– Vi ser väldigt positivt på det här. När vi pratar med våra medlemmar är det största problemet att det blivit för stor skillnad mellan ”matlapparna” och vad det kostar att ha häst i träning. Jag hoppas att fler banor följer efter med detta, säger Travhästägarnas ordförande Mikael Melefors och fortsätter:
Åbys prisskalor maj, juni och juli
– Jag vill framhålla Åbys sportchef Jon W Pedersen som varit väldigt tillmötesgående när Åby Travhästägarförening drivit på om att få testa detta.
Vad det handlar om är en omfördelning. Som prisanslag till en V64-dag får Åby 860.000 kronor. Men man har inte delat ut allt ”den kvällen” utan lagt undan en del till att förstärka prispengarna på storloppsdagarna. Under de tre månader och i de 35 lopp detta testas är omfördelningen från ”storloppsdagar” till ”vardagstrav” en halv miljon kronor.
– I varje lopp med 30.000 kronor i förstapris kostar den nya fördelningsskalan nästan 10.000 kronor mer. Vi har därför budgeterat en halv miljon extra i vardagstravet i år, pengar som annars hade legat i de större loppen, säger Jon W Pedersen i ett pressmeddelande.
– Prispengarna för femte- och sjätteplaceringar har varit desamma som för 20 år sedan när förstapriserna i loppen var 15-20.000 kronor. Samtidigt har kostnaderna för att ha häst i träning ökat med det dubbla-tredubbla. Vi har inget emot höga prispengar i storloppen, men de ska inte komma från det som är tänkt att delas ut i vardagstravet. Tillskott på prispengarna i storloppen kan istället komma från sponsorer, säger Mikael Melefors.
Att förstärka prisskalorna för tredje-sjätteplacerade hästar är något som i mars och april också sker i tre lopp varje onsdag på Solvalla. Där handlar det dock inte om den ”officiella ST-vägen”, utan där är det är spelbolaget Legolas Bet som gör detta självständigt som en del i lanseringen av sitt Pick76-spel på onsdagar.
Tänket är att om det blir mer belönande att vara prisplacerad i vissa lopp så blir det också fler hästar anmälda i de loppen. Vilket i sin tur stimulerar både den sportsliga kvaliteten och spelet i dessa lopp.
– Vi behöver fler hästar i loppen. Alla pratar om att prispengar är viktigt men loppen med högst förstapriser har ofta minst antal hästar anmälda. De största banorna har svårt att locka tävlande till propositionerna trots att vi erbjuder mer prispengar än grannbanorna. Jag tror att vi behöver förändra prisfördelningen lite och vill testa nu i sommar, säger Jon W Pedersen.
Han fortsätter:
– I de större loppen ska man givetvis premiera de bästa prestationerna så mycket som möjligt, men i vardagstravet är kanske hästägarpsykologin annorlunda. Om ägaren vet att en femte-sjätteplats räcker till halva månadskostnaden är det nog lika viktigt som chansen att tjäna högt förstapris.
Svensk Travsports sportchef Petter Johansson ser positivt på Åbys test.
– De senaste åren har trenden varit att lägga mycket pengar i ändarna av resultatlistan, alltså höga första/andrapriser samt extra pengar till de lägst placerade. Åbys variant flyttar pengar till mitten av skalan, och det kanske är rätt väg just i vardagstravet? Jons idé gillades av landets sportchefer i vintras och vi låter Åby testa under några månader och utvärderar i sommar, säger Petter Johansson i pressmeddelandet.