Nio chanser har Roger Walmann haft sedan tidigare i Svenskt Trav-Kriterium. Västerbo Miguel (e. Super Arnie) var hans första chans år 2005 vilken slutade femma och sedan dess är Pythagoras Face (e. Muscle Hill) den som kommit närmast.
För sju år sedan var han knappt slagen tvåa bakom självaste Readly Express (e. Ready Cash).
Året efter gick Walmanns duo Valley Brodde (e. Ready Cash) samt Destiny Am (e. Muscle Hill) lottlösa från loppet, men i år har han alltså chansen med en trio.
– Visst kände jag tidigt att jag hade en stark kull i denna årgång, men därmed inte sagt att jag skulle ha tre hästar i Kriteriet, säger Roger Walmann och fortsätter:
– Det här är första årgången på säkert 20-25 år som jag tränat själv hemma på min gård. Tidigare har jag haft ett samarbete med Per-Erik Pettersson som drivet verksamhet med de yngsta hästarna under mitt namn och det är ingen ett hymla om att det gjort skillnad att man kommer närmare hästar.
Varje individ har under en längre period helt sonika fått mer uppmärksamhet.
– Det är skillnad mellan att ha 40 hästar istället för 180. Man ser dem mer, kör dem mer och har en daglig uppsyn på ett helt annat sätt. Även om jag som tränare alltid varit väldigt förskonad och haft bra lärlingar och skötare så får man hoppas att det är jag som ytterst ansvarig tränare som har mest kunnande.
Få tänker på Roger Walmann som en tränare som startat överdrivet många tvååringar, men såväl Bedazzled Sox (e. Brillantissime) som Coquaholy (e. Orlando Vici) var igång redan under fjolåret.
– I alla år har jag låtit de starta som visat av egen maskin att de varit där och varit mogna. Aldrig satsat på det så utan det har handlat om tidiga hästar. Har de visat att de är med på noterna har jag givetvis tränat dem lite hårdare.
”Aldrig missnöjd”
En gemensam nämnare kring Bedazzled Sox och Coquaholy är därtill att de fortsatt visa stark form hela tiden trots att de tävlat på regelbundet, utan längre paus.
– Jag tror det handlar om att de är körda sedan lång tid tillbaka. De har en grund att stå på. Efter stora lopp får de ta igen sig ordentligt, men givetvis inte hur länge som helst. Det gäller att ligga på en träningsdos så de behåller formen helt enkelt.
Är det svårare att matcha en treåring idag än vad det var för 20 år sedan?
– Ja, det tycker jag. Man behöver ha klart för sig med varje häst vilka vägar man ska gå och inte heller vara rädd för att hoppa av något om det inte känns bra. Utbudet är så stort idag och de är relativt stora pengar att tävla om. Det gäller att tänka sig för vilka vägar man ska välja.
Medan Beddazled Sox och Coquaholy mestadels har haft ett eller tvåor i sin resultatrad så har Walmanns tredje Kriteriefinalist Every Day Elegant (e. Maharajah) några ”bommar” mellan varven.
– Form- eller fräschörmässigt har det inte krånglat något. Däremot har de varit två-tre lopp där det varit hästar överallt. Om man tittar på vad han gjort sista kilometern i loppen har han varit lika bra som de andra. Resultaten kan ha blivit sämre, men jag har aldrig varit missnöjd med honom.
”Norskt huvudlag”
Efter kvalloppen för två veckor sedan har allt varit till belåtenhet. Walmann har inget att anmärka på inför lördagens stora slag.
– När man har hästar i finaler så är det en av få gånger man inte behöver tänka på vad man ska göra utan det är bara att träna på enligt planen. Jag kommer med tre hästar som är exakt så förberedda som jag önskat och det är bara att hoppas allt går rätt för sig och ingen blir påkörd.
Vem är starkast av de här tre?
– Det är nog Coquaholy. Däremot är han mycket svårare att placera i fältet. Han är inte lika lätthanterlig som de två andra som man kan köra till med och få position. Sedan behöver man ju inte nödvändigtvis hamna långt fram i fältet utan det handlar väl främst om att inte få en dålig rygg som blir trött och bromsar.
Och vem är snabbast av dem?
– Bedazzled Sox på kort bit. Han är väldigt snabb, men även Every Day Elegant kan flytta på sig. Han ska dessutom gå barfota fram nu och utrustas med norskt huvudlag, men jag ändrar inget på Bedazzled Sox eller Coquaholy, avslutar Roger Walmann.