Halmstad var också hemmabana för Örebrobördige Ekberg fram till i november, då han jobbade i Magnus Dahléns stall. Men i höstas kom det locktoner från Jörgen Westholm.
– Jörgen behövde personal och jag har kompisar som jobbar hos honom som tyckte att jag borde söka dit. Jag var väl fortfarande i ”funderar-på-det-och-velar-om-det-stadiet” då kompisarna istället sa åt Jörgen att ringa mig. Det gjorde han och när initiativet väl var taget och dörren öppnad blev det då så att jag hamnade hos Westholm, berättar William Ekberg.
Wången Cup 2020-21
- Magnus A Djuse, Solvalla – 190 poäng
- Victor Rosleff, Halmstad – 163
- Mats E Djuse, Hagmyren – 142
- William Ekberg, Romme – 125
- Marcus Lilius, Romme – 97
- Andreas Lövdal, Solvalla – 90
- Kevin Oscarsson, Kalmar – 86
- Linus Lönn, Bollnäs – 69
- Tyler Mifsud, Jägersro – 64
- Iina Aho, Åby – 59
- Henriette Larsen, Halmstad – 54
- Jill Ivarsson, Dannero – 54
- Ludwig Wickman, Bergsåker – 51
- Olle Wäjersten, Bergsåker – 43
- Jesper Rydberg, Axevalla – 38
Dessa lärlingar kör Wången Cup-finalen, som är V75-2 i Halmstads V75-omgång.
Att han skulle hamna i travsporten stod tidigt klart. Morfar Otto Nilsson, född gotlänning men sedan i många år legendarisk proffstränare i Örebro, blev inkörsporten.
– Ja, jag hängde i morfars byxben på tävlingsdagarna i Örebro innan jag knappt ens lärt mig gå. Han har varit viktig och inspirationskälla för, är kanske till och med den skyldige till, att jag utvecklade intresset för att hålla på med travsport. Även sedan Otto slutat själv som tränare var han mycket hos mina morbröder. Så ja, jag kommer från en travfamilj, vistades mycket i stallet och fick då förstås hjälpa till, så jag fick tidigt så att säga det här sättet att leva på och arbeta med travhästar i mig.
Travskolan Wången, sedan Veijo Heiskanen, Admir Zukanovic, Svante Båth, Stefan Persson, Magnus Dahlén och sedan i höstas alltså Jörgen Westholm. Det är vad William Ekberg har på sitt jobb-cv hittills. Hela tiden har han också synts som duktig och lovande kusk och de senaste två åren har den biten steppats upp betydligt.
Om man gjort något så att man är besviken på sig själv är det bra om det då finns ett nytt lopp redan dagen efter
75 körda lopp 2019 blev 133 förra året och vid halvårsskiftet i år var William på 80 – med det tempot året ut blir de alltså 150-160 körda lopp. Segerprocenten i år sticker också verkligen ut: 17!
– Det har gått bra och beror på att Jörgen Westholm verkligen gett mig fina chanser i loppen. Med framgångar får man allt bättre självförtroende och då ger det ena det andra. Det är också viktigt att få köra lopp kontinuerligt. Ingen kusk gör allt rätt alla gånger, och om man gjort något så att man är besviken på sig själv är det bra om det då finns ett nytt lopp redan dagen efter, eller ett par dagar efter, att fokusera på. Om det blir två-tre veckor till nästa lopp och man ska gå och ha det där misstaget kvar i sig, då blir det inte bra. Ett nytt lopp snabbt att gå vidare med är det bästa både när det gått bra och mindre bra, säger William Ekberg.
Första V75-segern togs för tre veckor sedan, med Jörgen Westholm-tränade 15-oddsaren Silver Bullit (e. Orlando Vici – Spurt Engine) i Boden. Den hästen har William Ekberg nu kört fem gånger på raken och har två segrar med.
– Jag åkte till Boden med tanken att köra offensivt eftersom hästen fick fritt för sent veckan före i V75-loppet i Östersund, kändes fin och hade krafter kvar då. Men i provstarten där i Boden kändes Silver Bullit inte riktigt som jag ville, eller önskat, ha honom, så jag körde snällt invändigt igen. Det löste sig så att jag kunde sick-sacka mig fram i en lucka på upploppet och Silver Bullit hann fram till målfotoseger, säger William Ekberg.
William Ekbergs (född 1997) kuskkarriär
2021: 84 st: 14–4–13. Inkört: 847.700 kr
2020: 133 st: 11–12–17. Inkört: 799.600 kr
2019: 75 st: 7–7–5. Inkört: 435.700 kr
2018: 52 st: 4–2–4. Inkört: 199.600 kr
2017: 62 st: 6–3–5. Inkört: 273.500 kr
2016: 14 st: 1–1–1. Inkört: 60.200 kr
2015: 19 st: 2–1–1. Inkört: 74.250 kr
2014: 8 st: 0–1–0. Inkört: 24.800 kr
2013: 6 st: 0–0–0. Inkört: 13.600 kr
Sammanlagt: 453 st: 45–31–46. Inkört: 2.728.950 kr
Nu kom du in på en intressant sak…anpassade och ändrade en egentligen förutbestämd taktik efter hur hästen kändes i provstarten. Hur mycket går du på känsla, och hur mycket läser du på innan och planlägger en styrning?
– Det är en kombination. Jag vill vara lagom påläst inför ett lopp. Inte så att jag sitter och matar lopparkivet med de tio senaste starter alla hästar gjort, det har jag provat och det blir inte bra. Då mest snurrar det i huvudet till slut. Men jag vill veta vilka av de vi möter som är startsnabba och vad motståndarna har för grundegenskaper och form, så att jag får en bild av vilka som kan vara bra ryggar och vilka som kanske inte är det. Ju mer man kör, ju mindre blir också behovet av påläsning, för man får ju då en egen färsk ”liveupplevelse” av allt fler hästar.
– Sedan avgörs ändå mycket av hur hästen känns i värmningen och provstarten. Så måste det vara. Ju mer man kör lopp och får rutin, ju bättre blir man förhoppningsvis på att hamna rätt med den där sista bedömningen av hur hästen ska köras, så att det blir rätt upplägg för hästen i loppet oftare än det blir fel, säger William Ekberg.
Framtidsplanen är föga förvånande att bli professionell travtränare och foga ytterligare en generation till ”Nilsson-släktens” yrkesbana i travsporten. William tog körlicens så fort som reglerna tillät det och han körde sex lopp det år han fyllde 16.
Dessutom är Williams kusin, Johan A Nilsson, också i högsta grad med i travmatchen. Han är ordinarie kusk på sin pappa Thomas L Nilssons stjärna, Breeders Crown-vinnaren och Sprintermästartvåan Lucifer Lane (e. Infinitif – Montreal Lane) och har även oftast kört samma stalls fyraårige Excellent Diamond (e. Quite Easy U.S. – Global Killer) som öppnat karriären mycket lovande med fyra segrar på sex starter.
– Att jag i framtiden tänkt bli tränare fanns ju tankarna när jag sökte in till travgymnasiet på Wången. Men jag har inte bråttom, vet vad det krävs att vara proffstränare, och än är jag inte ”där”. Ett exempel på något jag saknar är kanske att jag inte jobbat utomlands, i USA eller Frankrike, mer än att jag hade korta praktikperioder i Frankrike då jag gick travgymnasiet på Wången. Inte så att jag funderar på att etablera mig utomlands, utan det skulle vara för att vidga vyerna om hur man tränar hästarna i andra länder, säger William Ekberg.
Jag hoppas så klart att kunna göra något bra av att vi har innerspåret bakom bilen
Han slutade fyra i den årslånga Wången Cup-serien som kvalificerar för deltagande i Wången Cup-finalen (som är V75-2 denna lördag). Vinnande kusk får en travresa i Europa, så en liten pusselbit för ”utriksesförkovran” finns inom räckhåll denna helg. William kör Jonna Jinesjö-tränade Stefan Melander-uppfödningen Aft Galley (e. Scarlet Knight – Oscarta) i Wången Cup-finalen, från innerspåret i spårtrappan.
– Jag har inte börjat läsa på loppet ännu, vill som jag sa tidigare inte överarbeta det så att det blir fel. Grundintrycket är jag kör en häst som är i bra form och jag hoppas så klart att kunna göra något bra av att vi har innerspåret bakom bilen. Det här blir ett spännande lopp att köra, säger William Ekberg.