Fokustema
Svenskt Travderby
Läs senare

Knyter näven för en vinnare

Jovialitys uppfödare och ägare Anders Ström var oerhört glad och stolt efter den fantastiska segern i Svenskt Travderby.
Just travets ”blå band” är det lopp Ström helst skulle vilja vinna på svensk mark och han gör det dessutom med ett egenuppfött sto.
Av
Claes Freidenvall
Upplåst för dig som är prenumerant
Joviality plockade tre ”Årets Häst-titlar.” Foto: Adam Ström/stalltz.se
Joviality plockade tre ”Årets Häst-titlar.” Foto: Adam Ström/stalltz.se
Denna artikel tillhör Sulkysport Premium - vårt låsta material.

För dig som är prenumerant

Vi har bytt prenumerationsystem.
Innan du kan logga in så behöver du skapa ett digitalt konto:
Aldrig skapat ett digitalt konto?

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Du är inloggad men något är fel med din prenumeration

Gå till ditt konto för att ta reda på vad.

Mitt konto

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Bli digital prenumerant

Prenumerera digitalt

Läs om Sulkysports olika alternativ, från 89 kronor/månad till 899 kronor per år.

– Mest är jag glad för hästens skull, men jag vill inledningsvis tacka Anna (Svensson) och Ludde (Kolgjini) eftersom jag köpte mamman ute hos dem på Vomb på våren som ettåring. Det är därför Joviality står som vinnare i Derbyt, säger Anders Ström.

Lite snopet var det säkert både för Anders Ström och familjen Kolgjini att det var just Joviality som skulle sänka Barack Face och Adrian Kolgjini i spurten…

– Om man håller på med det här är Svenskt Travderby absolut ett lopp man vill vinna. Sedan 45 år tillbaka har vi haft hästar i vår familj. Vi har grajndat, grajndat och grajndat, men det är inte så lätt. I år fick vi vinna Svenskt Travderby och det är jag oerhört tacksam för. Eller som min kompis Morten (Langli) säger. Den gula Derbykavajen har kostat dig stora pengar, men det bjuder jag på en dag som denna.

Anders Ström satsade på ett oskrivet kort och Sabine Kagebrant tog Joviality till vinst i Svenskt Travderby. Foto: Adam Ström/stalltz.se

Anders Ström har satsat stenhårt på travsporten under många år och det är inte bara Joviality som givit honom många glädjestunder, men det var hon som satte pricken över i:et i Svenskt Travderby på Jägersro igår.

– För mig är Svenskt Travderby, Hambletonian Stakes och Prix d’Amérique de loppen som jag värdesätter högst i världen och även om vi vann Prix d’Amérique med Gigant Neo så var det ju en seger som kom i efterhand och det var inte alls samma känsla som vinsten idag, säger Anders Ström.

Joviality kliver enkelt undan till seger. Foto: Adam Ström/stalltz.se

Joviality är både uppvuxen på andra sidan Atlanten och hos Per Augustsson på Hyllstofta Stuteri i Klippan.

– Jag tog tillbaka Joviality till USA för att tävla med henne som tvååring och hon gick så bra att hon utsågs till ”Årets Tvååring” bland stona. Marcus Melander gjorde ett fantastiskt jobb med henne och även Brian Sears ska ha all credit för hur han körde henne i loppen.

Årets två- och treåring

Tvååringssäsongen innehöll en rad stora segrar. Hon vann Breeders Crown ($600.000), Goldsmith Maid ($479.450), finalen i New York Sire Stakes ($200.000) och Kentuckiana Stallion ($200.000). Hon kunde göra bokslut med nio segrar, två andraplatser och 895.341 dollar.

Som treåring fortsatte hon att utvecklas med ytterligare en finalvinst i New York Sire Stakes ($200.000), men hon tog även hem finalen i Yonkers Trot ($280.904), Empire Breeders Classic ($187.500) och det blev också en andraplats i Hambletonian Stakes plus att hon återigen välförtjänt fick ta emot titeln ”Årets Sto”.

Målsättning – vinna Derbyt

När Anders Ström valde att ta hem Joviality till Sverige var målsättningen att försöka vinna Svenskt Travderby. Då satsade han på ett oskrivet kort som tränare.

Förvisso hade Sabine Kagebrant tagit hand om Prix d’Amérique-vinnaren Gigant Neo och flera andra topphästar hos Stefan Melander, men nu skulle hon bli ansvarig tränare för ett av travvärldens bästa ston. Egentligen hade hon allt att förlora och till Sverige kom Joviality med 1.978.983 dollar på bankboken och resultatraden 20-4-2 på 28 starter.

Visst passare en Derbykavaj en kvinna? Sabine Kagebrant är första kvinna som vinner Derbyt. Foto: Adam Ström/stalltz.se

– Det är klart att jag funderade mer än en gång, men samtidigt vet jag att jag har ett så stark team runt mig och när jag tänkt klart tackade jag ja. En sådan här chans får man en gång i livet. Att bara få hänga med Joviality är jag evigt tacksam för. Det här kommer jag att leva på länge och jag hoppas inte att ruset går över, säger Sabine Kagebrant.

Första kvinnan att vinna Derbyt

Sabine blev dessutom historisk. Ingen kvinna hade lyckats vinna Svenskt Travderby tidigare vare sig som tränare eller kusk och Sabine Kagebrant spräckte ”nollan” efter 16 tidigare försök i ett lopp som hölls första gången 1928.

– Klart att det känns stort och underbart en dag som denna. Inför starten idag kände jag mig trygg eftersom jag hade en bra häst och en kusk som vunnit Derbyt några gånger tidigare. Men jag trodde aldrig i min fantasi att det skulle kännas så här stort.

Hans Adielsson klappar om sonen Erik efter hans väl avvägda styrning i alla skeden under loppet. Foto: Adam Ström/stalltz.se

Något taktiksnack hade inte Sabine Kagebrant med Erik Adielsson innan loppet.

– Vi har inte pratat med varandra sedan Joviality vann sitt försök.

Tar sikte mot Vincennes

Joviality kunde plussa på ytterligare fyra miljoner till sin redan imponerande prissumma och står nu på 23.587.854 kronor och segern idag innebar att hon är Sveriges vinstrikaste sto genom tiderna. Ina Scot hade det tidigare rekordet med 20.252.530 kronor.

Joviality med sin skötare Michaela Engström. Foto: Adam Ström/stalltz.se

Men det kan bli ännu mer pengar framöver trots att Joviality inte kan vara med i Breeders Crown eftersom hennes far Chapter Seven inte anmälts dit.

– Närmast är det Europaderbyt som gäller och sedan tar vi sikte på Criterium Continental på Vincennes. Jag skulle också vilja prova henne mot de äldre topparna på Vincennes och jag tror nog att distansen i Prix de France skulle passa henne bäst, säger Anders Ström.

”Bara att ta nya tag”

Innan Svenskt Travderby så hade Joviality vunnit Drottning Silvias Pokal, men i Stochampionatet blev Sabine Kagebrants sto ”bara” fyra från ledningen. Vinsten i Svenskt Travderby ser inte Anders Ström som en revansch.

– Jag tänker som en spelare i det läget. Var det rimligt att hon förlorade Stochampionatet? Ja, det var det (brunstig, reds. anm.) och då är det bara att ta nya tag.

Joviality har sina papper i ordning på alla plan. Modern Pasithea Face (e. Muscle Hill-Jovelinotte), 1.08,9ak*/5.034.507 kr, gav ocksså Anders Ström många glädjestunder. Hon slutade trea i både Svenskt Trav-Oaks och Stochampionatet plus att det blev en sjätteplats i Svenskt Travderby.

Pasithea Face vid seger på Meadowlands. Foto Lisa Photo.

Som sexåring tog han över stoet till USA och Jimmy Takter. I hans regi travade Joviality 1.08,9/1.609 meter den 20 augusti 2017 på Tioga Downs när hon vann ett försök i Miss Versatility ($30.000) blev hon det snabbaste svenskfödda stoet någonsin på tusenmetersbana. Bland segrarna märktes i första hand John R. Steele Memorial ($176.250) och Dayton Trotting Derby ($176.000).

Apropå Joviality så var hennes segertid i Svenskt Travderby nytt världsrekord för fyraåriga ston på tusenmetersbana och hon raderade ut det tidigare rekordet – Julia Sisu från Stochampionatet – med två tiondelar.

Utsedd till Elitsto

Efter en framgångsrik karriär gick hon till avel och Joviality är hennes förstfödda avkomma. Hon är också mor till treåriga och i USA tävlande Kayleigh (e. Chapter Seven), 1.09,5/$333.456, och tvåårige Lynam (e. Greenshoe), 1.13,2/$3.75, som startat tre gånger och varit tvåa som bäst.

I år har Pasithea Face fått en hingst efter Walner och nästa år väntar hon en hingst efter Greenshoe.

Pasithea Face utsågs till ”Elitsto” av Avelsföreningen tidigare i år. Hon är undan Jovelinotte (e. Passionant), 1.14,8ak/1.525.898 kr, vilken också mor till italienske Opitergium (e. Pine Chip), 1.09,9ak/3.266.939 kr.

Joviality. Källa: breedersbible.com