Who’s Who har haft det hektiskt de senaste månaderna. Utöver att vara Sveriges främsta äldre häst som så att säga tävlat på – därmed hamnar han före Elitloppsvinnaren Don Fanucci Zet i rangordningen – har Who’s Who betäckt full bok i Sverige 150, ston. Och det stoppar inte där, det har även exporterats sperma till andra länder.
Who’s Who
hingst född 2014 e. Maharajah – Reality Pride e. From Above
39 st: 20–4–2
Rekord: 1.11,9l – 1.10,7ak*
Insprunget: 11.679.759 kr
Uppfödare: Menhammar Stuteri AB, Ekerö
Ägare: Travkompaniets Stall AB, Ekerö
Tränare: Pasi Aikio, Solvalla
Körsven: Örjan Kihlström. Solvalla
Skötare: Jennie Ek
– Who’s Who har hoppat på bocken tre gånger i veckan och gått snabbjobb två gånger utöver det. Så man kan säga att han haft full arbetsvecka, säger Pasi Aikio.
Nu när betäckningssäsongen är över, betyder det att du kunnat höja träningsintensiteten så att Who’s Who kanske är ännu bättre än när han vann Norrbottens Grand Prix och Hugo Åbergs Memorial?
– Nej, nej. Vi har inte ändrat på något i träningen efter att betäckandet var slut, säger Pasi Aikio.
Han håller dock med om att Who’s Who nu som sjuåring är bättre än hästen någonsin varit tidigare.
– Det är klar skillnad på Who’s Who nu och för ett år sedan. Han fick kvarka när han var i Frankrike förra vintern och det hade han med sig in i sexåringssäsongen. Det blev ingen bra förberedelse för den lilla sommar-o h höstsäsong hästen genomförde, det saknades helt enkelt mängdträning. Inför i år fick han en ordentlig vinterträning som grund att stå på, och det är det som nu har get utsag, säger Pasi Aikio.
Who’s Whos karriär har så här långt haft tålamod som kännemärke och så är det fortfarande. Sjuåringen har gjort 39 starter och av dem gjorde han 14 – en dryg tredjedel alltså – som fyraåring då Who’s Who från att ha varit på ”klass II-nivån” i rikstoton på våren som fyraåring blev kullens kung med Derbysegern i september.
Om vi ska ta det kronologiskt: Som treåring blev Who’s Who försenad med debut först i september på grund av otur med småinfektioner. Inget allvarligt, men sådant som försköt inledningen på karriären och gjorde att alla eventuella tankar på att då prova i tuffare årgåmgsloppssammanhang fick skrinläggas.
Who’s Whos karriär
2017: 5 st: 3–0–0. Bästatid: 1.14,9m*. Insprunget: 128.500 kr
2018: 14 st: 8–1–0. Bästatid: 1.11,3am*. Insprunget: 5.476.259 kr
2019: 8 st: 4–1–0. Bästatid: 1.11,1am*. Insprunget: 1.360.000 kr
2020: 6 st: 1–1–2. Bästatid. 1.11,0am. Insprunget: 1.266.000 kr
2021: 6 st: 4–1–0. Bästatid: 1.10,7ak*. Insprunget: 3.449.000 kr
Totalt: 39 st: 20–4–2. Rekord: 1.10,7ak*. Insprunget: 11.679.759 kr
Som fyraåring gjorde Wh’s Who en ”full” säsong med ovannämnda seger i Derbyt och därutöver fjärdeplatser i Kungapokalen och Grand Prix de l’U.E.T.
När hästen blev fem år var planen redan egentligen ett år framåt i tiden: Prix d’Amérique 2020 då Who’s Who skulle försöka upprepa sin pappa Maharajahs vinstbedrift på Vincennes. Säsongen och matchningen lades upp därefter; med Jubileumspokalen på Solvalla – som Who’s Who vann – som enda fokusuppgift innan sellådorna packades för en vinter i Paris.
Men av den satsningen blev det rakt av fiasko. Who’s Who fann inte rätt form på Grosbois, och när han efter tre misslyckade starter kom hem till Ekerö igen var det dessutom med en ytterst ovälkommen fripassagerere i kroppen: Kvarka. Som väl var såg man snabbt vad Who’s Who kunde ta tagit med sig och det blev inget utbrott av den smittsamma sjukdomen vare sig i Pasi Aikios stall, eller på stuteriet. Who’s Who hölls isolerad, och fick när sjukdomen var över avelsdebutera. Tävlandet som sexåring inskränkte sig till sex starter, med andraplatsen bakom Moni Viking i just Åby Stora Pris som årets höjdpunkt.
Who's Who's meriter
- Som fyraåring 2018: Seger i Svenskt Travderby. Fjärdeplatser i Grand Prix de l’ U:E.T. och Konung Gustaf V:s Pokal. Segrar i uttagningslopp till Derbyt, Grand Prix de l-U.E.T, semifinal i Breeders Crown samt försök och final i klass II.
- Som femåring 2019: Segrar i Solvallas Jubileumspokal och Icelands lopp. Andraplats i Östgötaloppet.
- Som sexåring 2020: Seger i Malmö Stads Pris. Andraplats i Åby Stora Pris. Tredjeplats i Sundsvall Open Trot.
- Som sjuåring 2021: Segrar i Hugo Åbergs Memorial, Norrbottens Grand Prix. Andraplats i Harper Hanovers lopp. Sexa i Olympiatravet. Segrar i Rommeheatet och Assar Engbloms lopp.
När Wh’s Who sedan kom tillbaka igen i april i år – nu dessutom som fulltecknad avelshingst – var det en starkare och bättre förberedd häst än tidigare. Det började också bra med två gulddivsionssegrar innan Paralympiatravet blev en mardröm: Vansinnesöppning till ledningen (1.06,7 första 500 meterna) och en till slut trött och slagen Who’s Who som sexa.
– För en vanlig häst hade det loppet varit en mardröm, med risk för förstörd form och nedsatt tävlingsvilja. Men det år det som är grejen med de här topphästarna, såna som Who’s Who. De blir inte knäckta av sådana tuffa lopp utan kanske till och med bättre! Jag var aldrig orolig att det lopp Who’s Who fick skulle sätta ner honom, och även Harper Hanovers i starten efter blev ju väldigt tufft. Som sagt, riktigt bra hästar bara skakar av sig sånt, och det har ju Who’s Who sedan visat att han är, vid storloppssegrama i Boden och på Jägersro, säger Pasi Aikio.
Jag var aldrig orolig att det lopp Who’s Who fick skulle sätta ner honom
Nu börjar frågan bli alltmer aktuell om man ska göra ett ordentligt frest mot Paris och Prix d’Amérique en gäng till?
– Vi har inte pratat något om det ännu. Just nu tar vi bara ett lopp i taget och har inte någon långsiktig planering. Nu är det först Åby Stora Pris, och är allt bra efter det finns ju Sundsvall Open Trot…och efter det Frances Bulwarks lopp Kriteriehelgen (med 750.000 kronor i förstapris, reds.anm.), sedan SM på Åby och kanske Mülllers på Jägerso i oktober. Om hästen är fortsatt pigg och fräsch och vi vill fortsätta starta på här i Sverige finns det gott om fina lopp kvar, säger Pasi Aikio.
Om kretsen runt hästen skulle välja att satsa mot Paris behöver knappast Who’s Who tänka på att kvala sig in där. Med 11,7 miljoner kronor insprunget, och rimligt att döma mer att hämta de kommande månaderna, kommer han med stor sannolkhet direkt in i Prix d’Amérique på sin prissumma.
– Det vågar jag inte ta för givet. Det finns gott om franska hästar med väldigt höga startprissummor. Det där är förstås något vi i så fall får sätta oss ner och försöka beräkna, om vi går för de största loppen under vintermeetinget. Men som sagt, det där är inget jag funderar på just nu, utan fokuset är att ha Who’s Who i fortsatt bra form för först Åby Stora Pris. Att lyckas ta tre raka grupp I-segrar skulle vara väldigt häftigt, säger Pasi Aikio.
Att lyckas ta tre raka grupp I-segrar skulle vara väldigt häftigt
Who’s Whos storloppsstarter i år:
- 8 maj: Paralympiatravet, Åby: Övertog ledningen efter 650 meter när det gått 1.06,7 första 500 meterna. 1.10,5 första varvet. Fick press av Aetos Kronos genom slutkurvan, stumnade till slut men höll efter omständigheterna toppbra som sexa på 1.11,2a/2.140. Delia du Pommereux spurtvann vann före Very Kronos och Aetos Kronos. 1.08,9 sista 500 meterna.
- 29 maj: Harper Hanovers lopp, Solvalla: Startade från 40 meters tillägg. Gick 1.10,3 sista varvet, till största delen i tredjespår utan rygg, och slutade tvåa på 1.11,9/3.180, förbispurtad av Wild Love som vann på nya stovärldsrekordet 1.11,9/3.180.
- 19 juni: Norrbottens Stora Pris, Boden: Attack 350 kvar från tredje par utvändigt, hann ikapp ledande Very Kronos med en ohygglig spurt kort före mål via 1.08,5 (!) sista kilometern.
- 27 juli: Hugo Åbergs Memorial, Jägersro. Höll ledningen från innerspår (1.08,5 första 500 meterna) i sitt livs första start över sprinterdistans. Fick hålla för klassen mycket lågt tempo mitt i loppet, sprintade lätt undan till slut med krafter kvar i mål på 1.10,7a/1.609 efter 1.08,2 sista 500 meterna.
Who’s Who kuriosa
Who’s Who gick i Hugo Åbergs Memorial förbi den ett år äldre Makethemark som sin pappa Maharajahs (utnämnd till Elithingst) vinstrikaste avkomma.
***
Maharajahs första kull föddes 2013, Who’s Who ingår alltså i andra kullen.
Hittills finns det 745 färdigregistrerade svenskfödda Maharajah-avkommor. Med årets kull och utlandsfödda torde Maharajah vara någonstans vid 1.000-strecket i antal avkommor totalt. Maharajah är 16 år och hinner sålunda få flera kullar till. De senaste åren har han varit en av Europas allra mest använda avelshingstar med full bok, 150 ston, i Sverige och ungefär lika många till betäckta i andra länder.
Maharajahs vinstrikaste avkommor:
- Who’s Who, hingst född i Sverige 2014 u. Reality Pride e. From Above. 1.10,7ak*/11.679.759 kr
- Makethemark, hingst född i Sverige 2013 u. Global Naughty e. Conway Hall. 1.09,3ak/11.558.645 kr
- Moni Viking, hingst född i Norge 2013 u. Jeunesse Doree e. Coktail Jet. 1.09,4ak/8.013.423 kr
- Alrajah One, hingst född i Italien 2016 u. Mariu e. Varenne. 1.10,4ak*/7.462.506 kr
- A Sweet Dance, sto fött i Sverige 2015 u. Sugar Step e. Sugarcane Hanover. 1.11,0am*/3.522.114 kr
Maharajahs snabbaste avkomma är Italienfödde fyraåringen Bengurion Jet (u. Love Me Tender e. Supergill) som Hugo Åbergskvällen vann på europarekordet för fyraåringar, 1.08,8a/1.640. Även Bengurion Jet är med i Åby Stora Pris.
***
Who’s Whos mamma Reality Pride (e. From Above – Elitloppa e. Kimberland) är svensregistrerad men hade fransk uppfödare och ägare i Yvonnick Garandeau. Hon tävlade först i Sverige för Veijo Heiskanen och sedan i Frankrike för Ulf Nordin och sprang in 1.109.430 kr. Efter tävlingskarriären köptes Reality Pride av Stall Segerhuva och kom till Menhammar.
Hon har sex avkommor i startbar ålder (tre år och äldre). Utöver Who’s Who har förstfödde Unreal (e. Maharajah) och nu femårige Bottom Line (e. Panne de Moteur) tävlat, med de blygsamma resultaten 1.16,6k/82.100 kr och 1.15,3am*/75.400 kr.
Who’s Whos mormor Elitloppa var en ”fransk flygmaskin” hos Pierre Vercruysse, med 3,4 miljoner kronor insprunget. Hon var tvåa i Finlandia Ajo och vann i Sverige Elirlopspshelgen 1999 och Hugo Åbergs-kvällen 2000.
***
Who’s Who är nu Menhammars näst vinstrikaste uppfödning genom tiderna. Endast pappa Maharajah straffar Who’s Who. Menhammar Stuteris fem vinstrikaste:
- Maharajah (hingst född 2005 e,. Viking Kronos –Chili Khan) – 23.534.423 kr
- Who’s Who kuriosa (hingst född 2014 e. Maharajah – Reality Pride) – 11.679.759 kr
- Hot Tub (hingst född 2000 e. Sugarcane Hanover – Bathing Beauty) – 8.721.531 kr
- Panne de Moteur (hingst född 2008 e. Credit Winner – Jalopy) – 8.707.500 kr
- From Above (hingst född 1998 e. Zoot Suit – A Gift From Heaven) – 8.344.320 kr