Jägersro är hemmabana för Calle Wihlborg och han hade upplevde en stor travdag för ett år sedan när Kiss Francais-hingsten Attraversiamo vann Svenskt Travderby.
– Då fick man dessutom vara på plats. Den söndagen förstod jag inte hur stort det var. Attraversiamo är som en askungesaga och en otroligt häftig häst som jag följt sedan han var liten. Derbysegern är ett minne för livet, berättar Calle Wihlborg.
Förväntningarna var stora på Derbyt 2019 med revanschmötet mellan tuffingarna Attraversiamo och Conrad Lugauers Campo Bahia. Kulltopparna bjöd på härlig fight i Kungapokalen där Campo Bahia drog det längsta strået på 1.10,6a/2.140 meter. Attraversiamo var slagen med en tiondel och sedan var det långt ner till tredje häst (Thrust Control).
– Båda hästarna var mycket bra i Kungapokalen, men jag kände efteråt ”låt Derbyt komma så ska vi visa vem som är bäst”. Därefter var Attraversiamo grymt bra i Prix Readly Express på Solvalla och då kände jag att Campo Bahia måste vara sjukt vass i Derbyt för att slå oss.
Finalen blev inte vad travpubliken hade hoppats på, men jag tänker inte be om ursäkt för att Attraversiamo vann
Men i uttagningarna blev Attraversiamo ”bara” tvåa och Conrad Lugauers stjärna var stor favorit i finalen.
– Efter försöket gick nästan all luft ur ballongen, men på Derbydagen hade vi flax. Finalen blev inte vad travpubliken hade hoppats på, men jag tänker inte be om ursäkt för att Attraversiamo vann.
Tre av fem uppfödningar till final
Åter till 2020. Familjen Wihlborg, Snogarps Gård, hade fem uppfödningar i uttagningarna till Derbyfinalerna och kunde glädjas åt tre finalbiljetter. Gazoline Mearas, slutade trea, och Fort Knox, galopp i spets, blev utslagna.
Guzz Mearas (e. Muscle Mass-Intensity Kronos) är Skåne-uppfödarnas bidrag i Svenskt Travderby. Hästen var tapper tvåa uttagningsloppet, slagen på målfoto av Hail Mary. I finalen har den sistnämnde innerspår och ser ut att sitta i favoritpositionen. Guzz Mearas börjar från spår tolv med sin tränare Johan Untersteiner.
– Johan har gjort ett kanonjobb med hästen och det var extremt surt att han inte vann försöket. Det är en jämn och bra kull och slutar Guzz femma-sexa har han gjort ett fantomlopp. Jag hoppas att det blir ett rivigt lopp för som sagt är det grymma fyraåringar i den här kullen.
”Jag hintade tidigt att jag vill köpa tillbaka stoet”
Milady Grace (e. Ready Cash-Khao Manee) är en omdöpt Mearas-uppfödning, som tidigare ägdes av Rolf ”Readly Express” Andersson och tränades av Peter Untersteiner.
– Rolf är inte intresserad av avel och jag hintade tidigt att jag vill köpa tillbaka stoet när hon hade tävlat färdigt. Sedan har jag påmint honom några gånger för att han inte skulle glömma.
I mitten av maj galopperade Milady Grace i ett Breeders Crown-lopp i Halmstad och dagen efter kontaktade Andersson Calle Wihlborg. De kom överens och nu äger Calle stoet tillsammans med Johan Arneng.
– Milady Grace var inte redo att bli dräktig och tiden gick. Vi kände att vi var tvungna att hitta på något.
Enligt avtalet med Rolf Andersson har Wihlborg rätt att tävla med hästen mot att Andersson får tio procent av det Milady Grace springer in.
– Johan föreslog att vi skulle flytta hästen till Daniel Redén, som i sin tur tyckte att det var en fin häst som han gärna provade.
Hästen gjorde comeback i den nya regin med ett sjundepris på Axevalla under Stochampionatshlegen. Calle Wihlborg var kanske inte helt övertygad.
– Men både Örjan Kihlström och Daniel Redén var nöjda och det skulle visa sig att de hade rätt.
Hästen har haft bekymmer med fräschören och det är lite oroande med täta starter
I starten efter var Milady Grace segermogen och hon följde upp med att vinna sitt uttagningslopp till Derbystoet. Kihlström kör kullettan Diana Zet från spår tre i finalen, medan Milady Grace har spår närmast utanför och får Björn Goop i sulkyn.
– Hästen har haft bekymmer med fräschören och det är lite oroande med täta starter, men hon har vunnit med krafter kvar på sistone. Det ska bli kul att se vad Goop kan hitta på i finalen.
Två finalister från bricka tolv
I Derbystoet startar även Gina Mearas (e. Cantab Hall-Innocent Face) och Johan Untertsteiner – även här från spår tolv.
– Det är en fin häst som alltid gör sitt, men stoet är beroende av bra resa. Kapacitetsmässigt tillhör hon de bästa och med tur kan hon sluta trea, fyra, femma eller sexa, men normalt blir det tufft att vinna. Milady Grace har jag störst förhoppningar på, men alla tre hästarna tillhör den absoluta kulltoppen, menar Calle, som inte får vara på plats i år.
– Det är tufft att inte få vara på plats för mig som älskar travsporten. I Elitloppet var jobbigt att inte få vara på Solvalla när Attraversiamo var med och nu får jag inte vara på Jägersro trots att vi bara bor 30 minuter från banan. Jag är trött på det här…
Som ändå vill plussa på sin hemmabana.
– Jägersro har ansökt om att få ha ägare och uppfödare på banan och fått nej. Nu har de hyrt en restaurang inne i Malmö och då går det bra eftersom det är ett slutet sällskap. Jägersro har gjort vad de kan och ska ha en stor eloge för det.
Men Calle Wihlborg kommer att hålla sig hemma.
– Jag lever mig in för mycket i loppen och vill vara själv…
Största kullen hittills
För dagen har Snogarps Gård drygt 20 fölston. I år har uppfödarna fått 14 avkommor, vilket är den hittills största kullen.
– Ambitionen är att ligga på 18 ston och få cirka 15 föl per år.
Ett spännande nyförvärv i stoparken är 1.08-travaren Darling Mearas (e. Cantab Hall-Khao Manee). Hos Stefan Persson vann hon Svenskt Trav-Oaks, EM för ston och slutade tvåa i Stochampionatet. Hon avslutade tävlingskarriären hos Åke Svanstedt i USA och där sprang Darling Mearas rekordet 1.08,2a/1.609 meter.
– Hon är dräktig med Chapter Seven. Stoet är kvar i USA och det är inte bestämt om hon kommer hem till Sverige eller blir kvar i USA.
Startlistor till helgens tävlingar.