Fokustema
Morgonsvepet
Läs senare

Från långfredag till Elitloppet

Värmlandsstjärnan San Moteur värmer upp på hemmaplan. Från långfredagen till Elitloppet – så har det gått! Lindbloms topphäst i årsdebut. Stjärntätt även efter påsk.
Detta och mer i långfredagens ”Sju nyheter vid sju”.
Av
Mathias Hedlund
Upplåst för dig som är prenumerant
San Moteur är en av favoriterna till att vinna Elitloppet på söndag. Hans far Panne de Moteur toppar hingstligan i Sverige i år. Foto Adam Ström/stalltz.se
San Moteur är en av favoriterna till att vinna Elitloppet på söndag. Hans far Panne de Moteur toppar hingstligan i Sverige i år. Foto Adam Ström/stalltz.se
Denna artikel tillhör Sulkysport Premium - vårt låsta material.

För dig som är prenumerant

Vi har bytt prenumerationsystem.
Innan du kan logga in så behöver du skapa ett digitalt konto:
Aldrig skapat ett digitalt konto?

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Du är inloggad men något är fel med din prenumeration

Gå till ditt konto för att ta reda på vad.

Mitt konto

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Bli digital prenumerant

Prenumerera digitalt

Läs om Sulkysports olika alternativ, från 89 kronor/månad till 899 kronor per år.

1Förra året visade han Elitloppstakter när han vann Prins Carl Philips Jubileumspokal på Färjestad på långfredagen på lysande 1.09,4a/1.640 meter. Då valde kretsen runt San Moteur (e. Panne de Moteur) att tacka nej till en plats i Elitloppet.
Efter en femåringssäsong bestående av blott sex starter (5-1-0), seger i Jubilemumspokalen och andraplats i Oslo Grand Prix har San Moteur laddat upp med avelsarbete inför årsdebuten. 

I eftermiddag är Björn Goops och Håkan Arvidssons stjärnhäst tillbaka på samma plats. I ett snabblopp utskrivet som spårtrappa, men med stora skillnaden att nu finns redan Elitloppsbiljetten hemma i Kil och San Moteur inleder säsongen från spår åtta bakom startlinjen.

Inbjudna till Elitloppet:

  • San Moteur (e. Panne de Moteur) – Björn Goop
  • Horsy Dream (e. Scipion du Goutier) – Pierre Belloche
  • Etonnant (e. Timoko) – Richard Westerink
  • Vivid Wise As (e. Yankee Glide) – Alessandro Gocciadoro

***

From Above och Örjan Kihlström. Foto Stefan Melander/Stalltz.se

2Från femåringsloppet Prins Carl Philips Jubileumspokal på Färjestad på långfredagen till Elitloppet på Solvalla – den resan talas det en hel del om, men bara en häst har lyckats vinna båda loppen samma år under det förstnämnda loppets 27-åriga historia.

Stefan Hultman-tränade From Above (e. Zoot Suit) gick in i femåringssäsongen med segrar i Kriteriet, Derbyt och Breeders Crown i bagaget och inledde på bästa sätt med segern i Prins Carl Philips Jubileumspokal i mitten av april. Efter en genomkörare på Solvalla ett par veckor senare ställdes siktet in mot världseliten i Elitloppet. Där slutade From Above tvåa i försöket, men när det verkligen gällde i finalen spurtade han tillsammans med Örjan Kihlström ned tätduon Victory Tilly och Scarlet Knight och plockade hem ännu en tung titel.

Ytterligare två vinnare av Prins Carl Philips Jubileumspokal har som äldre segrat i Elitloppet. Gidde Palema (e. Alf Palema) vann i Björn Goops regi på Färjestad 2000 och plockade hem Elitloppet för Åke Svanstedt fyra år senare. Roger Walmann sade pass till Elitloppet med Magic Tonight (e. Andover Hall) som femåring 2014 och fick istället jubla på Solvalla året efter. Magic Tonight har även löpningsrekordet i dagens stora femåringslopp med 1.09,5.

Årets upplaga har fått en skjuts uppåt vad gäller prispengarna och förstapriset är rekordhöga 300.000 kronor. Tvåan i Europaderbyt i höstas, Iznogoud Am (e. Muscle Hill), har de främsta meriterna bland de svenska hästarna tillsammans med stoet Glamorous Rain (e. Muscle Hill), som vann Breeders Crown-final som treåring och slutade tvåa i finalen förra året.

Så här har det gått för de tolv senaste vinnarna av Prins Carl Philips Jubileumspokal i Elitloppet samma år:
År – Segertid – Vinnare (far) – Elitloppet samma år

  • 2011 – 1.10,7a: Prince Tagg (e. Prince R.S.) – oplacerad i försök
  • 2012 – 1.11,5a: Hard Cider (e. Yankee Glide) – ej med
  • 2013 – 1.12,6a: Panne de Moteur (Credit Winner) – oplacerad i försök
  • 2014 – 1.09,5a: Magic Tonight (e. Andover Hall) – ej med
  • 2015 – 1.10,1a: Dream With Me (e. Dream Vacation) – ej med
  • 2016* – 1.11,2a: Je T’Aime Express (e. Symphonic Hanover) – ej med
  • 2017 – 1.11,4a: Poet Proline (e. Quite Easy) – ej med
  • 2018 – 1.10,7a: Pastore Bob (e. From Above) – trea i försök och sjua i finalen
  • 2019 – 1.10,1a: Perfect Spirit (e. Andover Hall) – ej med
  • 2020 – 1.10,5a: Missle Hill (e. Muscle Hill) – tvåa i försök och femma i finalen
  • 2021 – 1.09,8a: Click Bait (e. Cantab Hall) – oplacerad i försök
  • 2022 – 1.09,4a: San Moteur (e. Panne de Moteur) – ej med

*2016 var Propulsion först i mål men fråntogs segern i efterhand. Han slutade fyra i Elitloppsfinalen samma år.

***

3Färjestad (första start 13.35) spelar förstås huvudrollen denna långfredag med V75-spel, dock utan San Moteur som visar upp sig innan det stora streckspelet drar igång i eftermiddag.

––> Här är Sulkysports spelstuga inför V75 med viktiga punkter, favoriter i fara och spelförslag till Färjestad.

Daniel Redéns sto Faeza Zet. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport

Daniel Redén valde Prins Carl Philips Jubileumspokal och sprinterdistans för Glamorous Rain istället för Folke Hjalmarssons Minneslopp för jämnåriga ston, där stallets färger försvaras av Faeza Zet (e. Ken Warkentin). Från Danmark, Norge och Italien står utmanarna på rad med hästar som Alessandro Gocciadoros Clarissa (e. Exploit Caf) och Bo Westergårds Thai Brooklyn (e. Broadway Hall) för att nämna ett par.

Loppet hedrar Folke Halmarsson som blev tredje kusk i tusenklubben i Sverige när han tog klivet in 1957. Det hade bara Gösta Nordin och Algot Scott lyckats med före Folke. Under tre decennier var han tränare på Färjestad och plockade hem hela 18 banchampionat. 1942 blev han dessutom allsvensk kuskchampion. Hans stora stjärna var kallblodet Helge Solo, som vann 116 lopp på 260 starter.

Här är startlistorna till Färjestads tävlingar.

Vill du spela V75 tillsammans med Sulkysport kan du välja mellan följande alternativ:

Sulkysport Lilla V75 – 15 andelar á 75 kr/styck

Sulkysport V75 – 15 andelar á 150 kr/styck

***

4Fyraåringssäsongen gav andraplats i Kungapokalen bakom Francesco Zet, finalplats i Svenskt Travderby och över 900.000 kronor i prispengar. Nu har Åke Lindbloms ämne Power Doc (e. Muscle Massive) laddat om för en ny säsong. Idag på lunchbanan Eskilstuna (första start 12.20) vankas årsdebut.

Dubbla tillägg över lång distans väntar i Påskparaden med 50.000 kronor i vinnaren, där han bland annat delar volt med en annan kapabel årsdebutant, nämligen Robert Bergh-tränade Mustang Racer (e. The Bank). Denne visade tidigt framfötterna som knappt slagen trea på starka 1.12,1am i långa E3-finalen 2021. Ifjol blev största framgången andraplatsen i Norrlands Grand Prix.

Först ut idag är Umåker (start 11.10), där nio breddlopp står på programmet.

Här är startlistorna till långfredagens tävlingar.

***

5Treåringssäsongen har inte ens dragit igång för många av kullens hästar, men flera större prischeckar har skrivits ut i Margaretas Tidiga Unghästserie. På onsdag är det dags för vårklassikern Vårfavoriten på Solvalla, men anmälningsintresset var lågt hos landets tränare och blott fem ston och sju hingstar/valacker är anmälda till de båda loppen med 200.000 kronor i förstapris i varje.

Stoloppet håller fin klass. Där finns tättrion från Margaretas Tidiga Unghästserie för ston i slutet av mars, Per Nordströms Loveletter In (e. Father Patrick), Mattias Djuses Larah Westwood (e. The Bank) och Ole Åsebös Coral Coger (e. Ken Warkentin), samt Björn Goops Elegance Kronos (e. Muscle Hill), som var tvåa i Margaretaloppet i februari.

Här är startlistorna till alla lopp på Solvalla och Åby på onsdag.

***

6Den franska nationalarenan Vincennes (första start 16.03) har tävlingar såväl fredag som lördag, men till dagens övningar har svenskintresset varit ytterst begränsat.

Tomas Malmqvist är ensam blågul representant då han startar Jorgio de Vandel (e. Ready Cash) i fyraåringsloppet Prix Isolda (€40.000) tillsammans med David Thomain som kusk.
Hingsten har tidigare i år vunnit lopp i såväl Angers som på Enghien på fem försök.

Här kan du ta del av dagens startlistor till tävlingarna på Vincennes.

***

7Jägersrokusken Jörgen Sjunnesson är en ofta sedd gäst på tyska banor och på långfredagen är hans anhalt Berlin och Derbybanan Mariendorf, där det vankas lite högre prispengar än vanligt i ett par lopp.

I huvudloppet ligger 10.000 euro i potten med 4.400 till vinnaren och Sjunnesson kör för femte starten i rad svenskfödde Global Commission (e. Traders), som tränades i Sverige av Johan Untersteiner men såldes till Tyskland i somras. Hästen har debuterat i nya regin i år med två segrar och ytterligare två pallplatser på fem starter i Berlin. Samtliga med Sjunnesson i vagnen. Nu kan han ta karriärens största segercheck.

Här är startlistorna till dagens tävlingar i Berlin.