Fokustema
Fokus: Historia
Läs senare

Uppståndet ur ruinerna

Han vandrade i ruinerna genom det krigshärjade Berlin den 2 maj 1945.
En månad senare såg han till att det blev travtävlingar i den tyska huvudstaden.
I förra veckan – efter 75 år – valdes Kurt Bading in i tyska travets Hall of Fame.
Av
Ulf Lindström
Upplåst för dig som är prenumerant
Karlshorst i forna Östberlin – 20 år efter efter Andra världskriget men minst sagt välfyllda läkare. Mycket var en mans förtjänst. Foto ur 90 Jahre Travrennbahn Mariendorf
Karlshorst i forna Östberlin – 20 år efter efter Andra världskriget men minst sagt välfyllda läkare. Mycket var en mans förtjänst. Foto ur 90 Jahre Travrennbahn Mariendorf
Kurt Bading väckte liv i travsporten efter Andra världskriget. Foto trab-halloffame.de

Den östtyska nationalsången var vacker, men ond.

Kurt Bading invaldes förra veckan i tyska travets Hall of Fame. Samtidigt ärades plats också för Werner Bandermann, Horst Pätzel, Harald Japke och Manfred Schulz bland travets storheter. Även fem hästar invaldes: Solo, Stentor, Puramus, Ritterstern och Donansor.

Det var tyska travets egen återförening, Östtyskland, DDR:s återkomst.

Kurt Bading avled ett halvår innan murens fall 1989, vid 84 års ålder. Ännu för en vecka sedan hade hans gärning förbigåtts. Varken Karlshorst eller Mariendorf, de två Berlin-banorna, hade instiftat ett minneslopp under de 30 år som förflutit.

Badings avtryck i travet gick över stock och sten, bokstavligt. Den 2 maj 1945 tog han sig genom ruinerna från Berlins norra del till Mariendorf, ett stycke söder om centrum. Han hade förhoppningen att vid banan finna ett hundratal hästar vid liv, krakar men lika fullt. Han räknade hälften som livskraftiga. De hade överlevt på halm, deras skötare hade vaktat dem i boxarna från att beslagtas som föda av berlinarna, frigivna krigsfångar och Röda Arméns soldater.

En månad senare gick första starten på Karlshorst. Bading, tillsammans med bagarmästare Paul Holz, hade utverkat tillstånd att hålla travtävlingar av Sovjetunionens kommendant i Berlin, general Bersarin. Denne hade övertygats av Badings argument om nytta och nöje, skatteintäkter inte minst.

Han räknade med 500 gäster. Det skulle efterhand bli 30.000, varav många lockades av gratis grönsakssoppa

Röda Armén kommenderades att transportera hästar till banan, till den del av Karlshorst som inte fungerade som landningsbana för flygvapnet. Bading beordrades också att sörja för restaurangserveringen. Han räknade med 500 gäster. Det skulle efterhand bli 30.000 personer i publiken, varav många lockades av gratis grönsakssoppa från fältkök. De fick se Dedy vinna första loppet.

1952 års tyske Derbyvinnare Puramus, som tjänade drygt 100.000 öst-mark.

Året efter var Kurt Bading och hans fru ägare av vinnaren av tyska Derbyt: Sichel (e. Challenge-Gloria Dear e. Walter Dear). Sichel hade nio veckor innan start skiljts från sitt stoföl (e. Fridigo)!

Bading fortsatte sin verksamhet i travet som journalist, blev kvar i öst efter att muren restes 1961. Han var en källa till irritation i DDR:s politik. Kommendanten, däremot, fick ett minneslopp. Så hade Bersarin också avlidit i förtid, i en motorcykelolycka nära Brandenburger Tor ett par veckor innan Badings premiärdag.

DDR-travets sulkyprofiler på Karlshorst – landets enda bana med totalisator – var Werner Bandermann (1931-2012), som proffstränare, och Manfred Schulz (1940-) som amatörkusk. De vann och förlorade championat av politiska orsaker.

Två framgångsrika östtyska kuskarna och tränarna, Manfred Schulz och Werner Bandermann, är nyinvalda i Hall of Fame. Foto trab-halloffame.de

Bandermann, med tolv titlar efter 1961, kritiserade statens tilldelning av foder till hästarna. När han nekades att delta i EM för kuskar avsade han sig medlemskap i partiet och ansökte om utresetillstånd. ”Aldrig,” blev svaret.

Schulz, som nekats tränarlicens eftersom hans far var egenföretagare före kriget, fick aldrig något officiellt erkännande för sina 25 championat. Han förvägrades också att mäta sig med europeiska amatörer.

Östtysk avel var givetvis undermålig, inte bara på grund av att den nekades valuta för inköp av hingstar och fölston från väst. Genetik, arv, är politiskt omöjligt att hantera i kommunismen. Så fick falskspelet till följd att man avlade på amerikanskt material till att härstamningar blev museala, exempelvis med Peter the Great bara några generationer tillbaka. Rekorden hos avkommorna till östtyska hingstar frös omkring 1.20.

DDR:s främste avelshingst: Stentor. Foto trab-halloffame.de

DDR:s ledande förärvare var Stentor (född 1957 e. Allegretto). Hans mor, Stella Maris (e. Muscletone) vann tyska Derbyt 1943 (hon blev kvar hos ägaren i öst). Cirka ett dussin av Stentors ofullständigt bokförda kullar födda mellan 1969 och 1981 tjänade över 150.000 kronor.

Två, Marathon och Lennert, vann vardera nära en miljon kronor. Nu är valutakurser svåra att översätta meningsfullt för de gamla öststaterna – rubler, östmark, forinter, euro – men när hästarna vann i Öst-Berlin, Moskva, Budapest och Prag är det värt respekt.

Fakta

Segerrikaste travare från DDR

Häst (far) – Segrar

  1. Latinus född 1971 e. Leonidas – 85 segrar
  2. Elbsturm född 1977 e. Macbeth D. – 72 segrar
  3. Mondstern född 1965 e. Wandervogel – 70 segrar
  4. Robert född 1971 e. Kilwater – 67 segrar
  5. Edelwein född 1975 e. Stentor – 61 segrar

Källa: 90 Jahre Trabrennbahn Mariendorf.

Expandera
Fokustema
Fokus: Svensk Uppfödningslöpning
Läs senare

Bytte schäferhundar mot travhästar

Nicolina och Fredrik Moxness har fött upp både världsmästare och en som fick medalj från USA:s president som ”årets bästa”. Men det handlade om schäferhundar – inte hästar.
Imorgon gäller dock det största svenska travloppet för tvååringar, med egna uppfödningen Midas Mirakel.
– Hon har ännu inte vunnit men jag lova alla att det absolut inte är något fel på Midas Mirakels inställning, säger Nicolina Moxness.
Av
Lars G Dahlgren
Upplåst för dig som är prenumerant
Nicolina och Fredrik Moxnesstillsammans med Purple Dream, mamma till lördagens Uppfödningsloppfinalist Midas Mirakel. Foto Micke Gustafsson/ALN
Nicolina och Fredrik Moxnesstillsammans med Purple Dream, mamma till lördagens Uppfödningsloppfinalist Midas Mirakel. Foto Micke Gustafsson/ALN

Tittar man på de fem lopp Midas Mirakel (e. Beanie M.M. – Purple Dream)  hittills gjort är det lätt att konstatera att det finns täckning för det Nicolina säger. Det är tillfälligheter som gör att det inte är minst en etta i resultatraden.

– Loppet i Örebro skulle hon vunnit, men Magnus Jakobsson körde lite för defensivt. I tre av starterna har hon mött Mi Ma Orthus, som ju imponerade stort när han vann Svampen och en gång var hon nära honom i mål. Senast hade hon tolftespår i uttagningen till Uppfödningslöpningen och Kevin Oscarsson nöjde sig med att ta in tredjeplatsen på säkerhet. Midas Mirakel kom in med 69 i puls efter det loppet, så styrkan fattas i varje fall inte. Även om Midas Mirakel ännu inte vunnit tycker vi att vi har en häst som ska kunna vara med och slåss om topplaceringarna i Uppfödningslöpningen, säger Nicolina Moxness.

Tycker vi att vi har en häst som ska kunna vara med och slåss om topplaceringarna

Det finns dock en sak i Midas Mirakels uppträdande som måste sägas ha bidragit till att hon ännu inte spräckt segernollan: Bitvis ser hon ut att behöva hållas rätt hårt i vänstertömmen.

Fakta

Midas Mirakel

sto två är e. Beanie M.M. – Purple Dream e. Smasher
5 st: 0–1–3
Rekord: 1.16,0k – 1.14,8ak
Insprunget: 114.500 kr
Uppfödare: Stall Midas, Spanien
Ägare: Stall Midas
Tränare: Nicolina Moxness (a), Solvalla
Körsven: Kevin Oscarsson, Kalmar
Skötare: Fredrik Moxness

Övrigt: Midas Mirakel är sin moders första avkomma. I år har Purple Dream (57 st: 4–4–4, 1.13,8ak, 286.500 kr), fått stoföl efter Minnestads Dubai.
Pappa Beanie M.M. (e. Super Arnie – Beverly San) har 71 svenskfödda avkommor som är två år och äldre. I 2018-kullen finns blott fem levande avkommor. Av dem har utöver Midas Mirakel Young Jade (u. Premium Lady) startat, gått 1.16,4m och sprungit in 35.000 kr.
Beanie M.M:s hittills vinstrikaste avkomma är Cheerful Rivner (sto född 2014, 1.13,1am/610.900 kr).

Expandera

– Speciellt i de första loppen var det så, sedan har det blivit bättre och bättre. Vi har ”jagat felet” och vår veterinär har gått igenom Midas Mirakel efter varje start. Efter senaste kollen verkade veterinären nästan på väg att tröttna på oss: ”Blunda i fortsättningen när hon springer och lita på mig när jag säger att det finns inga fel”, fick vi höra, skrattar Nicolina och fortsätter:

– Tvärtemot de flesta andra hästar verkar Midas Mirakel inte vilja vara på innerspår. Det är när hon springer där inne som hon bryter utåt och blir som mest ”sned”. Ju längre ut i spåren hon kommer, desto rakare och mer effektivt travar hon. När Anders Eriksson blev hängande i tredjespår en bit i ett av loppen sa han ”där ute bara joggade hon på”.

Midas Mirakel är en av tio finalister i Svensk Uppfödningslöpnong. Foto Martin Langels/ALN

Det där innerspårsbeteendet är inte Midas Mirakels enda egenhet.

– Hon körs utan checkrem. Vi provade med sådan endast en gång, för då ”spelade hon bara apa”. Midas Mirakel är redan så stark i sig själv att hon bär upp sig och någon check behövs helt enkelt inte, säger Nicolina Moxness.

 

Midas Mirakel är Nicolinas och Fredriks egen uppfödning, och med i bilden är även Nicolinas systerson som bor i Spanien. Det är därför det står ”Stall Midas, Spanien”, som uppfödarpseudonym.

– De skulle gärna kommit hit nu till Uppfödningslöpningen, men det går ju inte med covid-19-pandemin, säger Nicolina Moxness.

Hon har blott två två hästar i träning, två tvååringar. Utöver Midas Mirakel handlar det om Midas Copycat (e. Allstar Hall – Midas Joy). Fredrik Moxness nöjer sig nu med att ha kusklicens.

Att träna mycket är något vi har med oss naturligt från vår tid med att träna schäferhundar

– Vi har en småskalig travsatsning. Vi har hållit på med trav i ungefär tolv år nu, bor på en gård nära Märsta och tränar på en fem kilometer lång slinga där vi nu anlagt en kilometerlång sandbana. Där körs hästarna varannan dag. Massor med mängdträning. Att träna mycket är något vi har med oss naturligt från vår tid med att träna schäferhundar, där handlar det då om väldigt många mer timmar på varje individ än med travhästarna, Och vi börjar tidigt, Midas Mirakel och Midas Copycat kördes in i mars-april som ettåringar. Sedan körs de hela sommaren, parallellt med att de går på bete. Det är så Svante Båth också gör, eller hur?

Midas Mirakels kamrat ända sedan de var små, Midas Copycat är också startklar och fick följa med till Malmö och Uppfödningslöpningskvalkvällen för att gå kvallopp,

– Men hon var plötsligt mystiskt halt i andra värmningen. Vi blev förstås oroliga att det var något på tok, men nu är det uppkollat och det var ingen fara, Copycat ska snart vara i full gång igen, säger Nicolina Moxness.

Fakta

Midas Mirakels fem lopp hittills

  • Bergsåker 6 augusti. Debut. Fredrik Moxness körde. Midas Mirakel slutade på 1.20,0/2.140 trea, ”först i klungan”, bakom totalt överlägsna duon Mi Ma Orthus (e. Jocose – Quantum Octavia) och Global Catwalk (e. Broadway Hall – Karalta Bye Bye), vilka avslutade 1.13,5 sista varvet. Mi Ma Orthus vann på 1.17,3.
  • Bergsåker 28 augusti. Breeders Crown. Anders Eriksson körde. Midas Mirakel slutade fyra på 1.16,1a/2.140, efter att länge ha suttit fast i andraspår och avslutat piggt när luckan kom. Global Catwalk vann på 1.15,6
  • Örebro 17 september. Magnus Jakobsson körde. Midas Mirakel slutade knappt slagen (med huvud) tvåa, på 1.16,0/1.640, efter att inte riktigt ha fått fatt i Match’em (e. Southwind Frank – Popover Hanover).
  • Solvalla 7 oktober. Breeders Crown. Anders Eriksson körde. Midas Mirakel slutade trea, på 1.16,1a/2.140 efter att ha gått i tredjespår runt första kurvan, sedan utvändigt utan rygg till varvet kvar där hon blev avlöst till andra par utvändigt och sedan spurtat bra. Mi Ma Orthus vann på 1.16,1 före Global Catwalk.
  • Jägersro 4 november. Uttagning till Uppfödningslöpningen. Kevin Oscarsson körde. Midas Mirakel slutade trea, på 1.14,8a/1.640, efter att ha spurtat bra från fältets köregioner. Good Vibes (e. Django Riff – Morgana Bi) vann på 1.14,5 före Icicle (e. Raja Mirchi – Nottechiara Font).
Expandera

Midas Mirakel är liksom de andra finalisterna i Uppfödningslöpningen fortfarande bara i början av sin karriär.

– Det känns som att finns mycket att plocka med nästa år. Till exempel tävlar hon med ”långsamhuvudlag”. Det är också så att det funnits ett hovproblem ända sedan i våras då hon blev skrämd i hagen. Vår väldigt duktige hovslagare Rune Holmen har fått till det där så att det inte handikappat henne, väldigt skickligt gjort. För den där hovskadan kunde i princip stoppat hennes möjligheter att komma till start i år helt, säger Nicolina Moxness.

Beanie M.M. Foto Mia Törnberg/Sulkysport

Nu har Nicolinas och Fredrik alltså kommit till Uppfödningslöpningen med en egen uppfödning och sin filosofi.

– Vi fick från början när vi slutade med schäferhundarna och började med travhästar tag i ett par starthästar som tävlade på och gjorde det rätt bra. Bland dem var mamman till Midas Mirakel, Purple Dream (e. Smasher – Frostie Degato) som vann fyra lopp. Purple Dream hade grym inställning, men var tyvärr skör och skadeförföljd. Så när vi skulle ta en avkomma till henne ville vi ha en hingst med ”stålben”. Beanie M.M. passade utmärkt ur den aspekten, han satte världsrekord som nioåring, och var dessutom inte minst i rätt prisklass för oss. Det verkar som vi fick till det som vi ville, Midas Mirakel har samma inställning och mentala hårdhet som sin mamma och har fått Beanie M.M:s hårdhet i kroppen, säger Nicolina Moxness.

 

Även om Fredrik och Nicolina inte varit med i travsporten mer än ett drygt decennium så har de med sig att de är väldigt rutinerade på att tävla med schäferhundar.

– Fredrik arbetade förut med polishundar och försvarshundar. Det finns utställningar och tävlingar i lydnad och spårning och vi åkte i många år runt hela Europa med våra hundar och tävlade. Jag kan säga att det kostade klart mer att hålla på med hundarna och krävde mycket mer tid att träna dem än vad travhästarna tar. Inte finns det några prispengar i hundtävlingarna heller, men det är förvisso så att om man får fram väldigt fina prisbelönta hundar så får de högt avelsvärde som gör det möjligt att man kan få tillbaka en del av det man investerat, säger Nicolina Moxness.

En av våra hundar såldes till Finland och för den nye ägaren blev hunden världsmästare

Faktum är att de fött upp en världsmästar-schäfer!

– Ja, en av våra hundar såldes till Finland och för den nye ägaren blev hunden världsmästare. Men det var efter att vi lagt av med hundarna och sålt alla, vilket kanske var lite oturligt, för oj vad det ringde efter världsmästartiteln med spekulanter som ville köpa hundar av oss…Världsmästartiteln var förstås fin, men det smällde faktiskt ännu högre när en annan av våra hundar hamnade i USA och där utsågs till nåt som kan kallas ”Årets hund”. Den hund som blir det får åka till Vita Huset för att få medalj av presidenten!

Men nu är det alltså hästar som gäller istället för schäferhundar för Nicolina och Fredrik Moxness och Svensk Uppfödningslöpning med egna uppfödningen Midas Mirakel.

– Det blir såklart spännande. Vi hade siktat in oss på att ta spår nio, men det var upptaget när det blev vår tur att välja spår så vi fick ta fjärdespår. Det ska nog gå bra det också, avslutar Nicolina Moxness.

Fokustema
Fokus: Fredagsintervjun
Läs senare

Nya växlar efter omlagd träning

Ut med ridhästen och in med en travhäst.
Bergsåkersamatören Lina Tallberger ångrar inte det beslut hon tog för åtta år sedan.
I morgon kan pånyttfödde Balotelli Crown fortsätta sin resa mot stjärnorna i bronsdivisionsförsöket på Romme.
Av
Emil Persson
Upplåst för dig som är prenumerant
Lina Tallberger-tränade Balotelli Crown och Emilia Leo ska starta inom V75-spelet i morgon. Foto Micke Gustafsson/ALN
Lina Tallberger-tränade Balotelli Crown och Emilia Leo ska starta inom V75-spelet i morgon. Foto Micke Gustafsson/ALN

Det ska sägas att Lina Tallberger redan har en rikstotoseger på sitt samvete. Redan 2014 räknade hon hem en sådan då Global Perfection (e. Lindy Lane) vann ett klass II-försök på Bergsåker, men att The Liquidator-sonen Balotelli Crown betyder lite extra går inte att ta miste om.
– Jag höll på med hopphästar fram tills för åtta år sedan. Då träffade jag Robert Skoglund och började hjälpa till med hans hästar. Jag sålde min sista ridhäst och köpte Balotelli Crown istället så han blev min första travare, säger Lina Tallberger.

Det dröjde fram tills karriärens nionde start innan första segern kom. I omgångar har Balotelli Crown gått jättebra, men mellan varven har han också haft sämre period.
Nu tycks han bättre än någonsin och Tallberger behöver inte lång betänketid innan hon svarar på frågan vad hon tror är förklaringen till succén.
– Dels att vi har plockat bort checken på honom. Nu känner han sig mer fri och avslappnad, men dessutom har jag lättat på träningen. Hela sitt liv har han gått mycket tryckvagn, men aldrig i några snabbare farter. Nu har jag lagt om träningen och han kan till exempel gå fort inne på banan innan starter; det har gett en väldig effekt.

”Väldigt häftigt”

Den förändringen gjordes i somras och resultaten har inte låtit vänta på sig.
– Jag märkte tidigt att det skulle göra skillnad, men var rädd för att han skulle bli för vass. Det har vi dock kunnat undvika och det har blivit en helt annan fart i hästen. Hans backdel var helt enorm tidigare – väldigt musklad – och det är den än, men hästen har ändå blivit mer slimmad. Det gav honom ett väldigt grovt baksteg förut, men det är inte lika grovt längre.

Under sommaren testades även hästen på barfotabalans, men det misstaget gör inte Tallberger om.
– Han var inte riktigt redo för det då i alla fall. Jag satte på järnskor igen, körde själv i ett lopp där han avslutade 1.10 sista varvet ute i spåren. Då är det bättre att han får ha skorna på sig och känna vart han sätter ner fötterna!

Balotelli Crown kommer närmast från två raka segrar i V86-lopp och var dessförinnan trea i ett bronsförsök i Skellefteå.

Vilket tycker du har varit hans främsta insats?
– Det var väldigt häftigt när han bara rundade dem nere på Solvalla i senaste starten. Han var väldigt modig häst och Emilia Leo var jättenöjd med honom. Hon tyckte det var helt sjukt hur han bara kunde runda dem på två steg.

Tre nyförvärv

I morgondagens lopp lär Balotelli Crown få runda konkurrenterna ute i spåren på nytt om det ska räcka hela vägen. Hästen inleder nämligen från spår tolv bakom bilen.
– Det blir väldigt svårt från det spåret. Det är riktigt bra hästar emot. Han har en vass speed och bra form, men han är utelämnad till hur loppet blir kört. Han kommer göra allt han kan, det är jag säker på, men jag är fullt nöjd bara han gör en bra prestation och känner prispengar.

För Tallberger leker travlivet i mångt och mycket för dagen. Idag sysslar hon bara med travhästar och leker med tanken att ta sikte mot att bli proffstränare.
– Ska man ändå jobba med det här så finns det ju fördelar med att ha A-licens så det är något jag överväger, men vi får se, ingenting är bestämt än.

En sak som däremot står klart är att verksamheten växer. Under torsdagen kom det tre nya hästar till stallet som därmed innehåller 13 till antalet.
Treårige Kaj di Quattro (e. Credit Winner) 1.13,6am/136.305 kr kommer närmast från Robert Bergh medan det lika gamla stoet Katalonia (e. Andover Hall) 1.14,6ak/€3.892 är tyskfödd och har hämtats in från hennes födelseland.
Därtill är Vikingrappen (e. Järvsöviking) 1.28,8k/90.934 kronor tillbaka hos Tallberger efter en sejour hos Robert Bergh.
– Jag håller till på Rörsåsens Stuteri utanför Kovland, inte så långt från Daniel Wäjerstens gård. Här finns det mycket backar och rakbanor och mindre vägar att köra på. Det blir mycket långturer på vintern i snön; det håller hästarna på gott humör.

Innan snön hunnit göra entré kan Lina Tallberger vara en V75-vinnare igen.
Det där steget över till travet som togs för åtta år sedan ter sig mer och mer som ett riktigt klokt beslut!

Fokustema
Fokus: Breeders Crown
Läs senare

”Höstens storlopp som fokus”

Admiral As, Bank Wise As, Manny Muscle. Ingen av de tre blir favorit i sina Breeders Crown-finaler men känns som bra nog att kunna ta hem storloppen.
– Det blir väl som alltid löpningsförlopp och positioner, och dagsform förstås, som avgör, säger Reijo Liljendahl.
Av
Lars G Dahlgren
Upplåst för dig som är prenumerant
Reijo Liljendahl kvalar ett intressant nyförvärv imorgon på Solvalla. Foto Jeannie Karlsson/Sulkysport
Reijo Liljendahl kvalar ett intressant nyförvärv imorgon på Solvalla. Foto Jeannie Karlsson/Sulkysport

Reijo Liljendahl har tre finalister i Breeders Crown på Sundbyholm på söndag. Tre formstarka hästar också, som gjorde väldigt bra lopp i semifinalerna och som verkar gå i mål i storloppssäsongen utan att vara negativt märkta av tidigare drabbningar i årgångsloppen.

– De här hästarna har haft höstens storlopp som fokus. Admiral As var tidigt ute och med i Kungapokalen i maj, men i somras fick fick han ett oplanerat avbrott på grund av att hästen hade fått känning av en lös benbit och opererades. Av den anledningen blev Breeders Crown det naturliga målet även för honom, säger Reijo Liljendahl.

Reijo Liljendahl värmer upp Admiral As. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport

Två av de tre finalisterna, fyraårige valacken Admiral As och treåriga stoet Bank Wise As är födda i Italien och sålunda inte med möjlighet till dubbla prispengarna i Breeders Crown-finalen med hjälp av premiechansen. Treårige hingsten Manny Muscle däremot är svenskfödd och premiechansad.

Fakta

Admiral As

valack fyra år e. Ready Cash – Galiera As e. S.J.’s Photo
17 st: 10–1–0
Rekord: 1.15,7l* – 1.11,3ak*
Insprunget: 839.500 kr
Uppfödare: Allevamento Della Serenissima, Italien
Ägare: SRF Stable
Tränare: Reijo Liljendahl, Solvalla
Körsven: Ulf Ohlsson, Solvalla
Skötare: Pernilla Sundling
Admiral As Breeders Crown-starter i år: Oplacerad efter galopp i försöket i Rättvik 20 juni på 1.16,0a/2.140. Seger i försöket på Solänget 1 september på 1.12,7a/2.140. Andraplats i semifinalen på Solvalla 25 oktober på 1.11,4a/2.140.

Expandera

SRF Stable, Lennart Ågren, äger Admiral As och Bank Wise As och båda är resultatet av inköpsräder på den stora italienska ITS-auktionen i Milano. Admiral As (e. Ready Cash – Galiera As) var rekorddyr, 360.000 euro, 2017 medan stoet Bank Wise As (e. Muscle Hill – In Wise As) kostade 80.000 euro året efter.

Admiral As har tränats av Reijo Liljendahl hela tiden, men Bank Wise As fick åka till USA och Marcus Melander under tvååringssäsongen. Hon gjorde det okej med en seger och 270.000 kronor insprunget utan att vara med i de största sammanhangen.

Fakta

Bank Wise As

sto tre år e. Muscle Hill – In Wise As e. S.J.’s Caviar
15 st: 4–3–5
Rekord: 1.12,6ak*
Insprunget: 898.022 kr
Uppfödare: Allevamento Della Serenissima, med flera, Italien
Ägare: SRF Stable
Tränare: Reijo Liljendahl, Solvalla
Körsven: Örjan Kihlström, Solvalla
Skötare: Anna Andersen
Bank Wise As Breeders Crown-starter i år: Seger i försöket på Solänget 1 september på 1.14,1a/2.140. Tredjeplats i försöket i Örebro 6 oktober på 1.14,7a/2.100. Seger i semifinalen på Solvalla 25 oktober på 1.13,7a/2.140.

Expandera

– Admiral As och Bank Wise har jag ju valt ut som ettåringar men Manny Muscle (e. Muscle Hill – Naughty Nanny) ägs fortfarande av sin finska uppfödare Hannu Laakonen, säger Reijo Liljendahl.

Laakoknen ägde också mamman Naughty Nanny (e. Self Possessed – Aupair Affair), vilken sprang in nästan en miljon kronor i Stig H Johanssons träning.

– Det här är väldigt fina hästar med bra stammar också, två efter Muscle Hill och en efter Ready Cash. Jag kan förstås bara vara tacksam över att jag har hästägarnas förtroende att träna sådana hästar, säger Reijo Liljendahl.

I veckan har Reijo letat nya toppunghästar på den stora höstauktionen i USA som normalt äger rum i Harritsburg, men som av coronapandemiskäl flyttades till Maryland. Liljendahl ropade in hingsten Heroic Story (e. Chapter Seven – Bankette) för 145.000 dollar, hingsten Temporal Hanover (e. Walner – Think Twice) för 55.000 dollar och stoet The Grey Queen (e. Walner – Lady Grey) för 40.000 dollar.

 

Admiral As har varit en snackhäst ända sedan han fick den rekordhöga prislappen 360.000 euro på ITS-auktionen 2017. Det är en häst med stor utstrålning, och dessutom tveklöst också hög kapacitet. Stark och tuff.

Att Admiral As, med tio segrar på 17 starter, ännu inte kommit till miljonen i insprunget när fyraaåringssäsongen lider mot sitt slut känns som att han underpresterat i förhållande till vad som synes finnas inombords.

Men efter operationen av den lösa benbiten i somras verkar ”växellådan ha utökats”. Två segrar och en toppinsats som tvåa bakom Guzz Mearas från dödens i Breeders Crown-semifinalen har det blivit efter ingreppet.

Det är svårt att säga vad som är orsak och verkan

– Det är svårt att säga vad som är orsak och verkan och vad att nu fungerar bättre kommer sig av.. Admiral As har varit valpig och omogen och agerat spänt ibland. Det har inte haft med benbiten att göra. Om anledningen att det nu fungerar bättre för honom är att han helt enkelt mognat, eller om det var att den där benbiten nu är borta är svårt att säga. Jag tror absolut att Att Admiral As fortfarande har mycket framför sig, säger Reijo Liljendahl.

 

Bank Wise As gjorde sin sista start i USA i början av oktober som tvååring, kom till Reijo Liljendahl i november och årsdebuterade som treåring i E3-uttagningarna i mitten av juni.

Bank Wise As och Örjan Kihlström vid segern i BC-semin. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport

– Att det dröjde till juni innan hon kom ut var planerat. Bank Wise As skulle i år gå E3, italienska Oaks och Breeders Crown. Hon började bra med fjärdeplats i långa E3 utan att på något sätt vara toppad då. I uttagningarna till korta E3 galopperade hon och sedan fattade vi beslutet att stå över italienska Oaks. Det kändes som en för äventyrlig och osäker resa under rådande smittläge, så hon fick fokusera på Breeders Crown istället. Att hon var så bra i semifinalen (vann från ledningen, reds.anm.) kändes därför väldigt bra, säger Reijo Liljendahl.

Kändes som en för äventyrlig och osäker resa

Det är härligt driv i Bank Wise As steg, nästan så att det ser ut som att hon är överambitiös och slösar med krafterna?

– Hon kan vara lite pigg, men är väldigt stark och orkar till mål.

Manny Muscle och Ulf Ohlsson var på väg mot seger i sin BC-semi, men fick ge sig med knapp marginal mot Bandido Gar och Jorma Kontio. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport

Manny Muscles treåringssäsong består inför Breeders Crown-finalen av åtta placeringar bland de tre främsta på nio starter. Den enda plumpen kom vid ett dåligt tillfälle: Kriteriet. I Breeders-semifinalen gick han en stark långspurt, kopplade grepp oh blev upphunnen på mållinjen av Bandido Gar.

Fakta

Manny Muscle

hingst tre år e. Muscle Hill – Naughty Nanny e. Self Possessed
9 st: 3–3–2
Rekord: 1.15,7m* – 1.12,4am
Insprunget: 473.000 kr
Uppfödare och ägare: Ravitalli H Laakonen Oy & ML Stable Oy, Finland
Tränare: Reijo Liljendahl, Solvalla
Körsven: Ulf Ohlsson, Solvalla
Skötare: Pernilla Sundling
Manny Muscles Breeders Crown-starter i år: Tredjeplats i försöket i Rättvik 20 juni på 1.14,1a/2.140. Andraplats i semifinalen på Solvalla 25 oktober på 1.12,4a/2.140.

Expandera

– Hästen hade oturligt en liten infektion i kroppen i Kriteriet. I övrigt har han gjort det bra varje gång och matchat kulltoppar när han mött dem. Manny Muscle är ändå fortfarande färsk och omogen och det här en häst för framtiden, säger Reijo Liljendahl.

Ingen av Liljendahls Breeders Crown-finalister blir alltså favoriter, men kan definitivt ”vara med och köra om det”.

– Med tanke på hur de tre tränat eter semifinalerna måste jag också tro på att kommer att göra bra lopp. De känns väldigt fina.