Fokustema
Sju nyheter vid sju
Läs senare

Ingen rör kejsaren

Bazire etta i ”le temple du trot.” ST överklagar Malmqvist-domen. Norsk valack i topp i Verners lopp? Svenska segertorkan på Vincennes. Överlägsen i finalen också?
Det är några av Sulkysports nyheter i Morgonsvepet.
Av
Claes Freidenvall
Upplåst för dig som är prenumerant
Sexan är upp och ner. Jean-Michel Bazire är den tvåbente person som vunnit flest lopp på Vincennes en och samma tävlingsdag. Foto: stalltz.se
Sexan är upp och ner. Jean-Michel Bazire är den tvåbente person som vunnit flest lopp på Vincennes en och samma tävlingsdag. Foto: stalltz.se
Denna artikel tillhör Sulkysport Premium - vårt låsta material.

För dig som är prenumerant

Vi har bytt prenumerationsystem.
Innan du kan logga in så behöver du skapa ett digitalt konto:
Aldrig skapat ett digitalt konto?

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Du är inloggad men något är fel med din prenumeration

Gå till ditt konto för att ta reda på vad.

Mitt konto

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Bli digital prenumerant

Prenumerera digitalt

Läs om Sulkysports olika alternativ, från 89 kronor/månad till 899 kronor per år.

1 Fem segrar på Vincennes i måndags är förstås en stark prestation. Mathieu Mottier fördelade segrarna mellan sadel (tre) och sulky (två) och vann i tur och ordning med Hacker Lover, Lupine Dieschoot, Katline Mourotaise, Inferna de Houelle och Gazelle de Val. Och igår följde Mottier upp med en dubbelseger på Vincennes med Kira de Cahot och Jilanza du Moulin.

Fem segrar tog Mathieu Mottier på Vincennes i måndags. Foto: Scoopdyga

En femling hör inte till vanligheterna på Vincennes och senast det begav sig var 8 juni 2019 och då var det Eric Raffin som stod för bedriften. Det var 2019 som Raffin vann 345 lopp, fördelat på 115 olika tränare.

Framgångsrikast på den franska huvudstadsbanan är kejsaren Jean-Michel Bazire. Det är mer än 23 år sedan – den 3 februari 2001 – som han slog in en sexling på Vincennes. Fem av segrarna kom i sulky och den sjätte togs i monté med Jutalino du Boulay. Tävlingsdagen avslutades med en rak fyrling

General du Lupin var en av Bazires sex vinnare. Foto: stalltz.se

Namn – Lopp

  • Jordan du Bezirais – Prix de Valence
  • General du Lupin – Prix du Jura
  • Jutalino du Boulay – Prix de Plesse
  • Ingrid la Tannerie – Prix de Perigueux
  • Heckly – Prix de Monflaquin
  • Joss d’Or – Prix de Mele sur Sarthe

***

2 Svensk Travsports ansvars- och disciplinnämnd (STAD) dömde Tomas Malmqvist till böter på 30.000 kronor för överträdelse av antidopingreglementet, men nu väljer Svensk Travsport att överklaga beslutet till överdomstolen.

Tomas Malmqvist. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport

– Vi har varit av uppfattningen att det funnits en avsikt med behandlingen och att tränaren ska dömas till ansvar, sade Carl Lindblom, bolagsjurist på Svensk Travsport, till förbundets hemsida efter STAD:s beslut.

Svensk Travsport yrkade på två års indragning av licensen och 15.000 kronor i böter för Tomas Malmqvist. Det betyder att det blir en runda till i domstol för Malmqvist och det lär knappast bli någon förhandling innan vi skriver 2025.

***

3 Efter 142 starter under tolv (!) säsonger lade Verner (e. Slogum Tron), 1.21,5ak*/4.477.610 kr, tävlingsskorna på hyllan som 14-åring 1999. Då hade han vunnit 57 lopp i träning omväxlande hos både Ulla Fredlund och Jim Frick och det största ögonblicket kom på Solvalla 1992. Han segrade då i en stentuff kamp mot Atom Vinter och Saje i Elitkampen på Elitloppsdagen och tangerade världsrekordet 1.21,5a/1.609 meter tillsammans med Jim Frick.

Verner och Jim Frick. Foto Stalltz.se

Han utsågs inte till Årets kallblod det året – titeln gick till Svinten – men tre gånger fick Fredlund och Frick ta emot priset för Verners räkning: 1990, 1991 och 1995.

Ikväll namnger kallblodsstjärnan kallblodsloppet på Solvalla för högsta klassen och en lång karriär ser det ut att bli för förgrundsfiguren i kvällens lopp, norske valacken Stumne Fyr (e. Joker Elden). Tioåringen har redan hunnit med 155 starter (46 segrar) och närmar sig fem miljoner insprunget hos in tränare Merete Viksås.

De senaste säsongerna har han klivit fram som en av de allra bästa i äldre eliten. Förklaringen?

– Han har en stor hage där han går tillsammans med sex ston och det gillar han mycket. Egentligen vill han gå utomhus dygnet runt. Så det är mycket därför också som han tävlar med skor och brodd. När vi kommer hem på natten efter tävlingarna får han springa direkt ut i sin hage och jag får gå och lägga mig! säger Merete Viksås till Kanal75.

Ikväll ställs han mot vassa motståndare som Oppgårdsdrängen (e. Tekno Odin), Järvsöodin (e. Järvsöfaks), Tekno Jerven (e. Tekno Odin) och Grislefaksen G.L. (e. Järvsöfaks) för att nämna en kvartett.

***

4 Solvalla (första start 18.15) och Åby (start 18.27) delar kvällens expresstrav med V86 och kallblodsloppet tar plats på kupongen tillsammans med två av de försök i Solvallaserien.

På Åby får ungdomarna chansen att visa upp sig på allvar. Där är det nämligen final i Åbytravets ungdomsserie och båda finalloppen finns på V86.

Julian Cordeau och Evelina Månsson får skåla igen efter onsdagens tävlingar? Foto Adam Ström/stalltz.se

Efter tio försökslopp under året har de tolv framgångsrikaste kuskarna kvalat in till finalen. Julian Cordeau var överlägsen i grundserien, som han plockade hem på 55 poäng, mer än dubbelt så många som tvåan Wilma Karlsson.

Julian Cordeau har två starka kort i kvällens finaler i La Crosta (e. Nuncio) och Kipketer Mearas (e. S.J.’s Caviar), medan Wilma bland annat kör Maradona B.R. (e. Up And Quick).

Grundseriesegern ger tolv poäng, medan vinnaren i varje försök inkasserar 24 poäng. Här är kvällens finalkuskar och slutställningen i grundserien: 

Julian Cordeau 55, Wilma Karlsson 27, Saga Laursen 26, Valentin Prevost 26, Jonas M Oscarsson 23, Iina Aho 20, Max Karlsson 19, William Ekberg 17, Alex Persson 16, Jakob Smith 16, Anton Knutsson 15 och Dante Kolgjini 14. 

***

5 För andra onsdagen i rad blir det lunchtävlingar i Östersund (första start 12.20) och hästen som sticker ut är Peter Eriksson-tränade Florence Ima (e. Maharajah). Det sexåriga stoet har haft en stark säsong och kliver över trekvarts miljon kronor insprunget i år vid en topplacering.

Hennes två segrar har kommit i diamanstoförsök – värda 150.000 kronor vardera – och hon kommer närmast från tredjeplatsen i finalen under Kriteriehelgen och andraplatsen på Bjerke i ett försök för drygt tre veckor sedan.

I dagens lopp står hon med drygt två tusenlappar tillgodo helt perfekt inne propositionsmässigt. Loppet är stängd vid 1.515.000 kronor – Frorence Ima har 1.512.412 kronor på kontot…

Här är startlistorna till onsdagens tävlingar.

***

6 Ingen svenskfödd travare igår på Vincennes och ingen idag heller på den franska huvudstadsovalen. Sedan det franska vintermeetinget drog igång i början av november har bara en svensktränad travare – Daniel Redéns Versace Face – vunnit lopp.

Fjolårets vintermeeting inleddes också trögt och då dröjde det till 7 december innan seger nummer två var ett faktum. Totalt blev det sex svensktränade vinnare under vintermeetinget 2023-2024.

Här är startlistorna till dagens tävlingar på Vincennes.

***

7 På fredag bjuder Victoria Park i Wolwega på en penningstinn löpning för tvååringar. TCT Derby der Tweejarigen ($44.000) avgörs över 1.609 meter och tio hästar kämpar om ett förstapris på 19.000 euro.

Maharajah-dottern Greta Jet var finaltvåa i Breeders Course för ston på Jägersro i början av oktober och var endast slagen av Gourmet D’Arc. Hon är fältets överlägset vinstrikaste tvååring med 35.970 intjänade euro.

TCT Derby der Tweejarigen ($44.000)
Tvååringar.
1.609 meter, autostart.

Namn (far) – Körsven

  1. Greta Jet (e. Maharajah) – Robin Bakker
  2. Amy Barosso (e. Southwind Frank) – Jim Veldman
  3. Gaudio (e. Bar Hopping) – Jeffrey Mieras
  4. Gallo Jet (e. Wishing Stone) – Micha Brouwer
  5. Malo Renka (e. Alto de Viette) – John Dekker
  6. Aurelio (e. Readly Express) – Dion Tesselaar
  7. Arcania S (e. Southwind Frank) – Dennis Spangenberg
  8. Pavarotti’s Wish (e. Offshore Dream) – Bas Crebas
  9. Good Morning SP (e. Maharajah) – Michel Rothengatter
  10. Raja Heuvelland (e. Raja Mirchi) – André Bakker