Fokustema
Fokus: Vincennes
Läs senare

Prix d’Amérique i siffror

På söndags smäller det! Prix d'Amérique kördes första gången den 1 februari 1920 och då segrade Pro Patria. Han vann också 1921 och på söndag avgörs årets upplaga på Vincennes. Nedan sammanfattas Prix d'Amérique i siffror!
Av
Claes Freidenvall
Upplåst för dig som är prenumerant

100 år är det sedan den första upplagan av Prix d’Amérique kördes, men något jubileum handlar det inte om eftersom loppet bytte namn åren 1942, 1943 och 1944 till Grand Prix d’Hiver. När namnet Prix d’Amérique väcktes till liv igen 1945 avgjordes loppet på Enghien. Ytterligare två upplagor hölls på Enghien innan skådeplatsen blev Vincennes igen och sedan 1948 har loppet körts på Paris huvudstadsbana.

Vincennes i tidernas begynnelse.

***

4 segrar ståtar Ourasi med. Uranie, Roquepine och Bellino II har tre triumfer vardera.

***

5 vinnare har burit Henri Levesques färger. Därefter följer Orsi Mangelli (4), Maurice Macheret (4), Raoul Ostheimer (4), Freddy Vanackère (3) och Hervé Céran-Maillard (3).

1946 är det enda året som Prix d’Amérique haft ”testlopp”. Dessa kördes den 20 januari och finalen den 3 februari.

***

5 hästar har deltagit sex gånger i Prix d´Amérique. Amazone B, Passeport, Pharaon, Tony M och Une de Mai.

Einars bild av Une de Mai som Salvador Dali ”lånade”.

***

15 hästar har startat fem gånger i Prix d´Amérique. Fakir du Vivier, General du Pommeau, Hazleton, Ideal du Gazeau, Jag de Bellouet, Mon Tourbillon, Oscar R.L, Ouistiti, Ourasi, Ready Cash, Scotch Thistle, Tilly, Timoko, Tornese och Uranie.

***

4 svenskfödda hästar har gjort fyra starter i Prix d´Amérique: Gigant Neo, Maharajah, Queen L. och Super Light. De tre förstnämnda lyckades dessutom vinna Prix d’Amérique, medan Super Light slutade fyra som bäst.

Maharajah. Foto Jeannie Karlsson/Sulkysport

***

1.11,2 över distansen 2.700 meter är löpningsrekordet och den tiden travade Bold Eagle 2017 och det var en förbättring av has eget rekord från året innan.

***

5 tränarsegrar har Alexander Finn, amatören Henri Levesque och Jean-René Gougeon. Charlie Mills kom upp i fyra triumfer.

***

Passeport och Alexander FInn, som tog fem tränarsegrar i Prix d’Amérique.

8 kuskvinster har Jean-René Gougeon, följd av Alexander Finn (5), Franck Nivard (4) Jos Verbeeck (4) och Jean-Michel Bazire (4).

***

24 ston har vunnit Prix d´Amérique. Först ut var Uranie 1926 senast Belina Josselyn ifjol. Innan henne toppade Jimmy Takters Moni Maker 1999.

***

4-åringar som vunnit – Muscletone (1935) och De Sota (1938) – och 4-åringar som startat: Great Lullwater (8) 1959, Elmsford (0) 1978, Lass Quick (10) 1984, Ruanito d´Arc (0) 1987, Embassy Lobell (diskad) 1991, Return Money (8) 2009 och Vanika du Ruel (0) 2013.

***

5-åringar som vunnit: Pro Patria 1920, Reynolds 1922, Javari 1936, De Sota 1939, Feu Follet X 1954, Jamin 1958, Masina 1961, Newstar 1962, Ozo 1963, Roquepine 1966, Upsalin 1969, Delmonica Hanover 1974, Verdict Gede 1992, Offshore Dream 2007 och Bold Eagle 2016.

***

Franck Nivard och Bold Eagle. Foto Mia Törnberg/Sulkysport

1 häst har blivid diskad etta för doping. Jag de Bellouet fråntogs segern 2006 och Stefan Melanders Gigant Neo flyttades upp som etta.

***

30:e raka segern tog Tenor de Baune när han vann Prix d´Amérique 1991.

***

10 hästar har vunnit Criterium des 5 ans & Prix d´Amérique. Fortunato II (1955) var först ut, och senast att klara av dubbeln var Bold Eagle 2016.

***

4 vinnare har Greyhound lämnat (Ourasi) och han följs av Atus II (Roquepine), Boum III (Bellino II), Intermede (Uranie) och Passeport (Amazone B och Nebuleuse V) med tre segrar vardera.

***

4 fäder har lämnat två olika vinnande avkommor. Passeport (Amazone B 1930, 1933 och Nebuleuse V 1943), Kerjacques (Toscan 1970 och Eleazar 1980), Ready Cash (Bold Eagle 2016, 2017 och Readly Express 2018) och Love You (Royal Dream 2013 och Belina Josselyn 2019).

***

7 sju gånger har det blivit dubbelseger för ston. 1930 (Amazone B/Uranie), 1956 (Gelinotte/Hortansia VII), 1962 (Newstar/Masina), 1965 (Ozo/Elaine Rodney), 1966 (Roquepine/Elma), 1995 (Ina Scot/Vourasie), 1999 (Moni Maker/Lovely Godiva).

***

1och tvåa samt femma är det bästa storesultatet i Prix d’Amérique under ett och samma år. 1930 vann Amazone B före Uranie och femma slutade Capucine X.

***

8 ston startade i Prix d’Amérique 2011 och det är rekord för loppet. Lana del Rio, Nouba du Saptel, Nuit Torride, Oasis Gede, Olga du Biwetz, Premiere Steed, Private Love och Quarla. Bara en av dessa lyckades tjäna pengar; Olga du Biwetz slutade trea. Åren 1922, 1923 och 1925 fanns inga ston alls med på startlinjen i Prix d’Amérique.

Fokustema
Fokus: Derbyt
Läs senare

”Kihlström och Redén var nöjda”

Nio hästar i 2016-kullen och tre fyraåringar i Derbyfinalerna.
Uppfödarna Snogarps Gård, familjen Wihlborg, har en spännande söndag att se framåt.
– Vi är såklart väldigt nöjda med tre finalister, säger sonen Calle Wihlborg.
Av
Pär Gustafsson
Upplåst för dig som är prenumerant
Calle Wihlborg. Foto Mia Törnberg
Calle Wihlborg. Foto Mia Törnberg

Jägersro är hemmabana för Calle Wihlborg och han hade upplevde en stor travdag för ett år sedan när Kiss Francais-hingsten Attraversiamo vann Svenskt Travderby.
– Då fick man dessutom vara på plats. Den söndagen förstod jag inte hur stort det var. Attraversiamo är som en askungesaga och en otroligt häftig häst som jag följt sedan han var liten. Derbysegern är ett minne för livet, berättar Calle Wihlborg.

Svante Båth-tränade Attraversiamo. Foto Simon Hagen/Sulkysport

Förväntningarna var stora på Derbyt 2019 med revanschmötet mellan tuffingarna Attraversiamo och Conrad Lugauers Campo Bahia. Kulltopparna bjöd på härlig fight i Kungapokalen där Campo Bahia drog det längsta strået på 1.10,6a/2.140 meter. Attraversiamo var slagen med en tiondel och sedan var det långt ner till tredje häst (Thrust Control).

– Båda hästarna var mycket bra i Kungapokalen, men jag kände efteråt ”låt Derbyt komma så ska vi visa vem som är bäst”. Därefter var Attraversiamo grymt bra i Prix Readly Express på Solvalla och då kände jag att Campo Bahia måste vara sjukt vass i Derbyt för att slå oss.

Finalen blev inte vad travpubliken hade hoppats på, men jag tänker inte be om ursäkt för att Attraversiamo vann

Men i uttagningarna blev Attraversiamo ”bara” tvåa och Conrad Lugauers stjärna var stor favorit i finalen.
– Efter försöket gick nästan all luft ur ballongen, men på Derbydagen hade vi flax. Finalen blev inte vad travpubliken hade hoppats på, men jag tänker inte be om ursäkt för att Attraversiamo vann.

Tre av fem uppfödningar till final

Åter till 2020. Familjen Wihlborg, Snogarps Gård, hade fem uppfödningar i uttagningarna till Derbyfinalerna och kunde glädjas åt tre finalbiljetter. Gazoline Mearas, slutade trea, och Fort Knox, galopp i spets, blev utslagna.

Guzz Mearas (e. Muscle Mass-Intensity Kronos) är Skåne-uppfödarnas bidrag i Svenskt Travderby. Hästen var tapper tvåa uttagningsloppet, slagen på målfoto av Hail Mary. I finalen har den sistnämnde innerspår och ser ut att sitta i favoritpositionen. Guzz Mearas börjar från spår tolv med sin tränare Johan Untersteiner.
– Johan har gjort ett kanonjobb med hästen och det var extremt surt att han inte vann försöket. Det är en jämn och bra kull och slutar Guzz femma-sexa har han gjort ett fantomlopp. Jag hoppas att det blir ett rivigt lopp för som sagt är det grymma fyraåringar i den här kullen.

”Jag hintade tidigt att jag vill köpa tillbaka stoet”

Milady Grace (e. Ready Cash-Khao Manee) är en omdöpt Mearas-uppfödning, som tidigare ägdes av Rolf ”Readly Express” Andersson och tränades av Peter Untersteiner.
– Rolf är inte intresserad av avel och jag hintade tidigt att jag vill köpa tillbaka stoet när hon hade tävlat färdigt. Sedan har jag påmint honom några gånger för att han inte skulle glömma.

Milady Grace och Örjan Kihlström. Foto Jörgen Tufvesson/ALN

I mitten av maj galopperade Milady Grace i ett Breeders Crown-lopp i Halmstad och dagen efter kontaktade Andersson Calle Wihlborg. De kom överens och nu äger Calle stoet tillsammans med Johan Arneng.
– Milady Grace var inte redo att bli dräktig och tiden gick. Vi kände att vi var tvungna att hitta på något.

Enligt avtalet med Rolf Andersson har Wihlborg rätt att tävla med hästen mot att Andersson får tio procent av det Milady Grace springer in.
– Johan föreslog att vi skulle flytta hästen till Daniel Redén, som i sin tur tyckte att det var en fin häst som han gärna provade.

Hästen gjorde comeback i den nya regin med ett sjundepris på Axevalla under Stochampionatshlegen. Calle Wihlborg var kanske inte helt övertygad.
– Men både Örjan Kihlström och Daniel Redén var nöjda och det skulle visa sig att de hade rätt.

Hästen har haft bekymmer med fräschören och det är lite oroande med täta starter

I starten efter var Milady Grace segermogen och hon följde upp med att vinna sitt uttagningslopp till Derbystoet. Kihlström kör kullettan Diana Zet från spår tre i finalen, medan Milady Grace har spår närmast utanför och får Björn Goop i sulkyn.
– Hästen har haft bekymmer med fräschören och det är lite oroande med täta starter, men hon har vunnit med krafter kvar på sistone. Det ska bli kul att se vad Goop kan hitta på i finalen.

Två finalister från bricka tolv

I Derbystoet startar även Gina Mearas (e. Cantab Hall-Innocent Face) och Johan Untertsteiner – även här från spår tolv.
– Det är en fin häst som alltid gör sitt, men stoet är beroende av bra resa. Kapacitetsmässigt tillhör hon de bästa och med tur kan hon sluta trea, fyra, femma eller sexa, men normalt blir det tufft att vinna. Milady Grace har jag störst förhoppningar på, men alla tre hästarna tillhör den absoluta kulltoppen, menar Calle, som inte får vara på plats i år.

– Det är tufft att inte få vara på plats för mig som älskar travsporten. I Elitloppet var jobbigt att inte få vara på Solvalla när Attraversiamo var med och nu får jag inte vara på Jägersro trots att vi bara bor 30 minuter från banan. Jag är trött på det här…

Som ändå vill plussa på sin hemmabana.
– Jägersro har ansökt om att få ha ägare och uppfödare på banan och fått nej. Nu har de hyrt en restaurang inne i Malmö och då går det bra eftersom det är ett slutet sällskap. Jägersro har gjort vad de kan och ska ha en stor eloge för det.

Men Calle Wihlborg kommer att hålla sig hemma.
– Jag lever mig in för mycket i loppen och vill vara själv…

Största kullen hittills

För dagen har Snogarps Gård drygt 20 fölston. I år har uppfödarna fått 14 avkommor, vilket är den hittills största kullen.
– Ambitionen är att ligga på 18 ston och få cirka 15 föl per år.

Darling Mearas och Stefan Persson. Foto Mia Törnberg/Sulkysport

Ett spännande nyförvärv i stoparken är 1.08-travaren Darling Mearas (e. Cantab Hall-Khao Manee). Hos Stefan Persson vann hon Svenskt Trav-Oaks, EM för ston och slutade tvåa i Stochampionatet. Hon avslutade tävlingskarriären hos Åke Svanstedt i USA och där sprang Darling Mearas rekordet 1.08,2a/1.609 meter.
– Hon är dräktig med Chapter Seven. Stoet är kvar i USA och det är inte bestämt om hon kommer hem till Sverige eller blir kvar i USA.

Startlistor till helgens tävlingar.

”Känslan blir inte annorlunda”

”Snopet att inte få vara på plats”

Fokustema
Fokus: Hästägare Derbyt
Läs senare

”Snopet att inte få vara på plats”

Pappa vann själv Kallblodsderbyt två gånger, innan han bytte spår till varmblod.
Själv har han en fjärdeplats som främsta merit i Svenskt Travderby som hästägare.
– Derbyt är speciellt, det är så mycket spekulationer, säger Per-Olof Persson från Sundsvall.
Av
Mathias Hedlund
Upplåst för dig som är prenumerant
När Maharajah vann Derbyt 2009 var Per-Olof Persson-delägde Staro Cold Carat (1) fyra. I år har han en ny chans med Västerbo Lexington. Foto Leif Norberg/ALN
När Maharajah vann Derbyt 2009 var Per-Olof Persson-delägde Staro Cold Carat (1) fyra. I år har han en ny chans med Västerbo Lexington. Foto Leif Norberg/ALN

Persson i efternamn, jo Per-Olof, som är född och uppväxt i Östersund, har minst sagt travsporten i blodet. Hans farbror var Sven O Persson som var en av de stora initiativtagarna när Östersundstravet byggdes och hade premiär redan 1936. Sven O vann själv många stora lopp med främst kallblod och hans stora stjärna var Roger på 1940- och 1950-talet.

Per-Olof Persson – med travsporten i boldet. Foto Dan Hällgren/ALN

Per-Olofs pappa Gustaf drev uppfödning på Ope Gård, en knapp mil söder om Östersund, och var framgångsrik amatörtränare och dessutom kusk med över 400 segrar. Bland annat vann han Östersunds Stora Fyraåringslopp, senare omdöpt till Derbyt, två år i rad 1951-1952 med egna hästarna Solana och Pyramid. Där fick Per-Olof tidigt inblick i travsporten.

– På 1950-talet lärde jag mig sela och köra häst och jag körde och tränade Gustafs hästar. Samtidigt var jag bandspännare och speaker på Östersundstravet, och även fotograf och skribent för en travtipstidning, säger Per-Olof om hans liv i travet i ungdomen.

Per-Olof har även kört lopp – med fint facit.

– Jag vann mitt första lopp med Romina (sto född 1951, reds. anm.) och totalt blev det fyra segrar på tio starter.

Gustaf hade många duster med sin bror på travbanorna. Samtida med Roger hade Gustaf själv sin stora kallblodsstjärna Soloman. Hästarna har två inteckningar vardera i banans största lopp för äldre kallblod, Östersunds Stora Pris som senare bytte namn till Sven O Perssons Minne.

– Jag minns väl en väldigt rolig resa till Oslo på 1950-talet. Då skulle både Roger och Soloman starta i landskampen mot Norge och vi åkte hela familjen tillsammans, det var en spektakulär resa. Helge Solo vann loppet och slog norska storfavoriten Erika, berättar Per-Olof.

Två av 40- och 50-talets främsta kallblod i Sverige var Roger och Soloman. Sven O Persson hade Roger (utvändigt), medan Per-Olofs pappa Gustaf var mannen bakom Soloman. Foto Ur Travare och hästfolk i Jämtland

Bäst av brödernas hästar var Roger, som slutade trea.

Apropå duster mellan bröderna:

– Gustaf var ordförande i Hästägareföreningen och Sven ordförande i Jämtlands Travsällskap samtidigt. Hästägarna tänkte strejka och ha anmälningsstopp inför en tävlingsdag och Gustaf hade hela hästägarföreningen bakom sig. Då blev det spännande diskussioner hemma några dagar.

Gustaf lämnade sin kallblodsuppfödning – ”han tyckte det var mycket skumt med kallblod”, berättar Per-Olof – och gick över till varmblod på 1960-talet. För Per-Olof väntade studier i Uppsala och sedermera arbete i familjeföretaget Bilbolaget i Sundsvall.

– Efter 51 år som Volvohandlare har jag lämnat mina officiella uppdrag, så det blir mer tid för mitt intresse travet, säger han.

Ja, travintresset var vilande under några årtionden, även om han kunde gjort sitt livs hästaffär redan 1970.

– Vi var några kompisar från Sundsvall som reste till auktionerna i Harrisburg. Där hade vi näst högsta budet på Delmonica Hanover.

Stoet var då ett år och en fantastisk tävlingskarriär på båda sidor om Atlanten skulle följa. 124 starter gav 52 segrar och 5,3 miljoner kronor insprunget. Efter andraplats i Hambletonian och världsrekord som treåring vann Speedy Count-dottern som äldre VM-loppet på Roosevelt Raceway två gånger. Hon kom dessutom över till Europa och vann Prix d’Amérique.

Främsta uppfödningen från Per-Olofs pappa Gustaf är Batong, framgångsrik snabbloppare hos Stig H Johansson. Foto Stalltz.se

Gustafs byte av travras innebar egna uppfödningar som avelshingsten och flerfaldige storloppsvinnaren Lornjett (född 1965 e. Scotch Nibs), 45 segrar och 343.780, Derbytrean Nicolas (född 1967 e. Lucky Break), 41 segrar och 391.195 kr, samt Manta (född 1966 e. Nixon), mor till Gustafs uppfödningar Batong (e. Zoot Suit), 1.461.950 kr, och Enorm (e. Zoot Suit), 851.350 kr.

Dessa lyfter Per-Olof fram tillsammans med Ärg (e. Atlanta Georgia), 414.250 kr och finalist i Svenskt Travderby 1981 i regi Östersundstränaren Bengt Svensson.

Förre Östersundsproffset Bengt Svensson tog Gustaf Persson-uppfödningen Ärg till Derbyt 1981. Foto Stalltz.se

48 år efter besöket i Harrisburg var Per-Olof tillbaka på hästauktioner i USA, den här gången i Lexington hösten 2018. Där förvärvade han två högintressant stammade fölston: Universal Success (e. Andover Hall-Continentalvictory) för 25.000 dollar, dräktig med Father Patrick, och Love To Lindy (e. Kadabra-Benedicta Jet) för 10.000 dollar, dräktig med Trixton.

Det har resulterat i ettåriga hingstarna Big Success respektive Lindy Pop. Big Success var utbjuden på Sweden International Yearling Sale nyligen och ropades åter för 420.000 kronor.

Continentalvictory är ett av få ston som slagit hingstarna i Hambot. Hon är mamma till Per-Olofs fölsto Universal Success. Foto Stalltz.se

I år har Universal Success fått ett sto efter Raja Mirchi och Love To Lindy en hingst efter S.J.’s Caviar.

Dessutom har Per-Olof satt egna uppfödningen Reality Cash (e. Ready Cash) i avel och hon fick ett hingstföl med Uncle Lasse som far i år.

Satsningen på travsport har på allvar tagit fart igen i Stall Pop.

– Två av mina söner är också intresserade och det är kul att travintresset fortsätter.

Uppfödare och hästägare är Per-Olof Perssons roller i travsporten idag. Som hästägare står han inför det kanske största man kan på söndag. Då startar hans delägde hingst Västerbo Lexington (e. Muscle Mass-Temple Street) från andraspår i Svenskt Travderby på Jägersro med chans på förstaprischecken fyra miljoner kronor.

Fakta

Västerbo Lexington

Hingst 4 år e. Muscle Mass – Temple Street e. Coktail Jet
Resultat: 21 st: 4–5–3
Rekord: 1.14,1m* – 1.10,4ak
Insprunget: 663.000 kr
Uppfödare: Västerbo Stuteri AB
Ägare: Per-Olof Persson, med flera
Tränare: Robert Bergh, Åby
Körsven: Rikard N Skoglund, Solvalla
Skötare: Roya Haghighat

Expandera

Västerbo Lexingtons väg till Derbyt har dock inte varit spikrak. Efter att Robert Bergh ropat in hästen på Wenngarn Yearling Sale för 300.000 kronor som ettåring köpte Per-Olof och en kompis hästen.

– Västerbo Lexington var tveksam i travet i början och gick med tunga skor när han började tävla som treåring. I slutet av treåringssäsongen visade han fin utveckling, säger Per-Olof.

Två segrar, ytterligare fyra pallplaceringar och 276.000 kronor insprunget på elva starter bjöd debutåret på.

I februari sade Robert att han siktade mot Derbyt med Lexington. Det var ett sensationellt besked för mig

Sedan kom ”chocken”.

– I februari sade Robert att han siktade mot Derbyt med Lexington. Det var ett sensationellt besked för mig, men sedan har hästen blivit bättre för varje start och i Derbykvalet var han suverän.

Tungt balanserad som treåring, lättare som fyraåring. Robert Bergh har matchat fram Västerbo Lexington till finalplats i Svenskt Travderby. Foto Jörgen Tufvesson/ALN

Västerbo Lexington var finalist i Sprintermästaren i somras innan han tog karriärens hittills största seger just i Derbykvalet från ledningen tillsammans med Rikard N Skoglund. Lekande lätt.

– Även om hästen är nummer tre bland Roberts hästar i Derbyt är det så roligt att vara med i spekulationerna, säger Per-Olof.

Han har varit med förut i detta sammanhang. 2009 ägde han Staro Cold Carat (e. Juliano Star), 1.12,0ak/3.002.978 kr, tillsammans med Stall Blågul och kunde på plats på Jägersro se hästen knipa fjärdeplatsen i det högklassiga Derby som vanns av Maharajah.

Staro Cold Carat blev trefaldig miljonär och Derbyfyra hos Robert Bergh och är Per-Olof Perssons bästa travare som hästägare så här långt. Foto Stalltz.se

På söndag tvingas han följa loppet via tv:n.

– Jag såg Västerbo Lexington tävla live ifjol, men inte i årets starter och det känns lite snopet att inte få vara på plats.

Pappa Gustaf bytte alltså kallblod mot varmblod och Per-Olof har fortsatt i samma spår med den varma rasen, men på senare tid har han även gått tillbaka i gamla hovspår. Som kallblodshästägare. Han är nämligen med i ett av de Sundsvallsbaserade andelsstall som äger framgångsrika kallblod i träning hos Öystein Tjomsland.

Och skulle det inte bli någon framgång med Västerbo Lexington får han nya chanser redan nästa helg. Han är delägare i två av Tjomslands finalister i norska kallblodsderbyt: Grisle Odin G.L. och Grisleprinsen G.L! Den förstnämnde vann norska Kriteriet förra året, medan Grisleprinsen slutade tvåa i svenska Derbyt i Östersund i somras.

Men först håller han alla tummar för Västerbo Lexington på söndag.

– Derbyt verkligen är speciellt, summerar han.

Fakta

Hästägarna i Derbyt

Häst – Ägare

 1. Hail Mary – Stall Mary AB, Hander
 2. Västerbo Lexington – Per-Olov Persson, med flera
 3. Aetos Kronos – Team Snyder AB & Aetos Dios AB
 4. Global Adventure – Veckestrands El AB, med flera
 5. Power – In The Zone AB, Bromma
 6. Usain Töll – Denco HB & Santese SRL
 7. Ultion Face – Whap Capital AB, Sandviken
 8. Don Fanucci Zet – Stall Zet
 9. Champ Lane – Levaux AB, med flera
 10. Galantis – Johan Lejon, Veberöd
 11. Bythebook – Holdyourhorses AB, SUndbyberg
 12. Guzz Mearas – Stall Kennys Andelshästar 64
Fokustema
Fokus: Svenskt Travderby
Läs senare

”Känslan blir inte annorlunda”

Robert Bergh vet redan hur det känns att vinna Svenskt Travderby och på söndag har han tre chanser till en ny titel i travsportens blå band. Hans val föll på Hail Mary.
Av
Claes Freidenvall
Upplåst för dig som är prenumerant
Robert Bergh var mannen bakom tre försöksvinnare till Derbyt. Han hoppar upp bakom Hail Mary i finalen. Foto Jeannie Karlsson/Sulkysport
Robert Bergh var mannen bakom tre försöksvinnare till Derbyt. Han hoppar upp bakom Hail Mary i finalen. Foto Jeannie Karlsson/Sulkysport
Fakta

Bergh i Svenskt Travderby:

År – Namn – Resultat

 • 1995: Castor Cafe – 3
 • 1996: Västerbo Tomorrow – 6
 • 1997: Remington Crown – 1
 • 2000: Simb Zipper – 0
 • 2001: Hilda Zonett – 1
 • 2001: Kent Index – 0
 • 2003: Tsar d’Inverne – 1
 • 2003: Garros – 5
 • 2005: Crown Kemp – 2
 • 2006: Fantasy Broline – 6
 • 2006: D.J. Seabrook – 0
 • 2006: Orchidee d’Aunou – 0
 • 2009: Staro Cold Carat – 4
 • 2011: Kadett C.D. – 5
 • 2011: Aleksej – 0
 • 2014: Bandit Hornline – 0
 • 2016: Angle of Attack – 0
 • 2018: Transcendence – 5
 • 2018: Spickleback Face – 6
 • 2019: Pinto Bob – 0
 • 2020: Hail Mary – ?
 • 2020: Power – ?
 • 2020: Västerbo Lexington – ?
Expandera

– Klart att det var ett svårt att bestämma sig och det blev Hail Mary på läget. Visst fanns det mycket att fundera på kring detta, men i grund och botten har det egentligen ingen större betydelse för mig. Jag skulle bli jätteglad om någon av mina hästar vinner och tror inte känslan blir annorlunda oavsett om jag sitter i sulkyn eller inte, säger Robert Bergh.

Även om Robert Bergh tillhör landets skickligaste kuskar så är det ändå tränarrollen som är den viktiga biten för honom.

– Att vara med på hela resan med hästarna och sedan lyckas få allt att stämma runt storlopp som Derbyt. Sådant är väldigt inspirerande och sedan att få ha så unika hästar som jag har i år gör inte saken sämre. Det är ju inte i varje kull som man dansar fram tre sådana här travare…

”Nu får det vara bra med den biten”

Hail Mary, Power och Västerbo Lexington löste alla sina uppgifter i kvalet med seger och alla tre imponerade dessutom.

– Jag är faktiskt ganska confident med alla tre hästarna. Till kvalet tog jag av Hail Mary bootsen och jag har kunnat lätta honom undan för undan från att haft dubbla boots tidigare. Det var också lite lättning på Power och det föll också ut väl. Nu får det vara bra med den biten.

Fakta

Robert Berghs Derbyhästar:

 • Hail Mary (h e. Googoo Gaagaa-Dreams U.S.)
  1.11,3am/1.373.000 kr, 16 st: 13-1-0.
  Körsven: Robert Bergh. Ägare: Stall Mary AB, Handen. Uppfödare: Jörgen Sjunnesson & Holger Gustavsson.
 • Power (h e. Googoo Gaagaa-La Vici)
  1.11,0am/6.134.000 kr, 21 st: 10-6-0.
  Körsven: Per Lennartsson. Ägare: In the Zone AB, Bromma. Uppfödare: Ronny & Vanja Olofsson.
 • Västerbo Lexington (h e. Muscle Mass-Temple Street)
  1.10,4ak/663.000 kr, 21 st: 4-5-3.
  Körsven: Rikard N Skoglund. Ägare: Per-Olof Persson, Tie HB, AB Torp & Småhus. Uppfödare: Västerbo Stuterit AB.
Expandera

Att både Hail Mary och Power är med i finalen i Svenskt Travderby är ingen större överraskning – inte heller att Västerbo Lexington finns med bland de tolv enligt Robert Bergh.

— Både ifjol och i år har jag sagt att Västerbo Lexington är en häst som kommer att kvala in till årgångsloppen, men när jag sade det förra året var det inte så många som trodde på mig. En tung, knubbig häst med armbågsskydd, men jag har hela tiden känt att potentialen finns där. Att han sedan fått vänta med finlir med barfota och tussar är en annan sak. Jag tycker att han steppat upp bra efter försök- och finalkvällen i Sprintermästaren.

Hail Mary. Foto Adam Ström/Stalltz.se

För Hail Marys del har det mesta gått spikrakt fram till Derbyt.

– Det var egentligen bara ett lopp som han varit lite sämre i. Annars tycker jag att det knallat på bra för honom. För hans del har jag bara gått och väntat på hösten. Jag har väntat på att det skulle bli lite mer tävlingshäst över honom och där är han nu. Det flytet på väldigt bra för Hail Mary.

”Otroligt laddad i våras”

Bekymmer har det däremot varit med fjolårets Kriterievinnare Power.

– Han var så otroligt laddad i våras och jag behövde inte fundera på hans resultat, utan det gällde bara att få honom lugn. I två-tre veckor släppte jag Power i hagen och sedan började vi köra enkla turer med honom och det kändes ganska snabbt att det var mer harmoni runt honom.

Power satte världsrekord som treåring i Nahars lopp. Foto Simon Hagen/Sulkysport

Robert Bergh kunde öka på träningsdosen efter hand och efter det har det inte varit några problem alls.

– Förvisso hade jag tänkt att starta honom en månad tidigare än jag gjorde, men då var det bara massor av kortlopp utskrivna för fyraåringar och av den anledningen fick jag ligga lågt. I sammanhanget gör det inget eftersom det finns så många lopp för Power under hösten.

Bollens nummer avgjorde

Med ett bättre utgångsläge i finalen hade Robert Bergh valt att köra Power i finalen.

– Men nu vann Hail Mary den bollen och jag tror att jag har en vettig chans att hålla upp ledningen.

Det enda som var lite pirrigt var hur Power skulle uppträda

Nu får Robert Bergh vara med i Derbyt till skillnad från försöket där han fick se Hail Mary, Power och Västerbo Lexington vinna sina respektive försök från sidlinjen.

– Eftersom hästarna hade känts så bra i träningen var det inga problem alls. Det enda som var lite pirrigt var hur Power skulle uppträda eftersom han var så enormt tokig i årsdebuten på Jägersro. Nu fungerade allt bra för hans del, men det fanns å andra sidan inga fåglar som störde honom den här gången.

”Lite mindre träningsdos än normalt”

För Robert Berghs finaltrio blir veckan före Derbyt nästan precis som en ”vanlig” vecka.

– I huvudsak får de träna i backe, gå någon lätt intervall i slutet av veckan och lite mindre träningsdos än normalt, men ganska likt som det brukar vara.

Robert Bergh. Foto Stalltz.se

Robert Bergh ser fram emot Derbyt på söndag som inte på något sätt är givet vem som tar hem det mäktiga förstapriset på fyra miljoner kronor för alla hästar utom Usain Töll, som inte är med i premiechansningen.

– De hästar som fått spår sju, åtta, elva och tolv brukar i normala fall vara matlappsjägare, men så ser det inte ut i år.

På söndag runt klockan 17.00 vet vi vem som vunnit Svenskt Travderby anno 2020 och för Robert Berghs del jagar han sin fjärde gula kavaj efter tidigare ha vunnit med Remington Crown, Hilda Zonett och Tsar d’Inverne.

Krönika