Det är Johan Svensson som är mannen bakom verket. Efter att tidigare ha varit lärlingslicensierad har Johan bytt till amatörtränarlicens och i år i praktiken blivit privattränare för Farlander Ams ägare Erland Olsson.
Farlander Am
valack fem år e. Lavec Kronos – Looming Storm e. Andover Hall
32 st: 11–5–3
Rekord: 1.14,7l* – 1.11,1ak
Insprunget: 1.201.550 kr
Uppfödare: Am Bloodstock AB, Stockholm
Ägare: Erland Olsson, Falkenberg
Tränare: Johan Svensson (a), Halmstad
Skötare: Niklas Larsson
Resultat 2020:
12 st: 7–3–1
1.14,7l* – 1.11,1ak
Insprunget: 918.000 kr
Körsvenner i år: Björn Goop, Johan Svensson, Stefan Persson
USA-födda mamman Looming Storm (e. Andover Hall – Be My Baby) fick sitt första föl redan som treåring:
Electric Eye Am (e. Credit Winner) 1.13,3ak/€50.698.
Farlander Am är andra avkomman.
Looming Storm har sedan fått tre föl 2017-20 (alla e. Scarlet Knight) i Stall T.Z:s ägo.
– Erland har varit hästägare på Halmstadtravet i många år och de senaste åren haft hästarna hos bland annat Camilla Jonasson, Marcus Lindgren, Jörgen Wallin, Riccardo Bianchi och Magnus Dahlén. Den främsta före Farlander Am var italienska stoet Pretty Trio (e. Civil Action – Intima Trio) som nådde nästan 900.000 kronor och som han nu har som ett av sina fölston, säger Johan Svensson.
Johan Svenssons samarbete med Erland Olsson kan ses som ett exempel på det från och med i år nya licenssystemet då amatörlicensinnehavare kan träna upp till fem ”externt ägda hästar” utan att – som fallet var tidigare – behöva trixa med amatören behövde skriva in sig själv som delägare i hästarna. Fyra av de fem hästar Johan Svensson har i träning är ägda av Erland Olsson.
Johan har kombinerat amatörträneriet med att jobba som fritidsledare på Munkagårds Naturbruksgymnasium.
– Men nu tar jag tjänstledigt från skoljobbet och satsar på hästarna på heltid. Erland Olsson har fyra ettåringar som ska köras in och börja tränas. Det blev bra tajmat att ta in dem och gå över till hästarna på heltid nu. Dels har jag haft ett fantastiskt år som tränare, fyra av de fem starthästarna har vunnit, det är inte bara Farlander Am som gått bra. Så kom det ju en ny covid 19-våg som innebär att gymnasieeleverna bedriver hemmastudier. Mitt jobb där var att vara fritidsledare kvällstid för de inackorderade elever som bor på skolan, det behovet finns inte riktigt i nuläget på grund av pandemirestriktionerna, säger Johan Svensson.
Johan Svenssons tränarresultat 2020:
44 st: 11–5–5
Inkört: 1.193.800 kr
Full satsning på travhästarna nu alltså, och med sig i stallet har Johan en arbetskamrat från Munkagårdsskolan, Niklas Lasson som är skötare till Farlander Am.
– Haha, det är en riktig solskenshistoria. För ett och ett halvt år sedan bytte Niklas kanal på tv:n om det kom trav där. Han var totalt ointresserad och hade aldrig suttit bakom en häst. Men så fick jag med honom till stallet, och nu är det bara trav och hästar som gäller. Vi sitter och kör jobben ihop. Fast Niklas har ju fått en totalt sned bild av hur travsporten är egentligen. När stallets hästar har en segerprocent på 25, vi har kört in över en miljon kronor och Farlander Am är en dundersuccé så tror han att det här är enkelt. Men Niklas får väl upptäcka och lära sig att det inte går att vara besviken när hästarna blir femma-sexa, säger Johan Svensson.
Johan Svensson har varit med och tagit fram bra hästar förr, allra främst Derbyfyran Zoko Lane (e. Zola Boko – Tango Gold) som tränas av amatören Roger Persson och har sprungit in 1,6 miljoner kronor. Johan är fortfarande ordinarie kusk på Zoko Lane och vann med hästen i somras. Men Farlander Am har en dimension till.
Erland Olssons hästar hos Johan Svensson
Cavidendron (sto sex år e. S.J.’s Caviar – Rhododendron) 1.13,2am/424.300 kr
Farlander Am (valack 5 år e. Lavec Kronos – Looming Storm) 1.11,1ak/1.201.550 kr
Grace River (sto sex år e. Joke Face – Frantic Face) 1.13,4am*/314.800 kr
Mahara Gutha (sto fyra år e. Maharajah – Guthapercha) 1.14,3am*/280.300 kr
Ettåringar på väg in för inkörning:
Farit Choco (hingst e. Farifant – Gutchapercha e. Chocolatier)
Henessi Alto (hingst e. Tobin Kronos – Roppongi e. Ready Cash)
Stensjöns Pierh (hingst e. Farifant – Pretty Trio e. Civil Action)
Zac Brown (hingst e. Jocose – Up In The Trees e. Maharajah)
– Ja, i höst har jag insett att Farlander Am inte ”bara är en bra häst” utan kanske till och med en häst för den allra högsta nivån. Han har gjort några nästan overkligt bra prestationer. Inte bara det, han har dessutom stått pall för de tuffa lopp han fått och varit helt oberörd efteråt. Det är de riktigt bra hästarna som tar tuffa lopp med att bli ännu bättre. Jag kände att jag behövde gå tillbaka och titta på de första loppen hästen gjorde för mig i våras, då Björn Goop vann med Farlander Am två gånger. Det har verkligen hänt saker på de månaderna. Nu är det bättre klipp och spänst i honom än det var i våras. Så Farlander Am har helt klart utvecklats i år, säger Johan Svensson.
kanske till och med en häst för den allra högsta nivån
Att hans träningskoncept, med en tusen meter lång rakaba med en ”uppförsbackeknix” på slutet, fungerar är alltså inte bara Farlander Am ett exempel på.
– Det verkar som att jag fått till hur jag ska träna på min rakbana. Jag har fått pröva mig fram lite, men med tanke på hur bra hästarna gått och går måste jag ju tro att jag hittat rätt, säger Johan Svensson.
I somras insåg Johan Svensson att det stora amatörloppet K.G.Bertmarks Minne Derbyhelgen skulle vara en lämplig uppgift för Farlander Am och efter att femåringen i början av augusti slutat tvåa i klass I-finalen på Åby, på 1.11,3a/2.140, bakom den dagen den helt förkrossande bra Pleasure For Cash (e. Ready Cash – Easy Broline) vann Farlander Am Bertmarks Minne efter att ha rundat hela fältet sista 800 meterna.
– Det var en riktig topprestation, konstaterar Johan Svensson.
Det var där klassklättringen började på allvar. Efter det har Farlander Am vunnit tre bronsdivisionslopp, två försök och en final, och klassklättringen ser alltså inte ut att vara slut ännu på ett tag.
Hästen visade kvaliteter hos sin tidigare tränare Magnus Dahlén, främst som treåring då han sprang in 222.500 kronor och kom ner på 1.13 över full distans. Men den potential hästen visat i höst är ändå minst en dimension till. Frågan är var och när det ”tar stopp”. Kanske inte förrän Farlander Am får börja möta de allra bästa?
– Det får väl tiden utvisa. Men Farlander Am verkar ha allt. Han är startsnabb, travsäker, förnuftig på alla sätt, lätt att placera. Han kan gå tuffa lopp och han älskar att gå i rygg och vänta på anfallsorder. Inte minst är han hur stark som helst. Efter bronsdivisionsfinalen på Solvalla senast drog han en suck. Sedan var hans andning normal igen. Helt otroligt, med tanke på hur loppet blev, säger Johan Svensson.
Minst sagt. Farlander Am tvingades ner på ohyggliga 1.05,0 första 500 meterna för att försvara ledningen och man kan väl tänka sig att kusken Stefan Persson (eller Jorma Kontio som med Cab Lane var den som tryckte upp tempot) inte mådde speciellt bra när mellantiden kom upp på ljustavlorna.
– Så du undrar hur Stefan mådde då? Om han mådde dåligt så var det ingenting mot vad jag kände där på stallbacken! Det var bara…nej, nej, nej…jag var näst intill spyfärdig, och kunde knappt ens tänka mig att hästen skulle klara att fullfölja loppet. Och så höll Farlander Am undan och vann! Och var inte ens trött efteråt!
Om han mådde dåligt så var det ingenting mot vad jag kände där på stallbacken!
Eftersom Farlander Am tog loppet så bra beslutade man sig för att starta en gång till i år, när hemmabanan Halmstad har V75 denna lördag.
– Det fick bli så. Sedan börjar vi ladda för nästa säsong. Det känns som att det nog blev en lagom hård silverdivision att börja den klassen i. Allt är som det ska med hästen och kanske har han nu fått lite respekt med sig. Att han ska gå med skor nu, faktiskt för första gången hos mig, är inget som bekymrar, riktigt bra hästar brukar prestera både med och utan skor. Och Farlander Am framstår väl alltmer som en riktigt bra häst, säger Johan Svensson.
Farlander Am:s rikstotosegrar 2020
- 19/9 Bronsdivisionen försök, Färjestad (körsven: Johan Svensson). Utvändigt ledaren första varvet, sedan andra par utvändigt fram till 750 meter kvar då han svarade anfall bakifrån i tredjespår. Där ute utan daghjälp reden av loppet, avgjorde till lätt seger på 1.13,9a/2.640 efter 1.08,8 sista 800 meterna före Hands Down D.E. (e. Main Wise As – Light My Fire) och Allaway G.T. (e. Broadway Hall – Valuta G.T.).
- 31/10 Bronsdivisionen försök, Jägersro (körsven: Stefan Persson. Svarade från fjärde par utvändigt anfall i tredjespår 1.100 meter från mål. Snabb rusch i tredjespår innan han kom ner utvändigt ledande Ingo in i sista kurvan. Kopplade grepp på denne direkt och vann lätt på 1.12,9a/2.140 efter 1.10,7 sista varvet, före Ingo (e. Infinitif – Lobby La Marc) och Buzzer Beater (e. Make It Happen – Sooner Than Later).
- 28/11 Bronsdivisionen final, Solvalla (körsven: Stefan Persson). Fick öppna rekordsnabbt, 1.05,0/500, för att svara ledningen mot Cab Lane runt första kurvan. Vann säkert på 1.11,5a/2.140 efter 1.12,3 sista 500 meterna före Born Unicorn (e. Raja Mirchi – Lily Kronos) och Van Gogh Z.S. (e. Love You – Oyapock Oaks).