Anrika Prijs der Giganten har måhända inte samma status som i fornstora dagar, men ses alltjämt som ett respekterat storlopp. Även om B.B.S.Sugarlight (e. Super Light) fick segerchecken i fjolårets upplaga var ju faktiskt Ringostarr Treb (e. Classic Photo) först i mål, men hästen som däremot vann såväl Olympiatravet som Elitloppet detta år diskvalificerades för att hästens körsven Wilhelm Paal kört innanför bangränsen.
Mängder av svensktränade hästar har vunnit lopp under årens lopp såsom Dart Hanover, Madison Avenue, Ex Lee, The Onion, Grades Singing, Park Avenue Kathy, Plant the Seed, Bolets Igor, Running Sea, Malabar Circle Ås, Copper Beech och Noras Bean.
I år är de svensktränade bidragen tre till antalet. Att Oskar Kylin Blom gör resan söderöver med sin profilhäst Antonio Tabac (e. Crazed) har uppmärksammats friskt, men att även Rickard Svanstedt åker till Nederländerna med Baron Gift (e. Gift Kronos) har gått mer under radarn.
– Vi blev inbjudna efter hästens seger på Solvalla den 30 oktober. Faktum var att vi tackade nej i första skedet och tyckte det var för hårt lopp att gå ut i. Sedan förstod jag dock att det skulle bli bra toppar, men lite blandat där bakom. När vi bestämde oss var det bara åtta hästar klara och vi förstod att vi skulle få ett framspår så då tog vi chansen, säger Rickard Svanstedt.
Möter Prix d’Amerique-vinnare
När fältet var satt kvarstod nio hästar. Bland dem finns bland annat tidigare nämnda titelförsvaren B.B.S.Sugarlight, Antonio Tabac, den färska International Trot-trean tillika forne Prix d’Amerique-vinnaren Up and Quick (e. Buvetier d’Aunou) och Sebastien Guaratos bankomat Billie de Montfort (e. Jasmin de Flore).
Startlista Prijs der Giganten
- Baron Gift - Rickard Svanstedt
- Twitter - Nico Post
- Panoramic - Robin Bakker
- Antonio Tabac - Oskar Kylin Blom
- Billie de Montfort - Hugo Langeweg J:r
- Attacus - Rick Ebbinge
- B.B.S.Sugarlight - Jos Verbeeck
- Up And Quick - Wilhelm Paal
- Banker Transs R - Jaap van Rijn
För Baron Gift väntar den första riktiga långresan med övernattning. Ja, det är korrekt – femåringen har aldrig behövt gosa ner sig i sovsäcken tidigare!
– Han åker under fredagen och reser i regel väldigt bra, är trygg i sig själv och brukar såväl äta som dricka bra. Det är en cool typ helt enkelt så jag är inte så orolig.
Efter sommarens flitiga tävlande på rikstoton fick Baron Gift en paus och för den utomstående betraktaren slog det inte gnistor om hästen i loppen därefter.
– Han blir väldigt seg efter en träningsperiod, det var jag inställd på. Vi tog den perioden för att han skulle få ta igen sig med hopp om att han ska kunna växa in i Gulddivisionen framåt vintern. Frankrike finns även med i tankarna utan att jag tittat utan något specifikt lopp, men framförallt vore det kul om han kunde etablera sig ordentligt i Gulddivisionen, det vore roligt att ha en häst att kunna tävla med i de sammanhangen. Hästen går lika bra på alla typer av banor och även med skor. Dessutom gynnas han av att starta på regelbundet och nästan inte träna alls.
”Känslan är positv”
Med 43 hästar på träningslistan är Rickard Svanstedt tillsammans med Eric Martinsson den tränare på Axevalla som har flest hästar i träning. Den sistnämnde har dock 25 hästar som är tre år eller äldre. Svanstedt i sin tur har motsatt viktning och ”bara” 15 hästar som är tre år eller äldre.
Av de övriga 28 handlar det om 13 tvååringar och de övriga 15 är ettåringar.
– Jag har bra ägare som köper mycket unghästar. Dessutom har jag fått in hästar från olika ägare även om Global Glide AB är en stor aktör i mitt stall vilket jag verkligen är tacksam för. Vi satsar hårt på de unga hästarna, skruvat lite på konceptet och hittills känns det som att det fungerar riktigt bra. Dock är det ju först nästa år som vi verkligen får svaret på om vi gjort rätt, men känslan är positiv. Jag har fått ett skifte där äldre hästar lämnat och yngre kommit in vilket jag tycker är viktigt. Det är direkt nödvändigt att man har det för att kunna bygga upp en ordentlig grund att stå på.
Bland stallets treåringar utmärker sig Argbiggan (e. Maharajah) 1.13,2am/172.500 kr samt Domino Brick (e. Orlando Vici) 1.15,6am/73.200 kr.
– Argbiggan hade fräschörproblem som tvååring och vi kunde inte riktigt träna henne som vi hade önskat. Domino Brick har vi medvetet tagit det lite lugnt med och jag tror att båda de här hästarna kommer flytta fram sina positioner rejält till nästa år.
Framtiden tycks tala för Rickard Svanstedt, men först ska ett äventyr till Nederländerna avklaras.
På svensk mark tar han för sig allt mer och nu kan det vara hög tid att även den nordeuropeiska får vetskap om att det finns en ny Svanstedt att se upp med.
- Prijs der Giganten kommer att visas i ATG Live under söndagen med en beräknad starttid kl. 18:10. Du kan ladda ner Victoria Park-banans banprogram genom att klicka här.