Flera personer har varit i kontakt med Sulkysport som är chockade över Jordbruksverkets extrema höjning av resekostnaderna.
– Höjningen gagnar inte någon, allra minst för oss som försöker vara lite ordentliga och följa regelverket, säger en av de drabbade till Sulkysport.
Ifjol betalade en av personerna som varit i kontakt med Sulkysport 595 kronor i bil- och restidsavgift. Samma resa kostar idag 1.500 kronor.
– Jag tror helt enkelt att många kommer att strunta i att ta ut veterinär och få gjort intygen och istället skicka hästarna eller sperma över gränser utan intyg. Det blir för dyrt som det är nu.
- Översta fakturan visar resekostnaden i mars 2020. Den undre fakturan visar resekostnaden i januari 2021.
Anna Clarin, enhetschef på Jordbruksverkets djuravdelning, kommenterar de nya avgifterna:
– Vi har en föreskrift som reglerar vilka avgifter de officiella veterinärerna ska ta ut gentemot kund. Dessa avgifter ser vi över vartannat år och då tar vi in underlag från olika parter i samhället. Utifrån det bedöms vilka kostnader som ska finnas och inte finnas och hur veterinärerna ska få täckning för sitt arbete och vad som är rimligt utifrån kund.
”I år har avgifterna blivit lika”
Från årsskiftet har Jordbruksverket höjt reseavgiften väsentligt – i alla fall för de kunder som inte finns så lång resväg från veterinären.
– I år har vi höjt avgiften och framför allt upplever de kunder som har nära till veterinär det som dyrt. Innan har skillnaden varit stor för de som har långt till veterinär. I år har avgifterna blivit lika oavsett var i landet du bor för någonstans. Som kund har du samma avgift. Innan var det inte så, utan då var avgiften rörlig. Nu är den fast, säger Anna Clarin.
Enligt Anna Clarin finns det flera olika anledningar till att Jordbruksverket valt en ny prisskala:
– Detta för att det ska vara en tydlighet mot kund vilka avgifter som gäller plus att det finns en kontrollförordning i EU som slår fast att kostnaderna ska vara lika oavsett var kunden bor i landet. Detta har vi haft att förhålla oss till och tvärtom mot tidigare. Klart att det påverkar de som har nära till veterinär och framför allt om det bara gäller intyg för en häst.
”Intyget gäller bara i 48 timmar”
Resekostnaden tas ut per kund, inte per häst, enligt Anna Clarin.
– Men det är också så, säger en av de personer som råkat ut för höjda avgifter, att intyget bara gäller i 48 timmar.
Anna Clarin säger att det finns många aspekter:
– Man kan tycka olika om det här. Innan var det personer som bor i avlägsna delar som tyckte det var ojämlikt.
- Men kan inte kunden åka till veterinären för att slippa resekostnaden?
– När det gäller hälsointyg så är det så att veterinärer måste besöka hästen då den officiella veterinären i intyget även ska intyga att det inte finns tecken på smittsam sjukdom i stallet där hästen står, det vill säga veterinären måste besöka stallet för att skriva ett korrekt intyg. Man kan alltså inte ta med sin häst till veterinär för att få ett hälsointyg utfärdat.