I morgon startar Apollon de Kacy (e. Prince Gede) på Vincennes i Prix du Treport (€85.000). Fem till tioåriga, europeiska hästar som högst tjänat 525.000 euro drabbar samman och Apollon de Kacy får denna gång återstifta bekantskap med en viss Franck Nivard.
Den senaste starten gjordes i Criterium de Vitesse där Apollon de Kacy kom i mål på 1.09,9a/1.609 meter. En bra bit efter Bold Eagle givetvis, men också före flera topphästar som levererat i såväl franska som skandinaviska grupplopp.
– Det var fantastiskt bra gjort av honom. Han hade aldrig testat på sprinterdistans innan så det var kul att se att han kunde gå så pass fort som han gjorde. Allt har bara varit bra efteråt; hästen är pigg och glad. Han verkar bara tycka att livet är och han känns faktiskt ännu bättre nu, säger Månsson.
Sex raka segrar
Även om tävlingskarriären började lovande som treåring hemma i Sverige med två segrar på de första tre starterna så var vägen fram en aning krokig för Apollon de Kacy.
Apollon de Kacy
8-årig franskfödd brun hingst e. Prince Gede-Nefertiti Kids e. Halimede
St: 59: 15–8–2
Intjänat/rekord: 4.226.243 kr, 1.09,9ak
Tränare: Jörgen Westholm, Romme
Ägare: Jörgen Westholm m.fl.
Uppfödare: Aubert Didier-Daniel & MC, Frankrike
Aktuell: Startar i morgondagens Prix du Treport (€85.000) på Vincennes som en av förhandsfavoriter.
– Sex i följd blev det vilket ju inte är vanligt eller enkelt här nere i Frankrike. Aktionsmässigt flöt det allt bättre och när han på senare tid kunnat tävla barfota runt om regelbundet också har nästa växel kommit med. I takt med åldern har han bara blivit bättre och bättre. Tidigare tränade vi många långa pass med honom för att få ork i hästen, men när vi kunde gå ner och köra intervallträning med honom så förbättrade han även sin snabbhet. Men därifrån till att matcha eliten här på Vincennes är givetvis ett steg och jag inte säga att jag var säker på att han skulle klara av det, säger Månsson.
Till lördagens lopp har den franska facktidningen Paris-Turf rankat Apollon de Kacy trea. Att även Månsson är optimist går inte ta miste om.
– Jag tror det här är ett lämpligt lopp. Utan att kollat supernoga så bör det vara en vettig segerchans. Vi har siktat mot det här loppet och motståndet är ju faktiskt lite enklare nu än det varit de senaste gångerna.
Vad vet du om de framtida matchningsplanerna? Åby Stora Pris har väl nämnts som tänkbart från Jörgens sida?
– Det har jag förstått också, men jag vet inte alls hur det blir. Det där sköter Jörgen helt och hållet och jag vet inte alls vart han ska starta nästa gång.
Jag hävdar att hästen är en doldis i Sverige trots att han sprungit in över fyra miljoner, känner du likadant?
– Jo, fast på senare tid märks det att folk fått upp ögonen för honom. Efter att ha var med i Prix de Paris och mötte Bold Eagle i Cagnes-sur-Mer så har det märkts att fler vet vilken häst det är även i Sverige.
”Svårare att få styrningar”
Vardagssysslorna ”petar” Westholm inte i det minsta, men däremot kring den mer finslipande, formstärkande träningen.
– Vi pratar och lägger upp alla fortkörningar via telefon. Sedan är han ju här en-två dagar varannan vecka under vintern också och kör själv.
Tillsammans med Indra Gustafsson sköter de om stallets sju hästar. Därtill har Månsson ansvaret för Thaiger Exclusive (e. Adrian Chip) åt Thomas Madsen vilken inlett sin Frankrikesejour med en sjätteplats på Vincennes samt en montéseger ”på orten”.
– Det är en perfekt mängd hästar, men normalt sett brukar vi ha tio hästar här nere.
Snart går Ronneby-ättade Evelina in på sitt tredje år i Frankrike. Två år och tio månader har hon nu varit stationerad söderöver.
– Det har gått fort! Jag hade tänkt ta ett år och känna på det, men trivdes bra sedan första stund. Jag bor i en lägenhet ovanför stallet, det fungerar perfekt.
Själv har hon kört eller ridit 54 lopp och tagit fyra segrar. Fler styrningar hade det kunnat bli om inte det franska licenssystemet var utformat på det sätt som nu är fallet.
– När jag jobbar åt en svensk tränare, det vill säga icke-fransk-licenserad tränare så får jag köra och rida på amatörlicens istället för lärlingslicens. Det gör att jag bara får köra och rida i amatörloppen, inga andra vanliga lopp. Det gör att det blir svårare för mig att få styrningar och oftast får jag hålla mig till amatörloppen på Vincennes på tisdags- eller fredagskvällar. På söndagarna finns det många lopp för amatörer, men då är vi iväg själva i regel och tävlar med våra hästar. Hade jag däremot haft lärlingslicens hade jag fått köra i såväl lärlingslopp som i lopp mot proffsen, förklarar Månsson.
Proffskurs på distans
Ett namn har hon likväl gjort sig som ansvarig för Westholms franska filial. I höstas utsågs hon till Stig H-stipendiat och hyllar likt Anders Eriksson gjorde i förra fredagens Fredagsintervju upplägget.
– Väldigt intressant. Nyttigt. Det här ger verkligen någonting, man får lära sig saker och ting som man inte visste eller hade tänkt på. Jag gillar verkligen upplägget. Dessutom är ju Stig Wiklund som är med på Stig H-akademin som mental coach även med som ägare till Apollon du Kacy så det blir att vi pratar en en del om honom också, säger Månsson som även läser Wångens inledande proffstränarkurs på distans.
– Jag har alltid haft en tanke i bakhuvudet om att det vore roligt att bli egen. Nu har jag aktivt börjat tänka på det och agera, men någon speciell tid för när det ska ske har jag inte bestämt.
En häst som gjort bra reklam för Månsson i Frankrike är Super Ariel (e. Super Arnie). Åt Kennet Häggström skötte hon träningen av stoet på fransk mark vars utveckling var närmast häpnadsväckande.
I höstas syntes Evelina vid hästens sida efter triumfen i Svenskt Mästerskap för ston.
Skulle det nu bli en utflykt till Åby senare i år för start i Åby Stora Pris så hittar ju Månsson till vinnarcirkeln.
Motståndet lär bli tufft, men att möta hästar som Bold Eagle och Bird Parker har ju Apollon de Kacy vant sig med vid det här laget!