett närmast osannolikt cv, men visar inga tendenser på att tappa hungern efter nya segrar.
I år har han kört 92 lopp på fransk mark varav 20 har resulterat i seger.

Det blev även en fullträff vid hans senaste besök på svensk mark. Det var 2013 som han vann Ahlsell Legends med Jeppas Hugo.

José A Hernandez Navarro står som tränare på Dubois hästar och de har ytterligare en finalist med i Breeders Course genom Point of View (e. Ready Cash).

Anmälningslistan Breeders Course 2 years old 2021
1.640 meter autostart, förstapris: 600.000 kronor

 • Bellissimo Face (e. Raja Mirchi) – Adrian Kolgjini
 • Dontfearthejudge (e. What the Hill) – Jim Oscarsson
 • Gio Cash (e. Victor Gio) – Dion P Tesselaar
 • Hepburn (e. Southwind Frank) – Adrian Kolgjini
 • Hurlyburly (e. Tumble Dust) – Tomas Malmqvist
 • Jack J.E. (e. Nuncio) – Joakim Elfving
 • Jazzy Dancer (e. Django Riff) – Tomas Malmqvist
 • Lollo Trot (e. Southwind Frank) – Raoul Engblom
 • Look of Love D.E. (e. Ready Cash) – José A Hernandez Navarro
 • Point of View (e. Ready Cash) – José A Hernandez Navarro
 • Thai Mississippi (e. Broadway Hall) – Bo Westergaard
 • Urban Africa (e. Mosaique Face) – Adrian Kolgjini
]]>
https://sulkysport.se/dubois-till-jagersro/feed/ 0
Pengar luktar inte… https://sulkysport.se/kronika/pengar-luktar-inte/ https://sulkysport.se/kronika/pengar-luktar-inte/#respond Thu, 23 Sep 2021 08:48:53 +0000 https://sulkysport.se/?post_type=kronika&p=216983 Frågan har aktualiserats i USA sedan Bob Baffert-tränade Medina Spirit åkt fast för doping med 21 pikogram i kroppen av det antiinflammatoriska betametason efter ha vunnit Kentucky Derby tidigare i år.]]> Frågan har aktualiserats i USA sedan Bob Baffert-tränade Medina Spirit åkt fast för doping med 21 pikogram i kroppen av det antiinflammatoriska betametason efter ha vunnit Kentucky Derby tidigare i år.]]> https://sulkysport.se/kronika/pengar-luktar-inte/feed/ 0 Världsrekord i Delaware? https://sulkysport.se/nytt-varldsrekord-i-delaware/ https://sulkysport.se/nytt-varldsrekord-i-delaware/#respond Thu, 23 Sep 2021 05:00:41 +0000 https://sulkysport.se/?p=216507 https://sulkysport.se/nytt-varldsrekord-i-delaware/feed/ 0 Stod pall för tuff öppning https://sulkysport.se/stod-pall-for-tuff-oppning/ https://sulkysport.se/stod-pall-for-tuff-oppning/#respond Thu, 23 Sep 2021 07:33:09 +0000 https://sulkysport.se/?p=216963 https://sulkysport.se/stod-pall-for-tuff-oppning/feed/ 0 Tidning: Sulkysports special om Kriteriet & Oaks https://sulkysport.se/tidning-sulkysports-special-om-kriteriet-oaks/ https://sulkysport.se/tidning-sulkysports-special-om-kriteriet-oaks/#respond Wed, 22 Sep 2021 11:16:55 +0000 https://sulkysport.se/?p=209750 Här är Sulkysports specialtidning om Svenskt Travkriterium, Svenskt Trav-Oaks och Kriterieauktionen i digitalt format som bläddningsbar pdf!]]> Här är Sulkysports specialtidning om Svenskt Travkriterium, Svenskt Trav-Oaks och Kriterieauktionen i digitalt format som bläddningsbar pdf!]]> https://sulkysport.se/tidning-sulkysports-special-om-kriteriet-oaks/feed/ 0 Trippel för Lorentzon https://sulkysport.se/trippel-for-lorentzon-2/ https://sulkysport.se/trippel-for-lorentzon-2/#respond Thu, 23 Sep 2021 05:04:20 +0000 https://sulkysport.se/?p=216956 Och Anette Lorentzon nöjde sig inte bara med en seger igår utan tog också en dubbel på Hoosier Park.]]> Och Anette Lorentzon nöjde sig inte bara med en seger igår utan tog också en dubbel på Hoosier Park.]]> https://sulkysport.se/trippel-for-lorentzon-2/feed/ 0