Fokustema
Enkät: ST:s styrelse
Läs senare

Kandidaternas vision för Svensk Travsport

27 april ska ny styrelse väljas i Svensk Travsport.
Hur vill kandidaterna att travsporten ska se ut i framtiden? Vilka frågor brinner de för?
Sulkysport har frågat de nio kandidater som föreslagits av ST:s valberedning.
Av
Claes Freidenvall
Det ser mörkt ut för travsporten. Idag presenterar ST nya dystra siffror.
Det ser mörkt ut för travsporten. Idag presenterar ST nya dystra siffror.

Anders Källström, Kerstin Peterson-Brodda (nyval), Saila Quicklund, Anders Jonsson (nyval), Marie Dellhag (nyval), Marita Arvidsson (nyval), Mikael Melefors (nyval), Hanna Norring (nyval) och Remy Nilson har fått två frågor vardera att svara på inför styrelsevalet den 26 april i Svensk Travsport:

  1. Min vision för svensk travsport
  2. De tre viktigaste frågorna jag kommer att driva i det korta perspektivet

Så här svarar styrelsekandidaterna på Sulkysports frågor:

Anders Källström (ordförande)

Anders Källström föreslås att bli ny ordförande i ST.
  1. Svensk Travsport ägs och styr ytterst av dess medlemmar. Det är travsällskapen och BAS-organisationernas mening som bildar grunden för Svensk Travsports vision och framtidsagenda. En stark vikänsla måste grundas i att laget går före jaget. I det fall jag väljs som ordförande så skall jag med min erfarenhet, bakgrund och förmåga försöka tillse att i den nya styrmodellen säkrar dialogen, formar en starkare vikänsla och tillit inom travet och därmed en tydlig delaktighet i avvägningarna kring Svensk Travsports framtid.
  2. Det viktigaste för mig är att; (1) Forma ett bra styrelsearbete inom ramen för den nya styrmodellen; (2) Fortsätta utvecklingsresan där uppfödare, hästägare, tränare och travsällskap skall bidra och ta del av ekonomiska resurser i sina unika roller samt ; (3) Tillse att vi investerar i framtiden genom inspiration till hästägande, satsning på unga i travskolor och publik samt skapar resurser för utveckling och investeringar i våra anläggningar i hela Sverige.

***

Kerstin Peterson-Brodda (vice ordförande)

  1. Visionen för Svensk Travsport – Världens bästa travsport, attraktiv för alla, med travhästen i centrum, gäller alltjämt för mig.
  2. Vi tar nu steget in i en ny organisation som ger bättre möjligheter till offensiva satsningar för att ta sporten in i framtiden. Vi behöver modernisera på alla plan för att möta och attrahera dagens och morgondagens publik och aktiva.

Jag vill verka för att skapa möjlighet för travbanorna att göra tävlingsdagsupplägget mer flexibelt; antal lopp, tidsintervall mellan loppen, olika upplägg på olika tävlingsdagar, starttid med mera. Tävlingsdagarna har sett likadana ut de senaste 50 åren. Vi måste våga förnyelse!

***

Marita Arvidsson (Sleipner)

Marita Arvidsson. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport
  1. Världens bästa travsport, attraktiv för alla och med travhästen i centrum är Svensk Travsports vision och den ställer jag mig fullt och fast bakom.
  2. Som jag ser det är den största, viktigaste och mest övergripande frågan hur vi ska bli fler som älskar travsport. Vi behöver bli fler kvinnor och män i alla åldrar i travsportens alla delar i hela landet och särskilt viktigt är det att vi tar väl hand om alla unga människor som kommit in i sporten via travskolorna.

Med min bakgrund från styrelsearbete i Travklubben Sleipner och i Nordmarkens Travsällskap (Årjängstravet) har jag under åren skaffat mig god kännedom om de verksamhetsförutsättningar som råder, vilka utmaningar som finns och hur vi i de medlemsorganisationer där jag har min hemvist arbetat med dessa frågor. Dessa erfarenheter kan jag bidra med i styrelsearbetet när den typen av frågor kommer på styrelsens bord, men som ledamot i Svensk Travsports styrelse är det viktigt att kunna se helheten och fatta beslut utifrån det som är bäst för hela travsporten. Det är så jag ser på min eventuella roll som styrelseledamot och det är på de premisserna jag tackade ja när valberedningen ställde frågan.

***

Marie Dellhag (Halmstad)

  1. Jag delar fullt ut den vision som gemensamt arbetats fram Världens bästa travsport attraktiv för alla – med travhästen i centrum. Viktiga steg i detta anser jag är att arbetssätt och styrning i den nya organisationsmodellen inklusive ekonomiska medel och fördelning av dessa landas och befästs, i syfte att kunna skapa långsiktiga hållbara förutsättning för en hållbar, attraktiv och robust travsport.
  2. Som en del i styrelsen är min bedömning att jag bäst kommer att kunna bidra i strategiska frågeställningar i linje med ovan rörande bolags- och affärsfrågor samt frågor kring drift och fastighets- och anläggningsutveckling. Därutöver har jag som föreslagen ny styrelseledamot full respekt för att det högst troligt redan finns ett antal befintliga frågor uppe på styrelsens dagordning som kommer att behöva sin beskärda del av styrelsens tid och fokus.

***

Anders Jonsson (Romme)

Anders Jonsson. Foto Micke Gustafsson/ALN
Anders Jonsson. Foto Micke Gustafsson/ALN
  1. Det ska vara enkelt, roligt och inte för dyrt att ägna sig åt trav. Det ska vara möjligt för alla som vill syssla med trav att göra det. En stor bredd är förutsättningen för en stark elit. Tillsammans är vi starka. Det är bara om vi håller ihop alla banor och aktiva som vi kan fortsätta att vara ett av de ledande travländerna i världen.
  2. För att uppnå visionen vill jag arbeta för rimliga villkor för banor och aktiva.
 (1) Det innebär att det ekonomiska utrymme som finns ska gå till anläggningarna för att rusta stallbackar och publikplats samt till de aktiva i form av högre prispengar och lägre kostnader, framförallt i vardagstravet. (2) Travet ska kunna utvecklas i hela Sverige. Fördelningen av resurser måste ge möjlighet till det. (3) Prioriterat bör vara tillgängliga anläggningar för de aktiva och hästägarna. Hästägarna bör behandlas som VIP under tävlingsdagar och i andra sammanhang.

***

Mikael Melefors (Travhästägarna)

Mikael Melefors. Foto: travhästägarna.se
  1. Hästägarna är en av de viktigaste grundbultarna i den svenska travsporten, utan hästar med ägare som drivs av intresse och engagemang och är villiga att satsa finns heller ingen sport som grund för att arrangera tävlingar eller spel. Och när hästägarna mår bra, mår också sporten bra, eller det omvända om man så vill. Som organisation har vi arbetat länge för att få en ökad delaktighet och ökat inflytande i de frågor som rör hästägarna. Om jag nu blir styrelseledamot vill jag förvalta det ansvaret och arbeta för en stärkt vi-känsla och ökad samverkan och förståelse. Laget före jaget helt enkelt.
  2. Att arbeta för att ena sportens olika intressen där samverkan är ledord. Att arbeta för att de resurser som finns; ekonomiska som andra, används på bästa tänkbara sätt som gynnar helheten men också skapar bättre villkor för hästägarna. Tävlingsplaneringen: vi måste försöka öka andelen hemmahästar som startar hemma både för miljön samt ekonomin.

***

Remy Nilson

Remy Nilson. Foto Tommy Andersson/ALN
  1. Min vision är att vi tillsammans äntligen kan enas om en gemensam färdväg framåt för svensk travsport. Det utgör nämligen själva fundamentet och kraften för all förändring. För allt vad vi vill och kan åstadkomma. Att vi är överens.
  2. Man driver inga ”egna frågor” på varken kort är lång sikt i en styrelse. Man driver de frågor man tillsammans kommer överens om och i det här fallet för svensk travsports bästa.

Men sett till där vi befinner oss i dag är naturligtvis nyrekrytering den viktigaste frågan. Vi måste bli fler igen. Över hela linjen. Hästägare, publik, ungdomar, aktiva. En nyckelfråga som måste attackeras på olika sätt. Och det börjar med att vi måste öka intresset igen. På alla områden.

***

Hanna Norring (TR Media)

  1. Jag tror på att den svenska travsporten är till för alla. Vi ska vara en attraktiv sport som ger en meningsfull fritid för många utövare, men samtidigt ger förutsättningar för framgångsrikt företagande för de som väljer att satsa.
  2. De tre viktigaste frågorna jag kommer att driva i det korta perspektivet: (1) Fortsatta satsningar på nyrekrytering i alla led. Dessutom behöver vi bli bättre på att följa upp och återrekrytera de som tidigare varit aktiva i sporten men av olika anledningar valt att lämna. (2) Skapa förutsättningar för att fler ska ha möjlighet att ha travhäst och vara aktiv, oavsett vilken nivå den aktive siktar på. (3) Arbeta fokuserat med att fler ska engagera sig i de beslutande sammanhangen för att bygga en travsport för framtiden.

***

Saila Quicklund (Östersund)

Saila Quicklund.
  1. Den nuvarande visionen: ”Världens bästa travsport, attraktiv för alla- alltid med travhästen i centrum” är antagen av svensk travsports medlemmar och gäller fortsatt. Om jag får fortsatt förtroende till att ingå i ST:s styrelse kommer jag fortsätta arbeta för att skapa de förutsättningar som travsportens intressenter behöver och som leder till att visionen kan realiseras.
  2. Mina viktigaste frågor:
    (1) Samverkan med politiken: Allt fler politiska beslut påverkar svensk travsport och vid ett eventuellt omval i styrelsen, kommer jag fortsätta använda mitt politiska nätverk på både riksdags- och regeringsnivå. Jag startade ”Riksdagens Travnätverk” 2011 och samtliga partier deltar nu med stort engagemang, på dessa viktiga träffar.  Mina goda relationer med nuvarande statsråd och övriga partiers företrädare, kan även fortsättningsvis underlätta kontakterna med politiska beslutsfattare. Inkomstskatte- och momsfrågorna är exempel på högst aktuella och viktiga politiska frågor för travsporten.
    (2) Skapa dialog – örat mot marken: Jag har sedan inträdet i styrelsen ”investerat” tid för att skapa en optimal nulägesbild av travsporten. Målsättningen har varit och är, att initiera en kontakt med samtliga travsällskap i landet. Detta gäller även våra basorganisationer och aktiva. Hittills genomförda samtal har varit väldigt viktiga i styrelsearbetet och dialogen och närheten kommer även att prioriteras fortsättningsvis. ”Vi känsla”, ”örat mot marken” och delaktighet är för mig viktiga ledord.
    (3) Utveckling och tillväxt för bas, bredd och elit. Verka för samverkan och att tillräckliga resurser ska skapa tillväxt och utveckling inom bredd, bas och elit. Prioriterade områden uppmärksammas särskilt.

***

Fotnot: i Svensk Travsports valberedning ingår Fredrik Tenfält (ordförande), Lars Olofsson, Jenny Nilsson och Kristian Ståhl.