Det var under sin tid som hästskötare hos Robert Bergh som Amanda Höynä och Dear Friend (e. Orlando Vici) möttes för första gången och sedan dess har de varit en oskiljaktig duo.
– Mina första intryck av henne? Att det var en liten, tunn häst och lite egen, men hon hade så snälla ögon. Jag minns att hon var mysig att köra. Hon låg aldrig på för mycket utan det var bara att åka med, säger Amanda Höynä.
Fyra starter in i karriären avlades maiden i Halmstad och under senhösten vann stoet ett flerklasslopp för ston mot äldre konkurrenter i Gävle med 100.000 kronor i förstapris.
Därefter – som fyraåring – tog det fart ordentligt med två lika penningstinna triumfer under april.
– Från början var det lite strul med galopper och hon var istadig, men när hon väl kom över det uppträdde hon stabilt. Hon tålde att träna hårt och man märkte vid de där segerloppen att hon var lite extra även om det inte gick som på räls vid den andra segern, säger Höynä och småskrattar.
Dear Friend startade i ett stolopp på Umåker och hade ”en speciell dag”. I värmningen försökte hon slå sin skötare ur vagnen och körande Jan Norberg fick tydliga order om att promenera iväg med stoet som inte hade voltstart som sin starkaste sida där och då.
– Han lyssnade på mig och vann loppet hur lätt som helst. Tyvärr drabbades hon av en skada efter det och jag bytte arbetsgivare till Johan Untersteiner, men då fick hon följa med dit också.
Fyra vintrar i Frankrike
En häst som redan gått väldigt bra i Robert Berghs regi fortsatte mata på och tog nästa steg hos Untersteiner. Femåringssäsongen med segrar i Lars Lindbergs Minne, andraplats i Sto-SM följd av seger i Silverdivisionen och sådär har det bara rullat på.
Successivt har Dear Friend tagit steg för steg och bara blivit bättre och bättre. Stundtals har karriären stoppats upp av korta skadeuppehåll, men Dear Friend har alltid kommit tillbaka och presterat på en minst lika hög nivå som tidigare.
År 2019 tillbringade Dear Friend sin första vinter i Paris och faktum är att hon gjort besök söderut varje vinter sedan dess. Vilken annan svenskfödd häst har fyra raka vintermeeting bakom sig med starka resultat?
– Det är otroligt faktiskt. Hon har levererat varje gång där nere. Jag kan erkänna att jag inte var så kaxig när vi åkte ner i januari och hade en galopp bakom oss i Gulddivisionen på Färjestad. Då skulle hon ut i Prix de Luxembourg mot riktigt bra hingstar och valacker, men levererade en suverän insats som tvåa. Måste jag nämna ett enskilt lopp som mitt starkaste minne från hennes karriär så säger jag det, men jag tror vi har det bästa framför oss.
Starka ord med tanke på att Dear Friend i princip tjänat en miljon kronor varje säsong och är den senaste svenskfödda häst som vunnit Grupp I-lopp utanför våra gränser.
Det var år 2021 som Dear Friend slog till i Seinäjoki Race i Finland, men inget tyder på annat än att hon har minst lika mycket spring i benen nu som då.
Så nyligen som i lördags visade stoet att formen sitter där genom att spurta hem en tempofattig upplaga av Stoeliten från femte utvändigt. Där och då med Amanda Höynä som tränare även på pappret för allra första gången.
– I mina ögon har jag alltid tränat henne och varit så nära henne, men visst var det speciellt. Nu var det Johan Untersteiner som körde och vi har haft en jättebra kommunikation hela vägen. Han känner henne lika bra loppmässigt som jag gör tränings- och skötselmässigt. Det var skönt att få svart på vitt att skötarna gör ett stort jobb också. Det är vi dåliga på uppmärksamma i Sverige.
Hail Mary första partner
Redan innan det loppet var det bestämt att Dear Friend skulle få pröva lyckan i lördagens Paralympiatravskval på Åby.
– Tanten är gammal och vi tar det lopp för lopp, men så var tanken.
Vad skulle du vilja säga varit största anledningen till att hon kunnat hålla en så hög nivå så oerhört länge?
– Hon har en skadehistorik med sig, men här måste det skickas en tacksamhetens tanke till ägarna som alltid låtit henne läka ut ordentligt. Det har använt de bästa veterinärerna som det finns tillgång till och jag tror även att det varit bra att samma skötare haft henne hela tiden. Jag kan hennes skadehistorik och kan se så fort det är något som är fel. Tidigare hade hon problem korsförlamningar tidigare, men det har hon inte haft det sista halvåret, men jag har vetat om hur hon ska hanteras vid de tillfällena.
Hur länge till kommer hon att tävla?
– Det är helt och hållet upp till henne. Vi bevakar henne hela tiden och ser när hon börjar brunsta. Sedan är det klart att det får inte krocka med någon start. Det är helt och hållet upp till henne och hur allt går och än så länge är det väldigt lugnt. Grundplanen är att betäcka henne med Hail Mary, men det beror helt på hur starterna går och utvecklar sig.
Nej, sista kapitlet är ju inte skrivet än och Amanda Höynäs ordval etsar sig fast kring antydan att det starkaste minnet från Dear Friends tävlingskarriär ligger framför oss.
Bäva månde de ringrostiga motståndarna i lördagens Paralympiatravskval när evighetsmaskinen kommer stormande!
Dear Friend
Tioårigt svart sto e. Orlando Vici–Juventas Broline e. Pine Chip
St: 92: 27–15–8, 1.10,4ak, 6.535.696 kr
Ägare: Fantini Mauro, Chunram J & Stall Mary AB.
Uppfödare: Bengt-Åke Nyberg, Grästorp.
Tränare: Amanda Höynä, Halmstad.
Segrar i lopp med över 200.000 kr i förstapris: Seinäjoki Race (2021), Prix Helen Johansson (2020), Prix de la Nievre (2021), Baroness Karsks lopp (2019), Lars Lindbergs Minne (2018), Pixies lopp (2021 samt 2013).