Norrmannen Ola Åsebö flyttade till Sverige för drygt tio år sedan och sommaren 2014 köpte han förre Bergsåkertränaren Christer Nylanders gård i Kovland utanför Sundsvall.
Där står hästarna i centrum och på amatörens träningslista finns tolv travare, men det finns mer arbete än hästarna…
– Jag har 100 hektar mark och driver lite jordbruk samt föder upp tjurar. Sedan blir det en hel del snöskottning på vintern och andra uppdrag med maskiner, säger Ola som är utbildad fordonsingengör och arbetade med bilar och lastbilar i Norge.
Men hästarna upptar den mesta tiden och i stallet finns fortsatt 55-åringens första stjärnhäst: Hard Times (e. Cokstile) som vann norskt Travkriterium 2017 tillsammans med Ulf Ohlsson. Ledning från start till mål var segerrceptet och som premiechansad i Norge plockade Hard Times 1,5 miljoner kronor på ett bräde. Året efter vann han fyraåringsfinalen Solvalla Grand Prix med en halv miljon till vinnaren.
– Jag fick bilder på hästen av uppfödaren och gillade linjerna. Jag blev dock lite besviken första gången jag såg honom, men det har gått över nu. Det här känns helt otroligt; det såg ut som att han hade fulla linor hela vägen, sade Ola Åsebö efter karriärens största seger.
Hard Times
Hingst 9 år e. Cokstile – Tigerlily e. Pine Chip
Resultat: 119 st: 7-10-6
Rekord: 1-12,7l – 1.11,3ak
Intjänat: 3.707.221 kr
Uppfödare: Öyvind Meier Jakobsen & Björn Rugstad
Ägare: Åsebø Agro AB, Rugstad & Jakobsen
Tränare: Ola Åsebö, Bergsåker
Körsven: Torbjörn Jansson, Solvalla
Drygt fem år senare ligger förstås Hard Times Åsebö väldigt varmt om hjärtat.
– Han är sämst i stallet när det gäller fart, men han är starkast och bäst. Han han alltid visat sådan bra kapacitet och blir sällan trött.
Lördagens uppgift inom Östersunds V75-omgång är Sanitys Minne med grunddistans 2.640 meter, där Hard Times inleder sist och ensam från 60 meters tillägg.
– Jag hoppas att de andra kör sig trötta och att det blir bra tempo på loppet. Om han kommer till så kommer styrkan till sin rätt, men det får inte gå sakta. Han är beroende av fäste också eftersom han bara springer med bakbenen, säger Ola.
Genrepet skedde över sprinterdistans med startbil på Bergsåker, där Hard Times travade 1.13,0a som fyra.
– Jag anmälde till Östersund för att variera uppgifterna för honom, det håller humöret uppe när man börjar bli lite äldre.
Medan Hard Times under åren tillbringat tid i träning hos Jean Michel Bazire i Frankrike i ett par omgångar, så fick även Olas femårige toppkallblod Soldhöjdens Drake (e. Lome Brage) se nya jaktmarker i somras. Då lät nämligen Ola hingsten göra debut i aveln hos Jan-Olov Persson och Hudik Stallion.
– Han var den första hingsten i avel efter Lome Brage som varit riktigt bra. Sedan tycker jag att det är en riktigt snygg hingst och ville testa om han kunde få några bra ston inför framtiden. Man vet ju aldrig när en tävlingskarriär tar slut.
15 ston blev det under debutsäsongen.
– Jag hade hoppats på tio till och nu tror jag att jag behåller honom hemma och betäcker naturligt den här säsongen istället. Jag tycker att hästen trivs bäst här, säger Ola.
Soldhöjdens Drake har tillhört toppen under alla tre säsonger på tävlingsbanan hittills. Både som tre- och fyraåring vann han finalen av Norrlands Elitserie för treåringar. Han vann även Stora Fyraåringsloppet på Bergsåker, slutade tvåa i Sleipner Cup-finalen (bakom svenske Derbytvåan Oppgårdsdrängen) och tog fjärdeplatsen i Svenskt Kallblodsderby som fyraåring.
2022 väntade möten med äldre hästar och Soldhöjdens Drake gjorde det med bravur – samtidigt som han alltså under några månader kombinerade tävlandet med avelsarbete. Över halvmiljonen kronor insprunget för andra året i rad med välbetalda tredjeplatser i både Jäntungens Lopp och Brimsguttens lopp, innan han avslutade året med andraplatsen bakom Tekno Jerven i kallblodsdivisionens final på Romme strax före jul.
– Han vaccinerades efter den starten och fick vila och vara ledig över jul. Sedan har vi tränat på här hemma. Han är inte i toppform nu och det ska han inte vara förrän senare under säsongen, men han har gått bra direkt efter månadslånga uppehåll tidigare, säger Ola.
Soldhöjdens Drake
Hingst 6 år e. Lome Brage – Dalsjento e. Pål Even
Resultat: 44 st: 9-5-13
Rekord: 1.22,1m – 1.22,4ak
Intjänat: 1.475.900 kr
Uppfödare: Svein Knut Granum & Marina Mellander
Ägare: Åsebø Agro AB, Kovland
Tränare: Ola Åsebö, Bergsåker
Körsven: Torbjörn Jansson, Solvalla
Att han har förhoppningar på Soldhöjdens Drake råder inga tvivel om.
– Jag har känt hela tiden att det är en bra häst, men han har spänt sig i loppen och det har tagit längre tid än jag trodde att han ska förstå tävlandet och slappna av.
Lördagens uppgift i Östersund är Sven O Perssons Minne och har samlat ett riktigt starkt startfält med kallblod på tre volter.
– Det är många bra hästar i loppet, han kan göra ett topplopp och bli fyra-femma, säger Ola.
Och på avdelningen förhoppningar inför framtiden. Bland stallets hästar finns treåriga Coral Coger (e. Ken Warkentin), som fick känna på hetluften ifjol som tvååring och gjorde det galant. Sex starter gav tre andrapris och två tredjeplatser. På priskontot tickade det in 145.000 kronor för stoet vars främsta merit är andraplatsen i finalen av Norrlands Elitserie för tvååringar.
Hon avslutade säsongen med en femteplats – och kanske karriärens främsta insats så här långt på nya rekordet 1.15,7a/2.140 meter i snöyran. Det handlade om Vinterfavoriten på Solvalla, där Coral Coger fick trava hela loppet utvändigt om ledande och vinnande Vegas Wania.
Före sig i mål hade Coral Coger enbart finalister från Uppfödningsloppet: Vegas Wania (trea), Immortal Doc (fyra), Frustration (tvåa) och Gimmie Brodda (oplacerad). Ett kvitto på att kunnandet finns där hos Åsebös talang.
– Hon fick tävla som tvååring eftersom hon varit så stänkrädd och hon har utvecklats fint av loppen. Kanske är det något för årgångsloppen i år? Hon blev lite hetsig i dödens på Solvalla när hon fick ett tufft lopp och jag trodde hon skulle ge sig helt, men hon fick luft igen och kom tillbaka fint. Årsdebut blir troligen i Margaretas Tidiga Unghästserie, men jag har inte bestämt om det blir första omgången (öppet för alla treåriga ston den 4 februari) eller andra loppet (högst 150.000 kronor den 25 mars), säger Ola.