Sju gånger har Jan-Olov Persson tränat vinnaren sedan premiären av Sleipner Cup 1991 och det är ingen dålig samling kallblod som tar plats i Perssons segerlista.
Eller vad sägs om dessa namn som alla utvecklades till hästar för högsta klassen.
Perssons tidigare vinnare i Sleipner Cup:
År, vinnare (far) – Resultat hela karriären
- 2001 Järvsö Harry (e. Babsson) – 1.22,3ak/1.604.441 kr
- 2003 Järvsömolle (e. Troll Jahn) – 1.22,0ak/1.964.351 kr
- 2006 Faksen J:r (e. Järvsöfaks) – 1.20,4ak*/4.156.725 kr
- 2008 Järvsöviking (e. Järvsöfaks) – 1.22,6ak/3.028.504 kr
- 2017 Tand Kraft (e. Järvsöfaks) – 1.21,4ak/2.830.943 kr
- 2019 B.W.Rune (e. Tekno Odin) – 1.20,0ak/2.779.462 kr
- 2021 Oppgårdsdrängen (e. Tekno Odin) – 1.22,0ak/1.556.546 kr
Sju tidigare vinnare – och sju chanser att fylla på med en åttonde triumf. Hagmyrentränaren har nämligen nästan halva finalfältet i klassen för hingstar och valacker i sitt stall.
– Jag får 2013-vibbar av den här fyraåringskullen. Den absolut bästa kull jag haft är de hästar som är tio år nu, säger Jan-Olov Persson.
Från den kullen hämtas hästar som Tand Kraft (2.830.943 kr), B.W.Sture (2.659.012 kr), Järvsöodin (2.417.070 kr), Ugga L Mossen (1.932.686 kr) och Järvsö Pegasus (1.820.093 kr).
Han utvecklar resonemanget:
– När jag ser den här fyraåringskullen är det flera enastående individer. Förutom de som är med i finalerna så finns det tre-fyra till som är lika bra och dessutom fjolårets Kriterievinnare på Dannero, Borlin (e. Lome Brage).
Frågan är vem som är bäst av kvällens sju finalister: Hulte Sixten, Tekno Filus, Björs Balder, Blomsterprinsen, Lill Modde, Svarte Petter och Juni Blixt.
– Flera av dem kan vara med och hugga, det är fina individer som visat fin utvecklingskurva. Sedan är det svårt att säga vem som är längst fram när det är voltstart och flera tillägg. Finaler borde vara likastartslopp, det är fel när de som bäst straffas, säger Persson.
Björn Balder (e. Smedheim Solan), som delägs av Åke Svanstedt, har vunnit två av försöken på vägen till final, men den som kanske haft flest ögon på sig är sonen till Sveriges bästa sto Stjärnblomster, nämligen Blomsterprisen (e. Smedheim Solan).
– Det är en väldigt fin häst. Han har haft det lite kämpigt, varit rullig och slagit ihop, men när jag körde honom i onsdags kändes han ohyggligt fin. Det kommer att bära uppåt.
Stallets luring finns på startfållan i Kajsa Frick-körde Tekno Filur (e. Tekno Odin).
– Han gjorde ett jäkla lopp senast på Bergsåker och Mats (Djuse) hade under 1.25 sista kilometern, säger Persson.
Jan-Olov Persson väntar däremot fortfarande på första segern i stoklassen, som infördes 2011 med Alf Jonssons toppsto Puma Jerva (e. Åsajerven) som premiärvinnare.
– Va, har jag aldrig vunnit det? Inte ens Uggla I Mossen?, undrar en något förbryllad Persson.
Nej, kulltoppen Uggla I Mossen (e. Järvsöfaks) galopperade som favorit och fick nöja sig med fjärdeplatsen i loppet som vanns av Rus Can (e. Klack Jo). Perssons bästa placering tog Järvsö Blomster (e. Järvsöviking) – mamma till en viss Stjärnblomster – när Persson själv lotsade henne till tredjeplatsen i stofinalen 2013 där Raska Can (e. Klack Jo) vann.
I år ställs hans stora hopp till fjolårets drottning Lannem Stella (e. Tekno Odin), som inledde med sju raka segrar – inkluderat Kriteriestoet på Dannero – innan hon föll som storfavorit i Stokriteriet på Bjerke. Då såg det länge bra ut i ledningen, även om hon låg på en del, men en bit in på upploppet gick hon in i väggen. Lannem Stella föll tillbaka till niondeplatsen och efteråt pratade kusken Mats E Djuse om ljud från halsen.
Några dagar senare undersöktes Lannem Stella i halsen med videoendoskopi under körning. Det visades att utrymmer i de övre luftvägarna var trångt och den mjuka gommen blockerade luftvägarna, så det blev operation.
– Vi har inte märkt något i halsen sedan operationen ifjol och jag hoppas att hon ska fungera. Hon har tagit kliv i träningen i vinter, säger Jan-Olov.
Lannem Stella har att leva upp till som en dotter superstoet Lannem Silje (e. Åsajerven), 1.18,8ak*/6.881.134 nkr. ”Super-Siljes” tränare Ola M Skrugstrad valde alltid att matcha sitt sto i öppna klasserna i unghästloppen och plockade hem de klassiska titlarna mot hingstarna. Så även i Sleipner Cup-finalen, där Skrugstad valde öppna klassen istället för stoklassen. På den tiden var det skillnad i förstapris i loppen, 150.000 kr i öppna och 100.000 kronor för stona. Numera är det samma pengar i båda klasserna.
Årets två starter för Lannem Stella har slutat med lika många andraplatser. Först rådde hon inte på en duktig Sonja Kiro (e. Åsajerven) i årsdebuten. I senaste starten i Bollnäs för en månad sedan kördes hon till ledningen och drog i fin stil, men när segern såg klar ut stannade hon till 40 meter från mål och blev passerad av Komnes Eira (e. Bork Odin). Något som förvånade tränare Persson.
– Hon måste ha trott själv att hon redan var i mål då. Det tog stopp 50 kvar när segern var klar och hon måste ha räknat fel på mållinjen. Det syntes inget i halsen efteråt och hon har tränat hela tiden. Jag körde henne i onsdags och hon ser fin ut, säger Persson.
Två starter inför finalen hade dock gärna fått vara fler enligt Hagmyrentränaren.
– Jag hade velat göra fler starter, men det har inte funnits några lopp. Jag tycker att Sleipner Cup-upplägget bör förändras och fler renodlade stolopp i försöken istället för lopp med fördel för stona, säger Jan-Olov.
Persson har även Järvsökalla (e. Tekno Odin) till start i stofinalen.
Här är startlistorna till kvällens tävlingar på Romme.
Vägen till kvällens finaler i Sleipner Cup har gått via 13 försök med olika propositioner sedan i februari. 150.000 kronor i förstapris väntar finalvinnarna.
Slutställning Sleipner Cup-försök
Häst – Tränare – Poäng
- Björs Balder – Jan-Olov Persson – 75
- Juni Blixt – Jan-Olov Persson – 42
- Sonja Kiro – Jerker Bjurman – 42
- Åse Mona (NO) – Merete Viksås – 38
- Urkraft – Fredrik Fransson – 37
- Lill Modde – Jan-Olov Persson – 32
- Komnes Eira (NO) – Morten Einang – 30
- Lakafanten (NO) – Lina Bölgerud – 30
- Brolin (NO) – Jan-Olov Persson – 30
- Eskils Balder – Öystein Tjomsland – 30
- Guli Hektor – Öystein Tjomsland – 30
- Siri Donna – Öystein Tjomsland – 30
- Lannem Stella (NO) – Jan-Olov Persson – 24
- Jazzå – Tom Hammarlund – 20
- Järvsökalla – Jan-Olov Persson – 19