32-åringen har vunnit ett stort årgångslopp i Sverige, med egentränade Hopp Karoline (e. Bork Odin – Tekno Gnista) i Kriteriestoet på Dannero förra året. Hon är dock inte kvar i stallet längre utan finns nu hos Anders Wolden Lundström.
– Hopp Karoline var trea i norska Oaks också i höstas. Det blev sista starten för mig. Hon flyttades i maj i år. I gengäld kan man ju säga att jag ju har fått in Ard, säger Ole Johan Östre.
Ole Johan Östre
Ålder: 32
Hemmabanor: Momarken och Färjestad
Antal segrar totalt enligt travsport.no: 753
Bästa år: 2018 med 107 segrar, 2019 med 108 segrar.
Placeringar i norska kuskligan senaste åren:
2018: 8
2019: 8
2020: 17
Segrar i Sverige sedan filialen på Färjestad öppnades 1 november 2020: 15
Största seger: Kriteriestoet i Sverige 2020 med egentränade Hopp Karoline (e. Bork Odin – Tekno Gnista e.Eng Svarten).
Antal hästar i träning totalt: 42. Hyr 24 boxar på Färjestad. Tio hästar i träning där nu. Henrik Rudqvist ansvarar för Färjestadsfilialen.
Att norrmannen Östre nu har två hemmabanor beror på en kombination av orsaker. Främst ekonomiska, dessutom påverkade av pandemiska.
– Det har varit mycket negativt i det norska travsporten de senaste åren. Sportens ekonomi har drabbats hårt av politiska beslut om hur spelet får bedrivas, med sänkningar av prispengarna som följd. Det är stor skillnad på prispengarna mellan Norge och Sverige och man vill ju matcha hästarna där det är bäst förtjänstmöjligheter. Eftersom jag hör hemma nära gränsen till Värmland har jag många svenska banor inom bekvämt resavstånd, och det försöker jag utnyttja på bästa sätt. säger Ole Johan Östre.
Oslo Grand Prix-dagen på söndag är ett bra (skräck)exempel på hur norsk travsportsekonomi hamnat i stora problem. När Alessandro Gocciadoro-tränade Vitruvio vann OGP 2019 var förstapriset 1.500.000 norska kronor. I år är det 550.000 kronor till vinnaren.
Det fina sidloloppet Europamatchen hade 2019 300.000 norska kronor till vinnaren. Nu är det 150.000 kronor. Samma väg har toppkallblodsuppgörelsen Alm Svartens Äreslöp gått. Och försök-finalsprinterloppet för snabbloppshästarna har liksom de öppna loppen för tre- och fyraåringar helt enkelt försvunnit och ersatts med vanliga (svenska!) rikstotoförsök.
I november öppnade Ole Johan Östre alltså filialen på Färjestad. Det beslutet var mycket en följd av pandemirestriktionerna runt covid-19.
– Ja, det blev väldigt besvärligt att resa mellan länderna med hårda karantänsrestriktioner när man gästat Sverige och kom tillbaka till Norge. Så det kändes enklare att stationera hästar som skulle matchas på svenska banor på Färjestad och anställa personal där, än att hålla på och resa fram och tillbaka med hästarna och deras skötare när de skulle starta i Sverige, säger Ole Johan Östre.
Han gjorde det hela till en offensiv satsning:
– Jag hyr 24 boxar på Färjestad och har 33 boxar på min gård i Norge, plus utedrifter för unghästar. Ambitionen på sikt är att fylla båda ställena. Vi har ett tiotal hästar på Färjestad nu och tanken är inte att hålla på och byta så mycket och flytta de jag har mellan Sverige och Norge, utan att fylla på med nya hästar så att det till slut förhoppningsvis blir fullt i båda stallen, säger Ole Johan Östre.
Till Färjestad är det mest naturligt att försöka få in svenska hästar
Han har en egen liten uppfödning bestående av tre kallblodsston (”de har väldigt bra stam”, betonar Östre) och ett varmblodssto, Astoria Brick (e. Lucky Chucky – Likable Les) som är syster till svenska kulltoppsstoet Bugatti Brick (e. Andover Hall) 1.10,7ak/1,1 mkr.
– Så en liten grundplåt till påfyllning med nya hästar har jag själv, men det behövs mer om jag ska klara ambitionen att fylla stallen. Till Färjestad är det mest naturligt att försöka få in svenska hästar. Jag jobbar hårt på att ha bra koll på härstamningar i både Sverige och Norge och åker nu runt en del och besiktigar unghästar inför eventuella köp, säger Ole Johan Östre.
Själv åker han fram och tillbaka mellan Sverige och Norge typ flera gånger i veckan. Som norrman med jobb – bestående i att driva företag med hästträning och tävlande – i Sverige får han passera gränsen utan större problem.
Denna vecka har sett och ser till exempel ut så här:
- Måndag: tävlingar på Färjestad
- Tisdag: tävlingar på Bjerke
- Onsdag: körledig
- Torsdag: tävlingar på Klosterskogen
- Fredag: tävlingar i Årjäng
- Lördag: tävlingar i Östersund
- Söndag: Oslo Grand Prix-dagen på Bjerke.
– Ja, men jag har stränga restriktioner på grund av covid 19-pandemin att förhålla mig till hela tiden. Det är en utmaning i sig. Jag måste vara i hemkarantän när jag är i Norge och kan då i princip bara åka hemifrån för att jobba, alltså tävla. Dessutom måste jag testa mig för covid en gång i veckan, berättar Ole Johan Östre.
Även om han nu tappat sin storloppsvinnare Hopp Karoline verkar Ole Johan Östre ha ett annat kallblod i stallet som kan bli en riktig reklamhäst: Den sexårige Ard som startar i Sjunga Bests Minne under Jämtlands Stora Pris-dagen i Östersund.
Ard kom till Östre från tränarveteranen Lars O Romtveit i vintras och har i sin nya regi två segrar på sju starter i Sverige. Ard har visat sig duga mycket bra i den klass hästen befinner sig, med knappt 800.000 kronor insprunget.
– Ja, Ard har förutsättningar att bli en riktig elithäst. Han har både snabbhet och styrka för att hävda sig i högsta klassen. Han ska i dagsläget kunna gå distansen på lördag på 1.22,5-1.23, men det är väl kanske så att det ändå inte räcker mot Månlykke A.M. som startar 20 meter bakom. Det känns som att Ard har mycket att hämta i framtiden, säger Ole Johan Östre.