Fokustema
Fokus: Fredagsintervjun
Läs senare

När kejsaren kom till Åby

Två års övertalning, ett Herkulesplan hyrt av den franska försvarsmakten och en med råge spräckt budget.

När kejsaren Ourasi för första och enda gången tävlade på svensk mark var det på Åby under det inom travsporten närmast mytomspunna året 1988.
Av
Emil Persson
Ourasi vinner åby stora pris 1988. Foto Kanal75
Ourasi vinner åby stora pris 1988. Foto Kanal75
Greger Söderberg var sportchefen på Åby som tog Ourasi till Mölndalsbanan efter tätt samarbete med Stig Engberg. Foto: Kanal75

Mölndalspubliken hade skämts bort duktigt fyra månader tidigare. Sugarcane Hanover hade stått för en svettig svepning av Callit i Olympiatravet och presenterat sig som en världstravare för den nordiska publiken.
Hur skulle nu Åbys sportchef Greger Söderberg kunna skaka fram något som skulle kunna övertrumfa det ögonblicket?
– Det vet säkert de flesta om vid det här laget att det egentligen var Mack Lobell vi var ute efter till Olympiatravet. Vi uppvaktade hästens tränare Chuck Sylvester i Florida och gjorde verkligen vad vi kunde, men strax innan jag for hem fick jag tips om en annan häst, just Sugarcane Hanover. Jag ringde Berth Johansson som hade tävlat mot honom i USA och han sade med all kraft att den där hästen ska du verkligen ta om du får chansen, berättar Söderberg.

”40 meter bättre”

Man ska ha i åtanke att världen liksom travet såg annorlunda ut för 29 år sedan. Även om Sugarcane Hanovers existens givetvis fanns i folks medvetande var det få som verkligen visste hur bra han var.
Annorlunda var det med Ourasi. Just år 1988 tog han sin tredje Prix d’Amerique-seger i följd och det rådde ingen tvivel om att Ourasi var Frankrikes bästa häst.
– Vi hade haft såväl Ogorek som Mon Tourbillon här på Åby som var hästar av absolut yttersta klass, men Stig Engberg som var tränare i Frankrike och som skötte kontakterna åt mig sade att Ourasi var 40 meter bättre än de hästarna, berättar Greger Söderberg.
Uppvaktningen påbörjades per omgående.
– Vi var nere såväl 1986 som 1987 – på gården hos Jean-René Gougeon – och gjorde vårt bästa för att få honom att komma till oss. Jag minns att det var kallt som fan och att vi letade efter hans bortsprungna tax, men någon Ourasi till Åby fick vi inte med oss där och då.

Herkulesplan

Jagandet efter Ourasi (och Gougeons tax) gav dock resultat över tid. Hästen hade förvisso tävlat i Gelsenkirchens storlopp Elite-Rennen år 1986, men någon skandinavisk utflykt hade han inte varit nära.
– Till slut sade han att ”okej, om jag ska åka någonstans utanför Frankrikes gränser så ska jag åka till Åby”. Stig Engberg och Gougeon hade varit goda vänner, semestrat ihop utomlands och hade en sådan relation att det kändes trovärdigt när han gav klartecken.
Dock uppstod ett problem relativt tätt inpå den där septemberdagen.
– Jag hade en kontakt i England som brukade hämta hästarna på en flygplats utanför Paris. Gougeon fick upplägget presenterat för sig, men det krävde en omlastning av hästen för att han skulle kunna flyga och det gick sig inte an. Hästen var nämligen istadig så det upplägget godtog han inte.

Spräckte budget

Fakta

OURASI

Hingst född 1980 i Frankrike
Stam: Greyhound-Fleurasie e. Remember
Statistik: 86 st: 58–14–4, 1.11,5ak, 3.320.781 euro
Tränare. Jean-Réne Gougeon, Frankrike

Där stod Greger Söderberg – ja hela Åby – med stora problem. Vad skulle de nu ta sig till? De hade ju trots allt utlovat vitt och brett att kejsaren skulle komma till Åby!
– Jag funderade och slogs av tanken att hästen skulle kunna fraktas på ett Herkulesplan. På så vis skulle man kunna köra på direkt med transporten på planet istället för att behöva lasta om. Stig Engberg fick i uppdrag att ordna detta med den franska försvarsmakten och det gick för sig om det handlade om att planet skulle nyttjas på helgen.
Greger Söderberg vill minnas att han hade en budget på 200.000 kronor.
– Men jag undrar om inte kostnaden stack iväg till 500.000 kronor, drygt. Jag fick gå in till Stefan Johansson som var VD på Åby och sade rakt ut att budgeten spricker ju, vad gör vi nu, men fick till svar att ”nu kör vi”.

Veterinären ville stryka

Startlistan från Åbyprogrammet.

Planet lyfte. Ourasi landade. Kejsaren var på plats på Åby. Allt var frid och fröjd. Eller?
– Nej, det var ju inte det… hästen tävlade med ett tungband av nylontyp som han alltid hade haft på sig, men det hade ekipagekontrollanten synpunkter på. De kom till mig och sade att han inte fick starta om de inte tog bort det, men såväl veterinären som Gougeon stod på sig.
Söderberg hade ännu en utmaning att lösa och spelade ett minst sagt fräckt spel.
– Jag sade till veterinären att ”då gör vi så att du tar mikrofonen i vinnarcirkeln, presenterar vem du är och att du stryker Ourasi för att han har ett otillåtet tungband”. Därefter blev det tyst…
De 12.256 besökarna (ökning med 3.000 besökare kontra året innan) på Åby behövde aldrig nås av ett dystert strykningsbesked. Istället fick de sig Ourasi vinna loppet på 1.14,5a/2.140 meter från dödens vilket där och då var den näst snabbaste segertiden i loppets historia.
– Han såg ju slagen ut, men kontrade. Och hur var det nu i slutkurvan? Det var en situation där som resulterade i böter och avstängning för Gougeon. Han kom in och tjurade på mitt kontor för han tyckte inte det var någonting. Han sade att han aldrig hade varit avstängd i hela sitt liv och att han inte skulle åka hem förrän böterna var bortplockade. Jag sade till honom att jag behövde tid på mig för att kunna ta hand om frågan, men det spelade ingen roll vad det togs för beslut hos oss. Nere i Frankrike körde han kort därpå, trots avstängningen…

Ourasi startade aldrig mer på svensk mark. Två månader senare var han tvåa i det av många ansett som världens bästa travlopp genom alla tider, March of Dimes på Garden State Park bakom Sugarcane Hanover.
Den häst som hade grepp om Ourasi i just Åby Stora Pris tills han tappade travet och galopperade 75 meter före mål.
Man kan ju tänka sig att Greger Söderberg ser Ourasis start på Åby som en av hans största gärningar under sportchefsåren på Åby?
– Det är klart att det var en fjäder i hatten. Det ihop med Sugarcane Hanovers entré här på Åby samma år samt Varennes första start på svensk mark i Olympiatravet år 2000 är extra minnesvärda ögonblick, men det är klart… Ourasi var något extra. Det är klart att man är stolt över att vi fick honom till Åby, avslutar Greger Söderberg.

Fredagsintervjun är en fördjupning utifrån Sulkysports lista kring världens bästa hästar under de senaste 100 åren. I dagens upplaga av tidningen kan du se vilken placering Ourasi hamnat på i vår lista.
Klicka här för att köpa tidningen som E-tidning via Google Play eller klicka här för att köpa tidningen via vår app i iTunes.

Fokustema
Fokus: Fredagsintervjun
Läs senare

V75: Upprepas bedriften?

För sex år sedan kvalade Lars Wikström in elvaårige Beau Mec till Olympiatravet.
Under lördagseftermiddagen kan han skicka ytterligare en ”evigt ung” elithäst till Åbys stora vårlopp när Weekend Fun tar sig an eliten i Assar Engbloms lopp.
Av
Emil Persson
Upplåst för dig som är prenumerant
Weekend Fun är den senaste ”gamlingen” som fått ett nytt liv i Lars Wikströms träning. På lördag på Bergsåker väntar försök till Paralympiatravet. Foto Ellinor Kempe/ALN
Weekend Fun är den senaste ”gamlingen” som fått ett nytt liv i Lars Wikströms träning. På lördag på Bergsåker väntar försök till Paralympiatravet. Foto Ellinor Kempe/ALN
Denna artikel tillhör Sulkysport Premium - vårt låsta material.

För dig som är prenumerant

Vi har bytt prenumerationsystem.
Innan du kan logga in så behöver du skapa ett digitalt konto:
Aldrig skapat ett digitalt konto?

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Du är inloggad men något är fel med din prenumeration

Gå till ditt konto för att ta reda på vad.

Mitt konto

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Bli digital prenumerant

Prenumerera digitalt

Läs om Sulkysports olika alternativ, från 89 kronor/månad till 899 kronor per år.

Den andra deltävlingen av Paralympiatravet avgörs på Lars Wikströms hemmabana Bergsåker och då ska givetvis tioårige Weekend Fun (e. Jaded) utgöra deltagarskaran.

De är blott åtta till antalet som drabbar samman, men flera av dem av hög klass och potentiella Elitloppsdeltagare.

Weekend Fun är dock ensam i fältet om att ha tre segrar i resultatraden och de kommer därtill i följd. Det är inte utan att man frågar sig om hästen någonsin varit bättre än vad han är just nu.
– Om han har varit det tidigare – före han kom till mig – är svårt att säga, men här hos mig har han i alla fall aldrig varit bättre än vad han är just nu. Hästen mår väldigt bra och är harmonisk, säger Lars Wikström.

Att arbeta med äldre elithästar är något som Bergsåkersproffset är ytterst van vid och har lyckats väl med. Weekend Fun anslöt till hans stall som åttaåring, tidigare nämnde Beau Mec (e. Jag de Bellouet) kom till honom som nioåring och backar vi bandet än längre går det lyfta namn som Saddle Brook (e. Alf Palema) samt Prince Apanage (e. Speedy Somolli) vilka kom till hans stall som sju- och åttaåringar. Samtliga vann på ålderns höst lopp med sexsiffriga förstapris.

”Rätt tillfällen”

Att Wikström ”har något” som gör att han lyckas göra resultat med äldre hästar skriver han under på, men tillägger samtidigt…
– Det är hästar som varit bra i grunden och gjort resultat även tidigare som det handlar om. Generellt sett gäller det ju att alla hästar ska vara fräscha för att kunna prestera, men det kanske är ännu viktigare på äldre hästar. Sedan får man träna med förstånd. Jag kör inte så tuffa jobb med dem när de är igång och tävlar, de behöver inte flåsa i värmningar heller utan jag drar växlarna vid rätt tillfällen.

När Lars Wikström-tränade Beau Mec och Carl Johan Jepson vann Guldbjörken på Umåker 2018 gav det en biljett till Olympiatravets final där hästen slutade femma. Prisutdelare var skidhjälten Thomas Wassberg. Foto Jeannie Karlsson/Sulkysport

Just dra växlarna vid rätt tillfälle har han gjort med Weekend Fun. Jaded-sonen har onekligen fått en skjuts till på barfotabalans i de senaste starterna.
– Jag har väntat tills han är i riktigt bra form och där har han varit nu på sistone. Den här gången är det dock ett steg upp motståndsmässigt, det är lite djupt vatten är jag rädd för. Jag tror konkurrenterna är för bra, men samtidigt har han aldrig varit riktigt trött i de här loppen. Han vann på 1.11,6 över sprint näst senast och det lär han behöva springa i 500 meter till nu. Det tror jag förvisso att han kan, men det blir svårt att nå ledningen här; där blir han piggare och växer en klass.

Nyförvärv

Skulle nu inte Weekend Fun simma så pass ute på det djupa vattnet att han tar sig i land först av alla så har ändå Wikström ett par chanser inom V75-omgången.

Brageson (e. Lome Brage) är hans hopp i finalen av Dubbelcupen som med sina 200.000 kronor i segerpremie är tävlingsdagens högst doterade lopp.
– Bitarna har ramlat på plats. Han mår riktigt bra, känns bara bättre och bättre nu. Där är jag lite smygoptimist.

I lördagens lopp är det därtill dags att låta hästen tävla barfota runt om för första gången på svensk mark.
– Det känns som det kan ge bra effekt. Ulf Ohlsson som kört honom mycket har pratat om det här några gånger och sagt att han har tro på att det ska fungera.

I Bronsdivisionen startar han därtill nyförvärvet Blues Brother (e. S.J.’s Caviar) som inlett året med tre segrar på sju starter hos Daniel Wäjersten.
– Hästen har varit här en månad, tränat lite lagom och allt känns bra. Hästen har visat god löpskalel, men jag tror att han väger lite lätt i detta lopp och inte är tillräckligt snabb för att hävda sig på V75. Däremot möter han några ston som tjänat upp emot en miljon mer än honom; det är väldigt tufft, avslutar Lars Wikström.

<< V75-tips: Inget grått spikval >>

Fokustema
Fokus: Fredagsintervjun
Läs senare

V75: ”Ännu vassare nu”

Med påtagligt bevisad segeraptit och en mor som vunnit på V75 är Mr Weasley en av förhandsfigurerna inom lördagens jackpotomgång på Åby.
– Det är skönt att vara tillbaka i de här sammanhangen för det är inte så lätt att ha en häst som duger på lördagar, säger Mats Olsson.
Av
Emil Persson
Upplåst för dig som är prenumerant
Mats Olsson står till höger om Mr Weasley som gör sin första start inom V75 under lördagseftermiddagen. Foto Annika Niklasson Adolfsson/ALN
Mats Olsson står till höger om Mr Weasley som gör sin första start inom V75 under lördagseftermiddagen. Foto Annika Niklasson Adolfsson/ALN
Denna artikel tillhör Sulkysport Premium - vårt låsta material.

För dig som är prenumerant

Vi har bytt prenumerationsystem.
Innan du kan logga in så behöver du skapa ett digitalt konto:
Aldrig skapat ett digitalt konto?

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Du är inloggad men något är fel med din prenumeration

Gå till ditt konto för att ta reda på vad.

Mitt konto

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Bli digital prenumerant

Prenumerera digitalt

Läs om Sulkysports olika alternativ, från 89 kronor/månad till 899 kronor per år.

Om den saken råder ingen tvivel, men Åbyamatören har visat flera gånger om att han vet hur man tränar travhästar.
Såväl miljonären Dollar Access (e. Alf Palema) som trekvartsmiljonärskan Snow Angel (e. Order By Fax) har vunnit V75-lopp i Olssons regi och sadeltoppen Robin Hood (e. Raja Mirchi) är en annan häst som tog sig över en miljon kronor i intjänade prispengar i Olssons regi.
– Alla hästarna har tränats enligt samma upplägg. Jag håller till i Ryggebol i Lerums kommun där vi nu är tillbaka sedan ett antal år tillbaka. Jag håller till på granngården av mitt föräldrahem och jobbade under flera år även för Jörn Morten Kvikstad samt Peter Untersteiner när de hade verksamhet här på gården, påminner Mats Olsson.

Kort och gott en amatörtränare med en mycket gedigen bakgrund och som har ”koll på läget”. Framgångarna har kommit genom kunskap och inte genom tur. Måhända kan alla få fram en bra häst, men i Olssons fall handlar det om regelbunden leverans av hästar som presterat väl.

“Många likheter”

Lördagens Klass II-deltagare Mr Weasley (e. S.J.’s Caviar) är en ”egen produkt” så till vida att även modern Snow Angel (e. Order By Fax) 1.12,0ak/723.400 kr tävlade i Olssons regi. År 2017 vann stoet ett V75-lopp i Halmstad under Sprintermästarhelgen och slutade tvåa i ett Diamantstoförsök två veckor senare.
– Det finns ganska många likheter de två emellan. Mr Weasley har samma hållning, gång och likt sin mor en bra löpskalle. Snow Angel var aningen större, men ändå lätt och späd i kroppen. Och långbent! Båda springer med en hög huvudhållning.

Mr Weasley som föl. Foto: privat

Mr Weasley har inlett sin karriär med fem segrar på de första sex starterna och har nått bättre resultat tidigt i karriären än sin mor.
– Han kvalade i mars ifjol som treåring, men började växa så vi tog det lugnt och undvek att tävla med honom under sommaren när det gick som fortast i nolloppen. Han har varit travsäker hela tiden, är ganska så startsnabb och har haft tur med startspåren. Han har fått bra lopp och utvecklats med det. Hästen vill strida och vinna.

Ny balans

I lördagens lopp drog Olssons häst återigen vinstlotten i spårtombolan och inleder från ett innerspår bakom startbilsvingen.
– Om han får ledningen eller rygg på någon bra spelar inte så stor roll för det finns ju open stretch. Jag tror att han kan ha en bra speed och jag är riktigt nöjd med hästen för dagen. Det känns som att den rätta formen sitter där.

Blott en förlust har Mr Weasley på sina första sex starter. Då fick han nöja sig med en tredjeplats när det handlade om årsdebut i Halmstad.
– Jag förstod innan att han skulle behöva loppet i kroppen. Han hade gått ganska mycket i tryckvagn och tränat under tre månader inför det loppet, men sprang ändå rekord. Hästen gick 1.10 sista 500 meterna och sprang som fortast över mållinjen så jag var jättenöjd med insatsen. Till morgondagens lopp spelar Olsson ut ett kort han sparat.
– Hästen har tävlat med fyra järnskor tidigare, men de har varit rätt så tunna. Nu ska han tävla barfota bak och med en lätt aluminiumsko fram. Jag har packat ner can’t see back-huvudlag också, men jag tror inte vi lägger på det nu utan sparar på den saken. Det kommer krävas en bättre prestation nu och han möter flera hästar som sprungit snabba tider, men jag tror också att han kommer vara ännu vassare denna gång, avslutar Mats Olsson.

Fakta

Olsson om stallets övriga två hästar:

  • Lastex (treårig valack e. Executive Caviar–Snow Angel)
    Lillebror till Mr Weasley. En lite grövre häst och jag har inte så bråttom utan väntar troligtvis till hösten. Hästen tränar bra”.
  • Dealbreaker (treårigt sto e. S.J.’s Caviar–Global Trustful)
    En lillasyster till Global Depandable som tjänat över en halv miljon hos Mattias Djuse. Vi ropade in henne på auktion för två år sedan, men hon har växt något enormt och blivit så stor. Hon har gått några 1.40-jobb och tränar åter för fullt efter en paus, men det dröjer nog även tills hösten för hennes del innan hon kommer ut”.
Fokustema
Fokus: Fredagsintervjun
Läs senare

”Magnus har naturlig djurkänsla”

Kungakronan hamnade snett förra året. Nu är Gunnar Melander och hans stjärna Månlykke A.M. tillbaka – med ny kusk.
Här berättar Gunnar om varför han har petat sig själv som kusk, Magnus Djuses medfödda känsla för djur, hur hästarna håller kroppen och hjärnan frisk, vikten av ekologiskt hö och mycket mer.
Av
Mathias Hedlund
Upplåst för dig som är prenumerant
Månlykke A.M. startar i Bollnäs nästa gång över sprinterdistans. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport
Månlykke A.M. startar i Bollnäs nästa gång över sprinterdistans. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport
Denna artikel tillhör Sulkysport Premium - vårt låsta material.

För dig som är prenumerant

Vi har bytt prenumerationsystem.
Innan du kan logga in så behöver du skapa ett digitalt konto:
Aldrig skapat ett digitalt konto?

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Du är inloggad men något är fel med din prenumeration

Gå till ditt konto för att ta reda på vad.

Mitt konto

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Bli digital prenumerant

Prenumerera digitalt

Läs om Sulkysports olika alternativ, från 89 kronor/månad till 899 kronor per år.

Gunnar Melander har hela karriären kört sina hästar själv, med några undantag som exempelvis när sonen Micael var kusk bakom trefaldige svenske mästaren Stellbarr, men på söndag står han vid sidan. En ny och annorlunda situation, men en genomtänkt och länge planerad sådan.
– Jag beslutade redan förra året att vi skulle prova en annan kusk bakom Månlykke, men han hittade aldrig riktigt formen under fjolåret. Då var det orätt mot alla – hästen, kusken, spelarna, ja alla – att byta kusk när hästen inte var i form, säger Gunnar.

Ja, fjolåret blev inte vad Gunnar och kretsen runt hästen hoppats på. Efter SM-guld tre år i rad och ohotad i positionen som landets bästa kallblod fick Månlykke A.M. (e. Månprinsen A.M.) nöja sig med en seger på 13 starter – i början av december –  och 325.500 kronor i prispengar.
Prestationerna var goda, men spetsen saknades. I SM blev det en tredjeplats och största framgången var andraplatsen i Steggbests Minne i somras, men i Elitkampen blev det ingen start.
– Det var en knepig säsong ifjol, inte alls som det brukar vara. Jag har försökt hitta förklaringar till det. Det går att hitta anledningar som att vädret var var väldigt upp och ned, men det finns även annat som spelar in. Jag har analyserat och försökt förbättra inför i år.

Månlykke A.M. och Gunnar Melander. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport

Det Gunnar bland annat kommit fram till som en orsak är fodret – eller rättare sagt höet.
– Jag fick inte tag på ekologiskt hö förra året. Många kanske tycker sådant låter fjantigt, men det gör skillnad för främst andningen. Jag hade problem till slutet av juli och det svåraste för mig har varit att hitta tävlingshö som är rent, säger Gunnar.
Han utvecklar: 
– Det har varit mycket ensilage och annat och då kan hästar få halsproblem. Jag hade ju själv jordbruk tidigare och man får en mycket friskare häst när man har friskt hö. Det är inte lätt att få tag på, men nu tror jag att vi har hittat rätt.

Melander andas optimism inför den nya säsongen. Den snöfyllda vintern har bjudit på bra träningsförutsättningar i Hälsingland och bågen är spänd inför säsongen.
– Vi har haft en bra vinter och kunnat träna som vi velat, det finns inget att klaga på. Månlykke känns fin i träning och det är inga fel på honom. Han känns piggare och mer positiv än förra vintern och förhoppningen är att han ska vara som tidigare. Jag har inte krånglat till träningen, men gjort en del förbättringar och gått tillbaka till saker som jag gjort tidigare, säger Gunnar.

Gunnar Melander och Månlykke A.M. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport

Någon toppform är dock inte att vänta i årsdebuten, men Månlykke A.M. har gått ett snabbjobb inne på Bollnästravet inför söndagens start på Romme där han startar 20 meter bakom bland andra Öystein Tjomslands Tekno Jerven (e. Tekno Odin).
– Han håller inte toppform och har inte fått den sista vässningen, men är väl förberedd, lika förberedd som tidigare. Jag körde ett lugnt jobb i Bollnäs, strax under 1.28. Det blev en lite snabbare avslutning än jag hade tänkt, men han var så pigg och glad och det var rätt tryck i honom, han kändes harmoniskt, säger Gunnar.

En ny säsong väntar alltså och den stora snackisen är att det blir med ny kusk. Valet föll på de två senaste årens segerrikaste kusk i Sverige: Magnus A Djuse. Ett givet och planerat val, enligt Gunnar.
– Magnus är redan en av de allra bästa vi har och jag har följt honom länge. Jag hade kontakt med hans mormor och morfar, Sven och Maj-Lis (Häggman), som hade häst i träning hos mig på 1980-talet.

Gunnar imponeras av unge Magnus känsla för hästen.
– Han har en naturlig djurkänsla, något som man är född med. Magnus har med sig den där extra känslan som inte bara går att öva upp. Hans tysta kommunikation med hästarna tycker jag om, säger Gunnar om Magnus som var förstavalet och den ende den ende som behövde tillfrågas som kusk när det kom ett ”ja” direkt.

Magnus A Djuse. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport

Hur blir det då att se Månlykke A.M. tävla med en annan kusk?
– Jag har förberett mig länge och kommer inte att vara nervös utan avslappnad. När man kör själv blir det mer fokus. Nu behöver jag inte läsa på loppet lika mycket, det är upp till kusken, säger Gunnar.

Fast han tänker inte sluta köra lopp.
– Jag ska fortsätta köra våra hästar i vanliga lopp och kommer att köra ända till Anna Maria säger stopp, säger Gunnar med ett skratt.

2024 ska bli en återkomst till toppen och siktet är inställt på de stora slagen.
– Vi satsar på de större loppen. Om Månlykke är som han ska och jag lyckas sätta honom i toppform, så räcker han mot de allra bästa. Och med Magnus i vagnen blir det extra roligt, säger Gunnar.

I augusti avgörs Svenskt Mästerskap på Bergsåker och då kan det bli en ny match mellan landets två framgångsrikaste tränare i grenen om Månlykkes säsong går som planerat. Gunnar har ett fenomenalt facit i Svenskt Mästerskap sedan det första SM-guldet togs med Lapp Nils 1985. Totalt har det blivit 18 SM-tecken till Melander, där han har 13 i öppna klassen, tre i stoklassen och dessutom två i monté.

Jan-Olov Persson tangerar Gunnars siffra i öppna SM efter Järvsöodins triumf förra året och ståtar också med 13 guld, varav fjolårsvinnarens pappa Järvsöfaks på egen hand plockade tio guld. Persson har kryddat dessa med fem Sto-SM och två montéguld.

Gunnar Melanders 18 SM-guld som tränare

Svenskt Mästerskap:
År, häst (far) – Kusk

  • 1985 Lapp Nils (e. Lapp Lasse) – Gunnar Melander
  • 1986 Lapp Nils (e. Lapp Lasse) – Gunnar Melander
  • 1990 Stellbarr (e. Barry) – Micael Melander
  • 1991 Stellbarr (e. Barry) – Micael Melander
  • 1993 Stellbarr (e. Barry) – Micael Melander
  • 2013 Månprinsen A.M. (e. Svall Ivar) – Gunnar Melander
  • 2014 Månprinsen A.M. (e. Svall Ivar) – Gunnar Melander
  • 2015 Månprinsen A.M. (e. Svall Ivar) – Gunnar Melander
  • 2017 Månprinsen A.M. (e. Svall Ivar) – Gunnar Melander
  • 2018 Månprinsen A.M. (e. Svall Ivar) – Gunnar Melander
  • 2020 Månlykke A.M. (e. Månprinsen A.M.) – Gunnar Melander
  • 2021 Månlykke A.M. (e. Månprinsen A.M.) – Gunnar Melander
  • 2022 Månlykke A.M. (e. Månprinsen A.M.) – Gunnar Melander

Sto-SM:
År, häst (far) – Kusk

  • 2009 Geiser (e. Elding) – Gunnar Melander
  • 2011 Nordblomma (e. Moe Odin) – Gunnar Melander
  • 2014 Nordvanja (e. Moe Odin) – Gunnar Melander

Monté-SM:
År, häst (far) – Ryttare

  • 2012 Nordblomma (e. Moe Odin) – Pernilla Edman
  • 2014 Nordblomma (e. Moe Odin) – Pernilla Edman

I stallet på Rosenkviste Gård mellan Bollnäs och Edsbyn, där Gunnar och Anna Maria hyr in sig med sina hästar, finns sex travare i träning. Fyra hingstar och valacker i Gunnars träning och två ston på Anna Marias träningslista.
Alla med anknytning till Månprinsen A.M!
Superstjärnan Månprinsen A.M. (e. Svall Ivar), 1.19,0ak/9.416.080 kr, fick lämna jordelivet i december 2020, sedan hingsten med stigande ålder blivit så farlig för sin omgivning att paret tvingades fatta det tuffa beslutet att ta bort Månprinsen.

Månprinsen A.M. och Gunnar Melander. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport

Idag lever ”Prinsen” vidare i stallet som pappa till Månlykke A.M, Månbest A.M, Guldhagens Oscar och Mattes Hjärtegull. Han är därmed farfar till en av Månlykke A.M:s två avkommor hittills, norskfödde Lykkeodin. Dessutom finns ”Prinsens” syster Månrappa A.M. i stallet.
– Vi håller på för att det är så roligt. Sex hästar är bra, vi ska inte ha fler. Jag har sagt nej till förfrågningar och tar inte in hästar, säger Gunnar.

Att träna hästar är minst lika mycket träning för honom själv.
– Jag vill fortsätta eftersom jag är så intresserad av hästar och träning. Då håller hamn sig själv frisk och hjärnan frisk. Jag hittar utmaningar och försöker förbättra mig hela tiden. Det driver mig. Sedan håller jag igång med motion och grejer själv. Det har alltid varit friskvård för hästar och mig själv. Jag vill träna häst så mycket som möjligt, avslutar Gunnar Melander.

76 år ung.

Fakta

Gunnar Melanders träningsstall

År – Resultat – Inkört

  • 2020 – 31 st: 8-10-1 – 1.270.600 kr
  • 2021 – 48 st: 13-10-5 – 2.019.760 kr
  • 2022 – 39 st: 9-5-4 – 1.645.596 kr
  • 2023 – 67 st: 11-9-10 – 969.200 kr
  • 2024 – 1 st: 0-0-1 – 8.500 kr