Sulkysport har ett samtal med Jan-Olov Persson dagarna före Svenskt Kallblodsderby och Derbystoet på Östersundstravet på fredagskvällen. Han är upprymd och glad, och då inte mest för att han har sju av tolv startande hästar i Derbyt.
– Idag på förmiddagen har jag kört tvååringarna, jag har 26 hingstar och sex ston. Det känns väldigt bra, de är i fas allihop och travar bra. Det var längesedan jag hade en så vältravande grupp, säger Persson.
När han lyfter fram sin bästa kull – hittills, är bäst att tillägga – som tränare faller det på kallbloden födda 2013.
– Den absolut bästa kull jag haft är de hästar som är tio år nu, det har blivit sju miljonärer, säger Jan-Olov Persson.
Från den kullen hämtas exempelvis Persson-hästar som B.W.Sture (3.176.341 kr kr), Tand Kraft (2.830.943 kr), Järvsöodin (2.622.931 kr), Ugga I Mossen (1.932.686 kr) och Järvsö Pegasus (1.820.093 kr).
Årets fyraåringskull står inte långt efter. ”Jag får vibbar av 2013-kullen”, har Persson sagt. Förra året gjorde han rent hus och vann både Kriteriet med Brolin (e. Lome Brage) och Kriterietstoet med Lannem Stella (e. Tekno Odin). Mats E Djuse satt i sulkyn bakom vinnarna som ägs av Mellby Gård respektive Stall Segerhuva.
– Kriteriedagen på Dannero var helt fantastiskt. Faktiskt en av de större jag haft som tränare och det var otroligt stort att vinna båda storloppen med hästar ägda av Mellby Gård och Stall Segerhuva, säger Jan-Olov Persson.
Till Kallblodsderbyt kvalade sju av Perssons fyraåringar in till final, medan han dock körde blankt i Derbystoet. Björs Balder (e. Smedheim Solan) vann ett av två försök på imponerande sätt från dödens, medan Öystein Tjomslands-tränade Bore Mikkel (e. Moe Odin) plockade hem det andra.
– Men det var synd att mina kanske bästa chans hoppade bort sig i försöket, Juni Blixt (e. Tekno Odin). Han travade 1.19 i 500 meter 800-300 kvar innan han galopperade igen. Sedan hade även Lill Modde (e. B.W.Modde) kunnat nå final utan galopp, han var ju grym när han vann på Solänget i måndags, säger Jan-Olov.
Försöksvinnaren Björs Balder har tagit de kanske största stegen på utvecklingskurvan under säsongen och vann Sleipner Cup-finalen på Romme i maj.
– Han har överraskat på mig och verkligen kommit under året. Han har tagit åt sig träningen bra och är en fin häst, säger Jan-Olov.
Björs Balder plockade ner fjolårets Kriterievinnare Brolin från dödens. Den sistnämnnde missade någon månader i våras på grund av att han fastnade i hästtransporten och skadade ena hoven, men har kommit tillbaka.
– Han har gått bra efter skadan och är på väg uppåt, men det blir tufft att vinna Derbyt.
Större förhoppningar ställer han till Envis (e. Lome Brage), uppfödd av menhammar Stuteri och ägd av Menhammar tillsammans med Global Glide AB, vars bästa travare är Elitloppshästarna Ecurie D. och Stoletheshow!
– Envis har tagit till sig träning väldigt bra, men Bore Mikkel var ohuggligt bra i försöket, Öystein är en jäkel på att skruva upp dem till finalerna, så det kan bli svårt för mina, säger Jan-Olov.
Men tillägger:
– Envis är en häst som kan ta ned honom. Han gick 1.24,6 över lång distans (i Rättvik för tre veckor sedan, reds. anm) och har blivit allt snabbare. Han är den som ska ses med bäst chans av mina, säger Jan-Olov.
Från Östersund på fredagskvällen till Dannero på söndagseftermiddagen. Från fyraåringar till treåringar och från Derbyt till Kriteriet. Det som är konstant är att Jan-Olov Persson och Öystein Tjomsland finns med på båda ställena, men på Dannero finns andra utmanare. Från Norge.
Öystein Tjomsland tränade två kvalvinnare i Sjö Prinsen (e. Bork Odin) och Björli Bolt (e. Tekno Odin), medan Frode Hamre är mannen bakom den tredje, förhandsfavoriten Overvik Prinsen (e. Will Prinsen).
I Kriteriestoet däremot delade Sverige och Norge broderligt på försöksvinsterna. Geir Flåtens Asakblomst (e. Galileo) och Jan Kristian Överdals Voje Lotta (e. Ängsborken) vann två av försöken, Perssons Majblomster (e. Tekno Odin) och Anders Wallins Guli Stina (e. Briskeby Philip) de övriga.
För Jan-Olov Perssons del väntar finaler för fyra av stallets treåringar och en av de fyra är en överraskning – fast inte när det gäller kapacitet. Norskägde Haslehaugens Loke (e. Tekno Odin) kom till Perssons stall strax före jul och någon matchningsplan mot svenska Kriteriet lades aldrig upp.
– Jag trodde inte att ägaren hade anmält honom till svenska Kriteriet utan vi lade upp ritningarna mot norska Kriteriet i höst. Det är en fin häst och jag har känt att det är en Kriterievinnare, men matchat honom lugnt eftersom jag inte hade planer på svenska Kriteriet, säger Jan-Olov.
Han upptäckte när det närmade sig Kriteriekval att hästen var anmäld, satte in honom i loppet och fick en andraplats i försöket som svar.
– Vi upptäckte det 14 dagar innan kvalen och han skulle haft några starter till i kroppen, men det är en fin häst och han kommer att vara ännu bättre i finalen på söndag.
Till Kriteriet kvalade även Eld Vide C.G. (e. Tekno Eld) in som trea.
– Det var lite överraskande, men han gjorde det bra. Han har ägnat sig mycket åt galopp, men är en fin häst som kan rekordsänka.
Majblomster får sällskap av Prinsessan Stöen (e. Bork Odin) i Kriteriestoet. Majblomster var igång i slutet av april och har tävlat en gång i månaden på vägen fram till Kriteriestoet.
– Framför allt i Gävle var hon fantastisk bra och höll undan för duktige Friska Viljan (tvåa i Kriteriekval). Då gick hon 1.29,1 i voltstart, men även om hon är en riktigt bra sort tvivlar jag på att hon kan nedåt 1.26 som krävs för att vinna. Voje Lotta var enorm i kvalet, säger Jan-Olov.
Prinsessan Stöen debuterade först andra veckan i juli och har tre starter innanför västen. I kvalet rekordsänkte hon med 3,5 sekunder till 1.29,3am.
– Det är en jättefin travare som borde gå framåt ytterligare till finalen. Så känns det, säger Jan-Olov.
Att Jan-Olov Persson är Sveriges framgångsrikaste kallblodstränare råder inga tvivel om och meritlistan kan göras hur lång som helst. Han kan se tillbaka på många klassiska segrar för unghästar på svensk mark.
För treåringarna har han vunnit Kriteriet och Kriteriestoet sex gånger vardera, medan det på fyraåringssidan blivit fyra Derbysegrar och en vinst i Derbystoet.
Jan-Olov Perssons klassiker i Sverige som tränare
Segrar i Svenskt Kallblodsderbyt:
- 2004 Hallsta Lotus (e. Järvsöfaks) – Jan-Olov Persson
- 2007 Stjerne Faks (e. Järvsöfaks) – Jan-Olov Persson
- 2008 Järvsöviking (e. Järvsöfaks) – Jan-Olov Persson
- 2017 Järvsö Pegasus (e. Tangen Scott) – Örjan Kihlström
Segrar i Derbystoet:
- 2018 Stjärnblomster (e. B.W.Modde) – Örjan Kihlström
Segrar i Svenskt Kallblodskriterium:
- 1993 Järvsöfuxen (e. Auvin) – Jan-Olov Persson
- 2000 Skaffer Brunen (e. Alm Hellin) – Roger N Olsson
- 2012 B.W.Modde (e. Moe Odin) – Jan-Olov Persson
- 2017 Tekno Eld (e. Tekno Odin) – Ulf Ohlsson
- 2018 Eld Rask (e. Tekno Odin) – Ulf Ohlsson
- 2022 Brolin (e. Lome Brage) – Mats E Djuse
Segrar i Kriteriestoet:
- 2000 Idenors Kessi (e. Elding) – Jan-Olov Persson
- 2001 Åkre Flamman (e. Elding) – Jan-Olov Persson
- 2009 Eldsiri (e. Järvsöfaks) – Hans Petter Tholfsen
- 2016 Uggla I Mossen (e. Järvsöfaks) – Örjan Kihlström
- 2021 Dununge (e. Smedheim Solan) – Örjan Kihlström
- 2022 Lannem Stella (e. Tekno Odin) – Mats E Djuse
Lägg därtill resultaten i Derbyt och Kriteriet i Norge. Där har en Persson-tränad häst varit i topp tio gånger.
Derbyt: Järvsöfaks, Järvsöviking, Tekno Eld
Stoderbyt: Eldsiri, Uggla I Mossen
Kriteriet: Tand Kraft, Eld Rask
Stokriteriet: Eldsiri, Uggla I Mossen, Dunungen
En imponerande lista! Men egentligen vill Persson ha ett helt annat upplägg för de största loppen för tre- och fyraåringar. I slutet av fjolåret presenterade han sitt förslag till upplägg.
Istället för en stor final per kull och kön vill Persson har tre mindre finaler utspridda över säsongen och därtill consolation i samband med finalerna istället för uttagningsloppen. Dessutom ska ett program för fem- och sexåringar utvecklas, där dessa tävlar i samma klass och får fler förtjänstmöjligheter på vägen mot den äldre eliten.
– Ett huvudlopp och två consolations varje gång ger 36 startplatser vardera per kull och kön. Det här kan sprida pengarna på fler händer. Många är med och betalar insatser idag och åker ut direkt i försöken, eller anmäler inte ens till uttagningsloppen, säger Jan-Olov.
Han ser ett tävlingsupplägg där exempelvis sprinterloppet Prinsessan Madeleines Pokal i månadsskiftet juni/juli kan vara en omgång, Derbydagen i Östersund den andra och sedan den tredje omgången senare under hösten i oktober, gärna över lång distans. För treåringarna ser han liknande tidsintervall och två lopp över medeldistans och det tredje över sprinterdistans.
– Vi måste få med norrmännen på tåget och tänket och med liknande upplägg där kan vi köra ett stort lopp plus tröstlopp i månaden under ett halvår istället för att begränsa till två enskilda tävlingsdagar, säger Jan-Olov.
Han ser en positiv utveckling på stosidan där det blev fyra uttagningslopp till Kriteriestoet på Dannero.
– Det är en enormt positiv utveckling, men det är väldigt viktigt att ta hand om stona och ge startmöjligheter när de blir fem och sex år också, säger Persson.
Framtiden får utvisa om Persson till slut får medhåll för sina tankar, men ett snabbare svar kommer redan ikväll.
Om det ska bli en femte seger i Svenskt Kallblodsderby för Hagmyrentränaren!