Fokustema
ATG; socialism i ett spelbolag?
Läs senare

”Vad om ATG delprivatiseras, en tredjedel, och börsintroduceras?”

Norge, sista sovjetstaten enligt Björn Rosengren, sålde med början 2001 ut en tredjedel av Statoil till privata ägare.* Statoil, som om något kan kallas nationalskatt (norska 'arvesølv'), är fortsatt Norges framtid även under nyantaget namn: Equinor.
Av
Ulf Lindström
Upplåst för dig som är prenumerant
Börsintroduktion av ATG skulle ha flera fördelar, enligt insändarskribenten. Foto: Micke Gustafsson/ALN
Börsintroduktion av ATG skulle ha flera fördelar, enligt insändarskribenten. Foto: Micke Gustafsson/ALN

Oljan och gasen har nu avkastat nio tusen miljarder kronor i en fond: 8.400.000.000 eller 1.615.000 NOK per invånare (med väldigt begränsade uttag för enskilda…) Ur den görs investeringar också i nya exportnäringar. De, likt redan fisk, ska dra in valuta till köp av importvaror när oljan och gasen sinar. (Under tiden njuter landets befolkning istället av kortare arbetstider, ett par hundra timmar/år jämfört med övriga Norden). Statoil, till skillnad från dinosaurer som Venezuelas PDVSA och Mexikos Pemex, drivs utifrån rimligt sunt företags-mässiga grunder när oljepriset sjunker: ”Antal sysselsatta i petroleumnäringen har minskat med 24.800 i perioden 2015 till 2017, visar nya siffror från Statistisk sentralbyrå.” Det hade inte varit aktuellt ifall näringen varit helstatlig.

Vad om ATG delprivatiseras, en tredjedel, och börsintroduceras? Utan att det ger oss ens en minuts kortare arbetstid bör det vara en bra engångsaffär för både staten och travet, särskilt ifall marknadsavgiften och andra konstruktioner inte ger önskad avkastning till sporten. För, det kan vi vara överens om, ATG är knappast en nationalskatt. Regalskeppet Vasa – övriga associationer ej nämnda – tillhör en annan division.

Det finns också en aspekt av rättvisa i fördelning av travets pengar. De aktiva som avstod intäkter åren innan pokalåret 2018 kan sent omsider få kompensation, indirekt också till stoägare via bättre pris för deras uppfödningar som ska tävla om högre prispengar om några år.

Även ATG måste löpande investera i ny teknologi för att behålla och locka nya internationella kunder. Också långsiktigt är delprivatisering en välkommen lösning för kostnadskontrollen i företaget. Aktieägare och börsanalytiker – i jämförelse med en statlig ägare och de facto statlig majoritet i styrelsen – bevakar företag med starkare fokus på sista raden i bokslutet. Ökad avkastning kräver ökad produktivitet. Varje anställd, varje inlejd konsult, varje investering i infrastruktur, mjukvara och good-will måste vara motiverad och mest prisvärd. Kortsiktig kvartalkapitalism? Inte nödvändigtvis, men bättre än intill visshet långsiktig haverisocialism.

”Wagners lag,” klassisk tes i ekonomivetenskapen, säger att utgifterna i statlig verksamhet växer ännu mer när intäkterna ökar. Så långt är det bekräftat också av ATG. Underförstått – det förödande – är att kostnaderna inte gärna sänks om och när intäkterna minskar. Produktiviteten tar stryk. Det är just vad som undergrävt planekonominer i alla länder, senast katolska Venezuela, innan det ortodoxa Sovjetunionen, islamska Jemen, till och med lutherska DDR. Inga undantag, alla bortförklaringar i kulturell omgivning är uttömda. Inte heller planekonomi i småskaligt och demokratiskt format har bärkraftig produktivitet. Israels legendomsusade kibbutzer har nu privatiserats.

ATG har alla år sagt sig ha spelmarknadens bästa lönsamhet. Jämförelser har aldrig dokumenterats. Oavsett, årsräkenskaper kan också granskas utifrån specificerade invändningar. Var den senaste konsulttjänsten egentligen värd fakturan, bör den konsulten ges fler uppdrag?** Var den sponsringen verkligen värd pengarna, til exempel den till SHL som kunde ha subventionerat flygtransport av hästar till norr om Arlanda, till Norrbottens Stora Pris, Sundsvall Open Trot? Ett par hundra tusen till en serie montélopp är aldrig helt fel, en större andel i forskningsanslag till travet i HNS är försvarlig styrning av stiftelsen, och så vidare.

Börsintroduktion är inget mirakelmedel. Det innebär bara transparens. Resten är vad ägarna behagar.

 

* www.statoil.com/no/ investorer /our-dividend/our-shareholders.html
**Tips för examensarbete i marknadsföring: samlade utgifter och nettointäkter i svenskt trav för fakturerade konsultrapporter om vikten av att det på travbanor serveras god mat.

Fokustema
Krönika
Läs senare

I en annorlunda tid

Hur tänker opinionen i travsporten idag? Ta en titt på sociala medier.
I veckans gästkrönika på Sulkysport skriver Klaus Koch bland annat om "facebook-tribunalen".
Av
Klaus Koch
Upplåst för dig som är prenumerant
Charlottenlunds travbana på Facebook.
Charlottenlunds travbana på Facebook.

Klaus Koch – idag verkställande direktör på Charlottenlund – har skrivit i Sulkysport under tre års tid och få personer har större kunskap om internationell travsport än Koch. Fortsättningsvis kommer Klaus Koch att skriva om både svensk och utländsk travsport i Sulkysports digitala satsning.

***

Vanligtvis brukar jag inte ha problem med att få till ett vettigt alster när jag sätter mig vid tangentbordet, men just denna gång känns det svårare. Jovisst, det händer mycket i travsporten men det rör sig om händelser som inte passar in i min ”tycka-till-stil” så jag kom på att titta lite på hur opinionen – den som ger sig till kännedom på de sociala medierna – tänker istället.

Travsporten och resten av världen har under senare år fått ett helt nytt verktyg i händerna: de sociala medierna med främst Facebook, Instagram och Twitter. Själv har jag varit på Facebook sedan julafton 2011. Jag har provat Twitter, men det tilltalar inte riktigt mig.

Det senare skulle jag egentligen hemskt gärna vilja, då jag egentligen är en mycket debattglad person

Facebook använder jag, men inte fullt ut. Jag ser först och ”Fejan” som ett medium där jag kan socialisera. Lägga upp roliga bilder och historier, som vi alla kan skratta åt, läsa intressanta artiklar som andra delat, lyssna på musik etcetera.

Två typiska Facebook-aktiviteter undviker jag dock: att posta inlägg om familj och barn och att delta i debatter. Det senare skulle jag egentligen hemskt gärna vilja, då jag egentligen är en mycket debattglad person. Längre nere i krönikan förklarar jag varför jag inte debatterar på Facebook.

Först vill jag dock konstatera att jag efter att ha tillträtt som vd för Charlottenlund Travbana för drygt ett år sedan har jag fått upp ögonen för Facebooks positiva kvaliteter. Att bedriva en FB-sida för ett företag som en travbana är har visat sig vara en mycket lågt hängande frukt.

Ett aktivt och kontinuerligt arbete mot den konsumentgruppen som förväntas använda Facebook som informationsportal är mycket resultatgivande. Travsporten har under de senaste 30 åren letat efter kanaler genom vilka den kan attrahera ny publik. Lösningen finns på Facebook och förmodligen också på andra sociala medier som jag har mindre insikt i.

Genom att lägga upp material som brukaren själv kan förhålla sig till i den mån det passar banar vi för en lätt och okomplicerad väg in i vår sport. ”Spela V75” eller ”Gå med i travskolan nu” kan icke-insatta inte förhålla sig till.

Det kan de däremot till (nästan) kommentarslösa stämningsbilder och erbjudanden som inte erfordrar någon som helst kompetens för att kunna njuta av. I Charlottenlund kör vi nästan dagligen med sådana inslag och att döma efter antalet visningar är vi på helt rätt väg.

Men Facebook har tyvärr också negativa ”kvaliteter”. På den senaste tiden har dessa varit påtagliga. Jag (och andra) kallar det för ”Facebooktribunalen”. Att delta i en diskussionstråd kan vara mycket givande när den är saklig och korrekt, men allt för ofta förstörs den positiva diskussionen nästan omedelbart av personer som känner sig manade att vräka ur sig vidrigheter och osakligheter av sällan skådat slag.

Oavsett om det förekommer inom andra branscher också så är det bara inte okej. Jag förstår inte vad som får folk till att agera på det sättet. Känner de inte till ”rule number one” om att internet aldrig glömmer?

Vad vill man uppnå? Mår man bra av att läsa sitt eget skit?

Vad är syftet med att bedriva en total urskillningslöshet som ofta förstör en annars bra debatt och sårar anständiga och positiva människor? Vad vill man uppnå? Mår man bra av att läsa sitt eget skit?

Utan minsta fog döms andra människor. Även när det finnas fog för kritik måste man väl ändå kunna använda sig av en anständig retorik. Många sätter sig i situationer som är direkt förolämpande och tyvärr sker det som oftast ostraffad.

Klaus Koch. Foto: Mia Törnberg

Frågan är hur stark Facebooktribunalen är? Kan den med sin urskillningslösa retorik ”skrämma” bestämmande instanser till att ta förhastade beslut? Jag tror inte det. Som tur är finns det alltid vettiga människor som förmår att lägga en sordin på de värsta vidrigheterna genom saklig och förnuftig argumentation.

Jag tillåter mig att sälla mig själv till den sortens människor, men jag deltar ändå inte i debatten beroende på att jag aldrig representerar enbart mig själv.

Anses man att representera ett företag eller en institution bör man enligt min uppfattning hålla sig från emotionellt laddade diskussioner och enbart kommunicera fakta på informationsvägar man kan kontrollera.

En Facebooktråd är tyvärr inte en sådan, vilket är synd då det i den bästa av världar är något av det mest ideella sättet att få ut sitt budskap på.

Fokustema
Debatt
Läs senare

Likhet inför lagen

Så kom då domarna snabbt. Mycket bra med hårda straff efter det vidriga vi fått se och uppleva. Tränaren säger att lärlingen varit hos honom i 14 dagar för att lära sig hans filosofi. Kanske var detta examensprovet? Att sedan Svensk Travsport inte haft någon rättssäker process när man kommit fram till domen är inget att förvånas över. Juridik har inte varit förbundets starka sida genom åren.
Av
Anders Lindblad
Upplåst för dig som är prenumerant

Men någon form av likhet inför lagen borde ändå gälla. Att samma straffskala borde gälla när man plågar hästar och utsätter travsporten för vanrykte. Och Gud förbjude att det ligger någon form av främlingsfientlighet bakom denna dom.

Ett annat exempel från några år tillbaka i tiden men med samma ledning – dåvarande generalsekreteraren är nu vice vd och juristen på Svensk Travsport är densamme. Hästar skadas allvarligt och plågas ihjäl under en färjetransport från Estland till Sverige. Det visar sig att fordonet de transporterats i var undermåligt och att hästarna inte kunde andas och helt enkelt fick panik.

Någon tillsyn under överfarten har heller inte skett. När de kommer i land och upptäcker förödelsen körs döda och levande hästar inte till veterinär eller djursjukhus utan transporteras tiotalet mil till en gård ute i skogen där de göms undan.

Att de två överlevande hästarna efter några dagar kommer under veterinärvård (den ena av dessa måste omedelbart avlivas på grund av sina skador) beror inte på ansvariga personer utan helt andra människor. Zarina Bi överlevde och undersöktes direkt av veterinär efter misshandeln bara som en jämförelse.

Vad hände med ansvarig tränare (svensk) och ”lärlingen” som utförde transporten? Ingenting! Jo, förresten. Bara några veckor efter händelsen så föräras ”lärlingen” med en svensk proffstränarlicens.

Men något ansvarsutkrävande har inte skett vare sig av de direkt ansvariga eller de som underlät att bestraffa. Detta har allvarligt kritiserats i en utredning som överdomstolens nuvarande ordförande genomförde strax efter händelsen.

Några röster från föreningar för hästägare eller tränare höjdes inte heller. Jag vägrar tro på att det beror på att tränaren – enligt egen utsago till undertecknad – var kompis med tjänstemännen på Svensk Travsport och expert i tv-studion eller att juristen kört amatörlopp med tränarens hästar.

Fokustema
Debatt
Läs senare

Rädda svensk travsport nu – och våra travhästar!

Nu får det verkligen vara nog. När filmen från V75-tävlingarna i Örebro i lördags visade hur Zarina Bi utsattes för regelrätt djurplågeri fick jag som hästveterinär – med 35 års erfarenhet av tävlingshästar – en ångestattack.
Av
Anders Ekfalk
Upplåst för dig som är prenumerant
Anders Ekfalk. Foto: Adam Ström/stalltz.se
Anders Ekfalk. Foto: Adam Ström/stalltz.se

Söndag morgon visade de på TV4 samma film. Hur många tittare har kanalen?
Det är detta vidriga beteende mot ett oskyldigt djur som svenska folket får se och vad skall dom tro? Är detta något som vanligt förekommer inom svenskt trav? I så fall kommer svenskt trav att få många fiender och organisationer som kan komma att kräva ett förbud mot travsport.

Nu får det vara nog!

Alessandro Gocciadoro skulle aldrig ha släppts in i Sverige. Nu har han verkligen förbrukat alla chanser att fortsätta här som travtränare. Vi vet alla att han varit föremål för en snart ett år lång utredning gällande otillåten medicinering. (Vad blev resultatet förresten?)

Vi har sett film där han i något som likar raseri slår sin häst för att vinna ett travlopp i Italien. Sedan igår när hans lärling utövar djurplågeri. Här måste det strikta tränaransvaret gälla; lärling som misshandlar, men tränaren står ansvarig.

Nu en öppen fråga till högst ansvarig på ST, ATG och veterinäravdelningen på ST. Hur tänker ni nu agera och vilka bli konsekvenserna för Alessandro Gocciadoro?

Ni har otroligt kort tid på er att tänka ut detta och agera. Annars kan ni ödelägga svensk travsport. Visa att ni är kraftfulla ledare med råg i ryggen och kärlek till hästen.

Om ni inte agerar kraftfullt nu så kräver jag att ni ställer era platser till förfogande inom Svensk Travsport med omedelbar verkan.

Mina förslag är:

  1. Anmälningsförbud på alla Alessandro Gocciadoros hästar
  2. Ta tillbaka och makulera inbjudan till Elitloppet 2020
  3. Meddela att han inte längre är välkommen på svenska travbanor

Jag älskar hästarna och travsport men hatar djurplågare, fifflare och folk som ljuger.

Förväntar mig ett mycket snabbt styrkesvar.

Fotnot: Anders Ekfalk är Leg Veterinär, Veterinär Medicine Doktor med Specialistkompetens i hästens sjukdomar.