– Alla vill någon gång ha en gul kavaj och även om vi vunnit många lopp så saknas segern i det mest prestigefyllda loppet. Har man inte vunnit Svenskt Travderby så har man inte heller lyckats fullt ut som uppfödare, säger John Bootsman.
Men det är inte så att det saknas vinster i Derbyt i John Bootsmans arsenal. I hemlandet Holland har det blivit tio uppfödarsegrar och dessutom har det också blivit en triumf i Europaderbyt med Virgill Boko.
Boko Stables Derbyvinnare:
Holländskt Derby:
- John F Boko – 1995
- Kelsea Boko – 1996
- Paul W Boko – 2001
- Sholty Boko – 2003
- Virgill Boko – 2006
- Willem W Boko – 2007
- Yucca Boko – 2008
- Clint W Boko – 2012
- Davy Boko – 2013
- John King Boko – 2019
Europaderbyt
- Virgill Boko – 2006
I år har John Bootsman två uppfödningar i final i Svenskt Travderby. Strålkastarljuset riktas i första hand mot den i åtta starter obesegrade Lulius Boko (e. Muscle Hill-Julia Kemp), 1.11,5ak*/410.000 kr.
– Han var ett fantastiskt årsföl och jag glömmer aldrig ett samtal jag fick från Martti-Ala Seppälä i oktober 2018; ”Jag har sett alla dina uppfödningar över alla år, men jag har aldrig sett ett så fint föl som jag sett på Hunterton Farm i år. Bara så du vet skänk inte bort honom.”
Fölet som Martti-Ala Seppälä talade om var Lulius Boko. En vecka senare var John Bootsman på väg till Lexington för att titta på hingsten efter Muscle Hill och Julia Kemp. Och John Bootsman blev inte besviken över vad han såg och inte heller Timo Nurmos som var med på samma resa till Lexington.
Svårt att få ut tio kronor ur Timos ficka
– När jag satt och tittade på tvååringar som gick babyrace på Red Mile två dagar efter Nurmos sett Lulius Boko sade han till mig, att han måste få köpa Lulius Boko. Nu var det enklare sagt än gjort. Det brukar ju vara svårt att få ut tio kronor ur Timos ficka och här handlade om helt andra summor…
Flera spekulanter hade nämligen visat sitt intresse för Lulius Boko, däribland annat amerikanske storhästägaren Jeff Snyder, som deläger topptravaren Aetos Kronos.
– Men jag sade till Timo att du måste betala det belopp jag vill ha. I USA är stora summor för en unghäst okey, men det är inte alls samma sak i Sverige. Samtidigt ville jag gärna se hästen hos Timo Nurmos och sade till honom, att jag går ner lite i pris om du släpper 25 eller 50 procent i avelsrätten så jag har något att se fram emot om Lulius Boko blir en stjärna. Som det ser ut nu kan det ju bli intressant i framtiden…
På papperet ser det ut som allt gått på räls för Lulius Boko med åtta raka segrar på lika många starter, men det är en sanning med modifikation.
– Förra året fick Lulius Boko problem med halsen och det är inte helt ovanligt när det kommer till Muscle Hill-avkommor. Hästen behövde opereras, vilket skedde och resten är historia. Lulius Boko har kommit tillbaka på ett fantastiskt sätt, säger John Bootsman, och tillägger:
Svenskt Travderby:
Startande uppfödningar:
År – Häst – Placering
- 2007 – Vala Boko – 0
- 2008 – Wellino Boko – 2
- 2009 – Yield Boko – 5
- 2009 – Yanantin Boko – 6
- 2009 – Yarrah Boko – 0
- 2011 – Aga Khan Boko – 3
- 2011 – Amaru Boko – 4
- 2012 – Brasil Boko – 4
- 2012 – Bowie Boko – 0
- 2016 – Farzad Boko – 0
- 2017 – Gareth Boko – 0
- 2019 – Inti Boko – 0
- 2021 – Kuyt F. Boko – 6
- 2022 – L.A. Boko – ?
- 2022 – Lulius Boko – ?
– Hans lillebror Messi Boko är minst lika bra, men även han har dragits med halsproblem och är också opererad.
L.A. Boko (e. Readly Express-Beverly Boko), 1.11,5am/867.000 kr, är John Bootsmans andra uppfödning i Svenskt Travderby och han kvalade in som tvåa efter kullens stora stjärna Francesco Zet, vilken sprungit in närmare tio miljoner kronor och vunnit 14 av sina 16 starter.
Lika många uppfödningar har John Bootsman i Derbystoet och där får Lara Boko (e. Djali Boko-Pecadille Face), 1.11,2ak*/5.407.730 kr, bära favoritskapet.
– Klart att det är bra hästar emot, men normalt sett ska hon ha en bra chans om hon får överta ledningen. Timo säger att Isabelle Cash har en enorm högsta potential, men hon har spår elva och det bör underlätta för oss.
Nu går Lara Boko ner i distans jämfört med Stochampionatets 2.640 meter.
Derbystoet
Startande uppfödningar:
År – Häst – Placering
- 1999 – Mae Jean Boko – 0
- 2000 – Namarra Boko – 0
- 2004 – Sissy Jean Boko – 0
- 2005 – Tova Boko – 6
- 2014 – Darling Boko – 3
- 2015 – Evin Boko – 1
- 2022 – Lara Boko – ?
- 2022 – Losch Boko – ?
– Det tror jag passar henne bättre, även om det var hon som gjorde loppet i Stochampionatet, travade världsrekord men fick stryk sista centimeterna av Great Skills. Det ser nästan oförskämt bra ut.
John Bootsman är uppfödare till Lara Boko, men han vill inte ta åt sig äran av framgångarna.
– Jag köpte Lara Bokos mor Pecadille Face av Lutfi Kolgjini och då var hon dräktig med Djali Boko. I ärlighetens namn hade inte jag betäckt med honom om jag fått chansen att välja, men det gjorde Ludde. Då var det bara att hänga med på tåget…
Den andra finalisten – Losch Boko (e. Raja Mirchi-Ballet Slippers),1.11,3ak/480.000 kr – i Derbystoet är också ett Kolgjini-produkt.
– Ludde var den första att ringa och gratulera efter att båda hade kvalat in till Derbystoet. Det var ju de facto båda hans idéer. Jag pratade med Ludde om just Pecadille Face 2021 och frågade om det fortfarande var hans sto och vem han i så fall skulle betäcka med. Svaret var Bold Eagle, men jag utmanade honom och sade ”att det är väl inte så bra.”
Ofta är det tränaren som är den bästa uppfödaren
John Bootsman lyssnade på hans råd. I år har Pecadille Face fått ett stoföl efter Bold Eagle och är dräktig med samma hingst.
– Nu får vi se hur det blir med Luddes tur eller kunskap. Skämt å sido så har Lutfi Kolgjini en makalös känsla när det kommer till uppfödning. Ofta är det tränaren som är den bästa uppfödaren. Tränarna känner ofta sina produkter mycket bättre än den normala skrivbordsuppfödaren. Vad kan dom om sina hästar? Oftast väldigt lite i jämförelse med tränaren.
John Bootsman plockar inte bara fram Lutfi Kolgjini som en duktig uppfödare, utan också Timo Nurmos och den holländske tränaren Tjiste Smeding som flyttade till Frankrike.
– Jag förstod tidigt att avelsintresserade travtränare ofta är framgångsrika uppfödare och att de ofta har klart för sig om stonas olika egenskaper. Tjiste Smeding sade tidigt till mig att du måste ta reda på allt. Bara då kan du maixmera och Smeding var väldigt framgångsrik med enkla medel och en liten budget. Hans lärling Richard Westerink har ju också visat sig vara en duktig uppfödare.
Fyra hästar, två i Svenskt Travderby och lika många i Derbystoet, är John Bootsman inblandad direkt i. Indirekt är det betydligt fler.
Boko Stables är uppfödare till Edibears mor Fendi Boko, Declans mamma Anna M. Boko och till Castor the Stars mor Carelia Boko i Svenskt Travderby. I Derbystoet ska också Gabra Boko – mor till A Perfect Face – nämnas plus att Rangone Boko är mormor till Filippa B.J.
– Annika (Bootsman) och jag satsade väldigt mycket när vi hade uppfödningen tillsammans och det ser vi frukterna av idag.
Fortfarande väntar John Bootsman på en seger i Svenskt Travderby och nära har det varit vid ett tillfälle. Wellino Boko var slagen med huvud av Sahara Dynamite.
– En dag som jag aldrig glömmer. Annika och jag stod så dumt till och såg loppet att vi trodde att Wellino Boko vunnit Derbyt…
Idag driver John Bootsman sin verksamhet på egen hand och har cirka 130 fölston i sin ägo runt om på jordklotet.
– Jag är verksam i många, många länder och växt ganska mycket i Australien och särskilt i Victoria är prispengarna bra. Men jag kommer att minska på min uppfödning.
På söndag är blickarna riktade mot Svenskt Travderby och den efterlängtade gula kavajen. Hur var det nu Bootsman uttryckte saken:
”Har man inte vunnit Svenskt Travderby så har man inte heller lyckats fullt ut som uppfödare”
Å andra sidan har han all anledning att vara stolt över sitt livsverk som uppfödare oavsett hur det går på söndag på Jägersro.
Större unghästsegrar i Sverige:
År – Häst – Lopp
- 2002 – Rae Boko – Breeders Crown (3 ston)
- 2002 – Rae Boko – E3-kort (ston)
- 2002 – Rae Boko – E3-medel (ston)
- 2003 – Rae Boko – Drottning Silvias Pokal
- 2006 – Vala Boko – Breeders Crown (3 ston)
- 2006 – Vala Boko – E3-medel (ston)
- 2007 – Vala Boko – Stochampionatet
- 2008 – Yield Boko – Breeders Crown (3 h/v)
- 2008 – Zimba Boko – Svensk Uppfödningslöpning
- 2009 – Yield Boko – Breeders Crown (4 h/v)
- 2010 – Amaru Boko – E3-kort (h/v)
- 2012 – Chelsea Boko – E3-medel (h/v)
- 2012 – Chelsea Boko – Svenskt Travkriterium
- 2012 – Denim Boko – Svensk Uppfödningslöpning
- 2015 – Evin Boko – Derbystoet
- 2015 – Gareth Boko – Svensk Uppfödningslöpning
- 2016 – Grant Boko – Breeders Crown (3 h/v)
- 2018 – Inti Boko – Svenskt Travkriterium
- 2021 – Lara Boko – Svenskt Trav-Oaks