Sulkysport https://sulkysport.se Sun, 16 Jan 2022 18:25:11 +0000 sv-SE hourly 1 Duvaldestins nya stjärna https://sulkysport.se/duvaldestins-nya-stjarna/ https://sulkysport.se/duvaldestins-nya-stjarna/#respond Sun, 16 Jan 2022 17:22:10 +0000 https://sulkysport.se/?p=259567 https://sulkysport.se/duvaldestins-nya-stjarna/feed/ 0 Ny Bazire-häst klar för Pd’A https://sulkysport.se/ny-bazire-hast-klar-for-pda/ https://sulkysport.se/ny-bazire-hast-klar-for-pda/#respond Sun, 16 Jan 2022 15:14:26 +0000 https://sulkysport.se/?p=259549 Feydeau Seven och Jean-Michel Bazire var ensam på plan i Prix de Belgique.]]> Feydeau Seven och Jean-Michel Bazire var ensam på plan i Prix de Belgique.]]> https://sulkysport.se/ny-bazire-hast-klar-for-pda/feed/ 0 Bragden i Paris https://sulkysport.se/fokus/bragden-i-paris/ Mon, 16 Jan 2017 15:53:12 +0000 https://sulkysport.se/?post_type=fokus&p=479 Många skulle säkert vilja ge bort några år av sitt liv för en seger i Prix d´Amérique. Mer tydligt än så går det knappast att uttrycka loppets storhet.

Orden är Sören Nordins! Han var den första svensk som fick stå som segrare i Europas mest välkända travlöpning. Året var 1950 och hästen amerikanske Scotch Fez.

– Mitt definitiva genombrott, konstaterade Sören Nordin efter triumfen.

Om Prix d’Amérique finns det mycket att säga. För blågul del har det blivit sju triumfer på den svarta kolstybben. Tre av de svensktränade vinnarna har vunnit på den gamla banan – lades om våren 1993 – och först ut var Scotch Fez. Han följdes av Dart Hanover 1973 och Queen L. 1993.

– Fem dagar innan Prix d’Amérique skulle avgöras såg jag Vincennes-banan för första gången i mitt liv och det blev verkligen en chock. Här fick jag se ett kolstybbestråk på två kilometer som gick backe upp och backe ned.

Sören Nordin – vetgirig som få – ville förstås ta reda på höjdskillnaderna på banan, men varken sekretariatet, banmästaren eller de franska tränarna kunde ge ett exakt besked. Sju år efter segern med Scotch Fez – när Smaragd skulle tävla på Vincennes – lyckades Sören Nordin få låna ett avvägningsinstrument.

Från högsta punkten till den lägsta sänker sig banan tolv meter och trettio centimeter! Upploppet sjunker två meter på drygt tvåhundra, och i den stora nerförsbacken skjuter siffrorna raskt i höjden. På femhundra meter sänker sig banan tio meter och trettio centimeter! Distansen i Prix d’Amérique är 2.600 meter med start på anloppsbanan och från denna punkt till banans högsta ställe är stigningen 7,5 meter.

– Det är kalla siffror, men vill ni ha ett bättre begrepp om vad en travare får uträtta i ett Prix d’Amérique så tänk er att han först skall rusa 2,5 trappa i ett modernt hyreshus, sedan fyra trappor ned och så fyra trappor upp igen för att avsluta med en dryg halv trappa ner igen, beskriver Sören Nordin i boken ”Spänn banden” om Vincennes dåtida bana.

Fakta

Scotch Fez:

Hingst född 1943 e. Scotland-High Noon e. Protector.
Ägare: Einar Engblad, Göteborg.
Uppfödare: Harkness Edwards, Kentucky.
Tränare i Sverige: Algot Scott och Sören Nordin.
Resultat: 52 st: 25-12-5.
Rekord: 1.17,6k.
Prissumma: 116.975 kr.
Större segrar: E.H. Harriman Challenge Trophy 1945, Färjestads Jubileumslopp 1947-1948, Internationellt heatlopp (Amager) 1948, Prix d’Amérique 1950, Skånelöpning, Åby Stora Pris 1949, Århus Jubileumslopp 1948.
Noterat: verkade som avelshingst både i Sverige och Holland. I Sverige registrerades 195 avkommor och i Holland – dit han exporterades 1960 – fick han 164 ättlingar.

Scotch Fez började sin karriär på andra sidan Atlanten. Han tävlade i den amerikanska unghästcirkusen och startade nästan uteslutande på 800-metersbanor. Han såldes till Sverige hösten 1946 via den danske hästsportmannen Henry Larsen – boende i New York – och köpare var tapetfabrikören Einar Engblad.

Vid samma tillfälle förvärvades också Whitney Hanover, vilken följde med som ”resesällskap” till Scotch Fez till Paris. Veckan efter Scotch Fez bragd slutade han tvåa i Prix de Belgique bakom Prix d’Amérique-trean Volontaire.

Scotch Fez började sin karriär i Sverige hos Algot Scott på Åby och tävlade med framgång, men på våren 1949 beslutade ägaren Einar Engblad att flytta sina hästar till Sören Nordin.

Bitvis hade Scotch Fez problem med sin aktion – något som Sören Nordin rättade till som den mästare han var – och framgångarna lät inte vänta på sig. Segern i Åby Stora Pris i juni 1949 följdes upp med seger i Amagers heatlopp, där han noterade 1.18,0, 1.18,8 och 1.18,9, vilket betydde europeiskt rekord alla kategorier för tre heats!

Scotch Fez fortsatte fira framgångar och efter segern i stayerprovet Skånelöpning i snöslask och regn, vilket förvandlade Jägersrobanan till rena lervällingen visade också Scotch Fez att han inte bara besatt en enastående snabbhet utan också en osedvanlig styrka.

Ägaren Einar Engblad hade länge burit på en dröm. En dröm som han släppte fram i ljuset. Han ville starta Scotch Fez i Prix d’Amérique.

– Först efteråt förstod jag vilket vågspel vi gav oss in på.

En gång tidigare hade en svensktränad travare provat Prix d’Amérique. Harper Hanover ansågs med blågula ögon kapabel till nästan vad som helst. I Prix d’Amérique 1939 blev det dock startgalopp.

Samma öde var nära att gå Scotch Fez och Sören Nordin till mötes. Han skriver själv om starten i Prix d’Amérique i sin första memoarbok:

”Jag hann precis vända upp i den obeskrivliga trängseln och sätta fart mot främre bandet då den tjocka, gula gummisnodden släpptes. Skotten var sprudlande pigg, alldeles vild av löpsugenhet och högg i för allt vad han var värd. Och högg i galopp!!! Ett halvt års arbete och tusentals kronor bortkastade på en tiondels sekund. Allt var förlorat. Skottens chanser borta, Gunnar Berndtsson ruinerad, risken att ägaren dog av hjärtslag… Den var det svartaste ögonblicket i mitt liv.”

Innan Sören Nordin själv visste ordet av hade Scotch Fez hittat rätt gångart.

”Det var ett under, så frisk som han var, och jag skulle vilja se den häst som gjort det i samma situation.”

Nu ordnade saken upp sig relativt hyggligt och Scotch Fez serverades en resa som trea på innerspår. Framför sig hade han Grand Parade, Sylvére, Sammy och Banco III, medan de två hästarna som Sören Nordin hade störst respekt för – Buck och Scotch Thistle – var längre ner i fältet efter dåliga starter.

”Endast niohundra meter återstår, och täthästarna verkar allt tröttare. Italienaren smackar och driver och jagar på Scotch Thistle. Då förvärras plötsligt situationen. Jag ser Buck komma rusande som ett expresståg utanför den klunga av konkurrenter jag har snett bakom mig. Nu är det kokta fläsket stekt!”

Sören Nordin inser faran, att Scotch Fez kan bli instängd.

”Skulle jag våga en utbrytning och riskera att bli diskad för trängning? Mina vänner hade satt sin sista skjorta på mig”

Sören Nordin valde inte att agera ”söndagsskolgosse” utan gled långsamt ut med Scotch Fez och skaffade sig det utrymme som krävdes för att få fritt spelrum.

Hellre fick dom kalla Sören Nordin för buse och knöl än han svek sina vänner. Sören Nordin

Vid ingången till sista sväng hade Scotch Fez övertagit ledningen och inne på upploppet möttes av 40.000-50.000 vrålande fransmän. Hemmafavoriten Buck hade nämligen hittat förnyade krafter och tog upp jakten på Scotch Fez.

”Jag hade tydligen gjort mig skyldig till en allvarlig underskattning av hans förmåga.”

Sören Nordin påminde Scotch Fez om stundens allvar:

”Han tände direkt och formligen vräkte sig framåt, men ändå märkte jag hur Buck närmade sig mer och mer. Hundra meter före mål var jag ganska säker på att slaget var förlorat. Men jag hade inte en tanke på att ge upp. Trots det hårda loppet, trots den rasande pressen visade inte heller Skotten någon ansats till att ge tappt. Han bet i som aldrig förr, lade ner hela sin energi i varje steg, tog ut vartenda uns av styrka i sina kraftiga muskler. En kort bit före mål skar det ihop sig alldeles, inte för Skotten men för Buck.”

Sören Nordin satt blickstilla i sulkyn när Scotch Fez tog de sista snabba stegen över mållinjen.

”Jag trodde inte själv att det var sant. Drömmen var verklighet. Scotch Fez hade vunnit Prix d’Amérique. Utan överdrift var det den lyckligaste stunden i mitt liv.”

Förstapriset uppgick till 2,5 miljoner francs, vilket motsvarade 37.500 kronor. Ägaren Einar Engblad och hans ”kompanjon” Gunnar Berndtsson kunde dessutom glädja sig åt oddset 7,51. De hade satsat 8.000 respektive 4.000 kronor vinnare på Scotch Fez.

Efter loppet fick Einar Engblad ett bud på 150.000 kronor, men Scotch Fez var inte till salu för något pris. Efter Prix d’Amérique skulle inte Scotch Fez starta mer. Han sattes i avel och skulle användas till ett begränsat antal ston (sex avkommor föddes 1951), men åtta månader senare togs karriären upp på nytt. Fyra ytterligare starter blev det innan tävlingsskorna lades på hyllan för alltid!

]]>
Niskanen vann i Argentan https://sulkysport.se/niskanen-vann-i-argentan/ https://sulkysport.se/niskanen-vann-i-argentan/#respond Sun, 16 Jan 2022 18:12:21 +0000 https://sulkysport.se/?p=259746 https://sulkysport.se/niskanen-vann-i-argentan/feed/ 0 Frankrike intar USA https://sulkysport.se/frankrike-intar-usa/ https://sulkysport.se/frankrike-intar-usa/#respond Sun, 16 Jan 2022 05:40:26 +0000 https://sulkysport.se/?p=259426 Fem franska avelshingstar, uppstallade i Frankrike, bjuder ut sina tjänster i Nordamerika.]]> Fem franska avelshingstar, uppstallade i Frankrike, bjuder ut sina tjänster i Nordamerika.]]> https://sulkysport.se/frankrike-intar-usa/feed/ 0 High Five: PDA-kval med jackpot https://sulkysport.se/spelstugan/high-five-sondag-16-januari/ https://sulkysport.se/spelstugan/high-five-sondag-16-januari/#respond Sat, 15 Jan 2022 18:45:59 +0000 https://sulkysport.se/?post_type=spelstugan&p=259345 Vi är framme vid det fjärde och sista B-loppet inför Prix d’Amerique. Nu handlar det om Prix de Belgique över 2.850 meter och precis som i de övriga B-loppen så belönas de tre främsta i mål med en startplats i Prix d’Amerique.

I just det stora slaget var Gu d’Heripre trea bakom Face Time Bourbon och Davidson du Pont i fjol och nu har han fått en nyttig ögonöppnare efter lång skadefrånvaro.
I det här loppet finns det flera deltagare som redan är inkvalade till Prix d’Amerique och som kan komma att köras lite mer avvaktande än vad som annars hade varit fallet och det talar för att Gu d’Heripre kan få lite mer gratis under vägen.

Vi tror att han vinner, men där bakom är loppet smålurigt. Feliciano är vår skrällvarning på placeringarna två och tre på High Five-kupongen.

Som vanligt är det jackpot i söndagens High Five-spel och denna vecka uppgår den till fem miljoner kronor.

Du har nu chansen att spela andelsspel på High Five ihop med Sulkysports samarbetspartners enligt nedanstående alternativ:

MyWay Skoghall

Bas – 10 andelar á 100 kr/styck – Klicka här för att köpa andel

Hemköp City Torget Kungsbacka

Lilla original – 6 andelar á 88 kr/styck – Klicka här för att köpa andel

Stora original – 7 andelar á 151 kr/styck – Klicka här för att köpa andel (SLUTSÅLT)

Hela Potten – 6 andelar á 297 kr/styck – Klicka här för att köpa andel

Café Brasco

Lilla – 4 andelar á 75 kr/styck – Klicka här för att köpa andel (SLUTSÅLT)

Stora – 4 andelar á 149 kr/styck – Klicka här för att köpa andel (SLUTSÅLT)

Mega – 10 andelar á 106 kr/styck – Klicka här för att köpa andel

Loppanalys:

Prix de Belgique (€120.000)

  • Gu d’Heripre gjorde comeback i Prix de Bourgogne och stod för en toppinsats som femma efter att fått göra stora delar av jobbet själv i tredjespår de sista 1.000 meterna. Fjolårets Prix d’Amerique-trea bör rimligtvis inte vara sämre med den genomköraren innanför västen efter att inte startat på åtta månader dessförinnan och han är den hästen som vi tror mest på i Prix de Belgique.
Fakta

RANKING

A-häst
9 Gu d’Héripré

B-hästar
3 Feydeau Seven
15 Davidson du Pont
8 Feliciano
4 Rebella Matters
13 Zacon Gio
6 Violetto Jet
14 Délia du Pommereux

C-hästar
2 Mister F Daag
11 Power
7 Diable de Vauvert
1 Galius
12 Cokstile
10 Chica de Joudes
5 Express Jet

  • Feydeau Seven var jättebra vid segern i Prix de Lille i söndags. Jean-Michel Bazires häst försvann bara ifrån över upploppet efter att championtränaren lotsat fram hästen helt perfekt fram tills slutkurvan. Även om Feydeau Seven känns allra vassast över medeldistans så vill vi påminna om att han var tvåa i Prix Tenor de Baune i fjol över 2.700 meter och han klarar absolut av långlopp när han – som nu – är i riktigt bra form.
  • Davidson du Pont förde en anonym tillvaro i kön i Prix du Bourbonnais och det gick inte heller dra några slutsatser av vart han stod för dagen i Prix de Bourgogne eftersom hästen galopperade kort efter start. Rent historiskt har Jean-Michel Bazire satt den här hästen i helt rätt form till just Prix d’Amerique och under fjolåret vann hästen just Prix de Belgique innan han slutade tvåa i PDA bakom Face Time Bourbon. Nu ska Davidson du Pont åtminstone tävla barfota bak vilket får tolkas som en signal att man vill växla upp.
  • Feliciano ser inte ut att gjort något större väsen av sig i de två tidigare B-lopp hann startat i, men vi tycker att han var jättebra senast som åtta i Prix de Bourgogne. Inledningen fram till dödens blev tuff innan han blev avlöst och över upploppet fick han aldrig riktigt helt fritt. Det känns som att Philippe Allaire har lyckats pricka Felicianos form på rätt sida årsskiftet detta år och vi kan absolut se Feliciano slåss om en topplacering.
  • Rebella Matters är en av flera hästar i det här loppet som redan är klar för start i Prix d’Amerique, men man tycks ändå gå för det här loppet då man väljer att köra henne barfota runt om, precis som vid tredjeplatsen i Prix du Bourbonnais. Det norskfödda stoet tävlade ”bara” barfota fram i Prix de Bar-le-Duc på Nyårsafton och det slog kanske inte gnistor om henne bakom Epsom d’Herfaie och Milliondollarrhyme i det loppet, men nu när det närmar sig PDA kan vi räkna med att formen åter ska vara i stigande.
  • Zacon Gio var kraftigt förbättrad som fyra i Prix du Bourbonnais, men slog ihop och galopperade när det gick oerhört fort i nedförsbacken i Prix de Bourgogne. Nu nöjer man sig med att köra Zacon Gio barfota bak och kommer tränaren Jean-Michel Bazire rätt på den lösningen och får stil på Zacon Gio som var fallet i Prix du Bourbonnais så kan hästen absolut blanda sig i segerstriden.
  • Violetto Jet var var snubblande nära att kvala in till Prix d’Amerique redan i det första B-loppet Prix de Bretagne då han slutade fyra nos efter Rebella Matters som var trea. I såväl Prix du Bourbonnais som Prix de Bourgogne har hästen galopperat på väg mot attack vid upploppets början och inte känts helt trött i något av de loppen. Eric Raffin kör denna häst för första gången som vi bestämt tror är i bättre form än vad resultatraden ger ett sken av.
  • Delia du Pommereux slog på en galopp i första kurvan i Prix de Bourgogne och har inte riktigt fått till det denna vinter. Hon var tvåa i motsvarande lopp i fjol – med skor på hovarna – och är inte lika barfotaberoende som många andra elithästar, men vi måste ändå kategorisera henne som ytterst svårbedömd i nuläget. Dessutom har hon tjänat så pass mycket pengar att hon kan ta plats i Prix d’Amerique även om hon inte slutar bland de tre främsta; det är värt att ta i beaktning.
  • Power spetsade, släppte och hamnade efter hand som trea längs sargen i Prix Tenor de Baune. Robert Berghs häst hakade på bra i den snabba avslutning och var bara en längd efter Ganay de Banville i mål. Nu gör hästen sin fjärde start efter lång frånvaro och vi vet sedan tidigare att Robert Bergh är en mästare på att sätta hästarna i form när det börjar dra ihop sig till de stora loppen.
  • Den Prix d’Amerique-klara duon Galius och Cokstile ska tävla med skor runt om denna gång och rankas enbart ner på grund av det.
]]>
https://sulkysport.se/spelstugan/high-five-sondag-16-januari/feed/ 0
Sveriges sista hopp i Paris https://sulkysport.se/sveriges-sista-hopp/ https://sulkysport.se/sveriges-sista-hopp/#respond Sun, 16 Jan 2022 06:00:24 +0000 https://sulkysport.se/?p=259437 https://sulkysport.se/sveriges-sista-hopp/feed/ 0 Felicity Shagwells nya liv https://sulkysport.se/felicity-shagwells-nya-liv/ https://sulkysport.se/felicity-shagwells-nya-liv/#respond Sun, 16 Jan 2022 08:17:52 +0000 https://sulkysport.se/?p=259513 https://sulkysport.se/felicity-shagwells-nya-liv/feed/ 0 Anonym köpare tog dyringen https://sulkysport.se/anonym-kopare-tog-dyringen/ https://sulkysport.se/anonym-kopare-tog-dyringen/#respond Sun, 16 Jan 2022 05:56:30 +0000 https://sulkysport.se/?p=259501 https://sulkysport.se/anonym-kopare-tog-dyringen/feed/ 0 Gingras till 8.000 segrar https://sulkysport.se/gingras-till-8-000-segrar/ https://sulkysport.se/gingras-till-8-000-segrar/#respond Sun, 16 Jan 2022 06:24:12 +0000 https://sulkysport.se/?p=259507 Och så blev Get Legs årets snabbaste travare i USA igår.]]> Och så blev Get Legs årets snabbaste travare i USA igår.]]> https://sulkysport.se/gingras-till-8-000-segrar/feed/ 0