Fokustema
ATG; socialism i ett spelbolag?
Läs senare

”Vad om ATG delprivatiseras, en tredjedel, och börsintroduceras?”

Norge, sista sovjetstaten enligt Björn Rosengren, sålde med början 2001 ut en tredjedel av Statoil till privata ägare.* Statoil, som om något kan kallas nationalskatt (norska 'arvesølv'), är fortsatt Norges framtid även under nyantaget namn: Equinor.
Av
Ulf Lindström
Börsintroduktion av ATG skulle ha flera fördelar, enligt insändarskribenten. Foto: Micke Gustafsson/ALN
Börsintroduktion av ATG skulle ha flera fördelar, enligt insändarskribenten. Foto: Micke Gustafsson/ALN

Oljan och gasen har nu avkastat nio tusen miljarder kronor i en fond: 8.400.000.000 eller 1.615.000 NOK per invånare (med väldigt begränsade uttag för enskilda…) Ur den görs investeringar också i nya exportnäringar. De, likt redan fisk, ska dra in valuta till köp av importvaror när oljan och gasen sinar. (Under tiden njuter landets befolkning istället av kortare arbetstider, ett par hundra timmar/år jämfört med övriga Norden). Statoil, till skillnad från dinosaurer som Venezuelas PDVSA och Mexikos Pemex, drivs utifrån rimligt sunt företags-mässiga grunder när oljepriset sjunker: ”Antal sysselsatta i petroleumnäringen har minskat med 24.800 i perioden 2015 till 2017, visar nya siffror från Statistisk sentralbyrå.” Det hade inte varit aktuellt ifall näringen varit helstatlig.

Vad om ATG delprivatiseras, en tredjedel, och börsintroduceras? Utan att det ger oss ens en minuts kortare arbetstid bör det vara en bra engångsaffär för både staten och travet, särskilt ifall marknadsavgiften och andra konstruktioner inte ger önskad avkastning till sporten. För, det kan vi vara överens om, ATG är knappast en nationalskatt. Regalskeppet Vasa – övriga associationer ej nämnda – tillhör en annan division.

Det finns också en aspekt av rättvisa i fördelning av travets pengar. De aktiva som avstod intäkter åren innan pokalåret 2018 kan sent omsider få kompensation, indirekt också till stoägare via bättre pris för deras uppfödningar som ska tävla om högre prispengar om några år.

Även ATG måste löpande investera i ny teknologi för att behålla och locka nya internationella kunder. Också långsiktigt är delprivatisering en välkommen lösning för kostnadskontrollen i företaget. Aktieägare och börsanalytiker – i jämförelse med en statlig ägare och de facto statlig majoritet i styrelsen – bevakar företag med starkare fokus på sista raden i bokslutet. Ökad avkastning kräver ökad produktivitet. Varje anställd, varje inlejd konsult, varje investering i infrastruktur, mjukvara och good-will måste vara motiverad och mest prisvärd. Kortsiktig kvartalkapitalism? Inte nödvändigtvis, men bättre än intill visshet långsiktig haverisocialism.

”Wagners lag,” klassisk tes i ekonomivetenskapen, säger att utgifterna i statlig verksamhet växer ännu mer när intäkterna ökar. Så långt är det bekräftat också av ATG. Underförstått – det förödande – är att kostnaderna inte gärna sänks om och när intäkterna minskar. Produktiviteten tar stryk. Det är just vad som undergrävt planekonominer i alla länder, senast katolska Venezuela, innan det ortodoxa Sovjetunionen, islamska Jemen, till och med lutherska DDR. Inga undantag, alla bortförklaringar i kulturell omgivning är uttömda. Inte heller planekonomi i småskaligt och demokratiskt format har bärkraftig produktivitet. Israels legendomsusade kibbutzer har nu privatiserats.

ATG har alla år sagt sig ha spelmarknadens bästa lönsamhet. Jämförelser har aldrig dokumenterats. Oavsett, årsräkenskaper kan också granskas utifrån specificerade invändningar. Var den senaste konsulttjänsten egentligen värd fakturan, bör den konsulten ges fler uppdrag?** Var den sponsringen verkligen värd pengarna, til exempel den till SHL som kunde ha subventionerat flygtransport av hästar till norr om Arlanda, till Norrbottens Stora Pris, Sundsvall Open Trot? Ett par hundra tusen till en serie montélopp är aldrig helt fel, en större andel i forskningsanslag till travet i HNS är försvarlig styrning av stiftelsen, och så vidare.

Börsintroduktion är inget mirakelmedel. Det innebär bara transparens. Resten är vad ägarna behagar.

 

* www.statoil.com/no/ investorer /our-dividend/our-shareholders.html
**Tips för examensarbete i marknadsföring: samlade utgifter och nettointäkter i svenskt trav för fakturerade konsultrapporter om vikten av att det på travbanor serveras god mat.

Fokustema
Insändare
Läs senare

”Idiotiskt ur flera aspekter”

I 30 år har jag arbetat som hästskötare, men jag har aldrig upplevt en sådan röra som det är idag. Att fortsätta med den senare starttiden på V75 är idiotiskt ur flera olika aspekter.
Av
Fredrik Lindvall

Vintertid anser jag att tävlingarna borde börja strax efter lunch som ”förr i tiden”. Dels för att banan kanske kan vara i lite bättre kondition på eftermiddagen, men idag – med den sena starten – kan det bli så att V75-loppen avgöras på två olika banunderlag och det gynnar ingen.

Däremot kan jag tänka mig senare start under högsommartid om det är varmt ute och detta enbart ur hästens perspektiv. Det är hästarnas ve och väl som ska sättas i centrum och inte spelet. Något att tänka på för de högt uppsatta personerna som styr travsporten!

Tänka måste vi också göra på alla tjejer och killar som måste åka på trav med sina hästar och som i värsta fall kommer hem väldigt sent på natten.

Rent ut sagt är det för j-vligt dåligt att ingen lyssnar på de aktiva först och det är inte konstigt att det är svårt att hitta personal med nuvarande förutsättningar. Det vore bra om någon av travsportens höjdare fick uppleva hur det är ute på fältet, men det är väl för mycket begärt?

Fokustema
Insändare
Läs senare

Stort misstroende och risk för negativa följder

Styrelsen i Svensk Travsport tappar i förtroende hos de aktiva. Den skapar ett ”vi och dom”.
Av
Roland Nordström

Överkörning av de aktiva skapar ett stort misstroende. De aktiva stöder inte er, de tror inte på er förmåga att skapa rätt förutsättningar för deras verksamhet. De tror inte på ert sätt att redovisa faktaunderlag för beslut.

Nu har ni bara en väg att gå för att få tillbaka de aktivas förtroende, redovisa de fakta som tydligt bevisar det speltapp som skulle komma av en återgång till de ”gamla starttiden”.  Redovisa det öppet, transparant och för sedan en dialog med de aktiva snarast. De aktiva får betala med ökade kostnader och sliten personal, personalbrist tack vare den obekväma tiden. Rekryteringsbrist till hästskötaryrket är följden.

De aktiva anser att ni i styrelsen inte förstår deras situation, de anser att ni bör få prya en V75- lördag på avstånd från stallet. Åk till tävling på fredag och kom hem på söndag. I stallet på hemmaplan får detta sedan även återverkningar under kommande arbetsvecka.

De aktiva vill sända en faktura till er för obekväm arbetstid och extra helgarbete samt en faktura för extra personal i stallet hemma. Betala dessa fakturor så förstår ni en del av problemet. Den andra delen av problemet är att hästskötare vill sluta sitt jobb för att det inte får ihop detta med frånvaron från familjen och minskad fritid och avsaknad av återhämtning.  Det blir ett rekryteringsproblem att ta hand om för hela branschen.

Nu har vi ju nått dit att det spelas hemifrån, det spelar ingen roll för spelaren om han trycker på dataknappen klockan 13:30 eller 15:20. Spelaren åker inte på trav och förstör helgen med en sen lördag. Tidpunkten har enligt de aktiva stor betydelse för dem och har liten eller ingen betydelse för spelaren.

Tidpunkten har enligt de aktiva stor betydelse för dem och har liten eller ingen betydelse för spelaren

Kanske ni kan komma runt lite av de aktivas problem genom att betala en rejäl ersättning som kompensation för helgarbetet och ersätta extrapersonalen för helgarbetet. Den pengen får ni ju in med ökad ersättning från det ökande spelet enligt er syn på det hela.

Agera nu innan ni skapat ett stort avgrundsdjup mellan styrelsen och de aktiva.

 

Starttid för V75 orubbad