Det var i början av januari ifjol som E3 annonserade en påtaglig förändring av upplägget kring korta E3.
Försöksloppen skulle slopas och ersättas med direkta finaler samt bonuslopp med höga prispengar.
– Vi har jobbat i ett antal år med denna förändring, lyssnat på de aktiva och tagit del av hur de tycker det varit tidigare. Att göra försök och final med 13-14 dagar mellan loppen när man matchar treåringar och i synnerhet när det börjar närma sig Kriteriet och Oaks kan bli för tufft, säger E3:s vd Göran Blom.
Att förändringen är en starkt bidragande anledning till att lördagens finallopp håller så pass hög klass som nu är fallet tycks han vara helt inne på.
– Jag tror åtminstone att en del av de deltagare vi har i finalerna nu är med på grund av denna förändring och tycker att det fallit väl ut både vad det gäller just finalerna och E3 Chansen. Vi är odelat positiva och jag har inte hört något negativt från de aktiva heller, säger Göran Blom.
Hög återbetalning
Att upplägget är här för att stanna råder ingen tvivel om och några förändringar tycks inte heller vara aktuella kring den långa varianten.
– Långa E3 har alltid fungerat väl med försök och final. Det har varit standard under alla år och är inget som vi behöver förändra. Däremot så var det vikande anmälningssiffror kring korta E3 och då började vi helt enkelt titta på ett nytt upplägg.
Från de svenska kullarna brukar antalet hästar som anmäls till E3 ligga stabilt på runt 60 procent.
– Jag tror att den stora grejen är bredden i utbudet som finns i E3. Bredden är vår styrka. Jag minns att vi räknat på det vid tillfälle och kommit fram till att nästan 70 procent av de som betalar insatserna för att vara med i E3 får just insatsen tillbaka. Vi har 44 bonuslopp, två finaler i varje klass med samma prispengar, E3 Consolation och E3 Revanschen. Utbudet är som sagt stort och brett.
Sedan år 2011 har prispengarna i finalerna av hingst- och stoklasserna därtill varit jämbördiga.
– Vi var en av de första som gjorde den förändringen, säger Göran Blom.
Tunt intresse från Norge
E3 är som namnet antyder en löpningsserie för europeiska treåringar, men intresset från olika länder har varit skiktande.
– Från finskt håll har man varit väldigt aktiva och de har också haft goda framgångar. Vi har haft desto svårare att få anmälningar från Norge trots att försökt väcka ett intresse därifrån, men många norska aktiva verkar känna att de har svårt att riktigt räcka till med sina hästar som treåringar. Däremot har vi fått en ökning från Danmark och även från Frankrike även om ökningen från Frankrike säkert till stor del beror på Tomas Malmqvists verksamhet där nere.
Det känns som det är rekordmycket italienska hästar med i E3 nuförtiden. Är det en ”Alessandro Gocciadoro-effekt” eller vad beror det på?
– Nej, jag tror inte det beror just på Gocciadoro utan är en konsekvens av att prispengarna i Italien inte är optimala. Vi ser ju att italienska hästar kommer hit och härjar med framgång även i andra lopp då de har lite pengar på sig, men bra hårdhet. Förr har vi jobbat mycket med kontaktpersoner i andra länder och gör fortfarande, men det är svårt att se om det gett något effekt för det går lite upp och ner med antalet anmälningar.
Avslutningsvis, vilka hästar tror du vinner lördagens finallopp?
– I hingstarnas klass pratas det mycket om Expo Wise As, men många tror ju att han till och med att han kan bli fast från spår ett Jag tror att S.G.Dracarys har en stor chans att utmana och sedan tror jag att Daniel Redéns Kinglet Bird vinner stoklassen; möjligtvis att Larah Westwood kan utmana, avslutar Göran Blom.
Det här är E3:
E3 såg dagens ljus år 1997 genom en sammanslagning av Färjestads Nordiska Treåringspris och Stora Treåringspriset. Bergsåker, Eskilstuna, Färjestad, Gävle, Romme samt Örebro var samtliga med som arrangörer från första stund och på senare år har även Kalmar inkluderats som samarbetspartner.
I år utgörs E3 av 70 lopp och det tävlas om totalt 18 miljoner kronor under året.